Nista mi nisi opovrgao. Mojsije je pravio slike koje su sluzile kao pomoc u "posrednom obozavanju" - bakarnu zmiju! Takodje su kadili i vrsili svetu sluzbu ispred likova andjela, pomazivali su kovceg krvlju, molili se ispred njega i padali su nicice. To je sluzba ispred likova i predmeta. Takodje gledanje u zmiju je predstavljalo iskazivanje vere u Isusovu isceliteljsku moc! I zmija je bila predmet koji se koristio u svrhu "posrednog obozavanja"!
Tako i nasa crkva poseduje slike koje se koriste u "posrednom obozavanju", ali ne obozava te slike! Spoljasnjim cinom klanjanjem i dr. iskazuje se vera u onog koga ta slika predstavlja, kao i jevreji sto su gledanjem u zmiju iskazivali veru u Hrista! Sasvim je svejedno da li ti veru iskazujes gledanjem, kadjenjem, klanjanjem ili nekim drugim spoljasnjim cinom. Nista od toga nije idolopoklonstvo! Jer idolopoklonstvo dolazi iz srca a ne iz spoljasnjeg cina!
Tako i ljubljenje zida nije idolopoklonstvo, jer jevrej ne misli da je taj zid bog!
Vi ne razumete smisao zapovesti!
Zapovest se uopste ne odnosi na "spoljasnji cin" vec na "srce i um"!
Ovi ljudi ne obozavaju grob kao bozanstvo (suludo je to i pomisliti), nego rade isto sto i mi u crkvi ispred ikone ---> iskazuju ljubav prema onom koga ta slika predstavlja:
Politicar koji se klanja zastavi, ne obozava zastavu (radi isto sto i jevrej ispred Mojsijeve zmije):
Nemas izgovora, mozes samo da insistiras na slovu zakona, a mi nismo formalisti da gledamo na suvoparno slovo i spoljasnjost, nama je kao i Mojsiju vazan duh zakona. Zato mi imamo slike, i ne bojimo se da ih koristimo u 'posrednom obozavanju', a vi ih nemate, jer vi formalno shvatate zakon.
Tvoje tvrdnje su bez biblijskog dokaza.
Nadji mi gde pise u Bibliji da su bakarnu zmiju gledali svi jevreji? gde su joj se to molili,ili je ljubili,ili joj se klanjali???
Biblija kaze svako koga je ujela zmija da dodje i pogleda u bakarnu zmiju da ce istog trenutka ozdraviti.
Ta bakarna zmija je predstavljala sredstvo vere u ozdravljenje i svi koji su ozdravili nikad vise nisu imali potrebe da joj prilaze i da je gledaju,a kamoli da joj se mole ,klanjaju joj se i ljube je....
4.Мој 21:
5
I vikaše narod na Boga i na Mojsija: Zašto nas izvedoste iz Misira da izginemo u ovoj pustinji? Jer nema ni hleba ni vode, a ovaj se nikakvi hleb već ogadio duši našoj.
6 A Gospod pusti na narod zmije vatrene, koje ih ujedahu, te pomre mnogo naroda u Izrailju.
7 Tada dođe narod k Mojsiju i rekoše: Zgrešismo što vikasmo na Gospoda i na tebe; moli Boga neka ukloni zmije od nas. I Mojsije se pomoli za narod.
8
I Gospod reče Mojsiju: Načini zmiju vatrenu, i metni je na motku, i koga ujede zmija, neka pogleda u nju, pa će ozdraviti.
9
I načini Mojsije zmiju od bronze, i metnu je na motku, i koga god ujede zmija on pogleda u zmiju od bronze, i ozdravi.
E sad vidis kako treba da radis,prvo postavis kriticni stih za razmatranje .
Gde ti ovde vidis idolopoklonstvo???
Jel se iko od onih sto ih je zmija ujela molio zmiji da ozdravi?,kao sto se vi molite vasim ikonama?
Da li ste zdraviji kad se molite vasim ikonama???
Da li je mozda Bog samog sebe prekorio i prevario pa dozvolio ljudima daslikaju likove i kipove pa da im se mole???
Je li to vase opravdanje da terate ljude da ljube ikone i da ih mole za zdravlje???
Shvatas li da je ta zmija bila samo za one koje je ujela zmija,i da joj se nisu klanjali,niti molili???
Da nisu mozda svi od njih pravili slike zmije pa ih stavljali u svoj sator da im se mole i ljube i klanjaju???
I kolko puta da ljube sliku zmije jednom dnevno ili vise puta dnevno???
Kad budete ovo shvatili,sve ce ostalo biti jos mnogo lakse....
U suprotnom ,takvim nacinom suprostavljate se Bogu i pravite ga lazovom...
Zelite da ljudskim recima promenite Bozje zapovedi,ali ni to nije cudo jer je to i proreceno
2.Тим 4:
3
Jer će doći vreme kad zdrave nauke neće slušati, nego će po svojim željama nakupiti sebi učitelje, kao što ih uši svrbe,
4 I odvratiće uši od istine, i okrenuće se ka gatalicama