VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Blagoslovio te Trojedini Bog i oslobodio te ropstva Sinajskog zakona i zavjeta.
Da bi o necemu pisao covek prvo mora imati predznanje, ili ce se osramotiti za neznanje.
Dakle, Zakon nema veze sa zavetom, odnosno - sam zavet nije zakon deset zapovesti.
Zavet je bio ugovor koji je Bog ucinio sa Avramom, i kasnije sa Izrailjskim narodom, da ce ih dovesti u obecanu zemlju pod uslovom da oni drze Bozje zapovesti.
"A kad Avramu bi devedeset i devet godina, javi mu se Gospod i reče mu: ja sam Bog svemogući, po mojoj volji živi i budi pošten.
I učiniću zavjet između sebe i tebe, i vrlo ću te umnožiti.
A Avram pade ničice. I Gospod mu još govori i reče:
Od mene evo zavjet moj s tobom da ćeš biti otac mnogim narodima.
Zato se više nećeš zvati Avram, nego će ti ime biti Avraam, jer sam te učinio ocem mnogih naroda;
Daću ti porodicu vrlo veliku, i načiniću od tebe narode mnoge, i carevi će izaći od tebe.
A postavljam zavjet svoj između sebe i tebe i sjemena tvojega nakon tebe od koljena do koljena, da je zavjet vječan, da sam Bog tebi i sjemenu tvojemu nakon tebe;
I daću tebi i sjemenu tvojemu nakon tebe zemlju u kojoj si došljak, svu zemlju Hanansku u državu vječnu, i biću im Bog" ( 1 Mojsijeva 17. 1 - 8 )
Posto Izrailj nije bio poslusan Bozjim zapovestima, Bog je objavio da ce u novom zavetu sklopiti nov zavet sa svim ljudima, a uslovi tog zaveta su isti kao i u starom zavetu, a to je drzanje Bozjih zapovesti, s time da one nece biti vise zapisane na kamenim plocama, vec na ljudskom srcu Duhom Svetim.
"Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevijem i s domom Judinijem nov zavjet,
Ne kao onaj zavjet koji učinih s ocima njihovijem, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje Misirske, jer onaj zavjet moj oni pokvariše, a ja im bijah muž, govori Gospod;
Nego ovo je zavjet što ću učiniti s domom Izrailjevijem poslije ovijeh dana, govori Gospod: metnuću zavjet svoj u njih, i na srcu njihovu napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod.
I neće više učiti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreći: poznajte Gospoda; jer će me znati svi od maloga do velikoga, govori Gospod; jer ću im oprostiti bezakonja njihova, i grijeha njihovijeh neću više pominjati" ( Jeremija 31. 31 - 34 )
"Jer kudeći ih govori: evo dani idu, govori Gospod, i načiniću s domom Izrailjevijem i s domom Judinijem nov zavjet;
Ne po zavjetu koji načinih s ocevima njihovima u onaj dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje Misirske; jer oni ne ostaše u zavjetu mome, i ja ne marih za njih, govori Gospod.
Jer je ovo zavjet koji ću načiniti s domom Izrailjevijem poslije onijeh dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovima napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.
I nijedan neće učiti svojega bližnjega, i nijedan brata svojega, govoreći: poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od maloga do velikoga među njima.
Jer ću biti milostiv nepravdama njihovima, i grijeha njihovijeh i bezakonja njihovijeh neću više spominjati.
A kad veli: nov zavjet, prvi načini vethijem; a što je vetho i ostarjelo, blizu je kraja" ( Jevrejima 8. 8 - 13 )
Dakle, nisu ukinute deset zapovesti, vec je promenjen zavet i izgradjen na boljim temeljima, odnosno - Bog je ukinuo zavet sa Izrailjom kao odabranim narodom i odbacio ga kao odabranog, i ucinio nov zavet sa svim ljudima, a uslovi tog zaveta su isti kao u starom zavetu, a to je drzanje deset zapovesti, koje se ispoljava u novoj sili.
Ono sto je ukinuto sa stvaranjem novog zaveta je i obredni sistem koji je bio sredstvo opravdanja od greha koji je bio posledica krsenja deset zapovesti.
Taj obredni sistem je bio TIPOS ili predslika Hristove zrtve na krstu, i njegove posrednicke sluzbe u novom zavetu u nebeskoj Svetinji, gde je njegova zrtva i posrednicka sluzba postala sredstvo opravdanja od krsenja deset zapovesti.
Onaj ko u novom zavetu prekrsi bilo koju od deset zapovesti, on ne prinosi zemaljsku zrtvu, vec dolazi Hristu u molitvi u pokajanju, i Hristos posreduje pred kovcegom zaveta sa deset zapovesti na nebu, i opravdava tog coveka od greha.
"I otvori se crkva Božija na nebu, i pokaza se kovceg zavjeta njegova u crkvi njegovoj; i biše sijevanja munja, i glasovi, i gromovi, i tresenje zemlje, i grad veliki" ( otkrivenje 11. 19 )
"A ovo je glava od toga što govorimo: imamo takvog Poglavara svešteničkog koji sedi s desne strane prestola Veličine na nebesima;
Koji je sluga svetinjama i istinitoj skiniji, koju načini Gospod, a ne čovek" ( Jevrejima poslanica 8. 1 - 2 )
"Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu.
A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?" ( Jevrejima poslanica 9. 11 - 14 )
"Imajući dakle velikoga poglavara svešteničkoga, koji je prošao nebesa, Isusa sina Božijega, da se držimo priznanja.
Jer nemamo poglavara svešteničkoga koji ne može postradati s našijem slabostima, nego koji je u svačemu iskušan, kao i mi osim grijeha.
Da pristupimo dakle slobodno k prijestolu blagodati, da primimo milost i nađemo blagodat za vrijeme kad nam zatreba pomoć" ( Jevrejima poslanica 4. 14 - 16 )
"I oni mnogi biše sveštenici, jer im smrt ne dade da ostanu.
A ovaj, budući da ostaje vavijek, ima vječno sveštenstvo.
Zato i može vavijek spasti one koji kroza nj dolaze k Bogu, kad svagda živi da se može moliti za njih.
Jer takov nama trebaše poglavar sveštenički: svet, bezazlen, čist, odvojen od griješnika, i koji je bio više nebesa;
Kojemu nije potrebno svaki dan, kao sveštenicima, najprije za svoje grijehe žrtve prinositi, a potom za narodne, jer on ovo učini jednom, kad sebe prinese.
Jer zakon postavlja ljude za sveštenike koji imaju slabost; a riječ zakletve koje je rečena po zakonu, postavi sina vavijek savršena" ( Jevrejima poslanica 7. 23 - 28 )
Poslednja izmena: