Hardware Chat arhiv - {rešeni problemi}

Ko je bolji?

• ATI

Votes: 67 45,9%
  • Nvidia

Votes: 79 54,1%

• Total voters
    146
Član
Učlanjen(a)
16.01.2010
Poruka
86
Za početak sam ga otvorila i produvala od prašine,malo prebrisla četkicom,izbrisala sve "sumnjive" programe i nepotrebne fajlove i ...o čuda...restartovala preko dugmeta,ali prvi put sa zadrškom od 5 sec. na dugmetu za restart.Primetila sam da Chrome pravi neke probleme,ali nisam dovoljni znalac da shvatim o čemu se radi,a vezano je za taj beskonačni update prilikom gašenja,tako da sam ostavila Mozzilu, Chrome izbrisala.

Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
198
procitaj princip rada pa mi reci kako je moguce nesto obrisati sto je magnetski upisano na plocu?
Nemesis druze neznam koje si godiste ali najednostavniji primer ti je audio kaseta,i na njoj ti je sve upisano magnetski a mozes da je presnimas x puta zar ne?A sto se tice povratka informacija to da bi razumeo moras da znas princip rada i sistema i harda ali ukratko to ti je moguce zato sto prilikom brisanja podataka (ne formatiranja nego standardnog) ti ustvari njih nebrises nego sistem samo oznacava njihovo mesto kao prazno i oni su tamo dok se to mesto ne presnimi novim podacima,zato ti svugde na netu savetuju da pre vracanja obrisanih podataka nista ne ubacujes u komp zato sto postoji mogucnos da ce biti prebrisani.A glave hoce da zastruzu zato sto dodje do mehanickog kvara na njima a posto su one ne nekoliko mikrona od ploca lako ih ostete prilikom kvara,da bi dobio predstavu koliko su blizu procitao sam negde da bi uporedjenje bilo kao kada bi Boing 747 leteo na 1 cm od zemlje...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.08.2010
Poruka
228
kao kada bi Boing 747 leteo na 1 cm od zemlje...

Sviđa mise to što si se setio toga (boeing 747) bilo je u nekom od odgovora u Svetu kompjutera :) :) :). inače sve što si napisao je 100% tačno, čak i prilikom full formatiranja podatci se ne brišu sve dok se preko njih ne upiše nešto drugo. samo da dodam. nekada dok sam rado sa w95/osr2/98, došao sam do podatka da Microsoft lično preporučuje da se vrši preinstalacija novog sistema na 6-8 meseci rada. neznam da li je to sada promenjeno, jer je sedmica daleko najstabilniji, barem po mom iskustvu.

Član
Učlanjen(a)
10.11.2009
Poruka
1.654
čak i prilikom full formatiranja podatci se ne brišu sve dok se preko njih ne upiše nešto drugo

rado bih povjerovao u to ali sam reinstalacije radio 70 puta, na svom kompu koji imam 3 god mozda nekih 10 puta i to svaki put full format, a razlog sto ne mogu povjerovati jeste taj da sam prije par mjeseci instalirao program (ne sjecam se naziva) za povratak podataka i nasao podatke sa prvog operativnog sistema koji je dosao na hdd-u, to me najvise iznenadilo :)

došao sam do podatka da Microsoft lično preporučuje da se vrši preinstalacija novog sistema na 6-8 meseci rada. neznam da li je to sada promenjeno, jer je sedmica daleko najstabilniji, barem po mom iskustvu.

tog podatka se i dan danas drzim ;)

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Nemesis druze neznam koje si godiste...

93. sam godiste, iako imam malo godina imam dosta iskustva sa racunarima i radio sam neke stvari sto danas mnogi u mojim godinama pojma nemaju. Prihvatam svaki tvoj odgovor i drago mi je sto imam s kim voditi lijepe diskusije o tome, iskreno nadam se da si u pravu, znas kako kazu, na greskama se uci ;)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.08.2010
Poruka
228
to ti je zato što nisi radio defragmentaciju hdd-a pa je taj program bio negde na kraju ploče, zato je i zapis o njemu ostao na disku. nije to neka jaka teorija, jednostavno pogledaj ,,sliku,, diska pre defragmentacije i videćeš koji fajlovi ti se gde nalaze, a onda uradi defragmentaciju i videćeš koliko je slika drugačija. dešava se da program koji radi defragmentaciju diska ,,piše,, po krajevima a sredinu ostavi praznu.

Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
198
To da mozes i posle duzeg vremena da nadjes stare podatke si u pravu posto se sve upisuje magnetski pa i kada se prebrise stari zapis ostaje namagnetisanje od starog zapisa samo mnogo slabije zato imas programe koje koriste kompanije koji posle brisanja prebrisu isto mesto nekoliko puta pa je nemoguce povratiti podatke (imas i komercijalnu verziju Windows washer mislim da se zove),reinstalacija na svakih 6-8 meseci stoji ali zbog samog sistema a ne zbog harda zato sto sistem moze da zadrzi pristojnu stabilnost toliko a ne zbog toga da ce se ostetiti hard ako se radi cesce.A to za godiste nemoj pogresno da me shvatis nisam nista lose mislio nego sam pomenuo zbog toga sto sam kao primer dao audio kasetu pa sam mislio ako si vec od CD generacije nisi imao prilike da se zezas sa snimanjem kaseta (to su bili dani :D),sve u svemu kao sto rece lepo je kada mozes sa nekim da razmenis znanje ;) POZZ

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
11.11.2009
Poruka
506
Evo i ja sam nešto naučio od Vaših diskusija ali ajmo mi probati riješiti problem od nVidia vs ati :)

Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
198
Pa dali smo mu savete sta da proba ali nema odgovora od njega da li sta upalilo ili nije.:dntknw:

Natrag