- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Mire, pričamo o jednoj temi a ne o 15 drugih. Ja govorim o pravilu sa adelfos. Ono je jasno. Ostalo su druge teme..otom potom.Jovane, odgovori mi na ceo post i ono sto sam ja napisao Slapu!
Prestani da mantras ovde, i dokazi mi da u "pismu sve mora da bude zapisano", i da je ono "samodovoljno"!
Gde ti je dakle u Novom Zavetu zabranjena poligamija i pedofilija???
Nevedi gde?
Ako to ne mozes da dokazes "SAMO PISMOM", onda ti ne mozes tvrditi ni da je u ovom slucaju - tvoj pristup SOLE SCRIPTURE u tumacenju dovoljan! Moras uzeti u obzir i PREDANJE!
A to sto ces ti izdvojiti rec "adelfos" i posmatrati je van konteksta i analizirati je izdvojeno, je pogresan pristup! Reci dobijaju znacenje tek onda kada se stave u literarni kontekst! Tako je u svim jezicima!
Na primer, u srpskom jeziku rec "hvali", ima vise znacenja u razlicitim kontekstima. --->
1) Jovanu "hvali" 100 dinara!
2) Dragan "hvali" Jovana da je dobar!
3) "Hvala" Jovanu sto mi je pomogao!
Znaci ako "seciras" i izdvojis tu rec van konteksta pogresno ces razumeti smisao onoga sto je pisac hteo reci! Isti slucaj je i sa recju "adelfos"! To sto ti radis je pogresno! Dobices netacan smisao!
I na kraju, ako ti nesto moras da "analiziras" i "seciras", i nije na prvi pogled jasno i vidljivo, onda je sasvim izvesno da Bog nije ni dao "definiciju" toga u bibliji! A ako nije dao definiciju toga u Pismu, ako nemas definiciju za sve, moze li onda postojati SOLA SCRIPTURA???
Ne, ne moze Jovane!
A ako nema SOLE SCRIPTURE, onda i tvoje ocekivanje da Bog u pismu pojasnjava bas sve, cak i rodbinski status Jakova, je glupost!
Znaci, ti ne mozes ocekivati da postoji odgovor na svako pitanje u Novom Zavetu! Ne mora da postoji! I u ovom slucaju vidimo da ne postoji!
Znaci po tvom tumacenju, ako negde ne pise drugacije, podrazumeva se ono sto je uobicajeno, pa se samim tim i poligamija podrazumeva kao dozvoljena, jer je uobicajena i nigde nije napisano drugacije! Apostoli to nisu nigde ukinuli!
Jel tako?
Znači, ako nema drugog konteksta adelfos znači rođeni brat-sestra. A u slučaju Hrista imamo i dodatnih referenci-Luka 2,7-Hriatos prvorođeni Mariji sin. U Matej 1,25-nemaše odnose dok ne rodi Hrista. Kontekst je jasan. Pošto je jasno da tekst ne govori da nemaše odnosa do kraja života, već dok ne rodi Hrista jasno je da je Marija imala odnose sa Josifom nakon rođenja Hrista i da je iz tih odnosa imala i decu.