F1 - Ranije sezone

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
F1: Opet Red Bul na "polu"

F1: Opet Red Bul na "polu"

Australijanac Mark Veber, vozač Red Bula, osvojio je pol poziciju za Veliku nagradu Velike Britanije na stazi u Silverstonu.

v211396p0.jpg

On je u subotu na zvaničnom treningu nadmašio aktuelnog prvaka sveta i lidera u šampionatu Nemca Sebastijana Fetela potvrdivši dominaciju Red Bula, koji je svih devet puta ove sezone bio najbrži na zvaničnim treninzima.

Veber će drugi put u sezoni krenuti sa pozicije broj jedan, a Fetel je do sada imao sedam pol pozicija.

Iz drugog reda krenuće vozači Ferarija, Španac Fernando Alonso osvojio je treće mesto, dok je Brazilac Felipe Masa bio četvrti.

Sa pete pozicije startovaće bivši svetski šampion iz Meklarena Britanac Dženson Baton, dok će ljubimac domaćih navijača i pobednik iz 2008. godine Luis Hamilton startovati sa desete pozicije.

U generalni plasmanu ubedljivo vodi Sebastijan Fetel sa 186 bodova, Mark Veber i Dženson Baton imaju po 109, Luis Hamilton 97, a Fernando Alonso 87 bodova.

Rezultati zvaničnog treninga za VN Velike Britanije:

1. Mark Veber (Australija, Red Bul) - 1:30.399

2. Sebastijan Fettel (Nemačka, Red Bul) - 1:30.431
3. Fernando Alonso (Španija, Ferari) - 1:30.516
4. Felipe Masa (Brazil, Ferari) - 1:31.124
5. Dženson Baton (Velika Britanija, Meklaren) - 1:31.898
6. Pol Di Resta (Velika Britanija, Fors Indija) - 1:31.929
7. Pastor Maldonado (Venecuela, Vilijams) - 1:31.933
8. Kamui Kobajaši (Japan, Zauber) - 1:32.128
9. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes) - 1:32.209
10. Luis Hamilton (Velika Britanija, Meklaren) - 1:32.376

(Tanjug, foto AP)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Formula 1: Alonsu VN Velike Britanije

Formula 1: Alonsu VN Velike Britanije

Tanjug

Španac zabeležio prvi trijumf Ferarija u ovoj sezoni. Drugi Sebastijan Fetel iz Red Bula, treći njegov klupski kolega Mark Veber

Ovo je prva pobeda jednog Ferarijevog vozača ove sezone i desila se upravo na 60. godišnjnicu prvog uspeha tog tima u Formuli 1, trijumfa Brazilca Hosea Frojlana Gonsalesa 1951. godine.

Španski vozač Formule 1 Fernando Alonsio pobednik je trke za Veliku nagradu Velike Britanije koja je vožena na stazi u Silverstounu.

Ovo je prva pobeda jednog Ferarijevog vozača ove sezone i desila se upravo na 60. godišnjnicu prvog uspeha tog tima u Formuli 1, trijumfa Brazilca Hosea Frojlana Gonsalesa 1951. godine.

Alonso je ostvario 27. pobedu u karijeri čime se izjednačio sa legendarnim Džekijem Stjuartom na petoj poziciji svih vremena.

Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Nemac Sebastijan Fetel, a treći je na cilju bio njegov klupski kolega Mark Veber.

REZULTATI
1. Fernando Alonso (Španija, Ferari) – 1:28:41.196
2. Sebastijan Fetel (Nemačka, red Bul) + 00:16.511
3. Mark Veber (Australija, Red Bul) + 00:16.947
4. Luis Hamilton (Velika Britanija, Meklaren) + 00:28.986
5. Felipe Masa (Brazil, Ferari )+ 00:29.010
6. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes)+ 01:00.665
7. Serhio Peres (Meksiko, Zauber) + 01:05.590
8. Nik Hajdfeld (Nemačka, Reno) + 01:15.542
9. Mihael Ssumaher (Nemačka, Mercedes) + 01:17.912
10. Hajme Algersuari (Španija, Toro Roso) + 01:19.108
11. Adrijan Sutil (Nemačka, Fors Indija)+ 01:19.712
12. Vitalij Petrov (Rusija, Reno)+ 01:20.681
13. Rubens Barikelo (Brazil, Vilijams) + 1 krug
14. Pastor Maldonado (Venecuela, Vilijams) + 1 krug
15. Pol Di Resta (V. Britanija, Fors Indija) + 1 krug
16. Timo Glok (Nemačka, Virdžin) -+ dva kruga
17. Žerom D'Ambrozio (Belgija, Virdžin) - dva kruga
18. Vitantonio Lijuci (Italija, HRT)
19. Danijel Rikjardo (Australija, HRT)

TIMOVI
1. RED BUL 295
2. MEKLAREN 206
3. FERARI 129
4. LOTUS RENO GP 61
5. MERCEDES GP 58
6. ZAUBER 27

VOZAČI
1. FETEL 186
2. BATON 109
3. VEBER 109
4. HAMILTON 97
5. ALONSO 87
6. MASA 42

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Veber ljut zbog timskih naredbi

Veber ljut zbog timskih naredbi

Izvor: B92, eurosport

Vozač Red Bula Mark Veber rekao je da nije zadovoljan zahtevima svog tima da ne napada timskog kolegu Sebastijana Fetela na Velikoj nagradi Britanije.

3140673234e1ac97dbbd64075528644_orig.jpg

© 2006-2011 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Veber je u poslednjim krugovima devete trke ovogodišnjeg šampionata pristigao Fetela, koji je bio drugi iza pobednika trke Fernanda Alonsa, pa su mu iz boksa poručili da drži svoju poziciju.
Australijanac, ipak, nije poslušao te poruke i imao je nekoliko prilika da pretekne aktuelnog šampiona, ali bez uspeha.

Posle trke u Britaniji, Veber je otkrio da je dobio pet poruka od tima da ne napada Fetela, a upitan šta misli o timski naredbama, rekao je:

Mislim da to uopšte nije u redu. To je moj odgovor. Ako Fernando odustane u poslednjem krugu, onda možemo da se borimo za pobedu. Naravno da sam ignorisao poruke tima jer sam želeo da pokušam i probijem se za još jedno mesto. Sebastijan je dao sve od sebe, kao i ja. Naravno, ne bih izazvao udes. Dao sam sve od sebe, uprkos svemu, i pokušavao sam da preteknem momka koji je bio ispred mene“.

Prošle godine, takođe na „Silverstonu“, Veber je posle trijumfa rekao preko radija da nije loš za drugog vozača tima posle favorizovanja Fetela tokom kvalifikacija. Tada je poslednje razvijeno prednje krilo skinuto sa Veberovog bolida i premešteno na Fetelov, pošto je on svoje uništio tokom borbe za pol poziciju.

12556415034e1ac97e05817971101697_orig.jpg

Beta
Ne osećam se sada kao drugi vozač. Samo želim da se trkam do cilja. Četiri-pet krugova pre kraja iz tima su počeli da mi poručuju da držim svoju poziciju. Želeo sam da osvojim bodove, ali želeo sam da dođem do još nekih, takođe“, naglasio je Veber.

Fetel je rekao da razume zašto su u timu želeli da izbegnu njihovu međusobnu borbu, ali da je srećan što je dobio priliku da se nadmeće sa Veberom.

Kada imate vozače usamljene na drugom i trećem mestu, a ostali su daleko ispred ili iza, iz tog gledišta, nema potrebe trkati se i rizikovati neku glupost. Razlika između drugog i trećeg nije velika, ali mi prirodno želimo da se trkamo. Pokušao sam da zadržim poziciju, imao sam probleme, a Mark je bio brži, ali sam ja ipak prvi prošao kroz cilj“, naglasio je Fetel.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se u Nemačkoj, na legendarnom „Nirburgringu“ 24. jula.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Marku Veberu odbrojani dani u Red Bulu

mark_veber_poz.jpg

Marku Veberu odbrojani su dani u Red Bul Rejsing Timu! To je nagovestio u svom intervju za Bild vođa austrijske ekipe u Formuli 1 Kristian Horner.
-Mark je vozač čiji je posao da se trka i to mogu da razumem. Ja sam u nedelju pred kraj trke u Silverstonu video što većina gledalaca nije mogla da vidi. Mark je napao Sebastijana Vetela u poslednjem krugu na maksimalno rizičan način, i time sebe i timskog kolegu nerazumno izložio riziku od sudara i izletanja. Tako neće ići! - istakao je Horner.
-Kada bi svaki od 500 zaposlenih u Red Bul Rejsing Timu gledao samo vlastite sebične interese, nikad ne bismo mogli da postanemo prvaci - dodao je.
Horner je prvi put javno priznao da razmišlja o rastanku sa Veberom, kojem ugovor ističe na kraju sezone, kao i o njegovom nasledniku.
-To mora biti vozač koji je sposoban da pobeđuje, a takođe i spreman da unese harmoniju u naš tim. Koliko je koji vozač harmoničan vrlo je teško prosuditi u trenutnim okolnostima - kazao je Horner.
Kao opcija za drugog vozača austrijske ekipe ovih dana iskočilo je ime Finca Kimija Raikonena, svetskog prvaka iz 2007. godine.

ATA Stars

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Berni Eklston optužen za podmićivanje

Pod istragom prodaja akcija Formule 1

Berni Eklston optužen za podmićivanje

Tanjug

Vlasnik Formule 1 Berni Eklston optužen je u Nemačkoj za učestvovanje u podmićivanju 2006. godine prilikom prodaje akcija Formule 1 grupi CVC.

64184_zabberni01_f.jpg

Bivši bankar Gerhard Gribkovski, koji je bio zadužen za prodaju akcija Bajerna LB u Formuli 1 optužen je da je primio mito od Eklstona u iznosu od 44 miliona dolara, objavio je BBC.

Sud tek treba da odluči da li će podići optužnicu protiv Gribkovskog.
Eklston je negirao optužbe o davanju mita, a grupa CVC se izjasnila da nema saznanja o eventualnom podmićivanju Gribkovskog.

Firma CVC ima većinsku kontrolu nad akcijama u Formuli 1, dok je Eklston i dalje izvršni direktor sa velikim udelom u vlasništvu nad ovim sportom.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Veberu pol pozicija na Nirburgringu

Trka za Veliku nagradu Nemačke

Veberu pol pozicija na Nirburgringu

Vozač Red Bula Mark Veber krenuće sa najboljeg mesta u trku Formule 1 za Veliku nagradu Nemačke nakon što je na stazi Nirburgring osvojio pol poziciju u kvalifikacijama voženim u subotu.

16306_veberbolid01-reuter-albert-gea_f.jpg

Veber je najbrži krug odvezao za minut i 30,079 sekundi i tako na drugoj poziciji ostavio Luisa Hamiltona koji je za volanom bolida Meklaren Mercedes postavio rezultat slabiji za 55 hiljaditih delova sekunde.

Aktuelni prvak i Veberov klupski kolega Sebastijan Fetel kvalifikacije je završio kao treći, Fernando Alonso u Ferariju četvrti.

“Malo sam razočaran, hteo sam da završim na boljoj poziciji. Ali, važno je da je subotnji nastup bio bolji nego što je to bio slučaj u petak, kada me bolid i nije najbolje slušao”, rekao je Fetel, dok je Hamilton istakao da je prezadovoljan kako je njegova ekipa podesila vozilo, rekavši “da odavno nije toliko uživao”.

"Posle nekoliko problematičnih dana, uspeli smo da se dobro pripremimo. Jako sam zadovoljan učinjenim", rekao je pobednik kvalifikacija, Veber.

Rezultati kvalifikacija za Veliku nagradu Nemačke
1. Mark Veber (Red Bul) 1:30,079
2. Luis Hamilton (Meklaren Mercedes) +0,055 sekundi
3. Sebastijan Fetel (Red Bul) +0,137
4. Fernando Alsono (Ferari) +0,363
5. Felipa Masa (Ferari) +0,831
6. Niko Rozberg (Mercedes) +1,184
7. Dženson Baton (Meklaren Mercedes) 1,209
8. Adrijan Zutil (Fors Indija Mercedes) 1,931
9. Vitalij Petrov (Reno) 2,108
10. Mihael Šumaher (Mercedes) 2,403

Blic

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
F1: Hamilton majstorski u Nemačkoj!

F1: Hamilton majstorski u Nemačkoj!

Odlična trka u Nemačkoj, pobeda Hamiltona posle velike borbe sa Veberom. Alonso na kraju drugi, Veber treći, Fetel četvrti, Baton odustao.
v212816p0.jpg

Luis Hamilton unosi živost u Formulu 1!

Mnogi su ga kritikovali posle lude vožnje i trke u Monte Karlu, ali Britanac ima "čuku" i voli da rizikuje. Pokazao je to danas u trci za Veliku nagradu Nemačke, na stazi Nirburgring, u kojoj je odlično vozio i došao na cilj ispred Fernanda Alonsa (Ferari) i Marka Vebera (Red Bul).

To je treća pobeda za Meklaren ove sezone (u Kini je pobedio Hamilton, u Kanadi Baton), koji sada preti "već viđenoj" tituli u konkurenciji konstruktora za Red Bul.

Glavna borba u trci vodila se između Vebera i Meklarenovog aduta Luisa Hamiltona. Od starta trke do nekih 15-ak krugova pre kraga (a u Nirburgringu se vozi 60), Veber i Hamilton su se "ganjali". Hamilton je pretekao Vebera na startnoj liniji i vodio je u narednih 13 krugova, kada je Australijanac, na kratko, ponovo bio na čelu. Ali, samo na kratko. Britanac je brzo povratio vodeću poziciju.

Činilo se da će Veber, ipak, odneti pobedu, jer je iskoristio prvi odlazak u boks da izbije na čelnu poziciju (uz malu pomoć Felipea Mase). To se događalo u 42. krugu.

Međutim, desetak krugova kasnije, Hamilton i Melaren su napravili sjajan posao. Najpre je Veber otišao u boks, a nedugo potom i Hamilton. Kada je izlazio iz boksa, Britanac je uspeo da izbije na čelo trke, dakle da bude brži od Vebera koji je izlazio iz ciljne ravnine.

Napao ga je Veber sa spoljne strane, ali je Hamilton odbio napad i potom maestralno vozio do kraja.

Australijanac je do kraja trke izgubio i drugu poziciju, jer ga je, posle greške, pretekao Alonso.

Iako je Hamilton brzom vožnjom gradio prednost nad rivalima, upao je u probleme desetak sekundi pre kraja. Morao je da promeni gume, a Alonso je, najpre, odlučio da rizikuje, ali realnost ga je demantovala.

Hamilton je gazio i Španac je, ipak, morao kod "majstora". Po izlasku iz boksa, Hamilton je samo prozujao ispred Alonsa. Pobeda je bila osigurana...

v212816p1.jpg

Slavlje Meklarena, međutim, pomutilo je još jedno odustajanje Džensona Batona...

Razočaranje trke je ljubimac domaće publike, vodeći u generalnom plasmanu i branilac titule svetskog prvaka Sebastijan Fetel. Završio je trku na Imao je problema u 10. krugu kada je izleteo sa staze i okrenuo se nekoliko puta, oštetivši pritom desnu prednju gumu.

Fetel je nekako uspeo da se izbori za četvrtu poziciju. Zahvaljujući sjajnoj mehaničarskoj ekipi Red Bula, Fetel je bukvalno izleteo iz boksa, jer su njegovi mehaničari prosto napravili magiju. Ferarijevi nisu uspeli da stave nove gume na bolid Felipea Mase tako brzo....

Naredna trka u šampionatu biće vožena 31. jula u Budimpešti na stazi Hungaroring. Do kraja sezone ostalo je još devet trka, uključujući tu u Mađarskoj.

POREDAK U NEMAČKOJ:

1. Hamilton (Meklaren)

2. Alonso (Ferari) +3,9 sekundi
3. Veber (Red Bul) +9,7 sekundi
4. Fetel (Red Bul) + 47,9 sekundi
5. Masa (Ferari) +52,2 sekunde
6. Adrijan Zutil (Fors Indija) +86,2 sekunde
7. Niko Rozberg (Mercedes GP) jedan krug
8. Mihael Šumaher (Mercedes GP) jedan krug
9. Kamuji Kobajaši (Zauber) jedan krug
10. Vitalij Petrov (Reno) jedan krug

GENERALNI POREDAK VOZAČA POSLE DESET TRKA:

1. Fetel (Red Bul) 216 bodova

2. Veber (Red Bul) 139
3. Hamilton (Meklaren) 134
4. Alonso (Ferari) 130
5. Baton (Meklaren) 109
6. Masa (Ferari) 62

GENERALNI PLASMAN TIMOVA:

1. Red Bul 355

2. Meklaren 243
3. Ferari 192
4. Mercedes GP 78
5. Reno 66

(MONDO)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Baton: “Pobedili smo jer smo brzi”

Baton: “Pobedili smo jer smo brzi”

Izvor: B92 | AK

Britanac Dženson Baton je pobedom na “Hungaroringu” obeležio jubilarnu 200. trku u Formuli 1.

12682133264e35a4b36ce35604555028_orig.jpg

U veoma zanimljivoj trci, u uslovima u kojima je kiša nekoliko puta kvasila stazu, vozač Meklarena na kraju je pronašao put do svoje 11. pobede u karijeri, druge ove sezone.
"Danas smo pobedili isključivo zato što smo brzi. Čak i da nije padala kiša, ne bi bilo važno", istakao je Baton koji je upravo u Mađarskoj pre pet godina prvi put bio na najvišem stepeniku pobedničkog postolja u F1.
"Na ‘Hungaroringu’ sam ostvario i svoju prvu pobedu u karijeri i to u vrlo sličnim uslovima kao što su bili ove nedelje. Iz nekog razloga mi se sviđaju uslovi na ovoj stazi, ne znam zašto. Bio je ovo veliki vikend za celu ekipu, sada idemo na odmor sa lepim osećajima, ali svaki dan ćemo razmišljati o Spa-Frankošamu", dodao je Britanac.

Relativno zadovoljan nakon trke bio je i svetski šampion Sebastijan Fetel (Red Bull) koji je završio na drugom mestu. Njegova prednost u ukupnom plasmanu ispred timskog kolege Marka Vebera iznosi velikih 85 bodova, a ispred ostalih pratilaca još više, tako da može mirno da spava.

"Mislim da smo napravili važan korak današnjim drugim mestom iako nam je i pobeda bila dohvatljiva. Očigledno je da je u poslednje dveutrke Meklaren napravio nekoliko koraka napred, moramo videti kako da odgovorimo na to. Nisam potpuno zadovoljan jer sam startovao sa prve pozicije i mislio sam da možemo do pobede. Ipak, osvojili smo mnogo bodova", rekao je Nemac.

Sledeća, 12. trka Svetskog šampionata Formule 1 na programu je tek 28. avgusta kada se vozi velika nagrada Belgije.

Poslednja izmena od urednika:
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Nekad sam redovno gledao. Dok su bolidi ličili na nešto. Ove današnje rugobe (čast izuzecima) ne mogu da smislim. Ove godine i bož' pomozi, al' prošle... A tu su i pravila koja se menjaju poslednjih godina i koja dodatno ruže formulu. Rezultate pratim i dalje, naravno.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Formula 1: Fetel je (ne)dostižan

Formula 1: Fetel je (ne)dostižan

Do kraja šampionata sveta Formule 1 ostalo je još osam trka, Nemac u velikoj prednosti. Tituli se još nadaju klupski kolega Veber, Hamilton, Alonso, Baton...

KADA bi Fortuna i „junačko oružje“ poslužili Marka Vebera kao nikada do sada u karijeri, pa da pobedi na svih osam preostalih trka za šampionat sveta Formule 1, veliko je pitanje da li bi uspeo da stigne do titule u Brazilu na poslednjem ovogodišnjem gran priju.
Uoči tronedeljne pauze u „najbržem cirkusu“, zvanični svetski šampion Fetel obezbedio je sebi sjajnu prednost u odnosu na rivale. Mladi Nemac je, da podsetimo, u ovogodišnjem šampionatu na 11 trka slavio čak šest puta, četiri puta je bio drugi, a bez podijuma je ostao samo jednom, u Nemačkoj kada je bio četvrti. Sakupio je as Red bula, čini se, nedostižnih 234 poena.

Najozbiljniji Fetelovi rivali su, pored klupskog druga Marka Vebera, tandemi Meklarena (Hamilton - Baton) i Ferarija (Alonso - Masa), iako matematika još daje šanse i Niku Rozbergu iz Mercedesa, pa čak i Niku Hajdfeldu iz Renoa da se nadaju kruni, iako su osvojili smo 48, odnosno 34 boda.

- Nije još ništa gotovo, ima mnogo da se vozi. Konkurenti su sve brži, pa očekujem veliku borbu do kraja - sportski kaže Sebastijan Fetel.
Mada navijači Red bula smatraju da je Fetel odbranio krunu i da je još bliži „zacrtanom cilju“ da nadmaši i Mihaela Šumahera (sedam titula), u ljutom rivalu Meklarenu, smatraju da nije sve gotovo.
- Mi smo dobili tri od poslednjih pet trka i u pauzi smo dodatno napredovali. Zato mislim da je sve još moguće. Moramo da odmah, od prve trke, krenemo maksimalno agresivno - kaže Martin Vitmarš, šef Meklarena.

Sa svojim šefom se slaže i Luis Hamilton, koji je uveren da je osvajanje titule „moguća misija“.
- Mada zaostajem 88 poena za Fetelom, mislim da nije nemoguće da se na kraju radujem. Šteta je što posle pobede u Nemačkoj nisam imao više sreće u Mađarskoj, ali svejedno, u svaku od preostalih trka ću ući uveren da mogu da pobedim - računa Hamilton.
Iako je Veber drugoplasirani, Hamilton najuvereniji da može do trona, nekako se čini da je, uz malo više podrške tima izbegao dve „nule“ u Engleskoj i Nemačkoj, (greška mehaničara, koji mu nije zavrnuo točak, i kvar motora) Dženson Baton bi bio najozbiljniji rival Nemcu.
- Zaostajem 100 poena. To je prevelika razlika na osam trka do kraja, ali to ne znači da se neću, na svakom gran priju, boriti za trijumf - kaže Baton.
Dok Meklaren računa da bi osvajanjem prve dve pozicije i uz pomoć Ferarija, koji bi osvajao više poena od Red bula, mogao do titule, španski as u „skuderiji“ Alonso ima drugu računicu.
- Fetel ima 89 poena više od mene. Nije to u sportu kakav je Formula 1 nedostižno. Moramo da počnemo da pobeđujemo i da se nadamo da će Fetel imati nekoliko slabih plasmana, ili pak, nekih muka sa autom - nada se Alonso.
Već 28. avgusta, kada se bude vozila Velika nagrada Belgije na legendarnoj stazi „Spa Frankošamp“, biće mnogo jasnije kako je ko iskoristio letnju pauzu.

VOZAČI
1. FETEL (Red bul) 234
2. VEBER (Red bul) 149
3. HAMILTON (Meklaren) 146
4. ALONSO (Ferari) 145
5. BATON (Meklaren) 134
6. MASA (Ferari) 70
7. ROZBERG (Mercedes) 48
8. HAJDFELD (Reno) 34

TIMOVI
1. RED BUL (Austrija) 383
2. MEKLAREN (Britanija) 280