Marko, ne koristi tekst pisma da bi nas uvukao u kontradikciju, molim te. Ovde se ne radi o novotarijama kako vi soloa scriptura običavate da govorite u odbrani vašeg uzdizanja Biblije na neodoirljivost. Sv Apostol Pavle, onaj koga je iako je bio progonitelj Crkve sam Gospod bira da bude apostol narodima ovde govori o poasnostima jeresi koje su se već pojavljivale u zajednicama. On pominje rugo evanđelje, iskrivljeno učenje o Isusu., ali i autoritetom koji mu je dao sam Bog ekskomunicira svakog ko pokuša da, ne zablude, ne tradicije, ne novotarije, nego samu poruku prikaže drugačijom nego što jeste. Proklinje i anatemiše one koji bi da govore mi smo Hristovi, a nisu. Ma koliko se trduli da pokažu kako jesu, i da imaju mandat da iskrivljuju nauku. Ovde je on i prorok. Jer kroz čitavu istoriju hrišćanstva unamo da su se pojavljivali raznorani jeretički pokreti koji su tvrdili da su nosioci poruke, i da su baš njima otkrivena prava značenja. Da ne govorim o tome da on pominjući anđela sa neba kao mogućeg donosioca "novog" evanđelja, proročki najavljuje ono što će se dogoditi u 7 veku, kada je trgovac kamilama, pokrao jeretičke tekstove što jevreja, što pseudo hrišćana i stvorio, tvrdeći da ima božanbski mandat, kult koji evo 1400 godina drži svet u strahu, da bi danas imao povlastice od skoro svih.[/QUOTE]
Postovamke Shone,
Mislim da je sve ovo pogresno na temi "Hronologija JS" Zato vas pozivam da ovu diksusuju premestimo na temu Koja crkva sopasava.
Laodikeja ti je lepo odgovori na tvoj komentar ne treba da to ponavljam.
Zasto nisi odgovgorio na ovo:
Razmisli malo pa nam sada svima recu, je li to tvoje propovedanje nama, koji poznajemo Hristovo Jevadjelje,sototonino ili nije?
Kada si pripisao sotoni evangelizacije na kojima se proucava Sveto pismo, tvrdeci da nije potrebno propovedati onima koji poznaju Hrista, pa zasto onda ovde nama propovedas?
Ne zelim da te kritikujem, a jos manje da te osudjujem, jer to nije moj posao, ali bratski zelim da ti postavim jedno drugo pitanje o kome izgleda ne razmisljas dobro a to je:
Sta je za tebe hula na Svetog Duha?
Onda kada su fariseji suprotstavili se Isusu Hristu tvrdeci da pomocu kenza djavolskoga cini cuda, to je bila hula na Svetog duha, jer su Boziju silu pripisali sotoni.
Zato bih ti kao bratu skrenuo paznju nemoj tako slobodno da druge hriscane nazivas sotonskim slugama i ono sto oni cine da je to sotonski posao. To bi mogla da bude hula na Svetoga Duha, a ti znas da je to neoprostivi greh.[/QUOTE]
Ko kome ovde propoveda? Ko Huli na Duha Svetog? Koga sam ja nazvao SLUGAMA SOTONINIM? Hrišćane? Reći ću ti samo jedno, taj epitet upotrebljavam samo za muslimane. Jer oni to jesu. Da nije možda i to HULA NA DUHA SVETOGA? Reci to otvoreno, ako je to stav tvoje zajednice reci.
Uostalom, zašto onda pripadnike tradicionalne Crkve, bilo da je Zapadna, bilo da je istočna stalno optužujete da su sluge "Vavilonske Bludnice"? Da su pagani? Kako to onda nije HULA NA DUHA SVETOG? Zar to nije neoprostiiv GREH? Braću u Hristu, koji su pre vas primili RADOSNU VEST, koji su s pre VAS krstili smatrati jereticima, otpadnicima? To nije GREH?
Zar je Sv. Apostol Pavle mislio na protestante i sola scriptura kada je ovo izrekao i napisao Galaćanima? Ili je pre će biti prorokovao o tome šta će se desiti u 7 veku. Koliko mi je poznato, a to baš i nije malo veruj mi, ni jedan od osnivača Protestantskih zajednica nije za sebe tvrdio da mu je anđeo ili DUH SVETI rekao da osnuje zajednicu. Svi odreda, osim sonivača Mormonizma, tvrdili su da su bili nadahnuti Biblijom. A međ njima, samo je Luter mogao da se poziva na neki vid apostolskog nasleđa jer je pre nego što će mu se pojaviti želja za pobunom bio Dominikanac. Da nije možda Henri VIII imao apostolsko nasleđe kada je odlučio da odvoji Englesku crkvu od Rima zbog toga što mu papa nije dao da se razvede od zakonite žene i da se venča sa Anom Bolen, koju će kasnije kada mu je umesto sina rodila kći optužiti za preljubu i to sa kime sa sopstvenim bratom? Da nije možda i on bio nadahnut DUHOM SVETIM? Ili da nije možda Rasel koji je pre nego što će osnovati Džehovine Svedoke bio Adventista bio nadahnut DUHOM kada je napuštao zajednicu koju je pre toga pokušao da preotme? Jeli to dar DUHA SVETOG? Da li je to APOSTOLSKO NASLEĐE? Da li Katolici i Pravoslavci šalju svoje apologete na bogoslužja ili po kućama protestanata? Da li im propovedaju? Da li ih Evangeliziraju? Zar ne znaš da se krštenje ne može ponoviti! Ili je i taj sakrament kod protestanata izgubio sakramentalnost? Sve što sam napisao nije bilo u svrhu da bilo koga ispravljam ili Evangeliziram, nego da ukažem na greške. Na one greške koje DELE NEDELJIVO.
Hrišćanstvo nije tehnički gedžet koji neko upotrebljava na jedan način, a onda se pojavi neko ko u uputstvu pronađe nešto novo-staro i onda svima nabija na nos da svi drugi taj gadžet ne koriste kako treba. Hrišćanstvo je ŽIVOT i SINOVSTVO U BOGA. A ne međusobno optuživanje. Hrišćanstvo je skromnost, a ne neosnovani PONOS. Hrišćanstvo je imati sposobnost da se vidi šire od uskih okvira. Hrišćanstvo je LJUBAV U ISTINI a ne ropstvo relativne slobode ljudskog uma.
Razmisli malo o tome. Postavi neka nezgodna pitanja i pogledaj istinu koja stoji već vekovima: Prvo je Crkvu uspeo da razdeli zbog ponosa i želje za vlašću primasa dvaju najvećih centara, ostavivši prazninu duhovnosti na zapadu i prazninu čvrstine doktrine na istoku, a onda je pismom (a ne zaboravi da je on majstor teologije, jer Boga je gledao pre pada) zaveo Lutera i njegove naslednike da se odvoje ostavivši tu novo nastalo mnoštvo bez duhovnosti Istoka, doktrinarne čvrstine zapada, bez tradicije i usmenog predanja raspirujući mržnju i prezir u tako razdeljenom tkivu Crkve. Ostalo mu je samo da ljude ponovo zavodi "bratstvom" i "humanizmom" materijalističkog teizma masona i ateizma komunista i eto današnjeg vremena. Mučno je za gledati, još mučnije trpeti optužbe za blasfemiju. Ali neka, KRST nosim, i nosiću ga uzdignute glave. Ne mrzeći nikoga, i nikome ne želeći zlo, ponajmanje braći u Hristu. Što se tiče onih koji postadoše članovima anti crkve, one koja pet puta na dan zapeva u pozivu na molitvu kupler majstoru, njih ostavljam Bogu da ih ako mu je volja opameti i vrati na pravi put. A njihovo širenje je samo produkt naših podela i našeg odbacivanja Boga. Sotona oseća da je uspeo da omekša Štit Božijeg naroda, i udara pa gde mu uspe. Dato mu je tako. Sve što radi radi po dozvoli Božijoj, jer nama je data sloboda da biramo. Na testu smo. Samo test niti je lak, niti je bez zamki. A da bi smo uspeli da rešimo test iskušenja trebamo biti "mudri kao zmije i bezazleni kao golubice) jer okruženi smo vukovima u jagnjećoj koži, željnima naše krvi i naših duša, dok zaboravljamo da nam je JEDAN PASTIR.
Uz Blagoslov TROJEDINOG BOGA OCA I SINA I DUHA SVETOGA želim ti svako dobro.