Može, pišite.. Iako i sama mislim da znam koji je razlog, ali želim vidjeti kako ljudi koji baš vjeruju da je ona Božji prorok razmišljaju o tome
Ovako stvari stoje
: D.M. Canright - Prvi dio:
Nema proroka Božjeg koji je ikada odlučnije i snažnije izrekao tvrdnje nego što je to učinila gospođa White. U
Duhovnim darovima, Vol.. . II, 292. stranica, ona kaže:
"Ja sam baš tako po Duhu Gospodnjem upućena u gledanju ili pisanju viđenja kako je ono i bilo." Ovdje ona tvrdi da su baš sve riječi kojima su njena viđenja zapisana božanski nadahnute. Ali, ja znam da riječi u njenim knjigama i pisanim "svjedočanstvima"
nisu nadahnute, jer:
1. Ona je često
mijenjala ono što je napisala, i onda je to napisala potpuno drugačije. Vidio sam na papiru
njene precrtane retke,
rečenice, pa čak i cijele stranice, i onda
iznad toga drugačije. Ako joj Bog diktira riječi, zašto ih onda precrtava i mijenja?
Mijenja li Bog svoje mišljenje na taj način?
2. Viđao sam je kako sjedi s olovkom u ruci i
čita svoj rukopis mužu, dok bi on predlagao
promjene koje bi ona napravila. Precrtala bi svoje vlastite riječi i dodala njegove.
Je li joj muž možda bio tako nadahnut? Ona to demantira. U "Svjedočanstvima", Vol. I., str 612, kaže:
"Ja nikada nisam smatrala njegovo mišljenje nepogrešivim, niti njegove riječi nadahnutim." Pa ipak, u izradi svojih spisa
njegovim riječima davala je prednost u odnosu na svoje.
3. Budući da nije poznavala gramatiku, gospođa White je zaposlila obrazovane pisce da isprave greške u njenom rukopisu, poboljšaju formulacije, dotjeraju ga i stave u popularnu formu, kako bi se njene knjige bolje prodavale.
Tisuće riječi, fraza i rečenica, ne njenih vlastitih,
stavili su unutra ovi drugi ljudi, od kojih neki nisu bili čak ni kršćani. Jesu li njihove riječi bile također nadahnute?
4. Jedna od njenih zaposlenica radila je više od osam godina na pripremi njezine najveće knjige. Nakon završetka toga, rekla je: "
Izvukla sam malo ovdje, malo tamo i još malo negdje drugdje, i uplela sve to zajedno." Voditelj jedne od njihovih najvećih izdavačkih kuća, koji je bio dobro upoznat s njenim radom, rekao je da on smatra da gospođa White nikada nije pripremila ni jedno cijelo poglavlje za neku od svojih popularnih knjiga. Sve je to bio posao drugih.
5. U prikupljanju materijala za svoje knjige gospođa White često je kopirala, bez ikakvih citata, od drugih autora, od kojih nitko nije tvrdio za svoje spise da su božanski nadahnuti. Jesu li ti autori bili nadahnuti? Ili su im dijelovi spisa postali nadahnuti, kad ih je gospođa White prisvojila pod svoje?
6. Za mnoge od stvari za koje gospođa White kaže: "Vidjela sam", "Pokazano mi je", "Bilo mi je pokazano", sada se zna da su lažne. Ovim izrazima obiluju njeni spisi za crkvu. U jednoj maloj knjizi, "Rani spisi", ovakvi izričaji pojavljuju se 409 puta. Ali Bog svojim prorocima ne pokazuje stvari koje nisu istinite. Prema tome, nije njoj Bog pokazao ono što ona tvrdi da je vidjela.
7.Vjerski vođe često su raspravljali o njezinim spisima, kao da bi mogli biti obični literarni radovi, a ne kao nadahnuta Božja riječ. Ovdje je jedno svjedočenje o tome:
"Ovime se potvrđuje da sam bio dokazni-čitač u the
Review and Herald office šest godina, s početkom u 1898. godini. Mnogo puta kad su primljena svjedočanstva gospođe White, bili su izrezani i izostavljeni dijelovi teksta, budući da to nije odgovaralo onima u upravi ureda. (potpisan) W.R Vester. "
----------------------------
Slijedi jednako interesantan drugi dio.