Drugo, koja je himna Francuske? Imaš li kuraži pa reći da je to divljačka himna? Misliš da su Francuzi svi glupi što se ponose opštim idejama revolucije? Imaš li nešto protiv Francuske?
Moje (malo) jednogodišnje iskustvo života s Francuzima mi je pokazalo da im je jak nacionalistički naboj, zagrižljivi za svoj jezik i ponosni na svoju kulturu i povijest. Imaju svoju tradiciju i mišljenje drugih nema velikog značaja za njih. Rekli bismo-svoji su. Osim velike večine sekulariziranih Francuza, katolici postaju sve angažiraniji u društvu. Poznata je ona misao pariškog kardinala Lustigera-da je dosta bilo onog prijašnjeg mentaliteta
pazi-da-nikoga-ne-uvrijediš. Zbog toga su mladi katolici vrlo obrazovani i u debatama sa sekulariziranim modernistima dobro pariraju. Imaju ideje i rekla bih, slobodarski duh da brane naciju u kršćanskom duhu. Mislim da su na dobrom putu da budu
kvasac društva.
Po jednom, naizlgled beznačajnom detalju, shvatila sam što znači nacionalno genetsko naslijeđe.
Jel ima toga?
Kad su me ispitivali o bivšoj Jugoslaviji i govorili smo o obrazovanju i školstvu, onda sam spomenula marksizam i obranu i zaštitu koji su bili obavezni predmeti u školi i kako su djevjke također morale naučiti rukovati oružjem, tako sam čula. To ih je jako začudilo. Objašnjavala sam da je to bilo potrebno za slučaj napada i (naivno) upitala: Vi to nikada niste imali? - Neee, pa tko bi mogao napasti Francusku?
I da se vratim na temu. Proroci nisu samo oni koji misle da imaju dar proroštva pa predviđaju neke datume, već ljudi vjere, zdravog razuma i prosuđivanja koji u jednom kritičnom trenutku (bila to francuska revolucija ili neki drugi krizni period kad svi gube pamet) ostaju vjerni svojoj savjesti kao nutranjem glasu Božjem. I najčešće ostaju osamljeni ili plate glavom. Zbog Istine- Krista.