Ne vredi bilo kome ukazivati na konkretnu zapovest dok se zanemaruje unutrašnja promena karaktera.
To sam objasnjavao i kod Kainosa na forumu. Mi ne znamo da li je neko novorodjen duhom, ili on misli da jeste, a to zna samo Bog. U tom slucaju, mi ne mozemo takvom obecavati materijalne blagoslove ako drzi subotu. Blagoslovi mogu doci, samo ako je osoba potpuno promenjena iznutra. Zato sam rekao, neka covek radi subotom, jer sto bi ga uvalio u neprilike, da ostane bez hrane, i on i njegova porodica. Neka se moli Bogu, pa ako je Bozja volja da mu stvori mogucnost da svetkuje subotu.
Rekao si da kada se nađemo u nekoj situaciji znaćemo šta da radimo. Međutim, tu ja ne vidim nikakve implikacije na karakterne promene o kojim Pismo govori i koje je srž jevanđelja. Jer ako ti nisi promenjen iznutra, kako ćeš odgovoriti adekvatno situaciji? Jer sa nepromenjeneim srcem tvoja reakcija i moja biće plod našeg starog čoveka.
Jovane, kada se covek rodi, on nasledjuje duh svojih roditelja. Taj duh je nosioc Bozanske informacije. On poducava coveka kako da zivi. Tako i ptica zna da leti, jer joj je usadjeno znanje po tom istom duhu. I zato prvom coveku Adamu nije bio potreban neki
"pisani zakon", jer je imao zakon u srcu!
Medjutim, kako je u svet usao greh i kroz greh smrt, tako je i ovaj duh prestao da vrsi svoju funkciju. Pa je coveku otupela savest!
Da bi to ispravio, Bog je covekov duh zamenio Hristovim Duhom - Svetim Duhom. A to je licnost Hristova u nama, i taj Duh nas uci kako da zivimo! To je onaj tanak i tih glas koji cujes svaki put kada krenes da uradis nesto pogresno pa te on zaustavi. Tako vise ne trebamo neki spoljasnji zakon da po njemu zivimo, kao sto ni Adamu nije trebao. Jer sam Bog nas uci Duhom svojim koji je u nama!
A to je ono sto Pavle govori, da nam
"SAVEST SVEDOCI DUHOM SVETIM". I kad govori da
"nismo vise pod zakonom", ne znaci da zakon vise ne postoji, vec da nije spolja na papiru ili kamenu, nego je u nasem srcu!
Novorodjeni Hriscanin, dakle zivi po obnovljenoj savesti, Duhom Hristovim, i ne upravlja se vise po spoljasnjem slovu. Sveti Duh ga ispravlja, i sam Bog u njemu zivi. O tome pise Pavle u svim svojim poslanicama!
Moras vise citati o novorodjenju, sta ono znaci, da bi shvatio. Termin
"novorodjenje" nije simbolika, vec stvaran dogadjaj!
Dakle, ne možeš očekivati da ćeš u datoj situaciji odreagovati po volji Božijoj ako ti je karakter nepromenjen.
A kako se menja covekov karakter? Da li spolja po slovu zakona, ili se to desava iznutra uticajem Svetoga Duha?
Jevreji se mucili sve vekove da postignu "savrsenstvo" i promenu karaktera drzeci se slova, pa nisu uspeli!
To govori, da zakon sam po sebi ne moze "usavrsiti" coveka, vec mu je potrebna unutrasnja promena. A ta unutrasnja promena je doslovna, a ne simbolicna!
Kada se covek
"nanovo rodi", njegova unutrasnja priroda se menja, njegov duh se zamenjuje Hristovim Duhom (Svetim Duhom). Tako i Bog u coveku zivi i on ga uci sta da radi u odredjenim situacijama, i ne treba mu vise zakon na papiru!
Zato i Pavle kaze da
"nismo vise pod zakonom". Ne upravljamo se vise
"po slovu", vec po savesti, jer taj zakon je upisan u nasa srca! I to doslovno upisan! Tako citas u SZ -
"NOV DUH METNUĆU U NJIH, i izvadiću iz tijela njihova kameno srce i daću im srce mesno".
Zato i Pavle kaze da
"zakon urezan u kamenje... PRESTAJE". On gubi svoju fumkciju, sluzio je da ljudi ne postanu jos gori, vazio je do Hrista, a nakon toga je
Hristos u nama, i zato ne trebamo vise
spoljasnja uputstva, jer Bog nam svedoci Duhom Svetim koji je u nama, on nas uci! To Pavle jasno naglasava u svojim poslanicama i apostol Jovan kada kaze -
"I vi pomazanje što primiste od Njega, u vama stoji, i ne trebujete da vas ko uči; nego kako vas to samo pomazanje uči u svemu, i istinito je, i nije laž, i kao što vas nauči ostanite u njemu."
I kada Hristos kaze
"ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne moze uci u carstvo nebesko", sta mislis zasto je to rekao?
Kad bi od spoljasnjeg zavisilo, onda bi svi usli, ali to zavisi od "unutrasnje promene".
A ta unutrasnja promena je doslovna - menja se nasa priroda (tj. duh u nama)! Zato je i Hristos morao ziveti i umreti za nas, jer njegov Duh primamo u sebe, da po njemu zivimo!
To je sustina evandjela! Sustina Hriscanstva!
Ako ovo ne shvatas, nista ti ne vrede ove silne rasprave..