Ili će kršćanstvo uskrsnuti ili će s njim pasti ova civilizacija

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
(G. K. Chesterton, Pravovjerje, Split, Verbum, 2015, 26-27).

Kad god osjećam da će mi vjera presušiti, potražim na policama knjigu G. K. Chestertona.
Philip Yancey

Zanimljivo, jer Philip Yancey je protestant. Napisao je knjigu "Isus kakvog nisam poznavao". Dobra knjiga.
Pročitala sam da je za Chesterton-a biti pokrenut proces za beatifikaciju.
Od Engleza meni je ipak najbolji Newman.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Kada kršćanstvo nestane, pohlepa, zavist i požuda izmisle tisuću ideologija da se opravdaju.

Čovjek je važan samo ako je točno da je Bog umro za njega.

Nitko, ništa, na kraju ne oprašta. Osim Krista.ov

(Kršćanstvo, Crkva i Bog – N.G. Dávila)

Favele, kartele, ubistva, nasilje, haos, korupcija, bježanija.

Po rodovima njihovim poznaćete ih. Vas po ovoma.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Jovan Prezviter: Ne znam samo kako je neko spreman dati život a ovamo nazvati svog bližnjeg "lažovom", "mentalnim bolesnikom" itd...a onda priča patetično kako bi on dao i život....Nespojiva je tvoja agresija i mržnja na bližnjeg sa tako plemenitim idejom da si spreman da daš život.
Hristos zato i kaže da mnoge neće poznati koji su u ime Njegovo govorili ovo i ono.

Jovane, ne želim sudjelovati na temi na kojoj si napisao ovaj post, pa ću ti odgovoriti ovdje.
Ne znam da li postoji tema na forumu koja govori o načinu izražavanja i ophođenja, a ako i ne postoji, to je već određeno samim pravilnikom. Za kršćanina kojem je život Krist, ne treba pravilnik foruma jer mu je Krist mjerilo.
Ali zbog našeg različitog shvaćanja, očito je da različito tumačimo i Božje i ljudske riječi.
Ako je Krist Istina, tko onda laže, a tko govori istinu?

Ja ne ulazim u tvoje i Slapove rasprave, mogu samo reći za sebe. Kad vidim da s nekim ne mogu složiti , uz najbolju volju i uloženi napor, ja odustanem. Netko reći da je to kukavičluk ili mudrost, meni je svejedno. Činim ono što mislim da je najbolje za mene. Ali nipošto sebe ne uzimam za primjer, jer ako se svi "pobjegnu" tko će braniti Krista? Zbog toga podržavam Slapa. Netko mora ostati uporan u "borbi", pa košta što košta. I biti spreman dati svoj život za Istinu. Da!

Krist = Istina
koju on brani jest da je Isus Sin Božji. Nije to nekakva dogma tradicionalne Crkve nego je to životna istina iz koje sve proizlazi. Ako je Krist bio samo dobar čovjek, možemo ga imitirati ili ne moramo. Bilo je i drugih dobrih i plemenitih ljudi. Samo vjera u Krista koji je utjelovljeni Bog, može nas mijenjati našu ljudsku narav u božansku i dužni smo, vođeni Duhom Svetim, biti ljubazni i blagi, ponizni i strpljivi- onako kako nam je Isus svojim životom pokazao.
Slap ne govori iz mržnje i na uvrede koje su njemu upućene nije uzvratio uvredom. Ja nisam vidjela da je nekoga nazvao sotonom, životinjom i....
Točno da je imao neke izraze za tebe, ali to je pod navodnicima. Možda zbog dinamike i da te malo zdrma. :)

Bit ćemo suđeni po ljubavi. To je točno i ja tako vjerujem. Stoga na riječi treba paziti, slažem se.
Ali da li se slažeš da se i iza ljubaznih riječi mogu sakrivati laži?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Slap ne govori iz mržnje i na uvrede koje su njemu upućene nije uzvratio uvredom. Ja nisam vidjela da je nekoga nazvao sotonom, životinjom i....

Nitko od nas (katolika, pravoslavnih) ne govori iz mržnje. Niti uzvraća na uvrede koje se govore nama.

Ujedno, ne zaboravi šta je Sv. Apostol Pavao napisao o Ljubavi.

Ljubav se ne hvasta, ne traži svoje.

Dakle, ne nameće se.

A oni, subotari i slični njima zahtevaju da ih se "voli" dok istovremeno Onoga koji je Rekao: "Volite svoje neprijatelje" prikazuju kakvim?

Ćatom, anđelom, posinjenim stvorenje, izjednačuju ga sa sotonom...

Ujedno, ne može se nekoga nazvati "kurvom", sotonom, životinjom, iznositi laži, sebe predstavljati "superiornim" a onda kmečati:; "ne smeš me nazivati lažovom, moraš me voleti, ti me mrziš, ja sam tvoj bližnji".

Ljubav ne funkcionira tako.

Niti je to ljubav, nego je to uslovljavanje.

Ili da budem plastičniji. Nikoga ne mrzim, jer mržnja proždire.

Samo sam indiferentan prema onima koji Ljubav zahtevaju i uslovljavaju je.

Indiferentan prema ljudima, ali ne i prema onome što ih vodi.

Bit ćemo suđeni po ljubavi. To je točno i ja tako vjerujem. Stoga na riječi treba paziti, slažem se.

Ne, nećemo po Ljubavi, nego po onome što činimo, i da li činimo iz Ljubavi.

Da li treba paziti na reči?

Ne.

Jer Ljubav ne uslovljava niti se može usloviti.

Ljubi bližnjeg svog važi i obrnuto.

Ne čini drugome što ne želiš da drugi čini tebi.

I upravo tu padaju subotari i njima slični nasrtljivci.

Izazivaju reakciju, a onda kmeče kako ih mrzimo, jer zaboga "uvređeni" su ako im se u lice kaže da lažu.

Da li lažu?

Naravno, neko će reći: "Samo Bog zna", "Neću da sudim" i tome slično. No, stvari treba nazvati pravim imenom. Jer Istina je da lažu. Da lažu da bi sebe prikazali boljima od drugih.

I neka mi Bog sudi ako grešim, ali udovoljvati i umiljavati se ne mogu.

Lažu, izvrću i to čine ne iz neznanja, nego s namerom.

Krist = Istina koju on brani jest da je Isus Sin Božji. Nije to nekakva dogma tradicionalne Crkve nego je to životna istina iz koje sve proizlazi. Ako je Krist bio samo dobar čovjek, možemo ga imitirati ili ne moramo. Bilo je i drugih dobrih i plemenitih ljudi. Samo vjera u Krista koji je utjelovljeni Bog, može nas mijenjati našu ljudsku narav u božansku i dužni smo, vođeni Duhom Svetim, biti ljubazni i blagi, ponizni i strpljivi- onako kako nam je Isus svojim životom pokazao.

Bog je apsolut. Shodno tome takva je i Crkva Njegova.

A, ako je Crkva apsolut, onda nema više različitih "crkava", nego postoji samo jedna Crkva.

Šta čini tu Crkvu?

Vjera u Krista Boga (možemo Ga zvati Sinom Božijim, ali to ne umanjuje činjenicu da je On - Krist, Bog).

Dakle, šta je Crkva?

Mistično, ovozemaljsko i nadzemaljsko Telo Kristovo. Telo za koje je Krist ono što je za čovjeka MOZAK.

Krist je Bog za svoju Crkvu.

Shodno tome, nema "tradicionalnih" i nekakvih modernih "crkava".

U i kod apsoluta ili jesi ili nisi.

Dakle neka se manu više tih budalaština o nekakvim "tradicionalnim" Crkvama i njima kao "crkvama" modernim.

Oni, Crkva nisu.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Čovjek je važan samo ako je točno da je Bog umro za njega. (N.G. Dávila)

To je bit. Ako Bog nije umro i uskrsnuo za nas, onda nas nije ni ljubio. Onda je "uzalud doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša“ i najbjedniji smo na ovome svijetu, jer ne možemo imati nadu.

Kad smo kod nade, znaš što je meni najgore kod Ellen White? Uništila je nadu. Da li neznanjem ili svjesno, ne ulazim u to, ali usuditi se "prorokovati" o zatvorenim vratima za grešnike (za adventiste ili sve druge, svejedno) Neporavljiva je uvreda Bogu sve dok adventisti to podržavaju i ne uočavaju da je Boga prekrojila po svojoj mjeri i dala im lažnu nadu. "Nada koja se vidi nije nada", niti je nada ono što je određeno po datumu žene koja nije stavila svoju nadu u Boga. Ali oni će naći tisuću isprika za nju i opet će biti da ja ne razumijem.

A razumijem ja i razumijemo svi mi koji u srcu osjećamo čežnju za Bogom. Za velikim i svetim Bogom koji će ispuniti naša očekivanja preko svake mjere.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da li su i oni ljudi i deca u Jasenovcu imali nadu da ce izbeci noz katolickih svestenika?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kad smo kod nade, znaš što je meni najgore kod Ellen White? Uništila je nadu. Da li neznanjem ili svjesno, ne ulazim u to, ali usuditi se "prorokovati" o zatvorenim vratima za grešnike (za adventiste ili sve druge, svejedno)

Ako bi je čovjek htio razumijeti, pa ako tko hoće i pravdati, onda je to moguće samo ovako: 1844. ona je imala svega 17 godina, a uz ovo u djetinjstvu je preživjela tešku fizičku traumu, koja se reflektirala tako da je izazvala i tešku psihološku traumu. Zatim, Ellen White se nije sama nametnula kao autoritet, nego su to od nje stvorili primarno Joseph Bates i James White. Očito, Bates je bio "zaluđeni vjerski fanatik", i to je bio njegov motiv za "etabliranje" Ellen White kao proročice koja ima vizije, a James White je u "proročici Ellen White" vidio vrlo unosan biznis. On se odmah dosjetio kako bi prodavanje "vizija proročice" mogao biti vrlo unosan biznis. I upravo se to i dogodilo.

Neporavljiva je uvreda Bogu sve dok adventisti to podržavaju i ne uočavaju da je Boga prekrojila po svojoj mjeri i dala im lažnu nadu. "Nada koja se vidi nije nada", niti je nada ono što je određeno po datumu žene koja nije stavila svoju nadu u Boga. Ali oni će naći tisuću isprika za nju i opet će biti da ja ne razumijem.

Rekoh ti, ta bogohulnost čak "nije njeno maslo". Pročitaj ovo dolje i sve će ti biti jasno.

Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

"Mi razumijemo da je on (Krist) bio posrednik za sve na svijetu, služeći u Svetinji (Hebrejima 9,26), u Šatoru nazvanom Svetište, od dana Pedesetnice (31. godine) do određenog vremena, kraja 2300 dana, odnosno godina - jeseni 1844. godine. U tom vremenskom trenutku dakle, zatvorena su vrata za odbačenu Crkvu i pokvareni svijet." (Joseph Bates, The Review and Herald, 19. 1851. god.)

"Mislim da ćemo jasno vidjeti kako ne postoji ni jedno drugo vrijeme za zatvaranje vrata, osim u jesen 1844. god. .... Kad smo došli do te točke vremena sve naše suosjećanje, odgovornost i molitve za grešnike su prestale, i naš jednodušni osjećaj i svjedočanstvo bilo je da je naš rad za svijet bio zauvijek završen. ..... Razlog da su žive grane osjećale da je njihov posao obavljen, bilo je to što je 2300 dana ispunjeno, te je došlo vrijeme da Isus zatvori vrata Svetinje i pređe u Svetinju nad svetinjama, primiti kraljevstvo i očistiti svetište. ... Isus je još uvijek milosrdan prema svojim svetima i uvijek će biti, i On je još uvijek njihov zagovornik i Veliki svećenik. Ali griješnik, kojemu je Isus ispružao ruke čitavo vrijeme, a koji je odbacio tu ponudu spasenja, ostao je bez zagovornika kad je Isus prešao iz Svetinje i zatvorio vrata 1844. god. Lažna crkva koja je odbacila istinu također je odbačena, kažnjena sljepoćom, i sada sa svojim ovcama i govedima idu tražiti Gospodina, kao da je još uvijek zagovornik griješnika. Ali, kaže prorok (Hs 5,6-7): 'Ali ga naći neće - povukao se od njih! Jahvu su iznevjerili: rodili su kopilad.' (James White, Present Truth, 1850. god.)

Evo, samo imbecilu nije jasno. Prvih godina "gospodar" je bio Joseph Bates, i "proročica" je vidjela ono "što joj je Bates pokazao", a ne Bog. Batesu je trebala "veza sa Bogom", a Jamesu White-u novac. U Ellen White svaki je dobio svoje.

Natrag