Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Boluje li ko "između vas". Ti sad objasni kako to "između vas" znači i "izvan vas". Kaže "između vas". A poslanica je upućena zajednici a ne svetu.

Opet mi nisi citirao Jakovljeve riječi - a ne molite se za X Y V ....., kako to 'proročica nježnog srca' zabranjuje subotarima.

I, niti na jedno moje pitanje nisi odgovorio. Ja ću ih ponavljati a ti ignoriraj.

1. Jesi li ti adventist sedmog dana?

2. Je li crkva ASD, vjerovanjem u "babilonsko-pogansko Trojstvo" otpala crkva, kako to tvrdi Kainos?

3. Što misliš, hoće li Laodikeja tvojim putem u muhamedanstvo, ili će u "Kainosovu sektu" "bog i pol"?

da uvijek "nježna" kao vlat kao ruža i njen cvat...how yes no...

Jesi li pročitala što je Canright napisao o 'proročici nježnog srca'? Ima čitava knjiga.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jesi li pročitala što je Canright napisao o 'proročici nježnog srca'? Ima čitava knjiga.

A Kenrajt buntovnik koji se ljutio kada ga je Elen ukoravala za plahovitost i želju za samoisticanjem, pa je zbog toga taj čovek buntovnog duha se okrenuo protiv nje. Naravno, pred kraj života kada ga je život odveo u bedu, prodavao njene knjige da preživi. :)

Kenrajt zapravo je onaj pravi predstavnik osetljivih i uvredljivih osoba, koje kada im se ukaže na nedostatke karaktera odmah se razočaraju i mrze one koji im upućuju kritiku.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
A Kenrajt buntovnik koji se ljutio kada ga je Elen ukoravala za plahovitost i želju za samoisticanjem, pa je zbog toga taj čovek buntovnog duha se okrenuo protiv nje. Naravno, pred kraj života kada ga je život odveo u bedu, prodavao njene knjige da preživi. :)
to su vaše pričice u koje sam ja naivno i povjerovala. Mnogi teolozi danas imaju zdraviji pristup EGW i kažu kakva je bila.
Artur White koji je pisao knjigu o Canrightu s njegovom sekretaricom uzeo je privatni dnevnik od Dudleya M. Canrighta i nije dao nikome pristup, tome još i danas je tako.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Kenrajt zapravo je onaj pravi predstavnik osetljivih i uvredljivih osoba, koje kada im se ukaže na nedostatke karaktera odmah se razočaraju i mrze one koji im upućuju kritiku.
Želim i razbiti ovaj mit to su bajke i pričice za javnost , vaše nezavisne sekte ne pristupaju ovako niti na način koji je apostol Pavao rekao, oni zapravo love duše a ako im se netko odmakne i ne ide niz dlaku onda se svete što nema veze s Isusovom poukama. Moguće da je to bio modus operandi vaše proročice, Nažalost u tim skupinama su mnogo gori ljudi i s puno većim problemima nego izvana koje vrebaju, ne svi ali mnogi. Kako god biblijska vjera je ljudima pomoći a ne odmoći

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A Kenrajt buntovnik

Za ovu temu i ovu diskusiju jedino je bitno je li istina ono što je Canright napisao o Ellen White. Potpuno je ovdje nebitno je li čovjek buntovnik.

P.S. A ako je i točno da se čovjek pokazao i buntovnikom, kada je shvatio s kakvom kleptomankom ima posla, to dodatno dokazuje Canrightovu istinoljubivost.

Ne znam ...da li onaj dio kako je doslovno demonizirala ljude koji su otišli od nje ili tako nešto? Da i to je ružna karakterna crta ako je to istina i nije biblijski a oni se pozivaju na to

OK, ja ću po svome izboru napraviti jednu seriju tekstova iz Canrightove knjige o Ellen White, 'proročici nježnog srca'. Evo za početak:

D.M. Canright, Ellen White - velika plagijatorica

Oko 1904., dr. J.H. Kellogg i njegovi suradnici u Sanatoriju, to se doznalo, nisu prihvaćali da su spisi gospođe White od Boga. Otkrili su brojne kontradikcije u njima, i vjerovali su da su mnogi od njih bili inspirirani od dužnosnika, te su skrenuli pozornost na neke od tih stvari.

Gospođa White odmah je napisala "svjedočanstvo", tražeći od njih da napišu svoje primjedbe u vezi s njenim spisima, i da joj ih pošalju. U ovoj komunikaciji, 30. ožujka 1905. godine, ona je ne samo obećala da će raščistiti ove primjedbe, nego je rekla da će joj i Bog pomoći da to napravi. Evo što je rekla:

"Nedavno, u jednom noćnom viđenju, našla sam se u društvu mnoštva ljudi... Bila sam upućena od Gospodina da ih zamolim, i sve druge koji imaju nedoumice i mučne stvari u svojim umovima o svjedočanstvima koje sam iznijela, da navedu što su njihove primjedbe i kritike. Gospodin će mi pomoći odgovoriti na te primjedbe, i učiniti jasnim sve ono što se čini zamršeno... Neka se sve to napiše, i dostavi onima koji žele ukloniti nedoumice... Oni bi svakako trebali to učiniti, ako su odani uputama koje je Bog dao."

Dr. Charles E. Stewart, jedan od liječnika u Sanatoriju u Battle Creek-u, zahvalio joj je na njenim riječima, napisao veliki broj "nedoumica", koje su on i drugi pronašli u njenim spisima, te ih poslao gospođi White.

Što je učinila gospođa White? Umjesto ispunjenja svog obećanja i pokušaja objašnjenja, ona je imala još jedno "viđenje", u kojem joj je naređeno od strane "glasnika s neba" da to ne učini. Evo njenih riječi, napisanih 3. lipnja 1906.:

"Imala sam viđenje o onom velikom mnoštvu ljudi o kojem govorila prije, gdje je postavljeno mnogo pitanja o mom radu i mojim spisima. Naređeno mi je od glasnika s neba da ne uzimam obvezu poučavanja i odgovaranja na sve izjave i sumnje koje postoje u mnogim umovima."

Primjetite: Prvo, "u noćnom viđenju", ona je bila "upućena od Gospodina" da zamoli one koji su imali "nedoumice i mučne stvari u svojim umovima" u vezi s njenim spisima, da "navedu što su njihove primjedbe i kritike." "Neka se sve to napiše", rekla je ona. Zatim je ne samo obećala da će odgovoriti na te primjedbe i kritike, nego je i rekla: "Gospodin će mi pomoći odgovoriti na te primjedbe, i učiniti jasnim sve ono što se čini zamršeno." Zatim, nakon što su braća učinila točno ono što im je rekla da učine, ona je imala još jedno "viđenje", u kojem joj je "naređeno od glasnika s neba" da ne učini baš ono što je obećala da će učiniti, i za što je rekla da će joj Gospodin pomoći da to učini!

U ovo ona je uplela samu sebe, ali, i kroz tvrdnje o božanskoj objavi za ono što je napisala u oba slučaja uplela je i Boga u najbestidnije proturječje i kukavičko ustuknuće. Kao i obično, ona je Bogu pripisala odgovornost za svoj promašaj. Bog joj nije priskočio u pomoć i pomogao joj, kako je rekla ranije, tako, kroz drugo "viđenje", ona na Boga prebacuje odgovornost za kršenje svog obećanja.

Jednostavno je objašnjenje za sve ovo. Nije mogla razjasniti sve te nedoumice, niti odgovoriti na te primjedbe. Sve je to bilo previše za nju. Tražeći od ovih ljudi da prihvate obvezu da javno iznesu primjedbe, dala je obećanje koje nije mogla ispuniti. U stupicu koju je drugima pripremila uhvatila se njena vlastita noga. (Ps. 09:15)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
bezimena....ovde ne govorimo o ličnim doživljajima već o činjenicama. Dedli Kenrajt prema izvorima o njegovom životu jeste bio takav. A to šta mi osećamo, kako mi vidimo stvari ili nam se čini..naši utisici su irelevantni. Samo činjenice.

Natrag