Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Vi govorite o 'pisanom ili usmenom zakonu, a ja govorim o savesti koja je zakon!To ne osporava ono što sam iznio da je Zakon oduvek.
kako to dokazuje da nije bilo zakona?
Ko je rekao da nije bilo zakona?
Bilo je ali ne spolja pisanog ili prenosenog usmeno, vec u srcu!
Bog je coveku dao savest da ga vodi, covek je stvoren na Bozju sliku po karakteru, a karakter je Bozji u stvari zakon u coveku! To je osecaj za moralnost - savest. Kasnije kad se savest iskvarila (zbog greha) , tek tada im je dao pisane smernice, jer ih savest vise nije osudjivala!
A savest ne svedoci o suboti, jer nije subota zakon!
Pa ja nisam ni rekao da zakon ne deluje preko savesti, ali nisu kažnjeni po savesti nego po zakona.
Pisani zakon je dat samo zbog oslabljene savesti, a nije pre toga bio pisan ni prenosen usmeno! I to je poenta!
Savrsen covek nije imao potrebe za pisanim ili usmenim zakonom, on je prirodno ziveo u skladu s voljom Bozjom vodeci se po svojoj savesti!
A ta savest ne svedoci o suboti i slicno, ona pruza osnovne smernice i predstavlja sustinu, tj. karakter Bozji u coveku, a pisani zakon je dat zbog oslabljene savesti!
Teologija ti je velika nula!
Vi pricate o nekom pisanom ili usmenom zakonu koji je adam prenosio svojoj deci? To su nebuloze i gluposti, zakon pisani ili usmeni nije ni postojao do jevreja, nego su se ljudi upravljali po svojoj savesti!
Savest je tu da Bog svedoči ljudima preko nje o zakonu.
Opet si sam sebe porekao!
Pa covece ti govoris da savest nije zakon a onda kazes da Bog kroz savest svedoci o zakonu! Koje ti oprecne stvari pises!
Savest je zakon u coveku, ali je savest zbog greha oslabila, pa je Bog morao da da pisane smernice!
Ti meni o pravu da pises, blage ti veze nemas s pravom niti psihologijom, ti bi osudio nevinog!