Idolopoklonstvo - što je i primjeri

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
E sada će idoli da se uzmu ako se ne plati porez.

Dakle počele su konkretne mere za uzimanje idola.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
A ne možeš da objasniš psihološki osnov idolopoklonstva. Dakle niste nikakvo svetlo u odnosu na njih.

To što si dao vide i pravosl. i katolici.
Moras da procitas ceo kontekst da bi video sustinu.
Poenta je na obozavanju tih likova kao boga.tim likovima se ne treba moliti,ne treba ih ljubiti,niti im se klanjati.jer su ljudskih ruku delo ,nista su.
To je za Boga odvratno,gadno.
Najbolje je objasnjeno u 5.Moj 4:
15 Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakav lik u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,
16 Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,
17 Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;
18 Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kakve ribe koja je u vodi pod zemljom;
19 I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim nebom;

Učlanjen(a)
30.01.2016
Poruka
371
Isaija 44:
9 Koji grade rezane likove, svi su ništa, i mile stvari njihove ne pomažu ništa, i one su im svedoci da ne vide i ne razumeju, da bi se posramili.
10 Ko gradi boga i lije lik, nije ni na kakvu korist.
11 Gle, svi će se drugovi njegovi posramiti, i umetnici više od drugih ljudi; neka se skupe svi i stanu, biće ih strah i posramiće se svi.
12 Kovač kleštima radi na živom ugljevlju, i kuje čekićem, i radi snagom svoje ruke, gladuje, te iznemogne, i ne pije vode, te sustane.
13 Drvodelja rasteže vrpcu i beleži crvenilom, teše i zaokružuje, i načinja kao lik čovečji, kao lepog čoveka, da stoji u kući.
14 Seče sebi kedre, i uzima česevinu i hrast ili šta je najčvršće među drvećem šumskim; sadi jasen, i od dažda raste.
15 I biva čoveku za oganj, i uzme ga, te se greje; upali ga, te peče hleb; i još gradi od njega boga i klanja mu se; gradi od njega lik rezan, i pada na kolena pred njim.
16 Polovinu loži na oganj, uz polovinu jede meso ispekavši pečenje, i biva sit, i greje se i govori: Aha, ogrejah se, videh oganj.
17 A od ostatka gradi boga, rezan lik svoj, pada pred njim na kolena i klanja se, i moli mu se i govori: Izbavi me, jer si ti bog moj.
da

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Šetaju za idole, ali džaba Milo ne popušta. Nema promene zakona.

Dakle uzeće se idoli.
A vama je dao vase idole, vase umotvorine da u njih verujete, jer istinu niste zeleli! Dao vam je 50 000 razlicitih!

A ne možeš da objasniš psihološki osnov idolopoklonstva. Dakle niste nikakvo svetlo u odnosu na njih.
Od tebe je hvala Bogu Zaokret mnogo pametniji, a ti nisi u stanju da vidis dalje od svog nosa! Jer tebi je idol um! Da ne govorim da nisi strucan da ikoga ovde psiholoski ocenjujes!

Dakle počele su konkretne mere za uzimanje idola.
Valjda "konkretne mjere" a ne "mere"!

Koji si od trojice, ocituj se?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
A vama je dao vase idole, vase umotvorine da u njih verujete, jer istinu niste zeleli!

Mi da ih imamo uzeo bi nam. Vama uzima polako sve više i više.

Od tebe je hvala Bogu Zaokret mnogo pametniji, a ti nisi u stanju da vidis dalje od svog nosa! Jer tebi je idol um! Da ne govorim da nisi strucan da ikoga ovde psiholoski ocenjujes!

On ne može da objasni psihološki aspekt idolopoklonstva, zato JS nisu nikakvo svetlo u odnosu na nas. Oni samo formalno shvataju da ne trebaju da se klanjaju idolima.

Valjda "konkretne mjere" a ne "mere"!

Koji si od trojice, ocituj se?

Da konkretne mjere je CG već preuzela. Vi ćete da se molite svom lažnom bogu, a Milo se neće moliti, ali će zato da radi posao.

A vi ćete samo da se molite bogu koji vam ne može pomoći i nećete ništa raditi.

Gledaćete kako vam se uzimaju vaši idoli, mrtvačke kosti, hramovi itd.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Jezekilj 8:
10 I ušavši videh, i gle, svakojake životinje što gamižu i svakojaki gadni skotovi, i svi gadni bogovi doma Izrailjevog behu napisani po zidu svuda unaokolo.
11 I pred njima stajaše sedamdeset ljudi između starešina doma Izrailjevog s Jazanijom, sinom Safanovim, koji stajaše među njima, svaki s kadionicom svojom u ruci, i podizaše se gust oblak od kada.
12 Tada mi reče: Vidiš li, sine čovečji, šta čine starešine doma Izrailjevog u mraku svak u svojoj pisanoj kleti? Jer govore: Ne vidi nas Gospod, ostavio je Gospod ovu zemlju.
13 Potom mi reče: Još ćeš videti većih gadova koje oni čine.
14 I odvede me na vrata doma Gospodnjeg koja su sa severa; i gle, žene seđahu i plakahu za Tamuzom.
15 I reče mi: Jesi li video, sine čovečji? Još ćeš videti većih gadova od tih.
16 I odvede me u trem unutrašnji doma Gospodnjeg; i gle, na ulasku u crkvu Gospodnju između trema i oltara beše oko dvadeset i pet ljudi okrenutih leđima k crkvi Gospodnjoj, licem k istoku, i klanjahu se suncu prema istoku.
17 Tada mi reče: Jesi li video, sine čovečji? Malo li je domu Judinom što čine te gadove koje čine ovde? Nego još napuniše zemlju nasilja i okrenuše se da me draže; i eto drže granu pred nosom svojim.
Kad su te gadove obozavali Jevrejske staresine 700 godina pre isusa Hrista,sta mislite kakvi li su tek bili u vreme Isusa Hrista???
A kakve su vase verske vodje??? Da li verujete vasim popovima???

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mi da ih imamo uzeo bi nam. Vama uzima polako sve više i više.
Nece vam ni uzeti, on vam je dao ono sto ste zeleli! Dao vam je harizmaticne propovednike da vam golicaju usi, a ako to ne upali onda vase - 'licne umotvorine' da vrednujete drugog boga, svoj um!

Ti ovde dokazujes da si sam sebi bog!
Jako si pametan, sve puca od pameti!

On ne može da objasni psihološki aspekt idolopoklonstva
Oni samo formalno shvataju da ne trebaju da se klanjaju

Sta da ti objasni kad ne zna ni sta hoces?

zato JS nisu nikakvo svetlo u odnosu na nas.
Ne lupetaj, ni jeda adventista ne misli da se neko klanja idolu zato jer je egoista! Egoista se klanja samo svom umu!

A takvu glupost, moze da izjavi jedino neko ko je izgubio razum!

I vecina advenitista ne zna da klanjanje idolu nije vezano za spoljasnjost vec da se odnosi na um! To ste dokazali ovde na forumu!

Bas ste veliko svetlo!

Oni samo formalno shvataju da ne trebaju da se klanjaju idolima.
Jehovini Svedoci to shvataju, jer da ne shvataju ne bi govorili da je pozdravljanje zastave idolopoklonstvo, jer zastava nije bog vec se pozdravljanjem zastave postuju drzavne institucije vise nego Bog (a to je onda idolopoklonstvo umom, to znaci vise postovati drzavu nego Boga, i to je greh)! Ne bi govorili ni da je trbuh bog da ne shvataju! (jeste oni to govore).

Ti nisi u stanju da psiholoski ocenis osobu, jer nemas ni znanja ni kvalifikacije da bi to mogao ciniti! A jos manje mozes da ocenjujes zajednice!

Zaokret da ti objasni? Sta da ti objasni covece kad ne zna ni sta hoces!

Ovo je tragikomicno!

Da konkretne mjere je CG već preuzela.
A sad odjednom nije ekavica nego jekavica?

Za vas trojicu, koliko vas ima, moja baba je doktor teologije!

Gledaćete kako vam se uzimaju vaši idoli, mrtvačke kosti, hramovi itd.
Govori onaj kojem su crkve prazne, kojem jedino matore babe sede po crkvama, jer su u penziji pa mogu da drze subotu jer ne rade! I to je licemerstvo u najgorem obliku!

One placaju (tj. daju desetak) da ih propovednici zabavljaju i pevaju im pesmice! Jer druga posla i nemaju! To im je jedini izlazak!

A mladi vam uopste ne dolaze!

Totalno mrtvilo, sto rece - 'mrtvacke kosti'!

readingherbible.jpg

Natrag