Nastavak o plagiranju: Pogledajmo još koliko su beskrajni bili
literarno-kleptomanski apetiti Ellen White:
Mnogi, točnije rečeno, gotovo svi adventisti sedmog dana su pod dojmom da su tekstovi sadržani u knjigama Ellen White riječi koje je Bog izravno utisnuo u njezin um. Oni vjeruju da je Bog bio izvor njezinih spisa. Godine 1867. Ellen White je poticala to uvjerenje kod adventista, pišući ovako o svojim svjedočanstvima:
Riječi koje koristim u opisivanju onoga što sam vidjela su moje vlastite, osim onih koje mi je izgovorio anđeo, i koje uvijek stavljam u navodnike. (Ellen White,
Review and Herald, Oct. 8, 1867.)
Ali jesu li te riječi doista njezine? Nakon što je Walter Rea razotkrio razmjere plagiranja u kojima je Ellen White koristila druge autore, Warren Johns iz White Estatea je morao priznati:
Što više istražujemo fond knjiga koje je u svojoj biblioteci držala Ellen White, to više nalazimo primjera i otkrivamo načine na koje ih je koristila i opsega njihova korištenja. (Warren Johns,
Ministry, June, 1982.)
Ispostavilo se da su pravi izvori inspiracije Ellen White bili neadventistički autori, koje je ona još ranije opisala kao one "
koji su odbacili Božju istinu i prihvatili zablude te povjerovali u laži i tako postali prokleti." (Ellen White, Manuscript 1, 1849.) Preuzela je riječi baš tih "zabludjelih i prokletih" ministara (autora) i pripisala ih sebi.
U pismu napisanom 1905. Ellen White tvrdi da joj je Isus rekao: "Napiši poruke koje ti dajem, da ih ljudi dobiju." Zatim dodaje:
Ove su poruke napisane onako kako mi ih je Bog dao. Sama od sebe ne bih mogala iznijeti ove knjige, ali Gospodin mi je dao pomoć svoga Svetoga Duha. Ove knjige sadrže upute koje mi je Bog davao gotovo pola stoljeća. Sadrže svjetlo s neba i podnijet će ispit istrage. (Ellen White, Letter 39, 1905)
Ellen White vrlo jasna i nedvosmislena kada govori o procesu nastanka te o karakteristikama svojih spisa (knjiga). Prema njoj:
- Njezine knjige sadrže
poruke koje joj je Bog dao, a Isus uputio da napiše.
- Nije ih mogla
sama napisati.
-
Duh Sveti je bio njezin božanski
pomoćnik.
- Njezine knjige sadrže "
svjetlo s neba".
Ne zna se je li Ellen White imala božansku pomoć, ali sigurno je imala pomoć
od autora koje je osudila kao zabludjele i "proklete". Nije poznato li je Ellen White stvarno primila ikakvo svjetlo s neba, ali je sada potpuno bjelodana činjenica da je primila
mnogo "svjetla" od autora koje je osudila kao "
dio Babilona" i "
otpadničkog protestantizma". Budući da je uvelike plagirala ove autore, slobodno se može reći da većina "
svjetla s neba" u njezinim spisima nije uopće došla s neba, nego ga je Ellen White preuzela od neadventista -
protestanata koje proglasila
dijelom Babilona..
Na primjer, prilikom savjetovanja predsjednika Generalne konferencije ASD O.A. Olsena o važnom nadolazećem sastanku, Ellen White se "
obratila J.C. Geikieju" da priskrbi "svjetlo s neba" i uputi ga Olsenu. Pogledajte
uporedni prikaz teksta iz knjige
J.C. Geikie i pisma koje je
Ellen White uputila predsjedniku Generalne konferencije ASD O.A. Olsenu:
Napomena 1. Sav obojani tekst se slaže gotovo u slovo.
Napomena 2. Primjetite u vrhu uokvirene godine. Knjiga
J.C. Geikie objavljena je
10 godina prije slanja savjeta Ellen White Olsenu.
P.S. Razmislite. Kakva je to osoba koja ovako "divljački" krade tuđe tekstove, stavlja ih u svoje knjige (spise), "divljački" mlati novac prodajući ih, i još izjavi kako joj je sve ove riječi uputio sam Bog "direktno s prijestolja". I u slijedećem nastavku ćemo probati odgovoriti na pitanje:
Od koga potiče sve ono što je napisala Ellen White?