OSNOVNA RAZLIKA IZMeđu 32-BIT & 64-BIT SISTEMA !
Koja je razlika između verzije 32bita, popularnijeg kao x86, i 64bita (x64) operativnog sistema?
32bita svijetom računara vlada već godinama. 64bita je novitet koji ima dosta prednosti ali, trenutno, i nedostataka. Zašto je to tako, i koje su stvarne prednosti saznajte u tekstu koji slijedi.
Kad me neko pita šta je 32bit ili 64bit, u tom trenutku, ne mogu naći kratak i adekvatan odogovor. Da bi pojasnili tačne razlike potrebno je malo više vremena. Dvoboj između 32bita i 64bita trenutno je najvažnija teme u svijetu računara. Sa matematičke tačke gledišta, razlika između 32bita i 64bita se može jednostavno pojasniti. Bit je kratica za binarnu cifru. Računar čuva i razlikuje podatke.
Korištenjem 32bitnog procesora mogu se reprezentovati brojevi od 0 do 4290967295 dok 64bitni prcocesor „nudi” brojeve od 0 do 18446744073709551615, znači može da predstavlja dvadesetocifreni broj. Ovo znači da vaš računar može računati sa izuzetno velikim brojevima i biti ujedno mnogo efikasniji sa manjim brojevima.
Matematička razlika je sada svima jasna. Ipak, šta je ovdje prednost za nas prosječne korisnike? Trenutno, možda, ništa - naše potrebe su zadovoljene već sa 32bita. No postoji potreba i za 64bita. Jedan od najobičnijih primjera da trebamo početi prelaziti na 64bita je zapravo količina radne memorije u računaru. 4GB DDR2 je danas zaista ništa, s obzirom na cijenu memorije koja je manja od džeparca jednog osmogodišnjaka.
Pokušajte ugraditi 4GB RAM-a na 32bitni operativni sistem – računar - recimo Windows Vista Ultimate x86. Prvo što ćete uočiti je da vaš računar prepoznaje 3.3GB, jer je to gornja granica koju 32bitni operativni sistem - u ovom slučaju cijeli računar - razumije, sve iznad on svrstava na 3.3GB.
Ovo je samo jedan od problema koji su nastali zbog sve većih i većih potreba za računarom i izvršavanja sve kompleksnijih i operacija. Uskoro ćemo se sresti sa mnogo više problema koji će biti prouzrokovani korištenjem 32bitnog hardware-a i software-a.
Jedan od glavnih problema 64bit-a je kompatibilnost. Hardware daleko prednjači software-u, ali većina proizvođača radi na 64bitnim verzijama svojih aplikacija tako da će se uskoro rješiti i ovaj problem.
Početkom 2008. sam prešao na 64bita, instalirao x64 operatini sistem i nabavio odgovarajući hardware i, najiskrenije rečeno, razlika je vidljiva. Sam rad unutar Windowsa je ubrzan, aplikacije se brže pokreću! Prilikom surfanja koristim IE7 x64 koji iako nema podršku za flash, a na internetu flasha ima dosta, surfanje zaista osjetno ubrzava.
Prvi problemi koji su se javili nakon par dana korištenja su bili u 99% slučajeva software-ske prirode. Konstantno sam se suočavao sa novim u Windows Vista integrisanim tool-om koji u slučaju nastanka bilo kakve greške automatski preko interneta šalje podatke i uzroke te ujedno traži rješenja za prethodno nastale greške bilo kojeg tipa. Od početka godine pa sve do trenutka pisanaj ovog teksta sam nagurao na 94 greške sa tendencijom rasta. Skoro 90, tačnije 89, grešaka vezano je za nekomapatibilnost raznih aplikacija sa 64bitnim sistemom.
Automatizirani „Check for Solutions” tool je rješio barem 8 problema. Konkretno jedan od problema je bio da Abit-ov program za flash-anje matičnih ploča pod Windows-om ispočetka nije htio da radi na 64bit-nom sistem no sada radi bez problema.
Sve ovo su samo banalni primjeri i čista teorija. Mislim da nas očekuju mnogo veći problemi prije apsolutnog prelaska na 64bita.
Na kraju, ipak, savjetujem sve one koji mogu preći na 64bit-a neka to i urade. 32bita nema budćnost jer će ga 64bita u narednih nekoliko mjeseci lagano „izgurati”. Pitanje je vremena kada će se pojaviti operativni sistem koji će biti samo u u x64 izvedbi.