Član
- Učlanjen(a)
- 06.05.2012
- Poruka
- 2.380
Crkvu i Bibliju ja bih prispodobio sa državom i cestom. Država napravi cestu za dobrobit svih ljudi, ali kada se na cestama pojave divljaci i voze divljački tako da ugrožavaju sve ljude koji se zateknu na cestama, tada intervenira država i odstrani divljake s ceste. Tako i Crkva, kada god se pojave divljaci i nasrnu na Bibliju, kao vi protestanti, Crkva intervenira i zaštiti Bibliju od vas divljaka.
Baš lijepa poredba. Crkva i Biblija=država i cesta.
Ja bih još samo nadodala znakove na toj cesti: križ, Marija, sakramenti, molitva, sveci...
Onaj tko poznaje i respektira znakove na putu, uza sve opasnosti, stiže na svoj cilj.
Zanimljivo da je Tillich, govoreći o kraju protestanske ere, spominjao simbole ili znakove.
"... raslojavanje osobnog života, u kojem su skupine i osobe istisnute identičnim masovnim stavovima; situacija koju karakterizira zaborav tradicija; gubitak moći simbola; besmislenost postojanja; podvrgavanje zakonima tržišta, unatoč modernom diskursu o individualnoj slobodi."
Obećao sam pa ću povremeno ovdje citirati "subotarskog ćaću Martina iz njegovih "Luteralija".
Hvala. Već sam zadobila neku sliku. Prostak i divljak. Samo mi nije jasno kako se uspio tako nametnuti i pridobiti još toliko prostaka, hoću reći pristaša. Valjda po onoj da svatko bira društvo prema svojim potrebama.