Idolopoklonstvo - što je i primjeri

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da li vi ili bilo koja crkva poštuje danas zapovest "da onaj ko učini preljubu bude pogubljen"

Nas kršćane, koji smo pod Kristovim zakonom, obvezuju zapovjedi iz Novog zavjeta. Ne obvezuju nas kršćane zapovijedi iz Starog zavjeta, pa prema tome ni zapovijed da pogubimo preljubnicu.

Ti si ovo postavio kao merilo da ne trebamo da poštujemo zapovest o suboti, i da treba da je kršimo.

Kršćani ne krše zapovijed o suboti ako u subotu ne odmaraju, jer kršćanima zapovijed o subotnom odmoru nije ni data. Rekoh, kršćane obvezuje ono što nalazimo u Novom zavjetu.

To bi značilo da ne treba da poštujemo ni zapovest o preljubi, i da bi trebalo da ih činimo, pošto je u starom zavetu data zapovest da oni koji čine preljube, da se pogube.

Krivo, to ne bi to značilo. Mi kršćani ne bi trebali činiti preljub, jer nas je u Novom zavjetu Isus tako uputio.

Da li shvataš ćorsokak u koji dolaziš, i ti i oni koji te podržavaju?

Mi kršćani nismo u ćorsokaku, kako ti tvrdiš. Evo:

1. Nećemo pogubiti preljubnicu, jer nas je tako poučio Isus u Evanđeljima.

2. Nećemo činiti preljub, jer su nas Isus u Evanđeljima i apostoli u poslanicama uputili da to ne činimo.

Međutim, za razliku od nas kršćana, vi EGWisti ste u ćorsokaku, i to grdnom. Evo.

Upravo se vi Adventisti pozivate na Isusove riječi: Lk 16,17: Lakše će nebo i zemlja proći, negoli propasti i jedan potezić Zakona, tumačeći ovo i tvrdeći kako ništa iz Zakona (Tore) nije ukinuto i kako i dalje vrijedi i obvezuje kršćane čitav Zakon. Ako je tako, a vi tvrdite da je, onda vas obvezuje i ova Božja zapovijed: Izl 31,15: Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi. Dakle, držite li vi Adventisti ovu Božju zapovijed? Navedi nekoliko primjera u kojima ste pogubili ljude jer su u subotu nešto radili.

Dakle, ako danas ne trebamo da činimo preljube, onda ne treba ni da kršimo subotu,

Danas ne trebamo činiti preljub jer nas Isus i apostoli u novozavjetnim spisima tako poučavaju. A subotu ne trebamo držati, jer nama kršćanima nikada nije ni zapovjeđena. "Prosto ko pasulj".

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže Gospod i Bog naš!

Koliko vidim, svako od nas ima "samo" po jednog idola
u svom srcu i u svom životu - a to smo mi sami!
Pa sam to sebi ja, a tebi - ti!

Zato potpisujem svete reči: "Ne činim što volim, što mrzim - to činim"!
Bogu hvala da mi je otvorio oči (Sobom je to uradio), pa smo On Bezgrešni
i ja grešni i maloverni, krenuli u ovu avanturu menjanja, preobražavanja mene,
"prvog medju grešnicima".

brat Toma

PS. Sebičnost iz mene progovara: Eh kad bi i drugi uvideli ovu svetu istinu,
onda bi njima bilo bolje (mada ne i lakše!) a i meni prijatnije sa njima.

bT

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
10 sati na FaceBook-u također je idolopoklonstvo.

Zavisi iz kog motiva, a to je za tebe nepoznato.

Vi ne obozavate hostiju, vama je cips i sok dozvoljen za Euharistiju jer vi niste idolopoklonici da patite od forme!

Vi da držite zakon držali bi ga formalno, kao što si ti, zato si i prestao da ga držiš jer nisi shvatio smisao subote.

Znamo i ko se raduje tome, licno satana, tom ismejavanju Hrista i njegovoj zrtvi!

To vi radite prinošenjem žrtvi u hostiji. Dakle rugate se Isusu da nije jednom prinio istinsku žrtvu nego ga iznova i iznova žrtvujete.

Rekao sam i slapu da je besmisleno da kopiraš naše arg. i daješ ih nama.

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A vi usmrđeli sok, prevrelo vino. Znaš li da je isti proces kod vrenja voća i u debelom crijevu kod ostataka hrane.

Forumaš na Miroljubovu forumu pita Miroljuba: Možete li mi reći kakvo je vaše mišljenje o Svetoj tajni Pričešće? Pri pričešću se ne pije alkoholno vino nego se uzima jedna mala kap sa mrvom hljeba. Mislim da to nije isto kao i pijenje alkoholnog vina a sam sok od grožđa koji duže vrijeme stoji počinje da se pretvara u alkohol ali to je prirodan put a ne kao destilacija.

Miroljub Petrović: U prethodnom postu, koji ste citirali, govorio sam o tome. Pretvaranje u alkohol je nesto neprirodno, a ne prirodno, kako vi kazete. To je proces koji se kod coveka odvija u debelom crevu (proces fermentacije). Zamislite da sadrzaj debelog creva ispecete ili iscedite, i od toga napravite napitak, i jos da ga koristite u bogosluzbene svrhe.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301

Izaija 42,8Ja, Jahve mi je ime, svoje slave drugom ne dam, niti časti svoje kipovima.

Jeremija 8,19Evo zapomažu kćeri naroda moga iz zemlje daleke: "Zar Jahve nije više na Sionu? Kralj njegov? Zašto me razjariše svojim kipovima, ništavilima tuđinskim?

Psalam 97,7Nek se stide svi koji se klanjaju kipovima, koji se hvale idolima svojim. Poklonite mu se svi bogovi.

Psalam 97,7Nek se stide svi koji se klanjaju kipovima, koji se hvale idolima svojim. Poklonite mu se svi bogovi.

Izaija 42,8Ja, Jahve mi je ime, svoje slave drugom ne dam, niti časti svoje kipovima.

Jeremija 8,19Evo zapomažu kćeri naroda moga iz zemlje daleke: "Zar Jahve nije više na Sionu? Kralj njegov? Zašto me razjariše svojim kipovima, ništavilima tuđinskim?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Klanjanje Bibliji također je idolopoklonstvo.
Klanjanje osnivačima sekti također je idolopoklonstvo.
Klanjanje spisima osnivača sekti također je idolopoklonstvo.
Klanjanje danu također je idolopoklonstvo.
Klanjanje zdravoj prehrani također je idolopoklonstvo.
A najveće idolopoklonstvo je klanjanje vlastitoj pameti.

Dobro jutro brate Slape,
Nikako ne mogu da zaboravim ovaj tvoj komentar iako sam na njega vec odgovrio, resi sam da ti se ponovo obratim na njega.

Pre svega Slape, ti dobro znas da svih sest izjava koje si tu naveo su ciste tvoje izmisljotine i lazi.

Zanima nas zbog cega to radi? Kakva je svrha izmisljanje onoga sto ne postoji?
Sta s tim posizes? Namera ti je da lazno predstavis Adventiste da bui surusio njihov ugled.
Slape, svi koji su ovo procitali znalu da to nije istina.
Pa sta si onda postigao? Postigao si da si sebe predstavio u losoj slici, coveka koji izmislja i siri lazi. Predstavio si svoju crkvu u svetlosti kakva ni ona nije.
Jer ako su njeni vernici takvi, onda je to velika sramota za crkvu. A da i ne govorimo o ponasanju i izrazavanju jednog svetenika.

Kao prvo zamolio bih te da pazljivo procitas savet apostola Pavla:

"Ako je dakle gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga; ako je zedan, napoj ga... NEDAJ SE ZLU NADVLADATI, NEGO NDVLADAJ ZLO DOBRIM." Rimljanima 12, 20.21.
Nema korist prosipati neistine, nego pokusaj da zlo nadvladas dobrim.

Zaso nam ne iznesete makar nesto dobroga iz te vase cuvene crkve?
Zar ti nemas nista pozitivnoga cime bi mogao da predstavis svoju crkvu?

Medjutim Slape, nije ni u tvojoj crkvi sve toliko lose kako to ti predstavljas.
Da bih ti kao bratu pomogao iznecu neke cinjenice koje su pozitivne.

Prvo, jednom sam potovao avionom iz Pariza za Beograd, ali nisam dobio direktan let nego sam morao da idem preko Minhena, Pored mene sedeo je katolicki svestenik. Predstavio sam mu se i celo vreme diskutovali smo ni ja njega niti on meni nismo uvredili jedan drugoga. Kulturno smo razmenili misljenja kao prava braca.
Rekao sam mu da sam desetinama puta kolima prolazio kroz Minhen ali nikad nisam bio na aerodromu. On je bio toliko ljubazan da me je dopratio do moga treminala pa jke tek onda otisao na svoj. Na mene je ostaviio toliko pozitivan utisak da bi zeleo da mi on bude prvi sused.
Vidis Slape, on je pozitivno predstavio taj vas Katolicizam?

Zasto ne bi i ti i tvoji saradnici rekli makar nesto dobroga iz svoje religije, nego izmisljate lazi i samo pljujete po drugima?

Zasto nam ne biste pisali o uzvusenim licnostima u vasoj religiji.
Evo ja cu vam pokusati da pomognem:

Prvi primer koji elim da spomenem je Majka Tereza. Ona se posvetila monaskom zivotu koji nije lak, odrekla se brane zajednice koju je Bog odredio za odrzuvanje ljudskog roda na Zemlji; i otisla u daljnu zemlju sa ciljem da pomaze nevoljnima, bolesnima i siromasnima. Ona je umrla u toj uzvisenoj sluzbi pomaganja drugima, ali podigla je kadar mladih casnih sestara iz svoga reda koje su nastavile njeno delo kao i dok je ona bila ziva. To je za pohvalu.
Evo i jedne lepe i poucne njene izjave: “Ljudi su nerazumni, nelogicni i usmereni sami sebi, voli ih uprkos tome.” Majka Tereza

Drugi primer je Toma Akvinski. Posebno cenim njegove izreke i molitve koje je napisao.
"Onome koji umire od gladi ne treba znanje, vec hrana.
Grijeh je sve što je protiv savesti.
Kada bi najviši cilj kapetana broda bio da ocuva svoj brod, on se nikada ne bi ni pomerio iz luke.
Ljubav nastavlja tamo gdje razum posustane.
Dobro može postojati bez zla, ali zlo ne može postojati bez dobra!
Stvari koje volimo govore nam ko smo.
Od svih duševnih izraza, tuga najviše šteti telu.
Ne postoji ništa na svetu što treba više ceniti od iskrenog prijateljstva.
Onome ko ima vere, objašnjenje nije potrebno.
Onome ko nema vere, objašnjenje nije moguce.”

Vidis Slape, zaso nam nikad nisi nista rekao o ovako plemenitim i mudrim irekama?
Dali je to zbog toga sto one tebe uopste i ne zanimaju?

Molim te obrati dobo paznju na sledecu molitvu:

Molitva Tome Akvinskoga:
"Ucini me, Gospode Bože moj,
poslušnim bez protivljenja,
siromašnim bez malodušnosti,
cistim bez patvorenja,
strpljivim bez mrmljanja;
poniznim bez pretvaranja,
veselim bez raspuštenosti,
žalosnim bez malodušnosti,
zrelim bez tromosti;
pokretljivim bez lakoumnosti,
bogobojaznim bez ocajanja;
istinitim bez dvolicnosti,
i da dobro cinim bez preuzetnosti;
da bližnjega opomenem bez oholosti
te potsticemo na dobro, rijecju i primjerom,
bez pretvaranja."

Slape, kada bi ti ovu molitbu sproveo u zivot, mi bismo ovde od tebe culi mnogo dobrih i pozitivnih izjava a ne samo klevete i lazi.

Molitva Franje Asiskoga

“Gospode ucini me orudjem Svoga mira;
Tamo gdje je mrznja, da sejem ljubav;
Gdje je uvreda, da nosim oprostaj;
Gdje je razdor, da nosim harmoniju;
Gdje je zabluda, da nosim istinu;
Gdje je sumnja, da nosim vjeru;
Gdje je beznalje, da nosim nadu;
Gdje je tama, da nosim svjetlost;
Gdje je tuga, da nosim radost;
O bozanski Ucitelju, pomozi mi da mnogo ne trazim
da budem utesen,vec da tesim;
Da me drugi razumeju, vec da ih razumem;
Da budem voljen, vec da volim;
Jer davanjem, primamo;
Oprastanjem biva nam oprosteno;
i umiranjem nanovo se radjamo za vjecni zivot.”

Vidis Slape, posle ove Franjine molitve mogu samo da kazem: AMIN!

Zbog cega od vas na ovom forum ne cujemo makar ponekad ovakve komentare?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kao prvo zamolio bih te da pazljivo procitas savet apostola Pavla:
"Ako je dakle gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga; ako je zedan, napoj ga... NEDAJ SE ZLU NADVLADATI, NEGO NDVLADAJ ZLO DOBRIM." Rimljanima 12, 20.21.

Marko, dobro je druge ljude citirajući Bibliju poučavati i savjetovati, ali puno je spasonosnije da shvatimo kako to Biblija najprije govori nama samima.

Zasto ne bi i ti i tvoji saradnici rekli makar nesto dobroga iz svoje religije, nego izmisljate lazi i samo pljujete po drugima?

Marko, ni jednu laž ja nisam izmislio. I ovo nije prvi put da ti mene optužuješ, ni kriva ni dužna, za laganje.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Marko, dobro je druge ljude citirajući Bibliju poučavati i savjetovati, ali puno je spasonosnije da shvatimo kako to Biblija najprije govori nama samima.
Marko, ni jednu laž ja nisam izmislio. I ovo nije prvi put da ti mene optužuješ, ni kriva ni dužna, za laganje.

Slape, koja od vovih lazi je za tebe istina?

Ako ces reci da je ijedna, onda govoris neistinu, a ako govoris nestinu i nisi hriscanin.
Ako tako nastavis onda si sramota za sebe i svoju crkvu!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Slape, koja od vovih lazi je za tebe istina?

Ako ces reci da je ijedna, onda govoris neistinu, a ako govoris nestinu i nisi hriscanin.
Ako tako nastavis onda si sramota za sebe i svoju crkvu!
Evo ja cu ti reci: Sve napisano je istina!
Pa sad i mene optuzi da lazem?

Problem je sto vi sebe ne vidite ocima drugih, kako vas dozivljavaju.. A najvece idolopoklonstvo je klanjanje vlastitoj pameti, kao sto i rece...

Natrag