Ellen White - Božja vjesnica ili drska plagijatorica?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Novorodjeni Hriscanin, dakle zivi po obnovljenoj savesti, Duhom Hristovim, i ne upravlja se vise po spoljasnjem slovu.

Ne živi po slovu već živi u duhu tog slova. Tako da ako živi po tom duhu proizvod njegovog života je u skladu sa zakonom ne zbog slova već upravo kako si nagovestio zbog toga što ga probuđena savest vodi u tom pravcu. Tako dakle zakon se ispunjava ali u pravom duhu

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Međutim, postoji li nešto što treba da zna pre bilo kakve situacije u kojoj se nađe u pogledu svog postupanja?

Treba da poveruje u Hrista, kao sto je Slap i rekao. To je sve! Kad poveruje u njega, Bog ce upisati svoj zakon u njegovo srce. A to na sta ti navodis, kako oni koji po Hristu zive, ne zive po zakonu, je losa konstatacija. Jer zakon nije spolja, on je unutra, a kad je Hristos u srcu, i njegov Duh je u nama, on nas uci i vodi!

Ne živi po slovu već živi u duhu tog slova. Tako da ako živi po tom duhu proizvod njegovog života je u skladu sa zakonom ne zbog slova već upravo kako si nagovestio zbog toga što ga probuđena savest vodi u tom pravcu

Da ali ti ipak ne razumes pravilno, ti samo mislis da razumes..

Kad bi stvarno razumeo, onda ne bi Slapa pitao sta treba da zna pre svake situacije u kojoj se nadje..

Ne mora da zna nista!

Jer ako je Hristos u njegovom srcu, i ako Bozji Duh u njemu zivi, on ce ga pouciti ispravnom postupanju! Kao sto je Hristos rekao "kada dodje Duh Sveti, on ce vas nauciti i napomenuti vam sve sto vam rekoh".

Tako Jovane, ne treba unapred spoljasnji zakon, za koji ti mislis da prethodi necemu! Ono sto je vazno, jeste da primis Hrista u srce! A on ce ti pojasniti sve, uputice te na stihove i zakone.. Dakle, zakon ne prethodi, on dolazi kasnije. A prvo se trazi vera u Hrista i da ga primis u svoje srce! To je Slap dobro rekao, ali ti nisi razumeo..

I jos jednom bih naglasio, posto vi izvrcete i nas i nasu terminologiju (koja je Pavlova).. Kada mi kazemo da "nismo vise pod zakonom", to ne znaci da zakon vise ne postoji, vec da nije spolja na papiru ili u kamenu, nego je u nasim srcima!

Pogledaj sta Pavle kaze:

"A sad umrvši izbavismo se od zakona koji nas držaše, da služimo (Bogu) u obnovljenju Duha a ne u starini slova."

---> Bog dakle kroz novorodjenje - "obnovlja nas Duh" i tako zakon nije vise spolja na kamenu ili papiru, vec u nama.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mire, nema posvećenja bez pobede nad egom, pobede nad slabostima. Ne postoji mistično proviđenje za datu sitićuaciju i iskušenje života na osnovu prostog priznanja i formalnog ispovedanja. Jer svako ko se ne odrekne sebe(ega) i ne doživi unutrašnju promenu ne može biti vođen od Boga. Zato je potrebna borba sa slabostima kada dobijamo pomoć Hristovu i Duha Svetoga, ali te kad odlučimo da se borimo da egom. Tada ćemo vođeni biti u svakodnevnom životu. Bez toga, ostaćemo isti nepromenjeni.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A kako se menja covekov karakter? Da li spolja po slovu zakona, ili se to desava iznutra uticajem Svetoga Duha?

Mire, ne nasjedaj na "subotarsku njuejdžersku mantru". Jesi li primjetio, još prije, da je skoro svaka četvrta riječ u tripinim "nasiranjima" riječ karakter? A od nedavno ovom infantilnošću koristi se i Jovan, i njemu je svaka četvrta riječ karakter. A odakle im ovo, je li iz Svetog Pisma, ili od negdje drugdje? Pa provjerimo:

1. Ellen White je napisala knjigu pod naslovom "UM, KARAKTER I OSOBNOST"; u knjizi se pojam (riječ) karakter ponavlja 235 puta

2. Miloš Bogdanović - knjiga pod naslovom "ZAŠTO MNOŠTVO VERSKIH ZAJEDNICA"; u knjizi se pojam (riječ) karakter ponavlja 220 puta

3. Miloš Bogdanović - knjiga pod naslovom "PROKLETSTVO NACIJE; u knjizi se pojam (riječ) karakter ponavlja 157 puta

4. Miloš Bogdanović - knjiga pod naslovom "DISKUSIJA SA MUSLIMANIMA"; u knjizi se pojam (riječ) karakter ponavlja 339 puta
--------------------------------------------------------------------------------------------

A kako stvari stoje s Biblijom? Koliko puta se u Bibliji, koja je možda čak i veća od sve ove četiri knjige zajedno, pojavljuje pojam (riječ) karakter??? NULA PUTA! NITI JEDNOM!

Temeljna svrha čovjekova postojanja, iz perspektive kršćanina, jeste spasiti dušu, zavrijediti kraljevstvo Božje. Što nas sigurno vodi u kraljevstvo Božje? Upravo ovo: Rim 10,10: Doista, srcem vjerovati opravdava, a ustima ispovijedati spasava.

A što nam sigurno "zaključava vrataraja"? Upravo ovo: Iv 8,24: "Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

A što čine gnostici i njuejdžeri, kakvi su ovdje tripo i Jovan, a zapravo subotari (EGWisti) generalno? Oni iz čovjekova spasenja pokušavaju istjerati Isusa, pa onda takvim ljudima nasiru razne gluposti, imbecilnosti, kao što je ova njihova mantra o karakteru. Oni su pobunjenici protiv Kristove crkve i Krista, od kada su nastali. Dakle, od one noći kada im se 'proročica' valjala po podu, drugi je nazivali "kopijom Krista", a u susjednim sobama, niti 5 metara dalje, orgijali drugi adventistički pioniri. Na primjer, kao orgijaš, u iskazu svjedoka koji su svjedočili o jednom takvom okupljanju, spominje se i budući 'proročinin' muž James White. Je li on promjenio karakter kurvara?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"A svima govoraše: Ko hoće da ide za mnom neka se odreče sebe i uzme krst svoj i ide za mnom.", Luka 9, 23

Odricanje od sebe tj. ega jeste put hrišćanina. Tako kaže sam Hristos. Odreći se sebe, šta drugo znači osim borba sa svojim slabostima, pobeda nad svojim navikama, a to se tiče karaktera. Niko nepromenjen ne može baštiniti carstva nebeskog.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Odgovori Isus i reče mu: zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može videti carstva Božijega", Jovan 3,3

Šta je nanovo rođenje osim promena karaktera i promena života u odnosu na dotadašnji. Da se može ostati isti, Hristos ne bi govorio ovde o novorođenju. Svako ko ostane isti sa svim svojim prirodnim sklonostima taj ne može videti carstva nebeskog. Neka se niko ne zavarava.

Baš zato što većina hrišćanskog sveta ovo prezire i olako razume, odatle tako svetovan život kod onih koji se izdaju za hrišćane koji podrazumeva sve nevolje i nedaće koje iz takvog sveta dolaze-ratovi, beda, kriminal, gnev. Kada bi hrišćanski svet ozbiljno shvatio ovo tada oni koje se zovu hrišćanima nikada ne bi bili odgovorni za zla koja dolaze iz njihovih sredina.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ili je od Boga ili od sotone?

Pogledajmo što Ellen White tvrdi o izvoru svojih spisa:

Bog je progovorio kroz telo od praha. Možda ćete reći da je ta poruka bila samo jedno obično pismo. Da, to je bilo pismo, ali sam na pisanje bila pokrenuta Božjim Duhom da bi vam prenela ono što mi je bilo pokazano. U pismima koja vam pišem i u svedočanstvima koja iznosim, ja izlažem ono što mi je Gospod otkrio. Ni u jednom članku koji sam napisala za naše listove ja ne iznosim samo svoje ideje. To su poruke koje mi Bog otkriva u vizijama - dragoceni zraci svetlosti koja blista sa Njegovog prestola. (Testimonies, vol. 5, pp. 63-67)

A sada usporedno pogledajmo slijedeća dva teksta:

(James A. Wylie, Povijest Protestantizma, 1876. god) Zurich is pleasantly situated on the shores of the lake of that name. This is a noble expanse of water, enclosed within banks which swell gently upwards, clothed here with vineyards there with pineforests, from amid which hamlets and white villas gleam out and enliven the scene, while in the faroff horizon the glaciers are seen blending with the golden clouds. On the right the region is walled in by the craggy rampart of Albis Alp, but the mountains stand back from the shore, and by permitting the light to fall freely upon the bosom of the lake, and on the ample sweep of its lovely and fertile banks, give a freshness and airiness to the prospect as seen from the city, which strikingly contrasts with the neighboring Lake of Zug, where the placid waters and the slumbering shore seem perpetually wrapped in the shadows of the great mountains.

(Ellen White, Manuscript 29, 1887. god) Zurich is pleasantly situated on the shores of Lake Zurich. This is a noble expanse of water, enclosed with banks which swell upwards, clothed with vineyards and pine forests, from amid which hamlets and white villas gleam out amid trees and cultivated hills which give variety and beauty to the picture, while in the far off horizon the glaciers are seen blending with the golden clouds. On the right the region is walled in with the craggy rampart of the Albis Alp but the mountains stand back from the shore and by permitting the light to fall freely upon the bosom of the lake and on the ample sweep of its lovely and fertile banks, give a beauty to the picture which pen or brush of the artist could not equal. The neighboring lake of Zug is in marked contrast to Zurich. The placid waters and slumbering shore seem perpetually wrapped in the shadows.
-------------------------
Uočite!?!? Ova dva teksta su gotovo pa kao kopija jednaki. Razliku sam u tekstu Ellen White naznačio crvenom bojom i podvučeno, a u tekstu James A. Wylie-a zelenom bojom i podvučeno. Sve ostalo slaže se "do u riječ". Još jedna stvar, Ellen White je svoj tekst napisala 11 godina nakon objave teksta James A. Wylie-a!

Probajmo riješiti zagonetku. Naime, u ovoj "literarnoj jednadžbi - literarnoj dvojbi", moguća su dva riješenja, od kojih je jedno realno i točno, a ono drugo je iracionalno, pa onda i netočno.

1. Tvrdnja Ellen White, da je sve što je napisala dobila direktno od Boga, je ISTINITA.

Ovo nužno znači da je Bog još prije nekoliko puta pročitao knjigu James A. Wylie-a, naučio je napamet, i onda je u vizijama Ellen White diktirao a ona je sve to zapisala.

2. Tvrdnja Ellen White, da je sve što je napisala dobila direktno od Boga, je LAŽ.

Ovo znači da ipak Bog nije napamet naučio tekst knjige James A. Wylie-a, i u vizijama ga diktirao Ellen White, nego je činjenica i istina da je Ellen White samovoljno posegnula za knjigom James A. Wylie-a, i tamo pokrala što god se njoj prohtjelo.

P.S. Sve ovakve dvojbe ostavljat ćemo svakom čitatelju, kao trening razuma, da ih sam domisli.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, nema posvećenja bez pobede nad egom, pobede nad slabostima. Ne postoji mistično proviđenje za datu sitićuaciju i iskušenje života na osnovu prostog priznanja i formalnog ispovedanja. Jer svako ko se ne odrekne sebe(ega) i ne doživi unutrašnju promenu ne može biti vođen od Boga. Zato je potrebna borba sa slabostima kada dobijamo pomoć Hristovu i Duha Svetoga, ali te kad odlučimo da se borimo da egom. Tada ćemo vođeni biti u svakodnevnom životu. Bez toga, ostaćemo isti nepromenjeni.

Pa ja nisam napisao nista suprotno. Onaj koji dolazi Hristu, i koji ga prima u svoje srce, odnosno onaj koji mu predaje svoj zivot, taj ne moze biti egoista. Ali moze sam sebe da zavarava..

Hajde da priznamo, svi mi patimo od ega, neko manje neko vise.. A to ne znaci da Hristos ne zivi u mnogima od nas, jer covek vise puta padne pa ustane.. Zato je potrebno predavati se Bogu svakog dana, i biti nanovo krsten Svetim Duhom. To nije nesto sto se jednom uradi.

Slicno je kada jedes i pijes, nije ti dovoljno jednom jesti, pa vise ne moras nikada, nego se svaki dan moras hraniti da bi ziveo. Tako i duhovan covek, "ne zivi samo od hleba, nego od svake reci koja izlazi iz usta Bozjih"..

Svakodnevno predanje i krstenje Duhom je kljuc pobede nad grehom!

"A svima govoraše: Ko hoće da ide za mnom neka se odreče sebe i uzme krst svoj i ide za mnom.", Luka 9, 23

Ako pogledas druge prevode, tamo stoji "neka uzme krst svoj i STALNO ME SLEDI" - sto ukazuje na proces. Bas ono sto sam ja gore rekao. Nije dovoljno jednom se odreci sebe, vec to moras ciniti svaki dan, pa i vise puta dnevno, jer covek se predomisli u toku dana i stotinu puta. Zato je i neprestana molitva veoma bitna..

Šta je nanovo rođenje osim promena karaktera i promena života u odnosu na dotadašnji. Da se može ostati isti, Hristos ne bi govorio ovde o novorođenju. Svako ko ostane isti sa svim svojim prirodnim sklonostima taj ne može videti carstva nebeskog. Neka se niko ne zavarava.

Pa ako neko misli da moze ostati nepromenjen, a naslediti carstvo Bozje, taj ne poznaje evandjleje. Zahteva se promena, drasticna promena zivota.

Baš zato što većina hrišćanskog sveta ovo prezire i olako razume, odatle tako svetovan život kod onih koji se izdaju za hrišćane

Da, ali to nisu ni katolici ni pravoslavci koji tako veruju, mozda tamo neki klutovi. Oni vicu "Bog je ljubav", verujte i bicete spaseni, ne trebate nista drugo da radite, ne zahteva se promena zivota, i onda bludnice.. To veze nema sa tradicionalnim crkvama i vodecim protestantskim, pa ne znam zasto to pominjes?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
kako stvari stoje s Biblijom? Koliko puta se u Bibliji, koja je možda čak i veća od sve ove četiri knjige zajedno, pojavljuje pojam (riječ) karakter??? NULA PUTA! NITI JEDNOM!

To nema veze sa cinjenicom da se zahteva promena zivota. Nije vazna rec vec smisao, i pravoslavna crkva uci isto. U Bozji grad nece uci nista necisto..

To naravno ne znaci, da ce svaki covek biti na istom duhovnom nivou, ali trebamo se truditi. Na kraju ono sto nam nedostaje, to ce pokriti Hristova pravda.

Ja ne znam oko cega se vi prepirete, kad i katolicka i pravoslavna i adventisticka uce isto po tom pitanju? Ne moze neko nepromenjen uci u Hristovo carstvo, to bi samo znacilo da on ne ceni Bozi dar, ako nastavi i dalje da gresi.. Mi iz ljubavi i zahvalnosti prema svom Ocu Bogu, odlucujemo da ga vise ne vredjamo..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Da, ali to nisu ni katolici ni pravoslavci koji tako veruju, mozda tamo neki klutovi.

Deklarativno sve hrišćanske zajednice to pričaju ali suštinski ne žive tako. To je problem. Na kraju krajeva, spremni su kada dođu u konkretnu situaciju gde je na ispitu njihova duhovna zrelost kroz iskušenja da i deklarativno pobiju ono što tvrde i veruju. Na kraju krajeva, to vidimo u praksi gde je prisutan gnev, mržnja, psovanje, ubijstva itd..baš iz tog formalno hrišćanskog sveta.

Natrag