VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Ja sam ti vec odgovorio najprostije biblijski. Kao sto je coveka Bog stvorio ''nesto manjeg od andjela'' (imas citata koliko hoces u bibliji), tako je i Isus Hristos dok je bio na zemlji uzevsi ljudsko telo bio ''Manji od andjela''. Ovaj stih uopste se ne moze koristiti kao dokaz da je Isus stvoreno bice, jer se odnosi na njegov zemaljski zivot. I svi ostali tekstovi koje si naveo..
A i kako to uopste tvrdis da je Isus ''manji od andjela'' ili da je ''andjeo'', zar andjelima da zapoveda neko manji od njih, ili neko ko im je jednak??? Pa i u vojsci ti zapoveda veci po cinu od tebe...
Tvrdis da je on ''ARHANDJEL MIHAILO'' , zar ne?
Onda zasto tvrdis da je manji?
Zar ne vidis da si kontradiktoran sam sebi?
Ispravna postavka.
Kontekst 2 poglavlja Jevrejima poslanice, govori iskljucivo o Isusovoj zemaljskoj prirodi.
On je rodjenjem na ovoj zemlji postao manji od andjela, kao sto je svaki covek stvoren malo manji od andjela, on je nas brat po zemaljskom rodjenju, citanjem celog konteksta to je lako zakljuciti.
"Ali neko posvedoči negde govoreći: Šta je čovek da ga se opomeneš, ili sin čovečiji da ga obiđeš?
Umalio si ga malim nečim od anđela, slavom i časti venčao si ga, i postavio si ga nad delima ruku svojih:
Sve si pokorio pod noge Njegove. A kad Mu pokori sve, ništa ne ostavi Njemu nepokoreno; ali sad još ne vidimo da Mu je sve pokoreno.
A umanjenog malim čim od anđela vidimo Isusa, koji je za smrt što podnese venčan slavom i časti, da bi po blagodati Božijoj za sve okusio smrt.
Jer prilikovaše Njemu za kog je sve i kroz kog je sve, koji dovede mnoge sinove u slavu, da dovrši Poglavara spasenja njihovog stradanjem.
Jer i Onaj koji osvećuje, i oni koji se osvećuju, svi su od Jednog; zaradi tog uzroka ne stidi se nazvati ih braćom
Govoreći: Objaviću ime Tvoje braći svojoj, i posred crkve zapevaću Te.
I opet: Ja ću se u Njega uzdati. I opet: Evo ja i deca moja koju mi je dao Bog.
Budući, pak, da deca imaju telo i krv, tako i On uze deo u tome, da smrću satre onog koji ima državu smrti, to jest đavola;
I da izbavi one koji god od straha smrti u svemu životu biše robovi.
Jer se zaista ne primaju anđeli, nego se prima seme Avraamovo.
Zato beše dužan u svemu da bude kao braća, da bude milostiv i veran poglavar sveštenički pred Bogom, da očisti grehe narodne.
Jer u čemu postrada i iskušan bi u onome može pomoći i onima koji se iskušavaju" ( Jevrejima 2. 6 - 18 )
Ovaj biblijski tekst u potpunosti podrzava jedan drugi tekst iz Filibljanima poslanice 2 poglavlja koji kaze:
"Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu, Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom; Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove" (Filibljanima poslanica 2. 5 - 8 )
Poslednja izmena: