Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Hoćeš li prave i autentične činjenice zašto i kako se to sve događalo? Imam ih.
Može, pišite.. Iako i sama mislim da znam koji je razlog, ali želim vidjeti kako ljudi koji baš vjeruju da je ona Božji prorok razmišljaju o tome

"Haskell je potvrdio da može odgovoriti na svaku kritiku koju je ikada čuo iznesenu protiv duha proroštva, osim jedne žene koja je javno pitala: »Možete li dokazati iz Biblije da je prorok ikada imao sinove koji su promijenili prorokovo svjedočanstvo, i nazvali to 'uređivanjem?' Njegov jedini odgovor, rekao je Haskell, bio je da može dokazati iz Biblije "da su proroci imali sinove koji nisu uvijek činili dobro, a njihovo nečinjenje ispravnog testiralo je narod". Nadao se da će White oprostiti moju iskrenost, ali, rekao je, to je bila točka na kojoj je bio osjetljiv." (S. N. Haskell, u pismu za W. C. White - 1909.)"In the Shadow of the "Daily": Background and Aftermath of the 1919 Bible and History Teachers' Conference"; by Bert Haloviak; p. 24:

Može li mi neko od adventista objasniti ovu izjavu pionira S.N. Haskella? Mislim sve je to odavno javno dostupno

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Može, pišite.. Iako i sama mislim da znam koji je razlog, ali želim vidjeti kako ljudi koji baš vjeruju da je ona Božji prorok razmišljaju o tome

Ovako stvari stoje: D.M. Canright - Prvi dio:

Nema proroka Božjeg koji je ikada odlučnije i snažnije izrekao tvrdnje nego što je to učinila gospođa White. U Duhovnim darovima, Vol.. . II, 292. stranica, ona kaže: "Ja sam baš tako po Duhu Gospodnjem upućena u gledanju ili pisanju viđenja kako je ono i bilo." Ovdje ona tvrdi da su baš sve riječi kojima su njena viđenja zapisana božanski nadahnute. Ali, ja znam da riječi u njenim knjigama i pisanim "svjedočanstvima" nisu nadahnute, jer:

1. Ona je često mijenjala ono što je napisala, i onda je to napisala potpuno drugačije. Vidio sam na papiru njene precrtane retke, rečenice, pa čak i cijele stranice, i onda iznad toga drugačije. Ako joj Bog diktira riječi, zašto ih onda precrtava i mijenja? Mijenja li Bog svoje mišljenje na taj način?

2. Viđao sam je kako sjedi s olovkom u ruci i čita svoj rukopis mužu, dok bi on predlagao promjene koje bi ona napravila. Precrtala bi svoje vlastite riječi i dodala njegove. Je li joj muž možda bio tako nadahnut? Ona to demantira. U "Svjedočanstvima", Vol. I., str 612, kaže: "Ja nikada nisam smatrala njegovo mišljenje nepogrešivim, niti njegove riječi nadahnutim." Pa ipak, u izradi svojih spisa njegovim riječima davala je prednost u odnosu na svoje.

3. Budući da nije poznavala gramatiku, gospođa White je zaposlila obrazovane pisce da isprave greške u njenom rukopisu, poboljšaju formulacije, dotjeraju ga i stave u popularnu formu, kako bi se njene knjige bolje prodavale. Tisuće riječi, fraza i rečenica, ne njenih vlastitih, stavili su unutra ovi drugi ljudi, od kojih neki nisu bili čak ni kršćani. Jesu li njihove riječi bile također nadahnute?

4. Jedna od njenih zaposlenica radila je više od osam godina na pripremi njezine najveće knjige. Nakon završetka toga, rekla je: "Izvukla sam malo ovdje, malo tamo i još malo negdje drugdje, i uplela sve to zajedno." Voditelj jedne od njihovih najvećih izdavačkih kuća, koji je bio dobro upoznat s njenim radom, rekao je da on smatra da gospođa White nikada nije pripremila ni jedno cijelo poglavlje za neku od svojih popularnih knjiga. Sve je to bio posao drugih.

5. U prikupljanju materijala za svoje knjige gospođa White često je kopirala, bez ikakvih citata, od drugih autora, od kojih nitko nije tvrdio za svoje spise da su božanski nadahnuti. Jesu li ti autori bili nadahnuti? Ili su im dijelovi spisa postali nadahnuti, kad ih je gospođa White prisvojila pod svoje?

6. Za mnoge od stvari za koje gospođa White kaže: "Vidjela sam", "Pokazano mi je", "Bilo mi je pokazano", sada se zna da su lažne. Ovim izrazima obiluju njeni spisi za crkvu. U jednoj maloj knjizi, "Rani spisi", ovakvi izričaji pojavljuju se 409 puta. Ali Bog svojim prorocima ne pokazuje stvari koje nisu istinite. Prema tome, nije njoj Bog pokazao ono što ona tvrdi da je vidjela.

7.Vjerski vođe često su raspravljali o njezinim spisima, kao da bi mogli biti obični literarni radovi, a ne kao nadahnuta Božja riječ. Ovdje je jedno svjedočenje o tome:

"Ovime se potvrđuje da sam bio dokazni-čitač u the Review and Herald office šest godina, s početkom u 1898. godini. Mnogo puta kad su primljena svjedočanstva gospođe White, bili su izrezani i izostavljeni dijelovi teksta, budući da to nije odgovaralo onima u upravi ureda. (potpisan) W.R Vester. "
----------------------------

Slijedi jednako interesantan drugi dio.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
... i nazvali to 'uređivanjem?'

Podsjetila si me na slučaj sv. Male Terezije i prvog izdanja "Povijest jedne duše" koje je korigirala njezina starija sestra koja joj je ujedno bila i poglavarica. U tom prvom izdanju ona je izostavila iz rukopisa tekstove u kojima Mala Terezija piše kako joj je bilo teško moliti krunicu, kako je često zaspala za vrijeme molitve zahvale, da se bojala paukova i još neke sitnice koje je Mala Terezija napisala iskreno i u poniznosti srca. Kasniji izdavači su to "uređivanje" majci Agnezi (poglavarici) jako zamjerili i zahtjevali originalne rukopise Male Terezije. Sva kasnija izdanja sadržavaju sve što je M. Terezija napisala, uključivši i njene slabosti (ako su to uopće slabosti) s obzirom da je bila krhkog zdravlja i umrla od tuberkoloze u 24-oj godini).

Jao, ako se ovo uređivanje usporedi s "uređivanjem" djela Ellen White?! Zapravo usporedbe nema.
Mala Terezija je imala čisto srce, pisala u slobodi djeteta Božjeg o svemu što je Gospodin učinio u njezinoj duši, pisala o Milosrđu Božjem i o ljubavi prema bližnjem. Da, još nešto. Napisala je da će njezin "mali put" ( njezina nauka) osvojiti mnoge duše i da će je mnogi slijediti. I to se obistinilo, iako nikada za sebe nije rekla da je prorok.

"Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dobro..
A zašto misliš da to nije povezano s Ellen White, Marion Davis je posvetila svoj cijeli život njenim spisima? Možda je Marion imala savjest i nešto je mučilo..

Pa nije draga bezimena, jer je gospođa Marion Dejvis imala tuberkulozu godinu dana pre smrti(to jest 1903) i to težak oblik. Jedva je preživela tada, ali recidiv se vratio 1904 i nažalost žena je preminula. Ti znaš da u to vreme su ljudi umirali od nekih bolesti koje sada su iskorenjene.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovako stvari stoje: D.M. Canright, Drugi dio: JElleni se hodočastilo naručiti viđenje i svjedočanstvo

Dana 7. listopada 1907. godine, u Battle Creek-u, Michigan, crkveni odbor pozvao je dr. J.H. Kellogg-a da ispitaju njegova vjerska stajališta, pogotovo njegov odnos prema svjedočanstvima gospođe White. Razgovor je trajao osam sati, od 08:30 do 16:30, stenografski zapisan na 164 tipkane stranice. Dr. Kellogg je priznavao da je gospođa White kršćanska žena, ali da njena svjedočanstva nisu vjerodostojna. On je naveo mnoge primjere gdje je ona proturiječila dobro poznatim činjenicama, proturiječila onome što je sama ranije napisala i zanijekala ono što je sama rekla. Zatim je naveo mnoge primjere u kojima su je dužnosnici jednostavno koristili kako bi dobili svjedočanstva koja odgovaraju njihovim projektima. Dao je i primjere gdje su neki dužnosnici uklanjali dijelove svjedočanstava, koji im se ne sviđaju, stavljali druge dijelove kako bi promijenili značenje, a zatim, uz njen potpis koristili ih za svoje daljnje planove.

Na 48. stranici ovog izvješća dr. Kellogg kaže: "Ti ljudi su često izbacivali dijelove koje je sestra White napisala, jer nisu pokazivali stvari u najpovoljnijem svjetlu za njih, ili nisu odgovarali njihovim kampanjama na neki način. Osjećali su se slobodnim izbaciti ih kako bi promijenili učinak i ton cijele stvari i slali bi ih van pod imenom sestre White. Ja znam, i mislim da i vi znate o tome puno".. Odbor nije mogao ove izjave osporiti. Ovo pokazuje koliko su malo poštovanja dužnosnici imali za njena svjedočanstva.

Na 51. stranici dr. Kellogg kaže: "Ja ne vjerujem u nepogriješivost gospođe White, i nikada nisam vjerovao. Rekao sam joj prije osam godina, u lice, da neke od stvari koje mi je poslala kao svjedočanstva nisu istina, da jednostavno nisu u skladu s činjenicama, i ona sama ih je spoznala." Ona je konačno priznala njemu, kaže on, da je bila u zabludi.

Na 96. stranici, kaže on opet: "Znam da su prijevare počinjene svuda, i nemam razumijevanja za to uopće. Ja znam da ljudi idu do sestre White s nekim planom ili idejom koju žele provesti s njenim odobrenjem za to, i onda ustanu i kažu: Gospodin je govorio."

U stvari, ovo je način na koji je veliki dio njenih "svjedočanstava" dobiven, to jest, kroz utjecaj nekoga na nju, da napiše ono što bi u tom trenutku nekom odgovaralo.

Na 62. stranici, G.W. Amadon, godinama čelnik tiskanja u the Review office, i član odbora koji je saslušavao dr. Kellogg-a, rekao je: "Znate, kako se sa spisima postupalo u dane starješine, (starješina James White) tako sam postupao kasnije i ja. Dr. Kellogg je odgovorio: Naravno da znam." Upravo tako, starješina White je manipulirao s njima kako mu je odgovaralo, a kasnije, drugi su činili to isto.

Na 130. stranici dr. Kellogg kaže da mu je gospođa White jednom rekla: "Dr. Kellogg, ja ponekad sumnjam u svoje vlastite doživljaje." Ovo je bilo 1881. godine. To pokazuje da čitavo vrijeme ona nije bila sigurna da su njena viđenja od Boga.

Na istoj stranici dr. Kellogg kaže kako je jednog dana starješina White došao k njemu i rekao mu: "Dr. Kellogg, to je prekrasno, moja supruga ponekad ima najfascinantnije doživljaje, Gospodin dolazi u njenu blizinu i ona ima najfascinantnije doživljaje, a onda isto tako pravi zloduh dolazi i zaposjedne ju."

Ove izjave daju izuzetno vrijedne činjenice o životu gospođe White, i daju dodatni dokaz kako ona nije bila nadahnuta.

8. Ona sama uklanjala je neke od svojih vlastitih spisa, za koje je, u vrijeme njihove prve objave, tvrdila da su božanski nadahnuti. (Vidi poglavlje 8)

9. Na kraju, u ponovnim izdanjima nekih od njenih knjiga ona potpuno proturiječi onome što je prije bila napisala. Tako, u svim izdanjima njene knjige "Velika borba", stranica 383., od 1888. do 1911. godine, o padu Babilona iz Otk 14,8, napisala je: "To se ne može odnositi na Rimokatoličku crkvu." Ona ovo primjenjuje potpuno na protestantske crkve. Ali, u dopunjenom izdanju iz 1911. godine ova izjava je promijenjena i glasi: "To se ne može odnositi samo na Rimokatoličku crkvu." Prije se to nije moglo odnositi na Rimokatoličku crkvu uopće, ali sada ona kaže da se odnosi na Rimokatoličku crkvu, i to osobito na nju, ali ne samo na nju. Dakle, uključuje i druge protestantske crkve. Ovdje je potpuna kontradikcija, ako je ikada postojala. Što se, dakle, dogodilo s njenom tvrdnjom da su njeni spisi božanski nadahnuti, i s još drskijom tvrdnjom njenih sljedbenika da su njeni spisi "jedini nepogriješivi tumač" Biblije? Mijenja li Bog svoje mišljenje i proturiječi li sam sebi na ovakav način?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Podsjetila si me na slučaj sv. Male Terezije i prvog izdanja "Povijest jedne duše" koje je korigirala njezina starija sestra koja joj je ujedno bila i poglavarica. U tom prvom izdanju ona je izostavila iz rukopisa tekstove u kojima Mala Terezija piše kako joj je bilo teško moliti krunicu, kako je često zaspala za vrijeme molitve zahvale, da se bojala paukova i još neke sitnice koje je Mala Terezija napisala iskreno i u poniznosti srca. Kasniji izdavači su to "uređivanje" majci Agnezi (poglavarici) jako zamjerili i zahtjevali originalne rukopise Male Terezije. Sva kasnija izdanja sadržavaju sve što je M. Terezija napisala, uključivši i njene slabosti (ako su to uopće slabosti) s obzirom da je bila krhkog zdravlja i umrla od tuberkoloze u 24-oj godini).

Jao, ako se ovo uređivanje usporedi s "uređivanjem" djela Ellen White?! Zapravo usporedbe nema.
Mala Terezija je imala čisto srce, pisala u slobodi djeteta Božjeg o svemu što je Gospodin učinio u njezinoj duši, pisala o Milosrđu Božjem i o ljubavi prema bližnjem. Da, još nešto. Napisala je da će njezin "mali put" ( njezina nauka) osvojiti mnoge duše i da će je mnogi slijediti. I to se obistinilo, iako nikada za sebe nije rekla da je prorok.

"Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo.
Ima nešto u tome što kažeš ..
Ovakve izjave često koriste ASD izdanci (bivši adventisti, oni ih zovu otpali, otpadnici) koji stvaraju svoje skupine. Zanimljivo je što tim ljudima nije nikakav problem promijeniti ploču i kad im odgovara koriste izjavu Ellen White da je njen sin Willie dobio blagoslov od Boga da bude uz nju i da vodi računa o tim njenim spisima, razlog je taj što je Willie White bio antitrinitarac (navodno). Sve pet, no to je sušti oponent ovoj prvoj izjavi da je uređivao knjige -- zapravo kad malo razmislim koja je to zbrka...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Pa nije draga bezimena, jer je gospođa Marion Dejvis imala tuberkulozu godinu dana pre smrti(to jest 1903) i to težak oblik. Jedva je preživela tada, ali recidiv se vratio 1904 i nažalost žena je preminula. Ti znaš da u to vreme su ljudi umirali od nekih bolesti koje sada su iskorenjene.
Da, to je istina mislim da je od tuberkuloze umrla i prva žena Willie White-a kao i prva žena Dudley Canright-a, nije se razveo, već je ona jako mlada umrla ("Život supruge putujućeg ministra bio je težak za gospođu Canright, a 1879. podlegla je tuberkulozi.").
Pa opet, meni više djeluje da je Marian nešto mučilo pa se zato izgladnjivala sudeći po sadržaju pisma... Nikad nećemo sa sigurnošću znati

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pa opet, meni više djeluje da je Marian nešto mučilo pa se zato izgladnjivala sudeći po sadržaju pisma..

Možda je smatrala da će tako pobediti povratak tuberkuloze, tipa post oslobađa telo toksina. Vrlo je moguća ova varijanta. Jer je bila jako iscrpljena od tuberkuloze, jako ju je teško pogodilo to saznanje.

Mada joj je Elen preporučivala da to ne radi.

Bog zna, nekada neko mora stradati od bolesti i pored vernosti. Bog zna razloge.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa opet, meni više djeluje da je Marian nešto mučilo pa se zato izgladnjivala sudeći po sadržaju pisma... Nikad nećemo sa sigurnošću znati

Svjedoci kažu da je teško podnosila sve ono na što ju je 'kleptomanka nježnog srca' tjerala.

Gospođica Marian Davis, zaposlenica koja je radila više od bilo koga drugog u pripremi knjiga gospođe White, čula se jednog dana kako plače u svojoj sobi. Ulazeći u sobu, jedan drugi zaposlenik pitao je što joj se dogodilo. Gospođica Davis je odgovorila:

"Voljela bih da umrem! Voljela bih da umrem!"

"Zašto, što se dogodilo?" pitao je drugi.

"Oh", rekla je gospođica Davis, "ovaj strašni plagijat!"

P.S. Otjerala je kleptomanka čak i muža u grob, razilazeći se s njime pred kraj njegova života. Evo što James White piše 'princezi kleptomanki' nako tog razlaza (razvoda):

Nemoj se više brinuti zbog mog razmišljanja o neugodnim stvarima. Imam ih na umu. Ali dok sam sposoban raditi, koristit ću se svojom starom dobrom glavom koju mi je Bog dao, sve dok mi On ne otkrije da sam u krivu. Tvoja glava neće stajati na mojim ramenima. Zadrži je tamo gdje joj je mjesto, a ja ću pokušati odati počast Bogu koristeći svoju vlastitu. Bit će mi drago čuti vas, ali nemojte gubiti svoje dragocjeno vrijeme i snagu podučavajući me o stvarima pukog mišljenja.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Nemoj se više brinuti zbog mog razmišljanja o neugodnim stvarima.

Jednom od njih dvoje je dozlogrdilo. :rolleyes:
Sjećam se da si jednom pisao da ju je muž špotao, odnosno neki svjedok je rekao kako ju je ušutkao jer mu se nije svidjelo jedno njezino "viđenje"...Tako nešto. Ništa čudno ako se "poslovni" partneri raziđu.

Natrag