Ovde ti Pavle govori da je zakon sluzio da nas poucava do Hrista (do zrelog doba). Kao sto poucavas sina dok je malo dete, i on je pod zakonom ocevim, ti mu stavljas kruta ogranicenja i pravila da bi on stekao rutinu i ideju o ispravnom i neispravnom putu, vaspitavas ga!
A kad dete odraste 'slobodno je od zakona ocevog' da cini sta god pozeli..
Mire, kakva ti je to teologija. Pavle ne kaze da nas je zakon doveo do Hrista, nego da nas on vodi Hristu. I on uvek vrsi tu sluzbu.
Tako i mi kada smo odrasli, vise nismo pod zakonom ocevim, nego imamo slobodu u Hristu, i nismo pod ogranicenjima vise.[/QUOTE]
Pogresno Mire. Mi smo jednako pod ogranicenjem, jer to nalazimo jos u Edemu. Boga kaze Adamu: "Ne okuusi, ako okusis umreces" Covek je okusio i postao podlozan smrti. Da li mislis da je Bog Adamo dao nesto nepotrebno i nekorisno. Izgelda Mire da ti predlazes anarhiju.
Ali, kada dete odraste, ono je steklo rutinu i osnovno shvatanje o ispravnom i neispravnom i sada kao zrela osoba vise nije poslusna zakonu ocevom "iz moranja" vec i sama razume smisao - sta je dobro za njega![/QUOTE]
I to ti je pogresno. U pravo u domu dete prima osnovna nacela zivot i ona nikad nisu prevazidjena ili nepotrebna, nego se ona i dalje raszvijaju i korite deteteu i odraslom covek.
Dakle osoba sada postupa po smislu a ne po zapovesti Ocevoj![/QUOTE]
Naprotiv posto je oceva zapovest osnova i korisna za razvijanje karaktera ona zauvek vredi.
Tako su sve Bozje zapovesti date da nam pomognu da formiramo nasu licnost![/QUOTE]
Pa neces kad odrestes odbaciti ono sto ti je pomoglo da se pravilno razvijes, nego ces i dalje cuvati temelj koji si u dobu naucio.
Kada dete odraste, ono vise nije ograniceno zakonom.[/QUOTE]
Pogresno! Kroz ceo zivot to dete treba i mora da se pokorava zakonu.
Nikad mu nece biti dozvoljeno da vozi kola u zabranjenoj traci puta, nikad nece smeti da skoci u vatro, jer mu zakon nije potreba, jer ce izgoreti. Svi smo mi vezani za zakone i oni koji ih namerno prestupaju, cesto placaju zivotom.
Dakle, Pavle hoce ovim reci, da su sve zapovesti samo suvoparna pravila na papiru, tipa "ne smes ovo, ne smes ono.." Date su radi izgradnje nase licnosti. Nisu date da ih se drzis kao pijan plota, pazeci na svaku zapetu![/QUOTE]
Mire, nemoj pricati makar sta. Zar mislis da je Bog na kamenim plocama napisao nesto bezvredno, sto ne samo da nam nije potrebnmo nego i stetno?
I zato ne mozes ti coveka suditi po spoljasnjem cinu - striktno drzeci se slova![/QUOTE]
Isus je rekao po rodovima njihovim poznacete ih. Rodovi otkrivaju ono sto nam je u srcu, a ti bi hteo da to odbacis.
Cak i najveci formalista jevrej se nece ustezati da poljubi 'zid placa' u jerusalimu. Ali vi nas po slovu osudjujete.[/QUOTE]
Mire ne brini o tome kako vas mi osudjujemo ili neosudjujemo, radije razmisli sta Bog kaze kad je napisao, "Nemoj im se klanjati niti im sluziti." Tu ti je sve receno, ako zelis da saznas istinu, a ako ne, onda nastavi da lutas.