Ima li na forumu proroka?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Deretić nije romantičar. Pogledala sam video točno minutu i pol i odmah mi je bilo jasno zašto se u narodu kaže
"najgora je školovana budala"

Izraz "romatntičar" u Srbiji u XIX veku podrazumeva nekoga ko uzdiže naciju do neslućenih visina, i daje joj značaj koji zapravo nema. To su bili romansirani istoričari. Takav je recimo Panta Srećković, ili Miloš S Milojević. Oni su u Srbiji, kao i drugi u svetu sa svojim nacijama, uzdizali srpsku naciju do neslućenih starina i visina. Drugim rečima, idolopoklonički odnos prema naciji. Milojevićeve teze je Jovan I Deretić samo nadogradio i još više proširio.

E sada, svako vraćanje u "lepu prošlost" bez osnova i uzdizanje iste samo zato što je prošlost, nekritički odnos prema istoj i njeno ulepšavanje iako ne zaslužuje to, jeste promantičarska istoriografija. Tako neki uzdižu vreme pre Deklaracije o pravima čoveka i građanina te time hoće da kažu da feudalizam bio bolji. To su "romantici". Oni su ideološki romantici.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
isključivo se to odnosilo na ponudu "prosvjetiteljskih vrijednosti"

Znam. Zato sam ono i napisala.

Izraz "romatntičar" u Srbiji u XIX veku podrazumeva nekoga ko uzdiže naciju do neslućenih visina, i daje joj značaj koji zapravo nema. To su bili romansirani istoričari.
...

Tako neki uzdižu vreme pre Deklaracije o pravima čoveka i građanina te time hoće da kažu da feudalizam bio bolji. To su "romantici". Oni su ideološki romantici.

Kad se ne upotrijebi razum i zloupotrijebi izraz "romantičar" onda se i za Deretića može reči da je samo romantičar. Ali nije važno.
Slap je romantičar? :oops: Ne znam...možda, ali po ovome što čitam -nije.
Nisam vidjela da je napisao da je feudalizam bio bolji.
Koliko sam shvatila, rekao je da je divljaštvo obilježilo vrijeme prosvjetiteljstva jer čovjek sebe, a ne Boga, postavio u centar svega. To je ukratko, mogu ja to i proširiti. :)
U svakom slučaju, o prosvijetiteljstvu se još uvijek govori s dva različita aspekta: subjektivno-romantičarskog i objektivnog.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nisam vidjela da je napisao da je feudalizam bio bolji.
Koliko sam shvatila, rekao je da je divljaštvo obilježilo vrijeme prosvjetiteljstva

Ako je njemu divljaštvo Deklaracija o pravima čoveka i građanina onda zašto danas živi u modernoj državi zasnovanoj na ovim načelima?

Sa druge strane, s obzirom da je ukazao da se ne slaže sa Deklaracijom o pravima čoveka i građanina, jasno je sa čime se slaže. Slaže se sa onim što je ta Deklaracija srušila. A to je feudalizam.

U svakom slučaju, o prosvijetiteljstvu se još uvijek govori s dva različita aspekta: subjektivno-romantičarskog i objektivnog.

Ojektivno je uvek kada gledaš celinu a subjektivno kada gledaš određene segmente i na osnovu toga izvodiš zaključak. Opšta tendencija prosvetiteljstva jeste da čovek je sposoban da sam preuzme na sebe odgovornost a ne da čeka da mu drugi nešto da, pojasni itd...Dakle, vrednovanje svojih sposobnosti i njihovo unapređivanje.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kad se ne upotrijebi razum i zloupotrijebi izraz "romantičar" onda se i za Deretića može reči da je samo romantičar. Ali nije važno.

Deretić nije romantičar. Deretić je prevarant koji je kao i svi svesni ili nesvesni sluge palog serafa, ljudima govorio ono što oni žele da čuju.

Inače, Jovan je Deretića nazvao romantičarem, vodeći se pisanjem profesora Radivoja Radića, koji je Deretiča i čitavu tu bulumentu, nemajući boljeg izraza nazvao "neo romantičarima".

Naravno, adventisti će sebe i tu pronaći, jer oni sebe vide kao "novo" stare Kršćane, iako to nisu. Niti su novi, a još manje su Kršćani.

Znaš li što je u stvati prosvetiteljstvo? Nastavak manije okultizma iz XVI i XVII stoljeća uvijenog u "nauku".

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ako je njemu divljaštvo Deklaracija o pravima čoveka i građanina onda zašto danas živi u modernoj državi zasnovanoj na ovim načelima?

Divljaci su oni koji su se predstavili autorima te Deklaracije, ali ne zbog Deklaracije, nego zbog divljaštava i zločina koje su počinili. Treba li ti još ponavljati onaj spisak divljaštava koji su divljaci napravili.

I drugo, nikakva Deklaracija, pogotovo ona koja je došla 1750 godina nakon što je Bog ljudima priopćio da su oni Njegovi prijatelji, ne treba meni jamčiti moja prava. Moja prava proizlaze iz toga što me Bog Isus priznao za svoga prijatelja - ajme onima koji naude prijateljima Boga.

Sa druge strane, s obzirom da je ukazao da se ne slaže sa Deklaracijom o pravima čoveka i građanina, jasno je sa čime se slaže. Slaže se sa onim što je ta Deklaracija srušila. A to je feudalizam.

Dakle, lažeš. Lažeš k'o pas. Ja se ne slažem sa divljacima koje ti bogovima proglašavaš, i zbog toga me i mrziš. A zašto ne bi mrzio mene, kada mrziš i Krista i Kristovu Crkvu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I dalje ne odgovraš jesi li za Deklaraciju ili ne. Drugo pitanje je protiv čega si u toj Deklaraciji?

Čekam odgovor na ova dva pitanja pa da nastavimo. Bez odgovora konkretnog nema dalje. Sve drugo je što kaže Laki, mlaćenje.

Natrag