- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
I na kraju, ako je ovo tacno, bio bi red da postavis sto vise toga, jer onda bi moralo biti brdo toga, a ne jedno pismo..
Mislim adventistima je vazno da to vide..
Obećao sam, pa da ne lažem, evo kako stvari stvari s knjigom Put Kristu.
Mnogi čitatelji smatraju "Put Kristu" prekrasnom i nadahnjujućom knjigom o kršćanskom iskustvu. Prvi put objavljena 1892., to je najprodavanija knjiga Ellen White, s procijenjenih 100 milijuna prodanih primjeraka tiskanih na najmanje 165 različitih jezika. Adventisti ponekad ukazuju na ovu knjigu kao dokaz proročke službe Ellen White. Da ju je doista napisala ona, to bi barem pokazalo da je napisala dobru kršćansku knjigu u kasnijoj dobi svoga života. Međutim, pisanje dobre kršćanske knjige još uvijek nije dokaz proročkog poziva. A pravo pitanje je je li Ellen White doista napisala ovu knjigu?
Tko je napisao Put Kristu?
Autorstvo ove knjige dovodi se u pitanje jer postoji tako malo dokaza da ju je Ellen White doista napisala. Knjiga je kompilacija koja uključuje neke od njezinih prijašnjih spisa, ali knjiga također sadrži značajne plagijate (kopije) drugih autora, kao što će biti pokazano u nastavku. Također, za razliku od mnogih drugih njezinih knjiga, uopće ne postoje rukom pisane stranice knjige Put Kristu. Prema White Estateu, knjigu su sastavili "urednički pomoćnici" Ellen White, a njihov je rad pregledala i odobrila Ellen White.
Tko je Fannie Bolton?
Fannie Bolton je bila zaposlena kao "urednička pomoćnica" Ellen White, baš u vrijeme nastajanja ove knjige. Fannie Bolton pridružila se osoblju Ellen White 1888., a knjiga Put Kristu objavljena je 1892. Gospođa Bolton dala je sljedeću izjavu Edwardu Ballengeru, koji je 1952. ovjerenom izjavom potvrdio slijedeće:
"...tijekom razdoblja 1895.-97. osobno mi je rekla gospođica Bolton u Battle Creeku da je napisala knjigu Put Kristu i da je gospođa White uzela tekst i objavila knjigu pod svojim imenom."
---------------------------
Zaista interesantno, a koliko je Ellen White prava autorica pokazat će i naredni usporedni tekstovi:
Ima još, čekajte.