Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
bezimena....ovde ne govorimo o ličnim doživljajima već o činjenicama. Dedli Kenrajt prema izvorima o njegovom životu jeste bio takav. A to šta mi osećamo, kako mi vidimo stvari ili nam se čini..naši utisici su irelevantni. Samo činjenice.

Evo ti činjenica, alergičaru na činjenice:

D.M. Canright, Ellen White - velika plagijatorica

Oko 1904., dr. J.H. Kellogg i njegovi suradnici u Sanatoriju, to se doznalo, nisu prihvaćali da su spisi gospođe White od Boga. Otkrili su brojne kontradikcije u njima, i vjerovali su da su mnogi od njih bili inspirirani od dužnosnika, te su skrenuli pozornost na neke od tih stvari.

Gospođa White odmah je napisala "svjedočanstvo", tražeći od njih da napišu svoje primjedbe u vezi s njenim spisima, i da joj ih pošalju. U ovoj komunikaciji, 30. ožujka 1905. godine, ona je ne samo obećala da će raščistiti ove primjedbe, nego je rekla da će joj i Bog pomoći da to napravi. Evo što je rekla:

"Nedavno, u jednom noćnom viđenju, našla sam se u društvu mnoštva ljudi... Bila sam upućena od Gospodina da ih zamolim, i sve druge koji imaju nedoumice i mučne stvari u svojim umovima o svjedočanstvima koje sam iznijela, da navedu što su njihove primjedbe i kritike. Gospodin će mi pomoći odgovoriti na te primjedbe, i učiniti jasnim sve ono što se čini zamršeno... Neka se sve to napiše, i dostavi onima koji žele ukloniti nedoumice... Oni bi svakako trebali to učiniti, ako su odani uputama koje je Bog dao."

Dr. Charles E. Stewart, jedan od liječnika u Sanatoriju u Battle Creek-u, zahvalio joj je na njenim riječima, napisao veliki broj "nedoumica", koje su on i drugi pronašli u njenim spisima, te ih poslao gospođi White.

Što je učinila gospođa White? Umjesto ispunjenja svog obećanja i pokušaja objašnjenja, ona je imala još jedno "viđenje", u kojem joj je naređeno od strane "glasnika s neba" da to ne učini. Evo njenih riječi, napisanih 3. lipnja 1906.:

"Imala sam viđenje o onom velikom mnoštvu ljudi o kojem govorila prije, gdje je postavljeno mnogo pitanja o mom radu i mojim spisima. Naređeno mi je od glasnika s neba da ne uzimam obvezu poučavanja i odgovaranja na sve izjave i sumnje koje postoje u mnogim umovima."

Primjetite: Prvo, "u noćnom viđenju", ona je bila "upućena od Gospodina" da zamoli one koji su imali "nedoumice i mučne stvari u svojim umovima" u vezi s njenim spisima, da "navedu što su njihove primjedbe i kritike." "Neka se sve to napiše", rekla je ona. Zatim je ne samo obećala da će odgovoriti na te primjedbe i kritike, nego je i rekla: "Gospodin će mi pomoći odgovoriti na te primjedbe, i učiniti jasnim sve ono što se čini zamršeno." Zatim, nakon što su braća učinila točno ono što im je rekla da učine, ona je imala još jedno "viđenje", u kojem joj je "naređeno od glasnika s neba" da ne učini baš ono što je obećala da će učiniti, i za što je rekla da će joj Gospodin pomoći da to učini!

U ovo ona je uplela samu sebe, ali, i kroz tvrdnje o božanskoj objavi za ono što je napisala u oba slučaja uplela je i Boga u najbestidnije proturječje i kukavičko ustuknuće. Kao i obično, ona je Bogu pripisala odgovornost za svoj promašaj. Bog joj nije priskočio u pomoć i pomogao joj, kako je rekla ranije, tako, kroz drugo "viđenje", ona na Boga prebacuje odgovornost za kršenje svog obećanja.

Jednostavno je objašnjenje za sve ovo. Nije mogla razjasniti sve te nedoumice, niti odgovoriti na te primjedbe. Sve je to bilo previše za nju. Tražeći od ovih ljudi da prihvate obvezu da javno iznesu primjedbe, dala je obećanje koje nije mogla ispuniti. U stupicu koju je drugima pripremila uhvatila se njena vlastita noga. (Ps. 09:15)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kako god biblijska vjera je ljudima pomoći a ne odmoći

Niko pa ni Elen ne govori da se ljudima ne treba pomoći. Ali postoji pravilo iz Pisma što se tiče molitava za bolesne u okviru crkve, gde se pomazuju uljem i pozivaju starešine crkve da to urade. Takav vid molitve (akcenat je na posebnom vidu molitve, ne uopštene molitve), je isključivo vezan za članove zajednice. Tako govori apostol Jakov.

Ali svakodnevne molitve, bez pomazanja uljem, za zdrave i bolesne, izvan i u okviru crkve svakako je potreban i tu se molitve podrazumevaju.

Nego je pogrešno što ste uzeli jedan citat i vankontekstualno ga protumačili.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo ti činjenica, alergičaru na činjenice:

D.M. Canright, Ellen White - velika plagijatorica

Izvor koji to prenosi je upravo problematičan. Jer ima lični negativan stav prema Elen. Od njega se svakako očekuje da je kritikuje.

Nego, kako to da je iste knjige prodavao da bi preživeo, kad je već pisao da su to plagijati?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Nije li zaista prodavao njene knjige? Nema to veze sa EGW već sa ranjivim i uvredljivim Kenrajtom.
Nije baš tako on je bio mlad kad je postao Adventista, vidio je da neke stvari ne štimaju kad je odrastao. Nisam ja sigurna u tu vašu pričicu. Ah, sve i da je tako prvo su ga demonizirali, kako prekrasno, što nisu otrpili kako je pisano u Bibliji. Zašto White Estate ima dnevnik Dudleya M. Canrighta i što ga ne pokaže javnosti?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nije baš tako on je bio mlad kad je postao Adventista, vidio je da neke stvari ne štimaju kad je odrastao.

Ljutio se kada ga je Elen ukoravala za plahovitost. To je cela poenta priče. A bio je veliki potencijal, ogroman talanat, u raspravama sa neadventistima je lako izlazio na kraj..znao je lako da"poentira" što bi mi rekli. E onda je on umislio da je on rođen za vođu, da njega u svemu treba slušati. Imao je predivnu suprugu. Ali kada je počeo da se samouzdiže, rasla je njegova gordost. Elen je to spazila i molila ga je kao roditelj da odaci taj balast sa sebe. On je u početku slušao njene savete ali vremenom mu je to počelo da smeta. I onda je postao grub prema drugima, i prema svojoj supruzi. Razveo se od nje, i krenuo nekim svojim putem. I tako se okrenuo protiv Elen Vajt. To je cela priča o nesređnom Dedliju. Da bi pred kraj života, prodavao njene knjige jer je ostao bez sredstava za život.

Jednom dok je prodavao njene knige, zapušten i ostareo, jedna osoba je u kontekstu Elen pomenula njemu (neznjući ko je on), da je nekada davno neki Dedli Kenrajt tako divno svedočio za istinu pa otpao, a bio je tako veliki govornik i divan prijatelj Elen. On se gotovo zaplakao i otkrio da je on upravo taj o kome priča. Malo i romantična storija ovog Dedlija. Verujem da je ipak u dubini duše ostarivši shvatio svoje propuste i umro u nadi.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Izvor koji to prenosi je upravo problematičan. Jer ima lični negativan stav prema Elen. Od njega se svakako očekuje da je kritikuje.

Nego, kako to da je iste knjige prodavao da bi preživeo, kad je već pisao da su to plagijati?
Pa i mnoge vaše nezavisne skupine govore da su plagijati da postoje originali, to ne rade samo njeni kritičari. Evo, tvoj prijatelj Laodikeja isto to govori...Iako te vaše nezavisne službe govore o originalima nije im problem citirati kada njima paše iz tzv. plagijata, da nije tragično bilo bi komično.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ljutio se kada ga je Elen ukoravala za plahovitost. To je cela poenta priče. A bio je veliki potencijal, ogroman talanat, u raspravama sa neadventistima je lako izlazio na kraj..znao je lako da"poentira" što bi mi rekli. E onda je on umislio da je on rođen za vođu, da njega u svemu treba slušati. Imao je predivnu suprugu. Ali kada je počeo da se samouzdiže, rasla je njegova gordost. Elen je to spazila i molila ga je kao roditelj da odaci taj balast sa sebe. On je u početku slušao njene savete ali vremenom mu je to počelo da smeta. I onda je postao grub prema drugima, i prema svojoj supruzi. Razveo se od nje, i krenuo nekim svojim putem. I tako se okrenuo protiv Elen Vajt. To je cela priča o nesređnom Dedliju. Da bi pred kraj života, prodavao njene knjige jer je ostao bez sredstava za život.

Jednom dok je prodavao njene knige, zapušten i ostareo, jedna osoba je u kontekstu Elen pomenula njemu (neznjući ko je on), da je nekada davno neki Dedli Kenrajt tako divno svedočio za istinu pa otpao, a bio je tako veliki govornik i divan prijatelj Elen. On se gotovo zaplakao i otkrio da je on upravo taj o kome priča. Malo i romantična storija ovog Dedlija. Verujem da je ipak u dubini duše ostarivši shvatio svoje propuste i umro u nadi.
Prijatelju to je jedna strana priče, znam sve to. Tko zna da li je zaplakao vi imate te pričice razne, neke možda jesu istina a neke.. ipak ste vi samo ljudi.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Niko pa ni Elen ne govori da se ljudima ne treba pomoći. Ali postoji pravilo iz Pisma što se tiče molitava za bolesne u okviru crkve, gde se pomazuju uljem i pozivaju starešine crkve da to urade. Takav vid molitve (akcenat je na posebnom vidu molitve, ne uopštene molitve), je isključivo vezan za članove zajednice. Tako govori apostol Jakov.

Ali svakodnevne molitve, bez pomazanja uljem, za zdrave i bolesne, izvan i u okviru crkve svakako je potreban i tu se molitve podrazumevaju.

Nego je pogrešno što ste uzeli jedan citat i vankontekstualno ga protumačili.

Ako je tako sve kako ti pričaš što onda nisu Adventisti to pismo htjeli publicirati, već su neki organizirali hakerski napad (što je izrazito stanje nemorala za jednog biblijskog kršćanina - krađa vrebanje i slično, e takve stvari su stvarni grijeh) na White Estate?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ako je tako sve kako ti pričaš što onda nisu Adventisti to pismo htjeli publicirati

Ne zanm, ja samo znam kakva je pozadina teksta od Elen. Ona je pre svega u kontekstu Jakova 5 glava. To je sasvim logično i jednostavno za razumeti. Zato je uvek bitan taj kontekst. Ljudi često se zalete za nešto jer im se učini to korisnim u trenutku bez da su sagledali sve činjenice u pravom svetlu. Zato bolje umesto hiperkriticizma težiti uzimanju najboljega i korisnog za dušu i duh. A u svom ličnom iskustvu videti šta je možebiti nekorisno a šta korisno.

Pozdrav.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ne zanm, ja samo znam kakva je pozadina teksta od Elen. Ona je pre svega u kontekstu Jakova 5 glava. To je sasvim logično i jednostavno za razumeti. Zato je uvek bitan taj kontekst. Ljudi često se zalete za nešto jer im se učini to korisnim u trenutku bez da su sagledali sve činjenice u pravom svetlu. Zato bolje umesto hiperkriticizma težiti uzimanju najboljega i korisnog za dušu i duh. A u svom ličnom iskustvu videti šta je možebiti nekorisno a šta korisno.

Pozdrav.
Nije to nikakav hiperkriticizam. Uvijek se pozivate na Stari zavjet, tamo su oštro postupali sa lažnim prorocima i kamenovali ih, a na žalost ni pravi proroci nisu baš najbolje prolazili. Za razliku od Ellen White kod koje je sve preuveličano, barem ono što je dobro, a sve ono što je loše umanjeno, to nije isto dobro i vrlo je nerelano. Zapravo ona nije proganjana jer je živjela u dobu gdje su se stvarale te vjerske skupine i sekte s tim raznim prorocima. Bila je imućna dama koja je zaradila dobro prodajom svojeg proročkog dara, kao mlada bila je izrazito siromašna i bez škole. Možda je imala nešto kritičara, ali ništa posebno. Ako gledamo rodove ne možemo mjeriti ni s time jer ima ona i loše rodove u kontekstu raznih fanatika koji su se prihvatili njenih svjedočanstava da iskorištavaju i maltretiraju druge ljude. Možda može pomoći ljudima koji su bili baš problematični (droga, prostitucija, kriminal i sl.) ili bolesni pa su odlučili promjeniti život...
Već sam rekla da su mi osobno njeni spisi (barem neki) vrlo lijepi, ali to ne mijenja moje mišljenje o njoj.

Lijep pozdrav i tebi i svako dobro!

Poslednja izmena:
Natrag