Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
ŠUMADIJSKI HLEB

Potrebno:
- kilogram i po brašna
- kašičica soli
- kašičica sode bikarbone
- malo mlake vode

Izrada:
Sipati brašno u dublju činiju, napraviti rupu u sredini i tu dodati sodu bikarbonu, so i nekoliko kapi vode. Mesiti rukama uz lagano dodavanje vode, dok ne umesite srednje tvrdo testo. Zatim ga prebaciti na dasku za mešenje i nastaviti još minut, dva. Oblikovati veknu, premazati je uljem izbosti viljuškom na nekoliko mesta, i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni Celzijusovih dok ne dobije zlatastu boju. Propadanjem nožem proveriti da li je hleb gotov.

(MONDO)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
BEOGRADSKI HLEB

Potrebno:
- šolja belog brašna
- šolja integralnog brašna
- šolja ražanog brašna
- 10 grama suvog kvasca
- šolja mlake vode
- supena kašika soli
- supena kašika šećera

Sipati u dublju činiju sve tri vrste brašna, dodati kvasac, so i šećer i dobro sve izmešati. U sredini brašna dolivati vodu i nastavite da mesite. Testo treba da je lepljivo. Ostavite ga pokriveno krpom oko sat vremena. Premesiti testo i ostaviti ga potom još jedan sat. Premesite još jednom - unutra treba da bude vlažno, a spolja suvo i lako za oblikovanje. Napravite veku i pecite je u podmazanomm plehu, u rerni na 175 stepeni, oko 40 minuta.

(MONDO)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
VALJEVSKE VEKNICE

Potrebno:
- pola kilograma brašna
- 25 grama kvasca
- kašičica šećera
- pola kašičice soli
- pola šolje mlake vode

Priprema:
Umesite testo na uobičajeni način i odvojite četiri lepinje iste veličine. Svaku premesite i rastanjite, ali ne mnogo. Pecite ih u nauljenom tiganju i služite uz kajmak.

(MONDO)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
HLEB KOJI MIRIŠE

Potrebno:
- 500 grama belog brašna
- 250 grama crnog brašna
- dve kašičice soli
- tri kašike suvog bosiljka
- paketić kvasca (ili suvi kvasac)
- kašičica šećera
- decilitar ulja

Priprema:
Zamesiti brašno sa solju, bosiljkom i kvascem (prethodno nadošlim pomoću šećera i vode), uljem i malo vode. Ostavti testo pokriveno vlažnom krpom da naraste, a potom ga ponovo premesiti. Napraviti veknu, ili više manjih, i peći u podmazanom plehu, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, oko 30 minuta.

(MONDO)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Hleb od 3 sastojka: Spolja hrskav, a iznutra....savršen!

Nema ničeg lepšeg nego kada se ujutru oseti miris domaćeg hleba koji se širi kućom. Ali, nažalost često nemamo vremena da sami mesimo hleb, a nekako nam se čini da je mnogo lakše otići do supermarketa i odbrati neki, po svom ukusu.

HBVpBdr.jpg


Šta ako bismo vam rekli da postoji hleb koji se sprema brzo, a pritom se ni ne mesi?

Sastojci koji će vam biti potrebni su sledeći:
- 2 2/3 šolje brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 350 ml piva

Priprema:
Najpre uključite rernu na 200 stepeni da se dobro zagreje. Za to vreme u činiji pomešajte pivo i brašno sa kvascem. Kada dobijete kompaktnu smesu, sipajte je u pleh i stavite da se peče.
Kada korica postane braonkasta, vaš hleb je gotov.

Izvor: Blic Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Hleb sa sardinama i kaparom

Potrebni sastojci:
• 250 g pšeničnog belog brašna
• 200 g pšeničnog crnog brašna
• 1 kašika šećera
• 1 svež kvasac
• 20 g mleka u prahu
• 50 g sardina
• 50 g kapara
• 280 ml vode

Priprema: Svež kvasac razmrviti, posuti šećerom, preliti sa malo mlakog mleka i ostaviti oko 10 minuta da uskisne. U dublju posudu sipati belo i crno brašno, mleko u prahu, sardine, kapar, pripremljen kvasac i uz dolivanje vode umesiti glatko testo. Premesiti, staviti u kalup i ostaviti oko pola sata da se udvostruči. Premazati hleb sa malo ulja i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200*C. Peći oko pola sata.

(Clip.rs)
 

501

Učlanjen(a)
29.08.2012
Poruka
89
Bakin hleb

Sastojci:

-1kg brasna -1/2l vode -1/2 paketica kvasca -so -ulje -slanina za podmazivanje

Priprema:

Priprema: (recept Ivanove babe) - U oko ½ litra vode staviti ½ paketića kvasca i kašičicu šećera. - U vangli pomesati oko 1kg brašna, so i odokativno ulja . - Kada kvasac ’’provri’’ dodati u brašno i zamesiti. Testo rukom što bolje ulupati da bude vazdušasto. - Rernu zagrejati na 50 stepeni pa isključiti. U tako mlaku rernu staviti poklopljeno testo da naraste. - Pleh u kome će se pogača peći podmazati slaninom. Testo prebaciti u pleh, staviti u rernu i rernu ukljuciti na 250 stepeni

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Hleb sa parmezanom

Sastojci:

500gr brašna, 1,5dl mleka, 20gr kvasca, 50gr margarina, 100gr rendanog parmezana, so, margarin za premazivanje, malo origana za posipanje

Priprema:

Na niskoj temperaturi omekšati margarin, dodati mleko, izmrviti kvasac, dodati malo brašna i pola kašićice šećera. Pokriti i ostaviti da nadode. Zatim dodati brašno, polovinu količine parmezana, dobro umesiti i ostaviti da nadode. Testo premesiti i oblikovati kobasicu. Narezati je na 21 komad. Od svakog komada oblikovati lopticu. Dug ulja sti kalup dobro namazati razmekšanim margarinom, pa naredati 14 loptica (u dva reda po 7). Premazati margarinorn, a preostalih 7 naredati po sredini. I njih premazati margarinom, pokriti i ostaviti da nadode. Još jednom premazati margarinom, posuti preostalim parmezanom i origanom pa peći na 200°C 20 minuta, i još 20 minuta na 180°C.

Dodato posle 3 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Brioš sa pečurkama i šunkom

Sastojci:

350gr brašna, 175gr putera, 20gr svežeg kvasca, 4 jaja, 1 kašika šećera, so, 2 deblje kriške šunke (izrezane na rezance), 150gr seckanih pećurki iz konzerve, 1 žumance za premazivanje.

Priprema:

Sa radom'je najbolje početi po podne, jer treba dugo da se uzdiže. U četvrtinu brašna usipati razmućeni kvasac u malo mlake vode, pa zamesiti meko testo. Posuli ga brašnom, pokriti i ostaviti nekoliko sati da naraste. Preostalo brašno zamesiti sa omekšalim puterom i jajima, pa polako spojiti sa nadošlim testom. S vremena na vreme pobrašniti ruke i mesiti dok ne počne testo da se odvaja od posude i ruku. Kad testo postane glatko, staviti ga u veću posudu, posuti brašnom, pokriti i ostaviti nekoliko sati da naraste. Opet ga premesiti, pokriti, pa staviti u frižider celu noć. Sutradan, propržiti pečurke. Dodati stasalom testu, pećurke i šunku, dobro izmesiti. Kalup dobro namazati puterom, posuti brašnom. Odvojiti od testa jednu loptu (prečnika oko 8cm). Veći deo testa staviti u kalup, posuti sredinu brašnom i utisnuti odvojenu loptu. Kalup mora biti samo do polovine pun testa, da ima gde da poraste. Ostaviti da naraste, pa peći na 220°C 30 minuta i još 20 minuta na 180°C. Po želji, brioš premazati žumancetom.
Mirjana Popović-Smileva

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Domaci hleb

Sastojci:

-belo ostro brasno -sol -kasicica secera -malo ulja -kvasac -mlaka voda

Priprema:

Ovaj hleb sam umesila od belog brasna, ostrog, malo soli, ulja ,secera i kvasca. Dodavati mlake vode i mesati varjacom da dobijete testo gustine kao za ustipke. Ostaviti da se odmori i podigne,pa premesiti ponovo varjacom i sipati u podmazan pleh. Kada se drugi put digne,staviti u zagrijanu rernu i ispeci.
Ako zelite da bude jos supljikaviji, premesite ga dva-tri puta .... na ovaj nacin moja tetka pravi hleb celog zivota, jedino sto ga ona zamesi navece,ostavi na hladnom,pa pece ujutro.

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Hljeb koji se kida

Sastojci:

tijesto - 450gr brasna - 1 zlica suhog kvasca(ja stavila 12gr svjezeg) - 1 zlica secera - 1 zlicica soli - 250-300ml toplog mlijeka nadjev - 75gr paradajza susenog iz ulja - 100gr sira(feta ili obicni) - 1/2 case sjeckanog,svijezeg bosiljka - 20gr parmezan sira - mlijeka -za premazati kruh

Priprema:

Tijesto zamijesiti kao i za svaki hljeb!
Ja odmah pomijesam kvasac,vodu(mlijeko),i ostale sastojke, umijesim tijesto,kada je kompaktno,premazem stranice zdijele,u kojoj ostavim tijesto,uljem,
i stavim prozirnu foliju i ostavim tijesto na toplo mijesto.
Kad se volumen udupla, stavim tijesto na radnu povrsinu, podijelim u 8 komada, priblizno jednakih,zatim svaki razvijem u krug (oko 10cm),stavim nadjev,pa stisnem tijesto okolo, da nadjev ne ispadne.
Slozim u malu tepsiju za hljeb(11×21,da je dublja,oko 8cm) tako da skupljene strane idu gore.
Sloziti jedno do drugoga i prekriti ponovo folijom da se ponovo tijesto podigne, Premazati mlijekom,posuti parmezanom i staviti peci
na 200C oko 30 minuta

Šarenica

Sastojci:

700g brašna, 2,5dl mleka, 2 jaja, 2 male šoljice ulja, 2 kašičice soli, 2 kašičice šećera, 1 kašika suvog kvasca, 1 vezica sitno seckanog peršuna (može i kašika sušenog), 2 kašike slatke aleve paprike, 1 žumance, kim i susam
za intenzivnije boje još i po par kapi crvene i zelene prehrambene boje bez arome

Priprema:

Priprema 1. Kvasac rastopiti u malo mleka sa šećerom,sipati u brašno,dodati ulje,so i umućena jaja.Zamesiti testo i ostaviti da se diže na toplom oko 15 min. 2. Ponovo pemesiti i podeliti na 3 jednaka dela.U jedan deo umesiti peršun, u drugi alevu papriku,a treći ostaviti beo. Svaki deo testa oblikovati u kobasicu,pa ih uplesti u pletenicu. Pleh namazati uljem i posuti brašnom,spustiti pažljivo pletenicu. 3. Pletenicu premazati žumancetom i naizmenično posipati kimom i susamom. 4. Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C OKO 30 min. Pleh ne sme biti mnogo širi od pletenice da se ne bi deformisala

Dodato posle 5 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Brza ciabatta

Sastojci:

-500gr brasna
-475gr vode(oko500ml)
-2 male kasike suvog kvasa
-1 kasika soli

Priprema:

ja sam sve stavila u zdjelu od mixera,pa izmixala sa zicom (kuka)za tijesto..tijesto bude jaaakkkooo mekano !!!
Prbaciti u nauljenu zdjelu,pa ostaviti da se utrostruci...prebaciti iz zdjele na radnu povrsinu,dobro pobrasnjenu,pa lagano okretati tijestoda dobije neki,oblik,jos uvijek ce biti mekano...ja ga okrecem sa spatulom !!
Formirati 2 vekne i pustiti,pokriveno da ponovo "naraste",aki ne puno(10')pa LAGANO,PREMJESTITI NA LIM ZA PECENJE,KOJI IMA PAPIR ZA PECENJE,TAKO DA gornjastr.,dode dole.
Malo rukama oblikovati veknu,posprejati uljem i pobrasniti !!
staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 250C oko 20 min.
Peci na gornjij resetki prvih 20 min.,a zatim spustiti na donju resetku i peci jos 10 min. Uzdravlje !!

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Francuska fokaca

Sastojci:

-450gr brasna -1 vrecica suvog kvasca -375ml tople vode(dodati jos po potrebi_) -50gr crnih maslink -1 kasika,mala soli+secer -2 zlice maslinovog ulja -ruzmarin

Priprema:

Sve sastojke staviti u vecu zdjelu,pa zamijesiti hljeb.
Pokriti prozirnom folijom i pustiti da se volumen udvostruci.
Istresti tijesto na radnu povrsinu,pa dodati sjeckane masline,premijesiti i podjeliti na 4 komada.
Svaki komad tijesta ovalno rastanjiti oklagijom,pa zarezati kao list(ukosona lijevu idesnu str.)
Staviti na plehove za pecenje,pustiti da malo narastu.
Pre pecenja premazati maslinovim uljem i posutu usitnjenim ruzmarinom.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni 250C oko 25 min !! Moze se dodati u tijesto i suva slaninica,posuti morskom soli ,...
Dobar je uz dipove ..

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Ljuti madjarski hleb

Sastojci:

brasno, topla voda, secer, kvasac, ulje, sveze mleven biber

Priprema:

Pravi naziv ovog hleba je Seljacki kruh.I jedini problem je sto ja to radim bez merenja. Evo ovako,par bitnih stvari kod pravljenja testa je da brasno odstoji na sobnoj temperaturi i da je kvasac svez. Evo kako ja to radim.Oko pola litre vode prokuvam i ostavim da se malo prohladi ali da bude toplo, u jednu vecu plasticnu posudu izdrobim kvasac pospem malo secera i dodam malo vode,kad se kvasac digne,dodam ostatak vode,sipam soli u saku,da smemsa bude slana,ne stedim na soli,dodam sveze mleveni crni biber i uljaPolako dodajem brasna ,toliko dok se testo odvaja od cinije i ne lepi za ruke ali da bude meko.Pokrijem cistom kuhinjskom krpom uvijem u cebe i ostavim da nabuja.Premesim je jos jednom i oblikujem u veknu.Jednu manju prvougaonu tepsiju namazem uljem i brasnom,stavim testo,pokrijem krpom i kad malo nabuja,nozem zarezem testo par puta,sa vodom je malo rukama premazem i sa sitom pospem brasna,visak oduvam.Stavim da se pece na 200 stepeni u rernu oko sat i po vremena,u zavisnosti od rerne. Izvadim hleb iz tepsije i smanjim temperaturu na 100 i vratim jos oko pola sata na resetku da se susi.Tako dobijem tvrdu kvrckavu koricu kako ja volim da kazem,a verujte mi niko nije ostao ravnodusan,jer ukus je bozanstven. Nisam siguran da od recepta "Brza ciabatta"

Bakin hleb

Sastojci:

-1kg brasna -1/2l vode -1/2 paketica kvasca -so -ulje -slanina za podmazivanje

Priprema:

Priprema: (recept Ivanove babe) - U oko ½ litra vode staviti ½ paketića kvasca i kašičicu šećera. - U vangli pomesati oko 1kg brašna, so i odokativno ulja . - Kada kvasac ’’provri’’ dodati u brašno i zamesiti. Testo rukom što bolje ulupati da bude vazdušasto. - Rernu zagrejati na 50 stepeni pa isključiti. U tako mlaku rernu staviti poklopljeno testo da naraste. - Pleh u kome će se pogača peći podmazati slaninom. Testo prebaciti u pleh, staviti u rernu i rernu ukljuciti na 250 stepeni

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Hleb sa parmezanom

Sastojci:

500gr brašna, 1,5dl mleka, 20gr kvasca, 50gr margarina, 100gr rendanog parmezana, so, margarin za premazivanje, malo origana za posipanje

Priprema:

Na niskoj temperaturi omekšati margarin, dodati mleko, izmrviti kvasac, dodati malo brašna i pola kašićice šećera. Pokriti i ostaviti da nadode. Zatim dodati brašno, polovinu količine parmezana, dobro umesiti i ostaviti da nadode. Testo premesiti i oblikovati kobasicu. Narezati je na 21 komad. Od svakog komada oblikovati lopticu. Dug ulja sti kalup dobro namazati razmekšanim margarinom, pa naredati 14 loptica (u dva reda po 7). Premazati margarinorn, a preostalih 7 naredati po sredini. I njih premazati margarinom, pokriti i ostaviti da nadode. Još jednom premazati margarinom, posuti preostalim parmezanom i origanom pa peći na 200°C 20 minuta, i još 20 minuta na 180°C.

Dodato posle 3 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Brioš sa pečurkama i šunkom

Sastojci:

350gr brašna, 175gr putera, 20gr svežeg kvasca, 4 jaja, 1 kašika šećera, so, 2 deblje kriške šunke (izrezane na rezance), 150gr seckanih pećurki iz konzerve, 1 žumance za premazivanje.

Priprema:

Sa radom'je najbolje početi po podne, jer treba dugo da se uzdiže. U četvrtinu brašna usipati razmućeni kvasac u malo mlake vode, pa zamesiti meko testo. Posuli ga brašnom, pokriti i ostaviti nekoliko sati da naraste. Preostalo brašno zamesiti sa omekšalim puterom i jajima, pa polako spojiti sa nadošlim testom. S vremena na vreme pobrašniti ruke i mesiti dok ne počne testo da se odvaja od posude i ruku. Kad testo postane glatko, staviti ga u veću posudu, posuti brašnom, pokriti i ostaviti nekoliko sati da naraste. Opet ga premesiti, pokriti, pa staviti u frižider celu noć. Sutradan, propržiti pečurke. Dodati stasalom testu, pećurke i šunku, dobro izmesiti. Kalup dobro namazati puterom, posuti brašnom. Odvojiti od testa jednu loptu (prečnika oko 8cm). Veći deo testa staviti u kalup, posuti sredinu brašnom i utisnuti odvojenu loptu. Kalup mora biti samo do polovine pun testa, da ima gde da poraste. Ostaviti da naraste, pa peći na 220°C 30 minuta i još 20 minuta na 180°C. Po želji, brioš premazati žumancetom.
Mirjana Popović-Smileva

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Domaci hleb

Sastojci:

-belo ostro brasno -sol -kasicica secera -malo ulja -kvasac -mlaka voda

Priprema:

Ovaj hleb sam umesila od belog brasna, ostrog, malo soli, ulja ,secera i kvasca. Dodavati mlake vode i mesati varjacom da dobijete testo gustine kao za ustipke. Ostaviti da se odmori i podigne,pa premesiti ponovo varjacom i sipati u podmazan pleh. Kada se drugi put digne,staviti u zagrijanu rernu i ispeci.
Ako zelite da bude jos supljikaviji, premesite ga dva-tri puta .... na ovaj nacin moja tetka pravi hleb celog zivota, jedino sto ga ona zamesi navece,ostavi na hladnom,pa pece ujutro.

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Hljeb koji se kida

Sastojci:

tijesto - 450gr brasna - 1 zlica suhog kvasca(ja stavila 12gr svjezeg) - 1 zlica secera - 1 zlicica soli - 250-300ml toplog mlijeka nadjev - 75gr paradajza susenog iz ulja - 100gr sira(feta ili obicni) - 1/2 case sjeckanog,svijezeg bosiljka - 20gr parmezan sira - mlijeka -za premazati kruh

Priprema:

Tijesto zamijesiti kao i za svaki hljeb!
Ja odmah pomijesam kvasac,vodu(mlijeko),i ostale sastojke, umijesim tijesto,kada je kompaktno,premazem stranice zdijele,u kojoj ostavim tijesto,uljem,
i stavim prozirnu foliju i ostavim tijesto na toplo mijesto.
Kad se volumen udupla, stavim tijesto na radnu povrsinu, podijelim u 8 komada, priblizno jednakih,zatim svaki razvijem u krug (oko 10cm),stavim nadjev,pa stisnem tijesto okolo, da nadjev ne ispadne.
Slozim u malu tepsiju za hljeb(11×21,da je dublja,oko 8cm) tako da skupljene strane idu gore.
Sloziti jedno do drugoga i prekriti ponovo folijom da se ponovo tijesto podigne, Premazati mlijekom,posuti parmezanom i staviti peci
na 200C oko 30 minuta

Šarenica

Sastojci:

700g brašna, 2,5dl mleka, 2 jaja, 2 male šoljice ulja, 2 kašičice soli, 2 kašičice šećera, 1 kašika suvog kvasca, 1 vezica sitno seckanog peršuna (može i kašika sušenog), 2 kašike slatke aleve paprike, 1 žumance, kim i susam
za intenzivnije boje još i po par kapi crvene i zelene prehrambene boje bez arome

Priprema:

Priprema 1. Kvasac rastopiti u malo mleka sa šećerom,sipati u brašno,dodati ulje,so i umućena jaja.Zamesiti testo i ostaviti da se diže na toplom oko 15 min. 2. Ponovo pemesiti i podeliti na 3 jednaka dela.U jedan deo umesiti peršun, u drugi alevu papriku,a treći ostaviti beo. Svaki deo testa oblikovati u kobasicu,pa ih uplesti u pletenicu. Pleh namazati uljem i posuti brašnom,spustiti pažljivo pletenicu. 3. Pletenicu premazati žumancetom i naizmenično posipati kimom i susamom. 4. Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C OKO 30 min. Pleh ne sme biti mnogo širi od pletenice da se ne bi deformisala

Dodato posle 5 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Brza ciabatta

Sastojci:

-500gr brasna
-475gr vode(oko500ml)
-2 male kasike suvog kvasa
-1 kasika soli

Priprema:

ja sam sve stavila u zdjelu od mixera,pa izmixala sa zicom (kuka)za tijesto..tijesto bude jaaakkkooo mekano !!!
Prbaciti u nauljenu zdjelu,pa ostaviti da se utrostruci...prebaciti iz zdjele na radnu povrsinu,dobro pobrasnjenu,pa lagano okretati tijestoda dobije neki,oblik,jos uvijek ce biti mekano...ja ga okrecem sa spatulom !!
Formirati 2 vekne i pustiti,pokriveno da ponovo "naraste",aki ne puno(10')pa LAGANO,PREMJESTITI NA LIM ZA PECENJE,KOJI IMA PAPIR ZA PECENJE,TAKO DA gornjastr.,dode dole.
Malo rukama oblikovati veknu,posprejati uljem i pobrasniti !!
staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 250C oko 20 min.
Peci na gornjij resetki prvih 20 min.,a zatim spustiti na donju resetku i peci jos 10 min. Uzdravlje !!

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Francuska fokaca

Sastojci:

-450gr brasna -1 vrecica suvog kvasca -375ml tople vode(dodati jos po potrebi_) -50gr crnih maslink -1 kasika,mala soli+secer -2 zlice maslinovog ulja -ruzmarin

Priprema:

Sve sastojke staviti u vecu zdjelu,pa zamijesiti hljeb.
Pokriti prozirnom folijom i pustiti da se volumen udvostruci.
Istresti tijesto na radnu povrsinu,pa dodati sjeckane masline,premijesiti i podjeliti na 4 komada.
Svaki komad tijesta ovalno rastanjiti oklagijom,pa zarezati kao list(ukosona lijevu idesnu str.)
Staviti na plehove za pecenje,pustiti da malo narastu.
Pre pecenja premazati maslinovim uljem i posutu usitnjenim ruzmarinom.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni 250C oko 25 min !! Moze se dodati u tijesto i suva slaninica,posuti morskom soli ,...
Dobar je uz dipove ..

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Ljuti madjarski hleb

Sastojci:

brasno, topla voda, secer, kvasac, ulje, sveze mleven biber

Priprema:

Pravi naziv ovog hleba je Seljacki kruh.I jedini problem je sto ja to radim bez merenja. Evo ovako,par bitnih stvari kod pravljenja testa je da brasno odstoji na sobnoj temperaturi i da je kvasac svez. Evo kako ja to radim.Oko pola litre vode prokuvam i ostavim da se malo prohladi ali da bude toplo, u jednu vecu plasticnu posudu izdrobim kvasac pospem malo secera i dodam malo vode,kad se kvasac digne,dodam ostatak vode,sipam soli u saku,da smemsa bude slana,ne stedim na soli,dodam sveze mleveni crni biber i uljaPolako dodajem brasna ,toliko dok se testo odvaja od cinije i ne lepi za ruke ali da bude meko.Pokrijem cistom kuhinjskom krpom uvijem u cebe i ostavim da nabuja.Premesim je jos jednom i oblikujem u veknu.Jednu manju prvougaonu tepsiju namazem uljem i brasnom,stavim testo,pokrijem krpom i kad malo nabuja,nozem zarezem testo par puta,sa vodom je malo rukama premazem i sa sitom pospem brasna,visak oduvam.Stavim da se pece na 200 stepeni u rernu oko sat i po vremena,u zavisnosti od rerne. Izvadim hleb iz tepsije i smanjim temperaturu na 100 i vratim jos oko pola sata na resetku da se susi.Tako dobijem tvrdu kvrckavu koricu kako ja volim da kazem,a verujte mi niko nije ostao ravnodusan,jer ukus je bozanstven.
Nisam siguran da će od ovog recepta
Bakin hleb

Sastojci:

-1kg brasna -1/2l vode -1/2 paketica kvasca -so -ulje -slanina za podmazivanje

Priprema:

Priprema: (recept Ivanove babe) - U oko ½ litra vode staviti ½ paketića kvasca i kašičicu šećera. - U vangli pomesati oko 1kg brašna, so i odokativno ulja . - Kada kvasac ’’provri’’ dodati u brašno i zamesiti. Testo rukom što bolje ulupati da bude vazdušasto. - Rernu zagrejati na 50 stepeni pa isključiti. U tako mlaku rernu staviti poklopljeno testo da naraste. - Pleh u kome će se pogača peći podmazati slaninom. Testo prebaciti u pleh, staviti u rernu i rernu ukljuciti na 250 stepeni

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Hleb sa parmezanom

Sastojci:

500gr brašna, 1,5dl mleka, 20gr kvasca, 50gr margarina, 100gr rendanog parmezana, so, margarin za premazivanje, malo origana za posipanje

Priprema:

Na niskoj temperaturi omekšati margarin, dodati mleko, izmrviti kvasac, dodati malo brašna i pola kašićice šećera. Pokriti i ostaviti da nadode. Zatim dodati brašno, polovinu količine parmezana, dobro umesiti i ostaviti da nadode. Testo premesiti i oblikovati kobasicu. Narezati je na 21 komad. Od svakog komada oblikovati lopticu. Dug ulja sti kalup dobro namazati razmekšanim margarinom, pa naredati 14 loptica (u dva reda po 7). Premazati margarinorn, a preostalih 7 naredati po sredini. I njih premazati margarinom, pokriti i ostaviti da nadode. Još jednom premazati margarinom, posuti preostalim parmezanom i origanom pa peći na 200°C 20 minuta, i još 20 minuta na 180°C.

Dodato posle 3 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Brioš sa pečurkama i šunkom

Sastojci:

350gr brašna, 175gr putera, 20gr svežeg kvasca, 4 jaja, 1 kašika šećera, so, 2 deblje kriške šunke (izrezane na rezance), 150gr seckanih pećurki iz konzerve, 1 žumance za premazivanje.

Priprema:

Sa radom'je najbolje početi po podne, jer treba dugo da se uzdiže. U četvrtinu brašna usipati razmućeni kvasac u malo mlake vode, pa zamesiti meko testo. Posuli ga brašnom, pokriti i ostaviti nekoliko sati da naraste. Preostalo brašno zamesiti sa omekšalim puterom i jajima, pa polako spojiti sa nadošlim testom. S vremena na vreme pobrašniti ruke i mesiti dok ne počne testo da se odvaja od posude i ruku. Kad testo postane glatko, staviti ga u veću posudu, posuti brašnom, pokriti i ostaviti nekoliko sati da naraste. Opet ga premesiti, pokriti, pa staviti u frižider celu noć. Sutradan, propržiti pečurke. Dodati stasalom testu, pećurke i šunku, dobro izmesiti. Kalup dobro namazati puterom, posuti brašnom. Odvojiti od testa jednu loptu (prečnika oko 8cm). Veći deo testa staviti u kalup, posuti sredinu brašnom i utisnuti odvojenu loptu. Kalup mora biti samo do polovine pun testa, da ima gde da poraste. Ostaviti da naraste, pa peći na 220°C 30 minuta i još 20 minuta na 180°C. Po želji, brioš premazati žumancetom.
Mirjana Popović-Smileva

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Domaci hleb

Sastojci:

-belo ostro brasno -sol -kasicica secera -malo ulja -kvasac -mlaka voda

Priprema:

Ovaj hleb sam umesila od belog brasna, ostrog, malo soli, ulja ,secera i kvasca. Dodavati mlake vode i mesati varjacom da dobijete testo gustine kao za ustipke. Ostaviti da se odmori i podigne,pa premesiti ponovo varjacom i sipati u podmazan pleh. Kada se drugi put digne,staviti u zagrijanu rernu i ispeci.
Ako zelite da bude jos supljikaviji, premesite ga dva-tri puta .... na ovaj nacin moja tetka pravi hleb celog zivota, jedino sto ga ona zamesi navece,ostavi na hladnom,pa pece ujutro.

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Hljeb koji se kida

Sastojci:

tijesto - 450gr brasna - 1 zlica suhog kvasca(ja stavila 12gr svjezeg) - 1 zlica secera - 1 zlicica soli - 250-300ml toplog mlijeka nadjev - 75gr paradajza susenog iz ulja - 100gr sira(feta ili obicni) - 1/2 case sjeckanog,svijezeg bosiljka - 20gr parmezan sira - mlijeka -za premazati kruh

Priprema:

Tijesto zamijesiti kao i za svaki hljeb!
Ja odmah pomijesam kvasac,vodu(mlijeko),i ostale sastojke, umijesim tijesto,kada je kompaktno,premazem stranice zdijele,u kojoj ostavim tijesto,uljem,
i stavim prozirnu foliju i ostavim tijesto na toplo mijesto.
Kad se volumen udupla, stavim tijesto na radnu povrsinu, podijelim u 8 komada, priblizno jednakih,zatim svaki razvijem u krug (oko 10cm),stavim nadjev,pa stisnem tijesto okolo, da nadjev ne ispadne.
Slozim u malu tepsiju za hljeb(11×21,da je dublja,oko 8cm) tako da skupljene strane idu gore.
Sloziti jedno do drugoga i prekriti ponovo folijom da se ponovo tijesto podigne, Premazati mlijekom,posuti parmezanom i staviti peci
na 200C oko 30 minuta

Šarenica

Sastojci:

700g brašna, 2,5dl mleka, 2 jaja, 2 male šoljice ulja, 2 kašičice soli, 2 kašičice šećera, 1 kašika suvog kvasca, 1 vezica sitno seckanog peršuna (može i kašika sušenog), 2 kašike slatke aleve paprike, 1 žumance, kim i susam
za intenzivnije boje još i po par kapi crvene i zelene prehrambene boje bez arome

Priprema:

Priprema 1. Kvasac rastopiti u malo mleka sa šećerom,sipati u brašno,dodati ulje,so i umućena jaja.Zamesiti testo i ostaviti da se diže na toplom oko 15 min. 2. Ponovo pemesiti i podeliti na 3 jednaka dela.U jedan deo umesiti peršun, u drugi alevu papriku,a treći ostaviti beo. Svaki deo testa oblikovati u kobasicu,pa ih uplesti u pletenicu. Pleh namazati uljem i posuti brašnom,spustiti pažljivo pletenicu. 3. Pletenicu premazati žumancetom i naizmenično posipati kimom i susamom. 4. Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C OKO 30 min. Pleh ne sme biti mnogo širi od pletenice da se ne bi deformisala

Dodato posle 5 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Brza ciabatta

Sastojci:

-500gr brasna
-475gr vode(oko500ml)
-2 male kasike suvog kvasa
-1 kasika soli

Priprema:

ja sam sve stavila u zdjelu od mixera,pa izmixala sa zicom (kuka)za tijesto..tijesto bude jaaakkkooo mekano !!!
Prbaciti u nauljenu zdjelu,pa ostaviti da se utrostruci...prebaciti iz zdjele na radnu povrsinu,dobro pobrasnjenu,pa lagano okretati tijestoda dobije neki,oblik,jos uvijek ce biti mekano...ja ga okrecem sa spatulom !!
Formirati 2 vekne i pustiti,pokriveno da ponovo "naraste",aki ne puno(10')pa LAGANO,PREMJESTITI NA LIM ZA PECENJE,KOJI IMA PAPIR ZA PECENJE,TAKO DA gornjastr.,dode dole.
Malo rukama oblikovati veknu,posprejati uljem i pobrasniti !!
staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 250C oko 20 min.
Peci na gornjij resetki prvih 20 min.,a zatim spustiti na donju resetku i peci jos 10 min. Uzdravlje !!

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Francuska fokaca

Sastojci:

-450gr brasna -1 vrecica suvog kvasca -375ml tople vode(dodati jos po potrebi_) -50gr crnih maslink -1 kasika,mala soli+secer -2 zlice maslinovog ulja -ruzmarin

Priprema:

Sve sastojke staviti u vecu zdjelu,pa zamijesiti hljeb.
Pokriti prozirnom folijom i pustiti da se volumen udvostruci.
Istresti tijesto na radnu povrsinu,pa dodati sjeckane masline,premijesiti i podjeliti na 4 komada.
Svaki komad tijesta ovalno rastanjiti oklagijom,pa zarezati kao list(ukosona lijevu idesnu str.)
Staviti na plehove za pecenje,pustiti da malo narastu.
Pre pecenja premazati maslinovim uljem i posutu usitnjenim ruzmarinom.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni 250C oko 25 min !! Moze se dodati u tijesto i suva slaninica,posuti morskom soli ,...
Dobar je uz dipove ..

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Ljuti madjarski hleb

Sastojci:

brasno, topla voda, secer, kvasac, ulje, sveze mleven biber

Priprema:

Pravi naziv ovog hleba je Seljacki kruh.I jedini problem je sto ja to radim bez merenja. Evo ovako,par bitnih stvari kod pravljenja testa je da brasno odstoji na sobnoj temperaturi i da je kvasac svez. Evo kako ja to radim.Oko pola litre vode prokuvam i ostavim da se malo prohladi ali da bude toplo, u jednu vecu plasticnu posudu izdrobim kvasac pospem malo secera i dodam malo vode,kad se kvasac digne,dodam ostatak vode,sipam soli u saku,da smemsa bude slana,ne stedim na soli,dodam sveze mleveni crni biber i uljaPolako dodajem brasna ,toliko dok se testo odvaja od cinije i ne lepi za ruke ali da bude meko.Pokrijem cistom kuhinjskom krpom uvijem u cebe i ostavim da nabuja.Premesim je jos jednom i oblikujem u veknu.Jednu manju prvougaonu tepsiju namazem uljem i brasnom,stavim testo,pokrijem krpom i kad malo nabuja,nozem zarezem testo par puta,sa vodom je malo rukama premazem i sa sitom pospem brasna,visak oduvam.Stavim da se pece na 200 stepeni u rernu oko sat i po vremena,u zavisnosti od rerne. Izvadim hleb iz tepsije i smanjim temperaturu na 100 i vratim jos oko pola sata na resetku da se susi.Tako dobijem tvrdu kvrckavu koricu kako ja volim da kazem,a verujte mi niko nije ostao ravnodusan,jer ukus je bozanstven.
Nisam siguran da će od recepta Brza ćebata ispasti jestiva ćebata. :)
Ne znam da li je po sredi neka greška u receptu ali odnos brašna i vode 1:1 još nisam video. (mada, ko zna)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Nisam siguran da će od ovog recepta

Nisam siguran da će od recepta Brza ćebata ispasti jestiva ćebata. :)
Ne znam da li je po sredi neka greška u receptu ali odnos brašna i vode 1:1 još nisam video. (mada, ko zna)
Pa nije 1:1. U receptu piše 1 kg brašna a 1/2 l vode. Trebalo bi da bude u redu.
 

501

Učlanjen(a)
29.08.2012
Poruka
89
Brza ciabatta

Sastojci:

-500gr brasna
-475gr vode(oko500ml)
-2 male kasike suvog kvasa
-1 kasika soli
 
Natrag
Top