Ima li na forumu proroka?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Crkvu i Bibliju ja bih prispodobio sa državom i cestom. Država napravi cestu za dobrobit svih ljudi, ali kada se na cestama pojave divljaci i voze divljački tako da ugrožavaju sve ljude koji se zateknu na cestama, tada intervenira država i odstrani divljake s ceste. Tako i Crkva, kada god se pojave divljaci i nasrnu na Bibliju, kao vi protestanti, Crkva intervenira i zaštiti Bibliju od vas divljaka.

Baš lijepa poredba. Crkva i Biblija=država i cesta.
Ja bih još samo nadodala znakove na toj cesti: križ, Marija, sakramenti, molitva, sveci...
Onaj tko poznaje i respektira znakove na putu, uza sve opasnosti, stiže na svoj cilj.

Zanimljivo da je Tillich, govoreći o kraju protestanske ere, spominjao simbole ili znakove.
"... raslojavanje osobnog života, u kojem su skupine i osobe istisnute identičnim masovnim stavovima; situacija koju karakterizira zaborav tradicija; gubitak moći simbola; besmislenost postojanja; podvrgavanje zakonima tržišta, unatoč modernom diskursu o individualnoj slobodi."

Obećao sam pa ću povremeno ovdje citirati "subotarskog ćaću Martina iz njegovih "Luteralija".

Hvala. Već sam zadobila neku sliku. Prostak i divljak. Samo mi nije jasno kako se uspio tako nametnuti i pridobiti još toliko prostaka, hoću reći pristaša. Valjda po onoj da svatko bira društvo prema svojim potrebama. :rolleyes:

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ja ću "dodavati puzle", a ti sliku dograđuj.

Martin Luther: „Bog proturječi sam sebi, stoga ne može biti Bog. On mora najprije postati đavao. Zaključak, Bog ne može biti Bog.“

Pitanje svih pitanja vezano za Luhera (ćaću nasrtljivih "pacifističkih" divljaka) je po čemu je to Bog kontradiktoran? I naravno ko je njega, Luthera ovlastio da Boga meri ljudskim merilima.

Čini se da Luther uopće (a to čine i "pacifistički") nije obratio pažnju na riječi : "Moje misli nisu vaše misli..."

Mislim, toliko o "poznavanju" Pisama i sleđenju "Biblije".....

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Prostak i divljak. Samo mi nije jasno kako se uspio tako nametnuti i pridobiti još toliko prostaka, hoću reći pristaša. Valjda po onoj da svatko bira društvo prema svojim potrebama. :rolleyes:

Ovo je veliko i važno pitanje, ali možda još važnije, sada "kad smo tu gdje jesmo", je pitanje - kako ljudima pomoći da se oslobode "prostaka i divljaka" i zatrovanosti "njihovim duhom"? Evo, mi citiramo "prostaka i divljaka", a ovdje njegov sljedbenik Jovan baš toga prostaka i divljaka veliča. Drugi primjer, ljudima jasno pokažeš i dokažeš kako im je 'proročica' bila bogohulnica, kradljivica (plagijatorica) i na koncu teška alkoholičarka, a oni i dalje ostaju zaluđeni i zatrovani njenim bogohulnostima i njezinim lažima.

I kako pomoći ovim "slijepcima da progledaju" i da se oslobode prostaka, divljaka, bogohulnica i proroka alkoholičara? Nažalost, njima jedino Bog može pomoći, ali uz jedan uvjet - sami moraju tražiti i vapiti Bogu da ih oslobodi ove nesreće.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
I kako pomoći ovim "slijepcima da progledaju" i da se oslobode prostaka, divljaka, bogohulnica i proroka alkoholičara? Nažalost, njima jedino Bog može pomoći, ali uz jedan uvjet - sami moraju tražiti i vapiti Bogu da ih oslobodi ove nesreće.

Nema drugog načina osim direktnog obraćanja Bogu da im pomogne.

No pitanje je ako se i "obrate" za pomoć, kome se u stvari obraćaju, jer ono što oni tvrde da je Bog u koga veruju, Bog nije nego fantazmagorija, alter ego njihovih posednutih "umova".

Pa kako onda oni i mogu znati kome da se obrate?

Jednostavno je....

Neka samo dozvole sebi da pročitaju Svetog Augustina koji reče:

"Nitko ne može naći spasenje osim u Katoličkoj crkvi. Izvan Katoličke crkve može imati sve, osim spasenja. Oni mogu imati čast, mogu imati sakramente, mogu pjevati aleluja, mogu odgovarati amen, mogu imati vjeru u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i propovijedati je, ali nikad ne mogu naći spasenje osim u Katoličkoj Crkvi."
(Sv.Augustin, Sermo ad Caesariensis Ecclesia plebem)

Ps. Da ne bude zabune i da se Pravoslavna braća ne nađu povređenima i time postanu lak plen prostaka, divljaka, alkoholičara i šizofrenih narcisoida, i Pravoslavni su KATOLICI, dovoljno je da pročitaju original, grčki original simvola vere (credo) i da znaju da reč Katolikam u grčkom znači SABORNA, ONA KOJA OKUPLJA; OPŠTA.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ovo je veliko i važno pitanje, ali možda još važnije, sada "kad smo tu gdje jesmo", je pitanje - kako ljudima pomoći da se oslobode "prostaka i divljaka" i zatrovanosti "njihovim duhom"?

Da li ti se čini da su katolički apologeti malo zadrijemali?

Neki komentiraju kako se u Latinskoj Americi Katolička Crkva "probudila" nakon što su joj u posljednjih 30. ak godina pentekostalci i njihovi kolege, odvukli 15%, 20%, pa čak i 45% vjernika.

Tako je kako je, Katolička Crkva je div u odnosu na sekte, ali moguće da je usnuli div, pa patuljci divljaju.
I možda ćemo jednom zbilja reći: "Blažene" sekte koje su nas došle probuditi.

Hoću reći da bi bilo najbolje za nas da nešto naučimo iz nove situacije. Jer oni još uvijek privlače, makar su krivovjerci i često puta šarlatani.

Možda nešto slično kao što se dogodilo s marksistima. Toliko su govorili o problemima socijalne pravde, a gdje je sada marksizam? Praktički je nestao sa svjetske scene.
To je ono što od sveg srca želimo sektama, zar ne? :beee:

Mislim da moraju najprije spoznati da žive u zabludi, ali da to spoznaju moraju istinski tražiti Istinu.
Ovako kao što je naš Jovan traži. :) Dobar je Jovan, uporan je...to mu je velika odlika.
Jer tko traži, naći će...osim ako ne traži na pogrešnom mjestu.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ali Biblija kaže da se više oslanjamo na razum nego na srce :)..iliti intiuiciju, popularno. Ipak je razum dat od Boga a "srce"(zanos) je varljiva kategorija.

Aaa, tako? :rolleyes: Znači Luther nije previše šljivio Bibliju? Što više slušam o njemu, postaje mi sve odurniji.
Znam da ne dijeliš isto mišljenje, a i Ellen je rekla da nije bio tako loš, već samo da je bio nagao. Po ovom što sam dosad čula o njemu, čini mi se da je bio čovjek koji je sasvim ogrezao u strasti i opačine.
Ti ćeš možda reći da je bio idejni začetnik slobode i prosvjetiteljstva, pa O. K. :rolleyes: Da ti stalno ne protuslovim, samo ću reći da se to "prosvijetiteljstvo" svelo na nagone i možebitnu parolu:

s Biblijom u ruci činim što mi se hoće. I tko mi što može? Gdje ste katolici da vas za...frkavamo?!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ali Biblija kaže da se više oslanjamo na razum nego na srce :)..

Ali ne na đavliji razum o kojemu govori divljak i prostak Luther.

Ipak je razum dat od Boga a "srce"(zanos) je varljiva kategorija.

Zašto ti onda ne koristiš razum, umjesto što svoja "znanja" "sisaš iz prsta"?

Više su spriječeni time što jer đavlina zavladao Mainstream medijima.

Neki komentiraju kako se u Latinskoj Americi Katolička Crkva "probudila" nakon što su joj u posljednjih 30. ak godina pentekostalci i njihovi kolege, odvukli 15%, 20%, pa čak i 45% vjernika

Poprilično su u pravu.

Hoću reći da bi bilo najbolje za nas da nešto naučimo iz nove situacije. Jer oni još uvijek privlače, makar su krivovjerci i često puta šarlatani.

Što god su ljudi manje obrazovani, upućeni u istinu i činjenici, sektašima je lakši posao da ih namame da napuste Crkvu. Sama si rekla da se protestanti vraćaju u Kristovu Crkvu kada počnu učiti pravu, istinsku, povijest Crkve. Kada saznaju da su najgorljiviji zastupnici Kristove prisutnosti u Euharistiji nakon apostola bili apostolski i crkveni oci, a ne da je to nešto što je Katolička Crkva izmislila u 16. stoljeću.

Možda nešto slično kao što se dogodilo s marksistima. Toliko su govorili o problemima socijalne pravde, a gdje je sada marksizam? Praktički je nestao sa svjetske scene.
To je ono što od sveg srca želimo sektama, zar ne? :beee:

Protestantizam je desetorostruko opasniji za čovjekovu dušu od marksizam. Jednako je bezbožan kao i marksizam, a sa druge strane neke "golica" jer kao "ima nekakve veze s Bogom".

Mislim da moraju najprije spoznati da žive u zabludi, ali da to spoznaju moraju istinski tražiti Istinu.

Ovi ovdje subotari čak nisu više ni sposobni spoznati da su u zabludi. "Izgubljeni slučajevi".

Ovako kao što je naš Jovan traži. :) Dobar je Jovan, uporan je...to mu je velika odlika.
Jer tko traži, naći će...osim ako ne traži na pogrešnom mjestu.

Jovan traži dokaze za svoje zablude i laži, a ne dokaze za istinu.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

Ne, nisu zadrijemali, nego ih je teško i naći. Teško naći one dovoljno hrabre da popu kažu pop, a bobu bob, koji neče uvijati i koji će otvoreno, iskreno u lice sasipati istinu o sektaškim prevarantima.

Biti apologeta znači imati u mudrosti i govorničkog umjeća, ali i pre svega imati dar raspoznavnja duhova.

Tako je kako je, Katolička Crkva je div u odnosu na sekte, ali moguće da je usnuli div, pa patuljci divljaju.
I možda ćemo jednom zbilja reći: "Blažene" sekte koje su nas došle probuditi.

Mi bi smo to već trebali reći.... i odgovoriti onako kako je sektama i herezama odgovoreno u prošlosti.

Protestantizam je desetorostruko opasniji za čovjekovu dušu od marksizam. Jednako je bezbožan kao i marksizam, a sa druge strane neke "golica" jer kao "ima nekakve veze s Bogom".

Pa naravno da je opasniji, protestantizam ga je (Marksizam) i rodio. A učenik učitelja po svojoj zlobi ne nadmašuje.

Jovan traži dokaze za svoje zablude i laži, a ne dokaze za istinu.

Svi oni to i traže.

Nikada oni Svetom Pismu nisu ni prilazili drugačije nego li onako kako to forenzičar prilazi lešu... secirajući ga sa ciljem da leš dokaže predubeđenje forenzičara.

Natrag