- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Kada se napravi pregled ustaljenog pogleda povijesti Zapada, nailazi se na neke uistinu nevjerojatne izmišljotine. Njih nije izmislila Crkva nego sekularni intelektualci koji su stvorili termine kao što su mračno doba, renesansa, prosvjetiteljstvo i doba razuma. To su bila velika povijesna razdoblja, koja se zapravo nikada u stvarnosti nisu dogodila.
-----------------------------------------------------------------------
Nisam rimokatolik i nisam napisao ovu knjigu kako bih obranio Crkvu. Napisao sam je kako bih obranio povijest.
Rodney Stark, Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti
Jovan se boji Krista, kao što ga se plašio Luther. Luther sam kaže da mu se Krist na križu činio kao đavao.
"Svinje" su oni kojma Krist liči na đavla, Lutheru, svinje su oni kojima je Isus jednak sotoni po boštvu i svinje su oni koji nasrću na Krista i Kristovu Crkvu.
Opet lažeš. Crkva nikada nije branila čitati Pismo kršćanima. Crkva je upravo i omogućila čitanje Svetog Pisma. Na koncu, vi protestanti i nemate svoje Pismo, nego ste ga "ukrali" od Kristove Crkve, a onda divljaštvo nad njim napravili.
Evo, ja sam ti dokaz da Katolička Crkva ne brani čitati Bibliju. A svinje jesu svinje.
Ne kršćanima, svinjama se ne smije davati Sveto Pismo. A tko su svinje ponovit ću ti još jednom. "Svinje" su oni kojma Krist liči na đavla, Lutheru, svinje su oni kojima je Isus jednak sotoni po boštvu i svinje su oni koji nasrću na Krista i Kristovu Crkvu.
U srednjem veku nisi mogao čitati. Prvo nisi mogao na narodnom jeziku čitati, već bi morao na latinskom i to uz odobrenje sveštenstva. To smo videli. I ti se slažeš sa takvim merama. A da li su potrebne?
Kao drugo, Isus ni apostoli nigde nisu branili čitanje Pisma, niti je bilo bojazni da ga ko ne protumači pogrešno. Apostol Petar kada navodi kako se "izvrću Pisma-poslanice apostola Pavla", on kaže ne budite deo onih koji izvrću, ali nigde ne kaže zabraniti im da čitaju. Nigde.