- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Izvor koji to prenosi je upravo problematičan. Jer ima lični negativan stav prema Elen. Od njega se svakako očekuje da je kritikuje.
OK, nećemo onda o izvoru ni diskutirati, jer je po tebi izvor 'problematičan' i ima negativan stav prema Ellen White. Zato, prebacimo se mi na činjenice, ačinjenice stoje ovako:
Oko 1904., dr. J.H. Kellogg i njegovi suradnici u Sanatoriju, to se doznalo, nisu prihvaćali da su spisi gospođe White od Boga. Otkrili su brojne kontradikcije u njima, i vjerovali su da su mnogi od njih bili inspirirani od dužnosnika, te su skrenuli pozornost na neke od tih stvari.
Gospođa White odmah je napisala "svjedočanstvo", tražeći od njih da napišu svoje primjedbe u vezi s njenim spisima, i da joj ih pošalju. U ovoj komunikaciji, 30. ožujka 1905. godine, ona je ne samo obećala da će raščistiti ove primjedbe, nego je rekla da će joj i Bog pomoći da to napravi. Evo što je rekla:
"Nedavno, u jednom noćnom viđenju, našla sam se u društvu mnoštva ljudi... Bila sam upućena od Gospodina da ih zamolim, i sve druge koji imaju nedoumice i mučne stvari u svojim umovima o svjedočanstvima koje sam iznijela, da navedu što su njihove primjedbe i kritike. Gospodin će mi pomoći odgovoriti na te primjedbe, i učiniti jasnim sve ono što se čini zamršeno... Neka se sve to napiše, i dostavi onima koji žele ukloniti nedoumice... Oni bi svakako trebali to učiniti, ako su odani uputama koje je Bog dao."
Dr. Charles E. Stewart, jedan od liječnika u Sanatoriju u Battle Creek-u, zahvalio joj je na njenim riječima, napisao veliki broj "nedoumica", koje su on i drugi pronašli u njenim spisima, te ih poslao gospođi White.
Što je učinila gospođa White? Umjesto ispunjenja svog obećanja i pokušaja objašnjenja, ona je imala još jedno "viđenje", u kojem joj je naređeno od strane "glasnika s neba" da to ne učini. Evo njenih riječi, napisanih 3. lipnja 1906.:
"Imala sam viđenje o onom velikom mnoštvu ljudi o kojem govorila prije, gdje je postavljeno mnogo pitanja o mom radu i mojim spisima. Naređeno mi je od glasnika s neba da ne uzimam obvezu poučavanja i odgovaranja na sve izjave i sumnje koje postoje u mnogim umovima."
Kako komentiraš činjenicu da je 'proročica nježnog srca' bila obećala da će im odgovoriti, i da joj je sam Bog obećao u tome pomoći, a kasnije ljudima kaže, otprilike - "evo vam šipak", neću vam odgovoriti?
Nego, kako to da je iste knjige prodavao da bi preživeo, kad je već pisao da su to plagijati?
Ovo je jedna od priča iz adventističke serije - "Priče za imbecile". U ovoj kategoriji su subotarske priče, na primjer, kako je brat pape Franje postao adventist i kako ga Frano hoće zbog toga zaklati, kao i priča kako sestra svetog pape Ivana Pavla II također postala subotarka. Kani se čovječe "idiotske kaljuže", i bar malo pazi na higijenu na ovom forumu.