Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Da li je adventizam propao nakon njene smrti?

Još ima vremena! :)

Šalim se, nikom ne bih željela da propadne.
Na adventiste gledam kao i sve ostale protestante. Po tom pitanju sam pravovjerna katolkinja i ono što me uči Crkva i Katolički katekizam, to i zastupam. Protestanti su naša braća u Kristu i njima je dana istina, makar je to parcijalno. To je službeni stav.
Osobno bih mogla učiniti više i upoznati nekog protestanta ili adventistu, ali do sada nisam imala...prilike, vremena ili možda volje.
Spomenula si da imaš prijateljicu adventistkinju koja ima bolesno dijete...
Da sam na tvom mjestu, mislim da bih učinila sve da joj posvjedočim Božju ljubav i da joj pomognem molitvom i konkretnim dobrim djelima.
Gamalielove riječi koje sam navela se odnose na tkz. proroštva Ellen White i njezinih sljedbenika.
Makar i u adventizmu već ima raznih struja, grupa i dijeljenja, što naravno slabi sam pokret, mislim da će oni uvijek imati novih sljedbenika baš zbog tih interesantnih obećanja Ellen White. Duh proroštva! Kako to samo bombastično zvuči! :cool:

Nekad je Slap napisao (ili je citirao nekog?) da bi adventistima bilo najbolje da spreme spise Ellen White u ladicu i prihvate se Biblije.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I na kraju, ako je ovo tacno, bio bi red da postavis sto vise toga, jer onda bi moralo biti brdo toga, a ne jedno pismo..

Mislim adventistima je vazno da to vide..

Ellen White je u svojoj osobnoj biblioteci imala kopiju Propovijedi anglikanskog svećenika Henryja Melvillea. Prema istraživanju koje je proveo White Estate 1982. godine, otkrivene su "povezanosti" između 37 od 55 Melvilleovih propovijedi, a Ellen White je u svojim spisima kopirala njegove ideje i kronologiju događaja Svetog pisma i kristologije. Usporedni prikaz u nastavku pokazuje da mnogi spisi Ellen nisu bili nadahnuti od Boga, kako je ponavljala Ellen White, nego su bili nadahnuti propovijedima Henryja Melvillea. :)

1681487982084.png
1681488014678.png

Bit će još. I još "gušće tkanje".

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I na kraju, ako je ovo tacno, bio bi red da postavis sto vise toga, jer onda bi moralo biti brdo toga, a ne jedno pismo..

Mislim adventistima je vazno da to vide..

Zidamo dalje "Jelenino brdo", brdo tekstova koje je Ellen White ukrala, budimo 'kulturni', plagirala, od raznih autora. Još smo na tekstovima koje je Ellen White kopirala (plagirala, ukrala) od Henryja Melvillea.

1681546133078.png
1681546003378.png
1681546481601.png

Primjetite gore čitave rečenice 'od riječi do riječi' kopirane.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Na jednoj drugoj temi otvorena je 'podtema': "SDAnonymous" - neobjavljeni ili skriveni rukopisi Ellen White. Jedan bivši adventist sedmog dana, koji se ovim bavio, postavlja pitanje: "Zašto su neki spisi (izjave) Ellen White skrivani", i odmah daje i odgovor: "Čitajte ih, i bit će vam jasno nakon što ih pročitate", i onda ih daje nekoliko u nizu. Evo nekih koje je naveo:

Bog mi je pokazao da oni koji drže Božje zapovijedi [adventisti] ne trebaju sudjelovati u molitvi za bolesne među onima koji ih svakodnevno gaze, osim ako se radi o nekom posebnom slučaju kada su duše osvjedočene o istini i odluče se preseliti. Zid između čuvara zapovijedi i onih koji ih gaze treba se održavati." (Letter 11, 1853, to Brother Pierce)

"Vidjela sam da je Gospodin bio nezadovoljan nekima od braće koji su slijedili želje svojih očiju i kupovali skupe Biblije, iako i jeftinije Biblije sadrže iste Božje riječi i zadovoljavaju istu svrhu. Vidjela sam da je ovako novac uzalud bačen jer je služio da zadovolji sebični osjećaj." (Manuscript 1, 1853, para. 33)
----------------------
Sjetite se sada one "Stojadinkine reklame":

(Stojadinka Ellen White, Testimonies, vol. 4, pp. 390-391.): Tomovi Duha proroštva, kao i Svjedočanstva, trebali bi se uvesti u svaku obitelj koja svetkuje subotu, a braća bi trebala znati njihovu vrijednost i poticati ih da ih čitaju. … Roditelji, vaša djeca su u opasnosti da odu protiv svjetla danog s neba, i trebali biste kupiti i čitati knjige, jer će one biti blagoslov za vas i vaše ukućane. Trebali biste posuditi Duh proroštva svojim susjedima i nagovoriti ih da i oni kupe primjerak za sebe.”

Evo zašto 'Jelena nježnog srca' žali za novcem koji ljudi 'bacaju' kupujući Biblije, pogotovo skupe. Da ih ne troše na Biblije, mogli bi se ona i Đemo još "ovaca našišati".

Odlična mi je ova pjesma. Jedna od najboljih 'duhovnih' pjesama, moram je opet čuti:

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Bog mi je pokazao da oni koji drže Božje zapovijedi [adventisti] ne trebaju sudjelovati u molitvi za bolesne među onima koji ih svakodnevno gaze, osim ako se radi o nekom posebnom slučaju kada su duše osvjedočene o istini i odluče se preseliti. Zid između čuvara zapovijedi i onih koji ih gaze treba se održavati." (Letter 11, 1853, to Brother Pierce)
Da..ovu izjavu pokazuju ponosno neki anti-trinitarci :( ne razumijem kako to može biti na ponos?

Isus je napisao da molimo čak i za svoje neprijatelje...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Dobro, Laodikeja, objasni mi molim te ovu njenu izjavu, pokaži mi da griješim i kako je to u skladu sa Isusovim naukom?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Da se ne molimo za "bolesne gresnike"? Sta je ovo? :rolleyes:

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
bez_imena

Nisam iz teksta razumeo da li ona govori da se ne treba moliti za bolesne koji krše zapovesti.

Ili da se ne treba moliti SA onima koji krše zapovesti.

Ako je ovo drugo a mislim da jeste, onda je u pravu.

Jer ne treba praviti kompromis sa ljudima drugih crkava i sa njima se moliti zajedno.

A naravno da se treba moliti za bolesne.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
bez_imena

Nisam iz teksta razumeo da li ona govori da se ne treba moliti za bolesne koji krše zapovesti.

Ili da se ne treba moliti SA onima koji krše zapovesti.

Ako je ovo drugo a mislim da jeste, onda je u pravu.

Jer ne treba praviti kompromis sa ljudima drugih crkava i sa njima se moliti zajedno.

A naravno da se treba moliti za bolesne.
You inquire if we should pray for none that are sick except those in the third angel’s message, or pray for all that shall make application, etc. (James 5:14, 15) is our rule to follow. “Is any sick among you? Let them call,” etc. It is those that are among us. God has shown me those who keep God’s commandments [are] to have nothing to do in praying for the sick of those who are daily trampling them underfoot, unless it is in some special case where souls are convicted of the truth and are decided to move out upon it. The partition wall between commandment keepers and those who trample them underfoot should be kept up. {Lt 11, 1853, par. 8}

:(

Poslednja izmena:
Natrag