Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
već samo kažem kakvu taktiku ti primeniš (ne kažem da imaš takvu nameru, nisi ni svesna, jer tvoj prijatelji je primenjuju i ti je nesvesno usvajaš..tako da tebe ne krivim lično). To je taktika duplih aršina pisanja.
Opet kažem, ne shvati lično. Znam da je to uticaj.

Jovane, ja vidim da je bezimena jedna vrlo dobra i kvalitetna forumašica koja svoje postove argumentira povijesnim podacima, dakle pošteno citira ono što su drugi pisali o Ellen White. Što ti njoj zapravo zamjeraš? O kakvom utjecaju govoriš ako je ona sama čitala, istraživala i pronalazila podatke? Jasno mi je da se tebi takvi podaci ne sviđaju, ali daj već jednom shvatite da ste vi adventisti u ratu sa svima koji s vama ne dijele vašu opčinjenost s Ellenom White.
Vi stalno imate isti problem jer se morate odlučiti: bezuvjetno ljubiti Istinu ili Ellen White?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Aha, sigurno ja umišljam dubinu problema, uvijek je drugi čovjek problem nikad nije onako kako vidimo da jest i onaj koji je problem

Pa da li izvor koje si navela išta kažu drugačije? Nesmemo nagađati, već samo ono što piše. Ono što si ti navela sama, ja kažem, iz toga ne vidim ništa drugo osim: da Elen govori o nekakvoj krivici Marijan Dejvis ili pak svedočenje Elis Grig koja kaže da se radi o izgladnjivanju.

Šta bi moglo biti treće, a što ne piše?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Pa da li izvor koje si navela išta kažu drugačije? Nesmemo nagađati, već samo ono što piše. Ono što si ti navela sama, ja kažem, iz toga ne vidim ništa drugo osim: da Elen govori o nekakvoj krivici Marijan Dejvis ili pak svedočenje Elis Grig koja kaže da se radi o izgladnjivanju.

Šta bi moglo biti treće, a što ne piše?
A reci mi gdje Isus stoji i posreduje za nas po ASD učenju?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Hajde da ostanemo na ovoj temi, da li može?

U svakom slučaju, mi ne znamo kako je ta žena umrla, da li od izgladnjivanja, da li od nečeg drugog...a pre svega, kakve veze ima Elen sa životom ove žene u smislu da možemo povezati sa njenim tragičnim krajem? Ja tu nevidim nikakvu krivicu Elen. Iz onoga što sami vidimo, Elen joj je htela pomoći, davala joj savete da se ne obeshrabruje u duhovnom životu. Baš ono što i nama treba,da kada se osetimo nedostojni da trebamo verovati da nas Hristos prihvata i da će nam dati snage da pobedimo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U svakom slučaju, mi ne znamo kako je ta žena umrla, da li od izgladnjivanja, da li od nečeg drugog...a pre svega, kakve veze ima Elen sa životom ove žene u smislu da možemo povezati sa njenim tragičnim krajem? Ja tu nevidim nikakvu krivicu Elen.

Evo ovakve veze ima:

Gospođica Marian Davis, zaposlenica koja je radila više od bilo koga drugog u pripremi knjiga gospođe White, čula se jednog dana kako plače u svojoj sobi. Ulazeći u sobu, jedan drugi zaposlenik pitao je što joj se dogodilo. Gospođica Davis je odgovorila:

"Voljela bih da umrem! Voljela bih da umrem!"

"Zašto, što se dogodilo?" pitao je drugi.

"Oh", rekla je gospođica Davis, "ovaj strašni plagijat!"

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737

U svakom slučaju, mi ne znamo kako je ta žena umrla, da li od izgladnjivanja, da li od nečeg drugog...a pre svega, kakve veze ima Elen sa životom ove žene u smislu da možemo povezati sa njenim tragičnim krajem? Ja tu nevidim nikakvu krivicu Elen. Iz onoga što sami vidimo, Elen joj je htela pomoći, davala joj savete da se ne obeshrabruje u duhovnom životu. Baš ono što i nama treba,da kada se osetimo nedostojni da trebamo verovati da nas Hristos prihvata i da će nam dati snage da pobedimo.

Omnia tempus habent. :)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Vi stalno imate isti problem jer se morate odlučiti: bezuvjetno ljubiti Istinu ili Ellen White?

Kršćani ispovjedaju da je Bog Istina, a EGWisti vjeruju i ispovjedaju da je Ellen White Istina.

Adventističko vjerovanje broj 18 glasi:

Proroštvo je jedan od darova Svetoga Duha. Ovaj dar je znak raspoznavanja Crkve Ostatka i isticalo se u službi Elen G. White. Kao Gospodnji vjesnik, njeni spisi su neprekidni i autoritativni izvor istine koja Crkvi objezbjeđuje utjehu, vodstvo, poučavanje i popravljanje. Oni, također, naglašavaju da je Biblija mjerilo kojim se moraju ispitati sva učenja i iskustva. (Joel 2,28.29; Djela 2,14-21; Hebrejima 1,1-3; Otkrivenje 12,17; 19,10)
----------------

Dodajmo još. Kršćanin pri prštenju ispovjeda vjeru u Trojedinog Boga, a subotari osim ispovjedi vjere u Boga ispovjedaju i vjeru u Ellen White. i u njezine spise. Papa je 'mala beba' za JEllenu, jer mi katolici ne ispovjedamo vjeru u papu.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737

Dobro..
A zašto misliš da to nije povezano s Ellen White, Marion Davis je posvetila svoj cijeli život njenim spisima? Možda je Marion imala savjest i nešto je mučilo...Ljudi s kojima smo okruženi ostavljaju utjecaj na nas. Malo čudno da su obje njene spisateljice imale tragičan završetak kraj nje. Kako to da su svi uvijek grešni samo ona nije, zar nije to malo nerealno? Inače, najčešće manipulatori bez savjesti koji iskorištavaju ljude dobro prolaze a tragično završavaju žrtve oko njih. Ne kažem da je ovdje tako, ali tako to bude u stvarnosti. Često je to npr. modus operandi raznih vjerskih vođa koji kao vješti manipulatori i kao vampiri žele isisavati život iz svoji naivnih žrtvi. Ponavljam, nije potrebno da se odmah nešto uvrijediš, samo opisujem nešto, ne znam da li je ona bila vjerski vođa s takvim afinitetima, samo govorim primjer, ok?

Čemu tolike kompilacije i nadopune već napisanih knjiga? Isto tako postoje izmjene i velike promjene, to nisu bajke, provjerila sam sve. Zbog čega sve to? Da li to ne stvara konfuziju i zbrku? Jednom je u svojoj mladosti napisala da je istina jednostavna i da istini ne treba puno riječi i rečenica -- to je zaista tako i ispravno gledište, ali kako to da je promijenila mišljenje? Što je ona kao list što ga vjetar raznosi (Psalam 1)?

Natrag