Ma Luter je samo jedan u celoj priči,jedna karika. Daleko da je on jedan, jedini....i pre i posle jega je bilo reformatora i reformista. Tako da on sam sasvojom manama nije uzor. Ali u onim stvarima koje je činio ispravnim jeste uzor.
Vezano uz tvoje prijašnje postove
o Bibliji i stavu Katoličke Crkve prema Bibliji, malo sam potražila o temi i otkrila da je i to dio
crnih legendi o Crkvi. Meni je to važno znati.
Dakle, sam pojam "mračnog doba" Srednjeg vijeka pripisuje se Petrarki koji je uspoređivao tadašnju Europu s Rimskim carstvom, ali za propagiranje pojma "mračnjaštva" najzaslužniji su protestanti i kasnije prosvjetiteljstvo s vrlo jasnim ciljem-
attack na Katoličku Crkvu.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Mračno_doba_(Evropa)
„Mnogi vjeruju da je glavno djelo Martina Luthera u njegovu životu bilo prevođenje Svetog pisma na jezik njegovog naroda. Nema sumnje da je narodna verzija Biblije i njezino širenje, nudeći je kao jedinu normu vjere, odigrala vrlo važnu ulogu u osnivanju i uspostavi Luteranske crkve. Preuveličavajući svoje zasluge, znao je ponavljati
da u Crkvi prije njega nitko nije znao niti čitao Bibliju (Tischr. 3795 III 690; isto, 6044 V 457).
Danas se čitatelj smije takvim nepravednim tvrdnjama koje je pisao sa strašću. Sjetite se što smo rekli o čitanju Biblije kad je fra Martín bio novak u Erfurtu. Francisco Falk izbrojio je najmanje
156 izdanja od izuma tiskare do 1520. godine (F. Falk, Die Bibel am Ausgange des Mittelalters [Mainz 1905]
Njemački prijevodi cijelog Svetog pisma postojali su nekoliko prije Luthera, najmanje osamnaest, ne računajući djelomične verzije, psalterije, evanđelja itd. U četrnaestom stoljeću napravljen je potpuni prijevod u Bavarskoj, koji je alzaški tiskar John Mentelin otisnuo u Strasbourgu 1466. godine, a koji je s nekim izmjenama pretiskan
trinaest puta prije nego što se Lutherova pojavila, postajući poput njemačke Vulgate, prema Grisaru. (Povjesničar Ricardo García-Villoslada)
Znamo da svojim naporima ne zaslužujemo Božiju naklonost. Hristos je izvor našeg spasenja, ne samo svojom žrtvom već i svojim delovanjem u nama i opravdanejm našeg greha koji već imamo u Njemu. To je srž Luterove poruke, to je ono što je istinito i potrebno da prihvatimo.
Ništa ne razumijem.
Ako Krist nije Bog, onda ni ovo nije točno.
Da, rekoh, Luter je imao dosta mana. Kao i svako od nas. Da li se izborio na kraju? Ne znamo, to ćemo saznati kada Hristos dođe. Mi ne znamo ko je spasen a ko ne. Do Hristovog dolaska.
Sad sam se sjetila da mi je jednom moja baka govorila o jednom heretiku koji je sa svojom djevojkom/ženom sjedio negdje i zajedno gledali zvjezdano nebo. I cura je rekla - Gle, kako je nebo
lijepo-, a on je odgovorio-
Ali... ne za nas. Haha. Mora da je to bio
Luther.
Zabrinjavajuća jei sama pomisao da su osnivatelji možda završili u paklu.