Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Da li postoje neka objašnjenja očevidaca, šta se dogodilo sa tim ženama?
Ellen White u pismu za Marian Davis piše:
Žalosna sam što si uznemirena u umu... On [Gospodin] nema takve osjećaje osude kao što zamišljaš. Želim
da prestaneš misliti da te Gospodin ne voli... Ne trebaš misliti da si učinila nešto što bi Boga dovelo do toga
da postupa s tobom strogo. Ja znam bolje..{Lt365-1904.3}

Što je to činila Marian Davis njena zaposlenica i što je toliko mučilo u umu, a Ellen White kaže da nije ništa to?

Nakon nekog vremena od tog pisma Marian je nažalost umrla.
White Estate kaže da je bila bolesna, ali ako se pisma upućena njoj pažljivo čitaju ona se izgladnjvala do svoje smrti...

a što je s ovim:
..pouzdajte se u Jahvu svoga Boga i održat ćete se; pouzdajte se u njegove proroke i budite sretni! 2. Ljetopisa 20,20b

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da li postoje neka objašnjenja očevidaca, šta se dogodilo sa tim ženama?

Postoje. :) Evo ih:

Gospođica Marian Davis, zaposlenica koja je radila više od bilo koga drugog u pripremi knjiga gospođe White, čula se jednog dana kako plače u svojoj sobi. Ulazeći u sobu, jedan drugi zaposlenik pitao je što joj se dogodilo. Gospođica Davis je odgovorila:

"Voljela bih da umrem! Voljela bih da umrem!"

"Zašto, što se dogodilo?" pitao je drugi.

"Oh", rekla je gospođica Davis, "ovaj strašni plagijat!"

Znalo se da je pred svoju smrt gospođica Davis bila uvelike uznemira zbog veze koju je imala s plagijatima gospođe White, jer je znala u koliko velikoj mjeri je to rađeno. Godine 1911., samo četiri godine prije smrti gospođe White, tri tisuće dolara potrošeno je na reviziju njene knjige "Velika borba", uglavnom kako bi se uklonili neki od njenih najočiglednijih plagijata. Revizija je počela na zahtjev nekih od njenih ljudi koji su postali svjesni ovih činjenica. Ove optužbi protiv nje, dakle, morale su stajati. Ona je bila pisar više nego originalan ili nadahnut pisac. Istovremeno, dok se predstavljala posebnim Božjim glasnikom, bila je kriva za bavljenje ovom literarnom prijevarom, praktično, cijeli svoj život. Samo ovo, čini njezinu tvrdnju o nadahnuću smiješnom. Bog ne inspirira svoje proroke da kradu. ('Jelenaš Fejzo bi rekao 'Buntovnik' Canright)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Elen govori u svoje ime. A to što Elen piše u 1849-oj piše za svoje viđenje pre decembra 1844-te.

Onda je luđakinja, neizlječiva. :ludd/: Piše ono što ne vjeruje još od decembra. A luđak joj je očito i muž, James White, i on piše ono što subotari više ne vjeruju. :ludd/::bfghb: A luđak im je očito i "pajdo Jozo" - Joseph Bates. I on piše ono što subotari ne vjeruju. :bfghb: :bfghb:

Da zaključimo, riječ je "Triu Luđaka" - JEllena je Luđakinja, Džemo je Luđak, Jozo je Luđak, a svi su jedno.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Žalosna sam što si uznemirena u umu... On [Gospodin] nema takve osjećaje osude kao što zamišljaš. Želim
da prestaneš misliti da te Gospodin ne voli... Ne trebaš misliti da si učinila nešto što bi Boga dovelo do toga

Što je to činila Marian Davis njena zaposlenica i što je toliko mučilo u umu, a Ellen White kaže da nije ništa to?

White Estate kaže da je bila bolesna, ali ako se pisma upućena njoj pažljivo čitaju ona se izgladnjvala do svoje smrti...

a što je s ovim:
..pouzdajte se u Jahvu svoga Boga i održat ćete se; pouzdajte se u njegove proroke i budite sretni! 2. Ljetopisa 20,20b
"Gladovanje je bio jedini izlaz iz situacije koju ona više nije mogla tolerirati."
("Starvation was the only way out of a situation that she could no longer tolerate")
(Alice Elizabeth Gregg novinarka/povjesničarka, “Marian the Bookmaker")

Što je Marian toliko mučilo, što misliš ti Jovane?

Marian Davis je umrla sa 57 godina i samo 25 kila

Počivala u miru Božjem
davis.gif

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

a što je s ovim:
Iskreno Elen ne govori o postu te žene, a ako je ona to i činila, ja iz ovih pisama mogu samo videti da joj Elen savetuje da prestane sa takvim stavom.

Ja znam da je Elen govorila o umerenosti. Mislim da bi njoj to prvo preporučila.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Gladovanje je bio jedini izlaz iz situacije koju ona više nije mogla tolerirati."
("Starvation was the only way out of a situation that she could no longer tolerate")
(Alice Elizabeth Gregg novinarka/povjesničarka, “Marian the Bookmaker")

Što je Marian toliko mučilo, što misliš ti Jovane?

Marian Davis je umrla sa 57 godina i samo 25 kila

Počivala u miru Božjem
davis.gif

Ja mislim baš kao što gore napisah, da joj je Elen govorila da treba da prestane sa time. I bila je u pravu.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Iskreno Elen ne govori o postu te žene, a ako je ona to i činila, ja iz ovih pisama mogu samo videti da joj Elen savetuje da prestane sa takvim stavom.

Ja znam da je Elen govorila o umerenosti. Mislim da bi njoj to prvo preporučila.
Znači misliš da i ljudi koji su pisali i istraživali to u povijesnom kontekstu izmišljanju? Marian je imala samo poremećaj u ishrani i nije je ništa mučilo. Ok tvoj stav ja vidim da je nešto veće u pitanju... možda mi žene imamo bolju intuiciju i nježnije smo, no ne onako kao Ellen White hinjena nježnost, već pravo. Možda ženske oči vide širu sliku i dubinu gdje muškarci to ne razumiju baš i gledaju površinski. Možda nas je i Bog tako stvorio da smo drugačiji u kontekstu spolova.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Znači misliš da i ljudi koji su pisali i istraživali to u povijesnom kontekstu izmišljanju? Marian je imala samo poremećaj u ishrani i nije je ništa mučilo.

Koliko mogu videti iz onoga što si ti postavila, baš na osnovu tih izvora, ne mogu ništa drugo zaključiti. Iz pisama Elen ne vidi se da se radio gladovanju, iz ovog drugog od Elis Grig, stoji gladovanje ali nepostoje druge stvari. Ne znamo šta je bio problem kod ove žene. Iz pisma Elen vidi se da se radilo o nekom osećaju krivice..da je Bog ne prihvata. To je jedino.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Koliko mogu videti iz onoga što si ti postavila, baš na osnovu tih izvora, ne mogu ništa drugo zaključiti. Iz pisama Elen ne vidi se da se radio gladovanju, iz ovog drugog od Elis Grig, stoji gladovanje ali nepostoje druge stvari. Ne znamo šta je bio problem kod ove žene. Iz pisma Elen vidi se da se radilo o nekom osećaju krivice..da je Bog ne prihvata. To je jedino.
Aha, sigurno ja umišljam dubinu problema, uvijek je drugi čovjek problem nikad nije onako kako vidimo da jest i onaj koji je problem

Elen govori u svoje ime. A to što Elen piše u 1849-oj piše za svoje viđenje pre decembra 1844-te.
R. & H.. Knjiga 5. 231: - "Ne smijem povući ni riječ poruke koju sam nosila ." (1906.)

Poslednja izmena:
Natrag