Mom poznaniku su za 1TB tražili 300e, o njihovom trošku organizuju i preuzimanje diska i vraćanje (bez obzira na grad).
Inače, u njegovom slučaju se radi o SATA disku u fioci, koji mu je bio stalno uključen (da sam to znao, ranije bih mu rekao da takve varijante nisu za stalni rad, već samo za backup i da eventualno sortiraš i središ podatke (tipa sat-dva), osim ako si u dobro rashlađenoj prostoriji ili ako je u pitanju fioka sa ventilatorom).
Inače, meni je WD Passport od 160GB nakon gotovo 5 godina besprekornog svakodnevnog rada zeznuo nedavno par foldera sa fotografijama. U jednom folderu 80% fotki nije bilo čitljivo sa diska (dakle, mogu da se prekopiraju fajlovi, ali se ne mogu otvoriti kao slike), ali kad ih prekopiram na komp bude sve u redu. Kad ih opet vratim na njega, ista priča samo ne budu baš iste fotke. Drugi podaci svi OK.
Na kraju kad sam ga skenirao i sredio navodno neke probleme sa tabelama (cross-linked files i još štošta), naizgled sve bilo u redu, da bi se posle mesec dana ponovilo.
Panično sam kupio novi eksterni od 1TB (sa gumom i sl. jer su zanemarljivo skuplji, a navodno testirani i pola sata pod vodom itd.) jer mi je drugi eksterni sa fiokom od 1TB bio praktično pun, a i trebao mi je eksterni za svakodnevni rad pošto radim na 3-4 računara (posao, kuća, laptop itd.).
I kad sam sklonio sve podatke i fotke sa tog WD od 160GB (u par foldera koje sam poslednje sređivao na njemu) opet mi se pojavilo dosta fotki koje ne mogu da se otvore, ali sreća te one nisu bile važne.
Dakle, disk se preskenira i sve je u redu, ali je očigledno negde brljavio samo sa fotkama (na kojima stoji datum da nisu menjane i sl.), jer sa ostalim podacima nije bilo problema.
Sad mi stoji prazan reformatiran, nemam vremena da se bakćem sa njim, ali je moguće da je ili zezao kabl (manje verovatno, jer bi javio grešku, mada nisam siguran da li te stvari mogu da se dogode ako se ne isključi dobro, a ne sećam se da li je bila uključena opcija quick-removal) ili je neka logika u njemu otišla jer je dva puta bio ispušten (jednom bezazleno pre više od godinu dana, a drugi put pre dva meseca u hotelu sam zaboravio da je na ćebetu pa kad sam naglo povukao ćebe odleteo je pola metra uvis i tresnuo o pod, mada je posle radio bez problema).
U principu, čim vam se desi bilo šta što ne treba (ispustite disk na pod, dođe do strujnog udara kad je uključen itd.), sve važne podatke sklonite na drugi medijum (ili drugi hard disk ili na DVD-ove).
I držite bar jednu kopiju tih važnih podataka na drugom uređaju ili narezanu na DVD-ove.
One manje važne stvari ako stradaju zaboravite, računajte da to nije ništa u odnosu na situaciju kada bi npr. kometa zveknula Zemlju i kada bi SVI PODACI ikada napravljeni nestali - da ne pominjem da bi nestao i živi svet uključujući ljude, ali to valjda nije tako bitno kao PODACI