Izraz PARUSIA u bibliji znaci DOLAZAK, i podrazumeva stvarnu fizicku pojavu i prisutnost.
U sledecim tekstovima je adrzan ovaj izraz parusija kada se govori o stvarnom fizickoj pojavi.
"Ali se obradovah dolasku Stefaninom i Fortunatovom i Ahajikovom, jer mi oni nadoknadiše što sam bio bez vas" ( 1 Korincanima 16. 17 ).
"Ali Bog, koji teši ponižene, uteši nas dolaskom Titovim.
A ne samo dolaskom njegovim, nego i utehom kojom se on uteši za vas kazujući vašu želju, vaše plakanje, vaše stradanje za mene tako da se još većma obradovah" ( 2 Korincanima 7. 6 - 7 ).
Da li je apostol Pavle stvarno vidljivo doziveo dolazak pomnutih saradnika, odnosno da li ih je video, ili su oni bili nevidljivi ili odrzavali sa njime kontakt na daljinu.
Da, oni su stvarno fizicki dosli i on ih je video.
Kada je rec o Hristovom dolasku, on nece prilikom svog drugog dolaska sici na zemlju, vec ce se pojaviti na nebeskom svodu o cemu je pisao i Milan M u prethodnom komentaru, i uzece u oblake svoje verne i sa njima otici na nebo:
“Jer vam ovo kazujemo rečju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji nećemo preteći one koji su pomrli. Jer će Sam Gospod, sa zapovešću, sa glasom aranđelovim, i s trubom Božjom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najpre; a potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.” (1. Solunjanima 4,15-18)
Znaci Hristos nece u trenutku svog dolaska sici bukvalno na zemlju da bi njegove noge dodirnule zemaljsko tlo, vec ce biti na nebu kao vidljiva pojava za svako oko, i tada ce svi verni, i oni koji su vakrsli prilikom njegovog olaska i oni koji su zivi docekali njegov dolazak biti uzeti u oblake i sa njima otici na nebo..
Naime, u bibliji postoji jos jedan dolazak Isusa Hrista nakon 1000 godina, kada ce on sa spasenima u nebeskom Jerusalimu stvarno sici na zemlju, i posle Armagedonske bitke na ovoj planeti stvoriti raj:
"I ovo rekavši videše oni gde se podiže i odnese Ga oblak iz očiju njihovih.
I kad gledahu za Njim gde ide na nebo, gle, dva čoveka stadoše pred njima u belim haljinama,
Koji i rekoše: Ljudi Galilejci! Šta stojite i gledate na nebo?
Ovaj Isus koji se od vas uze na nebo tako će doći kao što videste da ide na nebo" ( dela 1. 9 - 11 ).
"I noge će Njegove stati u taj dan na gori maslinskoj koja je prema Jerusalimu s istoka, i gora će se maslinska raspasti po sredi na istok i na zapad da će biti prodol vrlo velika, i polovina će gore ustupiti na sever a polovina na jug.
I bežaćete u prodol gorsku, jer će prodol gorska dopirati do Asala, i bežaćete kao što bežaste od trusa u vreme Ozije, cara Judinog; i doći će Gospod Bog moj, i svi će sveti biti s tobom.
I u taj dan neće biti videlo svetlo i mračno;
Nego će biti jedan dan, koji je poznat Gospodu, neće biti dan i noć, jer će i uveče biti svetlost.
I u taj će dan proteći iz Jerusalima voda živa, pola k istočnom moru a pola k zapadnom moru, i biće i leti i zimi.
I Gospod će biti car nad svom zemljom, u onaj dan biće Gospod jedan i ime Njegovo jedno.
I sva će se zemlja pretvoriti u ravnicu od Gavaje do Rimona s juga Jerusalimu, koji će se podignuti i naseliti na svom mestu od vrata Venijaminovih do mesta gde su prva vrata, do vrata na uglu, i od kule Ananeilove do teska carevog.
I oni će nastavati u njemu, i neće više biti prokletstva, i Jerusalim će stajati bez straha" ( Zaharija 14 poglalje ).