Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Pa ti bi sebi dopustila da tako razgovaraš ali ne i da drugi odgovori.
Ja razgovaram pristojno, a ti si počeo bezobrazno i sve ono što pričaš da nisi.

tako je Mire pogledaj:

Then I saw Laodiceans. They will make a mighty effort. Will they get the victory? One who has the truth will chase a thousand, and two will put ten thousand to flight. They are coming to conclusions that bring them into close quarters, and they can not tell where they be themselves, for they are lost in the foggy, terrible fear that takes hold of them. Anguish of spirit will seize them. Dare they admit that the door is shut? The sin against the Holy Ghost was to ascribe to Satan what belongs to God or what the Holy Ghost has done. They said the shut door was of the devil and now admit it is against their own lives. They shall die the death. Look ye at the Pattern. Follow Him, for He is meek and lowly in heart. Shut your eyes to everything but the present, saving truth. {Ms 11, 1850, par. 12}

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, to si ti iskonstruisao, a o zatvorenim vratima smo pisali odavno. Ovo nema veze sa time. Ovo je opšte pravilo zasnovano na Jakov 5,14-16. I sama ga citira.

Nista ja nisam "iskonstruisao", Elen White je pisala o "zatvorenim vratima" i njen muz, a sto se sve uklapa u ovo sto je i ovde pisala citirajuci Jakova. A citira ga bas zato sto se to odnosi na "crkvu" , a ne na "svet", jer se "za svet ne treba moliti". Zato ona jakova i citira! A ti izvrces!

Tvoje tumacenje je neobjektivno, i sto se tice "zatvorenih vrata", koje niste nicim osporili...

Lepo kaze, boldovao sam: "ili se trebamo moliti za sve koji to žele..." A odgovor je: NE! Vec samo - "za one u vesti trećeg anđela" ili "ako se radi o nekom posebnom slučaju"

CRKVA SE DANAS MOLI ZA SVE BOLESNE, BILO DA SU ONI CLANOVI CRKVE ILI NISU! I zato je tvoje tumacenje lazno! Nema razloga da se ne molimo, osim "ako vrata nisu zatvorena" - sto su oni tada verovali!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nema bezobrazno već samo kažem kakvu taktiku ti primeniš(ne kažem da imaš takvu nameru, nisi ni svesna, jer tvoj prijatelji je primenjuju i ti je nesvesno usvajaš..tako da tebe ne krivim lično). To je taktika duplih aršina pisanja.

Opet kažem, ne shvati lično. Znam da je to uticaj.

No, nastavljamo dalje. Ne brini, držaćemo se samo činjenica oko teme. Što se mene tiče. Samo ne trebaju nam kvalifikacije ne vezane za temu i činjenice.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nista ja nisam "iskonstruisao", Elen White je pisala o "zatvorenim vratima"

Ali ona sama svedoči da je to verovanje bilo samo do kraja 1844 godine i da su ga napustili (pre svega što se nje same tiče). Ne posle. Sećaš se kada smo o tome pisali.

A ovaj njen citat je iz 1853. Takođe smo citirali ranije neke druge pisce koji su tvrdili(osnovano ili neosnovano) da su pojedini adventisti ovo zadržali i do 1851. Čak i da se ovo odnosi na Elen, s obzirom da je 1853 godina, to bi bilo napušteno već 2 godine ranije.

Bilo kako bilo Elen ne piše u duhu 'zatvorenih' vrata već na osnovu razumevanja Jakova 5,14-16

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ali ona sama svedoči da je to verovanje bilo samo do kraja 1844 godine i da su ga napustili (pre svega što se nje same tiče). Ne posle. Sećaš se kada smo o tome pisali.

„Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek. Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo." (Ellen White, Present Truth Kolovoz 1849.)

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White, Present Truth, 1850. god.)

"Od završetka našeg rada za svijet, listopada 1844." (Joseph Bates, A Word to the Little Flock", 1847. god.)

"Mi razumijemo da je on (Krist) bio posrednik za sve na svijetu, služeći u Svetinji (Hebrejima 9,26), u Šatoru nazvanom Svetište, od dana Pedesetnice (31. godine) do određenog vremena, kraja 2300 dana, odnosno godina - jeseni 1844. godine. U tom vremenskom trenutku dakle, zatvorena su vrata za odbačenu Crkvu i pokvareni svijet." (Joseph Bates, The Review and Herald, 19. 1851. god.)

"Od uzašašća do zatvaranja vrata, u listopadu 1844., Isus je stajao raširenih ruku punih ljubavi i milosti; spreman primiti, i zastupati u parnici svakog griješnika koji bi došao pred Boga po njegu. Na deseti dan sedmoga mjeseca 1844., On je prešao u Svetinju nad svetinjama, gdje je odonda milosrdni veliki svećenik nad domom Božjim. ... Ja mislim da se slijedeće proročanstvo ispunilo listopada 1844. (James White, A Word to the Little Flock", 1847. god.)

"Mislim da ćemo jasno vidjeti kako ne postoji ni jedno drugo vrijeme za zatvaranje vrata, osim u jesen 1844. god. .... Kad smo došli do te točke vremena sve naše suosjećanje, odgovornost i molitve za grešnike su prestale, i naš jednodušni osjećaj i svjedočanstvo bilo je da je naš rad za svijet bio zauvijek završen. ..... Razlog da su žive grane osjećale da je njihov posao obavljen, bilo je to što je 2300 dana ispunjeno, te je došlo vrijeme da Isus zatvori vrata Svetinje i pređe u Svetinju nad svetinjama, primiti kraljevstvo i očistiti svetište. ... Isus je još uvijek milosrdan prema svojim svetima i uvijek će biti, i On je još uvijek njihov zagovornik i Veliki svećenik. Ali griješnik, kojemu je Isus ispružao ruke čitavo vrijeme, a koji je odbacio tu ponudu spasenja, ostao je bez zagovornika kad je Isus prešao iz Svetinje i zatvorio vrata 1844. god. Lažna crkva koja je odbacila istinu također je odbačena, kažnjena sljepoćom, i sada sa svojim ovcama i govedima idu tražiti Gospodina, kao da je još uvijek zagovornik griješnika. Ali, kaže prorok (Hs 5,6-7): 'Ali ga naći neće - povukao se od njih! Jahvu su iznevjerili: rodili su kopilad.' (James White, Present Truth, 1850. god.)
----------------------------
Puno je bolja varijanta "poklopiti se ušima i šutiti", nego ovako kao ti, imbecilnim lažima braniti bogohulnike i bogohulnosti.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Bice gadni progoni, tek se priprema teren. U to je ukljucena kontrola kretanja i placanja (digitalna valuta). Ne znam samp da li sam dobro cuo, ali u Zagrebu se priprema realizacija onoga sto Klaus Svab zeli da primeni, a to su 15-minutni gradovi. To znaci da ljudi nece moci da predju vise od 15min hoda. Gradovi ce biti podeljeni po zonama, i svaki prelazak, ce se sankcionisati...

Mire, pročitala sam sve što si napisao, a o ovome ne znam što bih rekla.., samo vjerujem da je
"moćniji Onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu." ( 1 Iv)

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Nema bezobrazno već samo kažem kakvu taktiku ti primeniš(ne kažem da imaš takvu nameru, nisi ni svesna, jer tvoj prijatelji je primenjuju i ti je nesvesno usvajaš..tako da tebe ne krivim lično). To je taktika duplih aršina pisanja.

Opet kažem, ne shvati lično. Znam da je to uticaj.

No, nastavljamo dalje. Ne brini, držaćemo se samo činjenica oko teme. Što se mene tiče. Samo ne trebaju nam kvalifikacije ne vezane za temu i činjenice.
Dobro razumijem te. A da se vratimo na temu.. kako ti objašnjavaš tragični kraj njenih zaposlenica Marian Davis i Fanny Bolton koje su od njenih spisa stvarale knjige?
Marian je bila poprilično uznemirena osoba i postoje indikacije da se izgladnjivala i umrla vrlo rano u svojim 50tima, Fanny Bolton je završila u psihijatrijskom sanatoriju na kraju i tamo umrla

Zbog čega je vjerna Marian Davis bila tako uznemirena?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dobro razumijem te. A da se vratimo na temu.. kako ti objašnjavaš tragični kraj njenih zaposlenica Marian Davis i Fanny Bolton koje su od njenih spisa stvarale knjige?
Marian je bila poprilično uznemirena osoba i postoje indikacije da se izgladnjivala i umrla vrlo rano u svojim 50tima, Fanny Bolton je završila u psihijatrijskom sanatoriju na kraju i tamo umrla

Zbog čega je vjerna Marian Davis bila tako uznemirena?

Da li postoje neka objašnjenja očevidaca, šta se dogodilo sa tim ženama?

Natrag