Gde idemo posle smrti?

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Duša je čovečija odraz lica Božijega; ukoliko je odraz jasniji to je duša svetlija i spokojnija; slabiji odraz dušu čini tamnijom i nespokojnom. A kako je duša naša – srce naše, naravno, ako bi se u njoj kroz osećaj blagodarnosti odražavala svaka krasota i istina Božija, to odraza laži u duši ne bi bilo uopšte.Duša je sastavni deo duhovnog sveta. Bog se odražava u blagočestivoj duši kao sunce u kaplji vode; u čistijoj kaplji odraz je jasniji, dok je u mutnoj kaplji odraz nejasan, a u sasvim crnoj, grehom pomračenoj duši, odraza Božijega nema, a duša prebiva u stanju duhovnoga mraka, u stanju bezosećajnosti svega Božijeg. Duša je prosta kao misao, brza kao munja. Duša blagočestivog čoveka jeste prebogata duhovna riznica. Duša se upravo i zato zove dušom, jer ona duše Duhom Božijim, tj. ima početak od Duha životvornog.
Pravedni Jovan Kronštatski

Njega vi ljubite iako ga ne vidjeste; u njega, iako ga još ne gledate, vjerujete te klikćete od radosti
neizrecive i proslavljene što postigoste svrhu svoje vjere: spasenje duša.
1. Petrova 1

Stoga oni koji po volji Božjoj trpe, neka dobrim djelima povjere duše svoje vjernom Stvoritelju.
1. Petrova 4

A Bog nije Bog mrtvih nego živih; jer su Njemu svi živi.
Luka, glava 20

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
O duši u Starom zavjetu

Post 2,7: Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša.

Post 9,4: Samo ne smijete jesti mesa u kojem je još duša, to jest njegova krv.

Evo gdje adventisti nalaze svoju dogmatsku definiciju duše. Naprosto, za njih je: duša = krv. Iz ove njihove definicije čovjekove duše, potpuno logično izgledaju sve njihove teze koje oni deriviraju iz ovakve definicije duše. Tako je njima potpuno logično da je, čovjekova duša = šišmišova duša. Idu oni i korak dalje derivirajući svoju temeljnu definiciju. Tako dolaze do zaključka koji izriču tezom da duša kao neki zaseban entitet zapravo i ne postoji. Izgleda apsurdno, ali ova njihova teza potpuno je logična krene li se od njihove temeljne definicije, duša = krv. Naime, kao što se vlastitim očima čovjek može uvjeriti u raspadljivost tijela, tako može svjedočiti i raspadljivosti krvi. Krv se raspada na isti način kao i svi drugi dijelovi tijela. Ako se raspada tijelo, raspada se i krv kao dio tijela, dakle, nakon čovjekove zemaljske smrti ne ostaje baš ništa. Iz ovoga adventisti izvlače tezu koju izriču dvojako, a oba izričaja na koncu se svedu na isto. Prvi njihov izričaj kaže, duša = krv; duša = sam čovjek, pa nakon čovjekove smrti ne ostaje ništa, pa ni duša. Drugi izričaj zapravo je derivat prvog izričaja. Ako je duša = sam čovjek = krv, duša zapravo i ne postoji. Evo, adventisti uče i uvjeravaju sve druge kako uopće ne postoji ono o čemu se na desetinama mjesta govori u Novom zavjetu, a nalazi se i u Starom zavjetu.

Kako je moguće logičnim zaključivanjem doći do ovako nakaradnih zaključaka i teza? Samo na jedan način, treba krenuti od nakaradne dogmatske definicije kao što su učinili adventisti, duša = krv. Ako im je bukvalizam toliko srcu prirastao, zašto ne drže do dostojanstva svog vlastitog principa bukvalizma? U Svetom Pismu pismu stoji kako je Bog, čovjeku od praha zemaljskog, u nosnice udahnuo dah života, i tako postane čovjek živa duša. Ako je duša = krv, onda je Bog morao uliti, a ne udahnuti, dah života da bi čovjek postao živa duša.

Pogledajmo još neka mjesta iz Starog zavjeta.

Post 27,25: Potom reče Izak: "Stavi preda me da blagujem lovine svoga sina pa da te blagoslovi duša moja."

Post 35,18: Kad se rastavljala s dušom - jer umiraše Rahela - nadjenu sinu ime Ben Oni.

Kako će Izakova duša blagosloviti sina, ako mu je duša krv, pogotovo ako duša uopće ne postoji? Kako se to Rahela rastavljala, odvajala s dušom ako je duša krv, pogotovo ako duša uopće ne postoji?

Pnz 4,29: Ondje ćeš tražiti Jahvu, Boga svoga. I naći ćeš ga ako ga budeš tražio svim srcem svojim i svom dušom svojom.

Pnz 6,5: Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom!

Kako dušom tražiti Boga, ako je duša krv, pogotovo ako duša uopće ne postoji? Kako dušom ljubiti Boga, ako je duša krv, pogotovo ako duša uopće ne postoji?

Pnz 28,65: Ali među tim narodima nećeš imati mira; ni tvome stopalu neće biti počivališta, nego će ti ondje Jahve dati srce uznemireno, oči utonule, dušu tjeskobnu.

1 Sam 1,10: I ojađena u duši pomoli se Ana Jahvi, plačući gorko.

Kako duša može biti tjeskobna i ojađena, ako je duša krv, pogotovo ako duša uopće ne postoji?

1 Kr 17,21-22: Zatim se tri puta pružio nad dječakom zazivajući Jahvu: "Jahve, Bože, učini da se u ovo dijete vrati duša njegova!" Jahve je uslišio molbu Ilijinu, u dijete se vratila duša i ono oživje.

Krv sigurno nije istekla iz tijela dječaka. Ako je duša krv, ili još bolje, ako duša uopće ne postoji, kako je mogla nekuda otići i kako se može vratiti?

Job 10,1: Kad mi je duši život omrznuo, nek' mi tužaljka poteče slobodno, zborit ću u gorčini duše svoje.

Isprobajmo sve adventističke varijante. 1. Omrznuo mi nečemu što nemam život. 2. Omrznuo mi krvi život. 3. Omrznuo mi životu život. Koja vam najbolje stoji?

Pogledajte koliko je pitanja adventistima - "Kako?", na njihovo naučavanje o duši. Odgovor na sva ta pitanja je - "Nikako". Nikakvo čudo, sjetite se samo od čega su krenuli - duša = krv = ništa!? Zamislite do čega bi došli oni koji bi za svoj temeljni biblijski postulat odabrali ovo: Job 21,15: Ta tko je Svesilni da njemu služimo i kakva nam korist da ga zazivamo? Koliko je ovo biblijski postulat o Bogu, upravo je toliko biblijski i adventistički postulat o duši.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pogledajte koliko je pitanja adventistima - "Kako?", na njihovo naučavanje o duši. Odgovor na sva ta pitanja je - "Nikako". Nikakvo čudo, sjetite se samo od čega su krenuli - duša = krv = ništa!? Zamislite do čega bi došli oni koji bi za svoj temeljni biblijski postulat odabrali ovo: Job 21,15: Ta tko je Svesilni da njemu služimo i kakva nam korist da ga zazivamo? Koliko je ovo biblijski postulat o Bogu, upravo je toliko biblijski i adventistički postulat o duši.

Vidimo, ali se i pitamo, ko je ili šta nateralo adventiste i njihovu braću po Mileru, Raselove Džehouviste da stvore takvo naučavanje? Šta ili ko je nekome od njihovih "autoriteta" odredio da se jedan stih tumači bukvalno, a drugi recimo ne?

Naravno, njihov odgovor će biti kao i uvek: "Pismo tako naučava, pismo samo sebe tumači" i tako dalje i tako dalje. Ok, sve i da neko poveruje u te tvrdnje, zna li se šta iz toga sledi?

Naime, ukoliko bi smo prihvatili da je ovo što oni "naučavaju" istina, onda je Pismo kontradiktorno, a kako je Pismo od Boga, onda sledi da je Bog kontradiktoran.
Drugog zaključka ukoliko se prihvati adventistički "nauk" ne može biti.

Da li iko od teologa, arhijereja, sveštenika, laika Crkve (kako Istoka, tako i Zapada) ispoveda veru u kontradiktornog Boga? Ni jedan jedini. Niti će ikada ispovedati. Jer Bog je Bog reda, a ne haosa, što bi bio da je kontradiktoran sam sebi.

Naravno, sada se postavlja najveće od svih pitanja, pa ko je onda "Bog" adventista i njima sličnih, ako to nije Bog? Ko? Nekakvo biće koje sad jeste, pa možda i nije? Biće kod koga je jedno može, a drugo ne mora da znači? Biće kod koga je "a što ne bi moglo"? Biće kome nije bitno da li je juče rekao jedno, a sutra sasvim suprotno, i kome je važno da njegovi sledbenici "poznaju njegov (ili možda čak njen) karakter???

Dakle, ko je bog adventista, džehouvista i svih njima sličnih?

Mislim da se odgovor da naslutiti.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Da se nadovežem malo na odlični Slapov post i dodam još nešto u vezi pominjanja posmrtnog stanja čovekovog ,tj duše njegove, u St. Zavetu u kome se često koristi izraz „pribravši se k rodu svojem“ ili u nekim prevodima „pribravši se k ocima svojim“.
Mislim da sam ovo, ranije, još negde naveo kao primer, ili je možda bilo reči o Mojsiju – zaboravio sam, no svakako vredi spomenuti opet.
Bog govori Avramu i kaže:

I Gospod reče Avramu: znaj zacijelo da će sjeme tvoje biti došljaci u zemlji tuđoj, pa će joj služiti, i ona će ih mučiti četiri stotine godina.
Ali ću suditi i narodu kojemu će služiti; a poslije će oni izaći s velikim blagom.
A ti ćeš otići k ocima svojim u miru, i bićeš pogreben u dobroj starosti.
Postanje 15,13-15,15

To znači da duše Avramovih predaka nisu iščezle, nestale kada su oni umrli, nego da su preživele na drugom mestu na koje će, kada umre, otići i njegova duša.
U Knjizi Postanja se dalje kaže da onemoćav, umre Avram u dubokoj starosti, sit života, i bi pribran „k rodu svojemu „odn. „k ocima svojim“ .

I vijeka Avramova što poživje bješe sto i sedamdeset i pet godina.
I onemoćav umrije Avram u dobroj starosti, sit života, i bi pribran k rodu svojemu.
I pogreboše ga Isak i Ismailo u pećini Makpelskoj na njivi Efrona sina Sara Hetejina, koja je prema Mamriji;
Na njivi koju kupi Avram od sinova Hetovijeh, ondje je pogreben Avram sa Sarom ženom svojom.
Postanje 25,7-25,10

Ovde se ponovo kaže da su duše Avraamovih predaka nastavile da postoje i posle smrti, kao i da je njegova duša preživela smrt i otišla da im se pridruži. U istom odlomku čitamo i da je Avramov sin Ismail umro u 137. godini i bio pribran k rodu svojemu

A godine su vijeka Ismailova sto i trideset i sedam godina. Poslije onemoćav umrije, i bi pribran k rodu svojemu.
Postanje 25,17

U 35 glavi Knjige Postanja, gde se pominje smrt drugog Avramovog sina, Isaka čitamo:

A Isaku beše sto u osamdeset godina. I onemoćav umre Isak u bi pribran k rodu svojemu
Postanje 35:28-29

Inače, kao već što rekoh, izraz „bi pribran k rodu svojemu“ često se ponavlja u Starom zavetu, a treba ga shvatiti ne u smislu da je telo preminulog bilo sahranjeno na istom mestu gde i tela njegovih predaka, nego u smislu da je duša prešla u duhovnu oblast, u oblast u kojoj obitavaju nematerijalne duše.
To se može videti ukoliko se ispita značaj često ponavljane tvrdnje da umrevši Avram bi pribran k rodu svojemu. Avramovi preci su, osim Tare, umrli u Mesopotamiji, zemlji Haldejaca, dok je Avram umro i bio sahranjen u zemlji Hanaanskoj.
Očigledno je da tvrdnja da „Avram bi pribran k rodu svojemu“ može značiti samo da se njegova duša pridružila dušama njegovih predaka u svetu posmrtnom, duhovnom ili tačnije jednoj njegovoj razini ili ravni - Sheolu tj. Adu.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Natrag