Ima li na forumu proroka?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zašto ti onda ne koristiš razum, umjesto što svoja "znanja" "sisaš iz prsta"?

To se može reći više za tebe da se oslanjaš na intuiciju više nego na znanje. Jer sam navedeš izvor i ja ti na ovonvu tog izvora pokažem da grešiš i ti idalje teraš svoju priču. Intuicija kod vas teoretitačara zavere je bukvalno vaš bog koji vas vodi a ne činjenice.

Znači, činjenice i samo činjenice..zato iznosim tekstove, gomilu tekstova da se vidi tačno šta se veruje i šta katolička crkva uči. Ti naravno to negiraš, delimično ikao znaš da je tako,mada si sada svakako priznao da je učenje katoličke crkve o cenzuri čitanja i tumačenja Pisma za laike ipak dobra. Da ne pričam o COVID-u šta sve "veruješ" i kako se oslanjaš i ti i oni koje citiraš na intuiciju i "srce" umesto na razum i zvaničnu medicinu.

A sve te teorije zavere, ili oslanjanje na srce i intuiciju, potiču od jedne proste zablude. Ta vaša vekovna zabluda je da "ako Pismo čita verujući bez nazora, pašće u jeres". Ta teoraija zavere protiv Biblije je izvor ostalim koje olako prihvatate.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Aaa, tako? :rolleyes: Znači Luther nije previše šljivio Bibliju? Što više slušam o njemu, postaje mi sve odurniji.
Znam da ne dijeliš isto mišljenje, a i Ellen je rekla da nije bio tako loš, već samo da je bio nagao. Po ovom što sam dosad čula o njemu, čini mi se da je bio čovjek koji je sasvim ogrezao u strasti i opačine.
Ti ćeš možda reći da je bio idejni začetnik slobode i prosvjetiteljstva, pa O. K. :rolleyes: Da ti stalno ne protuslovim, samo ću reći da se to "prosvijetiteljstvo" svelo na nagone i možebitnu parolu

Ma Luter je samo jedan u celoj priči,jedna karika. Daleko da je on jedan, jedini....i pre i posle jega je bilo reformatora i reformista. Tako da on sam sasvojom manama nije uzor. Ali u onim stvarima koje je činio ispravnim jeste uzor. Naravno, i svi ostali koji su tako činili. On je proučavao Pismo, shvatio je da spasenej se ne zadobiva svpjim silama i naporima već u Hristu. To je potpuno tačno. To je melem na ranu svake iskrene duše, jer mi smo sveni naše grešnosti. Znamo da svojim naporima ne zaslužujemo Božiju naklonost. Hristos je izvor našeg spasenja, ne samo svojom žrtvom već i svojim delovanjem u nama i opravdanejm našeg greha koji već imamo u Njemu. To je srž Luterove poruke, to je ono što je istinito i potrebno da prihvatimo. Ostalo..sve van toga...je druga priča.

Da, rekoh, Luter je imao dosta mana. Kao i svako od nas. Da li se izborio na kraju? Ne znamo, to ćemo saznati kada Hristos dođe. Mi ne znamo ko je spasen a ko ne. Do Hristovog dolaska.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To se može reći više za tebe da se oslanjaš na intuiciju više nego na znanje. Jer sam navedeš izvor i ja ti na ovonvu tog izvora pokažem da grešiš i ti idalje teraš svoju priču. Intuicija kod vas teoretitačara zavere je bukvalno vaš bog koji vas vodi a ne činjenice.

Sada još i lažeš, zašto? Međutim, ostavimo sada tvoje laganje, nego odgovori ti ovdje, "pred Bogom i pred ljudima", kako se uopće može govoriti o tome da protestanti "cijene Bibliju", kada vam "ćaća Martin Luther" smiješta Bibliju svinji ispod repa, vidi:

Martin Luther: „Pa niste vi (Židovi) vrijedni toga da izvana pogledate Bibliju, a kamoli da je čitate. Vi samo trebate čitati Bibliju koja stoji svinji ispod repa te žderati i lokati slova koja tu sama ispadaju. To bi bila Biblija za takve proroke koji riječ božanskoga veličanstva (…) tako svinjski ruju i trgaju.“

Znači, činjenice i samo činjenice..zato iznosim tekstove, gomilu tekstova da se vidi tačno šta se veruje i šta katolička crkva uči.

To nije nikakva tajna. Katolička Crkva uči da ne treba "Bibliju bacati svinjama pod noge", a vi protestanti, sa svojim skrnavljenjem Biblije, najbolji ste dokaz da je Katolička Crkva u pravu.

A sve te teorije zavere, ili oslanjanje na srce i intuiciju, potiču od jedne proste zablude. Ta vaša vekovna zabluda je da "ako Pismo čita verujući bez nazora, pašće u jeres". Ta teoraija zavere protiv Biblije je izvor ostalim koje olako prihvatate.

Opet lažeš. Katolička Crkva uči da će se "zlo dogoditi" kada Biblija dospije u ruke divljaka i prostaka, kakva je većina vas protestanata. A Crkva ima obvezu čuvati Sveto Pismo od takvih divljaka.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
To nije nikakva tajna. Katolička Crkva uči da ne treba "Bibliju bacati svinjama pod noge", a vi protestanti, sa svojim skrnavljenjem Biblije, najbolji ste dokaz da je Katolička Crkva u pravu.

Nema potrebe za zabranom i cenzurom jer sam Bog vodi. Ti ne znaš puteve Božije i zato ti se oni čine čudnim. Ne brini, ima Bog načina. Moraš Mu verovati.

Opet lažeš. Katolička Crkva uči da će se "zlo dogoditi" kada Biblija dospije u ruke divljaka i prostaka, kakva je većina vas protestanata.

Nikakvo zlo ne može da se dogodi. Jer Bog vodi. Ne zaboravi..Bog vodi a ne mi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nema potrebe za zabranom i cenzurom jer sam Bog vodi. Ti ne znaš puteve Božije i zato ti se oni čine čudnim. Ne brini, ima Bog načina. Moraš Mu verovati.

Nitko vama protestantima ne može zabraniti da se vi prema Bibliji ponašate kao svinje. Crkva samo ispunjava svoju obvezu da kršćane upozori na takve stvari. Crkva radi svoj posao čuvanja Božje riječi, a vi radite svoj "svinjarski".

I nisi mi odgovorio. Kako se uopće može govoriti o tome da protestanti "cijene Bibliju", kada vam "ćaća Martin Luther" smiješta Bibliju svinji ispod repa, vidi:

Martin Luther: „Pa niste vi (Židovi) vrijedni toga da izvana pogledate Bibliju, a kamoli da je čitate. Vi samo trebate čitati Bibliju koja stoji svinji ispod repa te žderati i lokati slova koja tu sama ispadaju. To bi bila Biblija za takve proroke koji riječ božanskoga veličanstva (…) tako svinjski ruju i trgaju.“

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nitko vama protestantima ne može zabraniti da se vi prema Bibliji ponašate kao svinje. Crkva samo ispunjava svoju obvezu da kršćane upozori na takve stvari. Crkva radi svoj posao čuvanja Božje riječi, a vi radite svoj "svinjarski".

I nisi mi odgovorio. Kako se uopće može govoriti o tome da protestanti "cijene Bibliju", kada vam "ćaća Martin Luther" smiješta Bibliju svinji ispod repa, vidi:

Samo gde to apostoli "čuvaju" Bibliju od laika. Gde apostol Pavle ili Petar kažu, čuvajte ove spise podaleko od određnih vernih?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Samo gde to apostoli "čuvaju" Bibliju od laika. Gde apostol Pavle ili Petar kažu, čuvajte ove spise podaleko od određnih vernih?

Mt 7,6: "Ne dajte svetinje psima! Niti svoga biserja bacajte pred svinje da ga ne pogaze nogama pa se okrenu i rastrgaju vas."

Vidiš!? Svetinje uvijek treba čuvati od divljaka, prostaka i svinja.

Nego reci ti meni, što ti misliš o slijedećoj "svinjarskoj izjavi"?

Ponovo te pitam. Kako se uopće može govoriti o tome da protestanti "cijene Bibliju", kada vam "ćaća Martin Luther" smiješta Bibliju svinji ispod repa?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ma Luter je samo jedan u celoj priči,jedna karika. Daleko da je on jedan, jedini....i pre i posle jega je bilo reformatora i reformista. Tako da on sam sasvojom manama nije uzor. Ali u onim stvarima koje je činio ispravnim jeste uzor.

Vezano uz tvoje prijašnje postove o Bibliji i stavu Katoličke Crkve prema Bibliji, malo sam potražila o temi i otkrila da je i to dio crnih legendi o Crkvi. Meni je to važno znati. :)
Dakle, sam pojam "mračnog doba" Srednjeg vijeka pripisuje se Petrarki koji je uspoređivao tadašnju Europu s Rimskim carstvom, ali za propagiranje pojma "mračnjaštva" najzaslužniji su protestanti i kasnije prosvjetiteljstvo s vrlo jasnim ciljem- attack na Katoličku Crkvu.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Mračno_doba_(Evropa)

„Mnogi vjeruju da je glavno djelo Martina Luthera u njegovu životu bilo prevođenje Svetog pisma na jezik njegovog naroda. Nema sumnje da je narodna verzija Biblije i njezino širenje, nudeći je kao jedinu normu vjere, odigrala vrlo važnu ulogu u osnivanju i uspostavi Luteranske crkve. Preuveličavajući svoje zasluge, znao je ponavljati da u Crkvi prije njega nitko nije znao niti čitao Bibliju (Tischr. 3795 III 690; isto, 6044 V 457).
Danas se čitatelj smije takvim nepravednim tvrdnjama koje je pisao sa strašću. Sjetite se što smo rekli o čitanju Biblije kad je fra Martín bio novak u Erfurtu. Francisco Falk izbrojio je najmanje 156 izdanja od izuma tiskare do 1520. godine (F. Falk, Die Bibel am Ausgange des Mittelalters [Mainz 1905]
Njemački prijevodi cijelog Svetog pisma postojali su nekoliko prije Luthera, najmanje osamnaest, ne računajući djelomične verzije, psalterije, evanđelja itd. U četrnaestom stoljeću napravljen je potpuni prijevod u Bavarskoj, koji je alzaški tiskar John Mentelin otisnuo u Strasbourgu 1466. godine, a koji je s nekim izmjenama pretiskan trinaest puta prije nego što se Lutherova pojavila, postajući poput njemačke Vulgate, prema Grisaru. (Povjesničar Ricardo García-Villoslada)

Znamo da svojim naporima ne zaslužujemo Božiju naklonost. Hristos je izvor našeg spasenja, ne samo svojom žrtvom već i svojim delovanjem u nama i opravdanejm našeg greha koji već imamo u Njemu. To je srž Luterove poruke, to je ono što je istinito i potrebno da prihvatimo.

:oops:

Ništa ne razumijem. Ako Krist nije Bog, onda ni ovo nije točno.

Da, rekoh, Luter je imao dosta mana. Kao i svako od nas. Da li se izborio na kraju? Ne znamo, to ćemo saznati kada Hristos dođe. Mi ne znamo ko je spasen a ko ne. Do Hristovog dolaska.

Sad sam se sjetila da mi je jednom moja baka govorila o jednom heretiku koji je sa svojom djevojkom/ženom sjedio negdje i zajedno gledali zvjezdano nebo. I cura je rekla - Gle, kako je nebo lijepo-, a on je odgovorio-
Ali... ne za nas. Haha. Mora da je to bio Luther.
Zabrinjavajuća jei sama pomisao da su osnivatelji možda završili u paklu. :oopss:

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mt 7,6: "Ne dajte svetinje psima! Niti svoga biserja bacajte pred svinje da ga ne pogaze nogama pa se okrenu i rastrgaju vas."

Vidiš!? Svetinje uvijek treba čuvati od divljaka, prostaka i svinja.

Nego reci ti meni, što ti misliš o slijedećoj "svinjarskoj izjavi"?

Ponovo te pitam. Kako se uopće može govoriti o tome da protestanti "cijene Bibliju", kada vam "ćaća Martin Luther" smiješta Bibliju svinji ispod repa?
Nemaš opet argument Pisma.

Nije to, veze nema sa ovom zabranom.

Kao drugo, pa nisu valda laici "svinje" zaboga, šta pišeš.

Veze taj stih nema sa navodnom dobronamernom zabranom verujućima da čitaju Pismo. Inače ni ti nebi smeo da ga čitaš jer nisi kler pa bi bio ubrojan u "svinje". Pobogu, šta pišeš, kakvo je ovo rozno tumačenje..

Nego gde apostoli navode Pisma sa se ne daju vernima?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakle, sam pojam "mračnog doba" Srednjeg vijeka pripisuje se Petrarki koji je uspoređivao tadašnju Europu s Rimskim carstvom, ali za propagiranje pojma "mračnjaštva" najzaslužniji su protestanti i kasnije prosvjetiteljstvo s vrlo jasnim ciljem- attack na Katoličku Crkvu.

Kada se napravi pregled ustaljenog pogleda povijesti Zapada, nailazi se na neke uistinu nevjerojatne izmišljotine. Njih nije izmislila Crkva nego sekularni intelektualci koji su stvorili termine kao što su mračno doba, renesansa, prosvjetiteljstvo i doba razuma. To su bila velika povijesna razdoblja, koja se zapravo nikada u stvarnosti nisu dogodila.
-----------------------------------------------------------------------
Nisam rimokatolik i nisam napisao ovu knjigu kako bih obranio Crkvu. Napisao sam je kako bih obranio povijest.

Rodney Stark, Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti

Ništa ne razumijem. Ako Krist nije Bog, onda ni ovo nije točno.

Jovan se boji Krista, kao što ga se plašio Luther. Luther sam kaže da mu se Krist na križu činio kao đavao.

Kao drugo, pa nisu valda laici "svinje" zaboga, šta pišeš.

"Svinje" su oni kojma Krist liči na đavla, Lutheru, svinje su oni kojima je Isus jednak sotoni po boštvu i svinje su oni koji nasrću na Krista i Kristovu Crkvu.

Veze taj stih nema sa navodnom dobronamernom zabranom verujućima da čitaju Pismo.

Opet lažeš. Crkva nikada nije branila čitati Pismo kršćanima. Crkva je upravo i omogućila čitanje Svetog Pisma. Na koncu, vi protestanti i nemate svoje Pismo, nego ste ga "ukrali" od Kristove Crkve, a onda divljaštvo nad njim napravili.

Inače ni ti nebi smeo da ga čitaš jer nisi kler pa bi bio ubrojan u "svinje". Pobogu, šta pišeš, kakvo je ovo rozno tumačenje..

Evo, ja sam ti dokaz da Katolička Crkva ne brani čitati Bibliju. A svinje jesu svinje.

Nego gde apostoli navode Pisma sa se ne daju vernima?

Ne kršćanima, svinjama se ne smije davati Sveto Pismo. A tko su svinje ponovit ću ti još jednom. "Svinje" su oni kojma Krist liči na đavla, Lutheru, svinje su oni kojima je Isus jednak sotoni po boštvu i svinje su oni koji nasrću na Krista i Kristovu Crkvu.

Natrag