Ekumenizam

Član
Učlanjen(a)
04.05.2010
Poruka
115
Otvaram ovu i ovu temu jer sam u nekoliko svojih prethodnih postova pisao na temu o novom svetskom poretku, o osnivačima, trenutka nastajanja, evoluiranja i njegove prožetosti kroz svaku poru današnjeg modernog doba. Ovo je samo još jedna neizostavna priča koja je deo iste ideje ili nije?
Pogled sa jedne strane
Ekumenizam je težnja da se pronađe tolerancija i saradnja između raznih vera.
Tolerancija radi smanjenja napetosti i netrpeljivosti na određenim delovima sveta i omogućavanje razumevanja drugoga.
Saradnja između crkava (hrišćanskih) radi očuvanja ideje Boga kao stvaraoca u moderanom svetu, svetu koji umnogome smanjuje uticaj i moć religije.
Ekumenizam ne znači stapanje u jednu crkvu vec koegzistiranje.
Danas je već normalna pojava, u nekim okolnim zemljama se ekumenistička liturgija održava povodom svih značajnijih, za narod bitnih datuma, jačajuci pri tome i identitet naroda u celini.
A negacija ekumenizma je svakako verski fanatizam i isključivost. Ja ne verujem u jedinu pravu veru, svaka vera je prava ako ljudi veruju u njega.
To je otprilike jedan globalni stav koje covek kao bice moze da prihvati, ili ne?

Pogled sa druge strane
Zašto se protiviti istinskoj Pravoslavnoj crkvi tj. zilotima, istinskim pravoslavcima, koji se bore protiv ekumenizma, da li to znači da čim je i zvanična SPC stupila u svetski savez crkava pala u jeres! Istina i laž ne mogu zajedno da se mešaju,jer tada i istina postaje laž!
Ujedinjenje je moguće samo ako se svi otpadnici od crkve Hristove pokaju za svoje raskolništvo i vrate staroj veri, stadu Hristovom od kog su otpali,to jest pravom istinskom izvornom pravoslavlju kome su svi pripadali do 1054 godine i velikog raskola,neračunajući raskole pre toga npr.arijanstvo itd. Ako su svi bili izvorno pravoslavni,a onda se odvojili rimokatolici, a od njih još mnogo nazovi veroispovesti,o kakvoj je to jedinstvenoj svetskoj crkvi reč. Može da postoji samo jedan put sa kojeg su skrenuli.
Svako ima mudrosti da vidi razliku između pravog i lažnog sveštenstva i prave i lažne crkve Hristove.
Ekumenistički pokret pokušava da stvori novu religiju za novo doba, da li se može vera istinska menjati i prilagođavati vremenu jer Bog je isti i juče i danas i sutra, pa bi i vera trebala da ostane ista.

Nadam se da će se neki upućeniji uključiti i dati svoje mišljenje na ovu temu.

wcc_logo.gif
World
Council of Churches

witness1.jpg

Istorijat
Istorijski koreni Svetskog saveta crkava nalaze se u studentskim i slobodarskim pokretima 19. veka, 1910 Edinburška sveta misionarska konferencija, a 1920 poslanica iz (pravoslavne) Sinod Carigradske, sugerišući "zajedništvo crkava", kao Lige naroda. Lideri koji predstavljaju više od 100 crkava glasali u 1937-38 za osnivanje Svetskog Saveta Crkava, ali njegova inauguracija je odložena nakon izbijanja Drugog svetskog rata.
Dva pionirska SSC projekata su pokrenuta u saradnji sa IMC-u 1946: Komisija crkava na međunarodnim poslovima (CCIA), kao i Ekumenski institut u Bossei, u Švajcarskoj. Danas Vaseljenski Institut pruža magistarske i doktorske diplome u ekumenskom studija kroz Bogoslovski fakultet Univerziteta u Ženevi.
[/I]

Svetski savet crkava je zajedništvo crkava koje ispovedaju Gospoda Isusa Hrista kao Boga i Spasitelja, po pismu, i zato pokušavaju da ispune njihove zajedničke zajedno poziva na slavu jednog Boga, Oca, Sina i Svetoga Duha.

To je zajednica crkava na putu ka vidljivo jedinstvo u jednoj veri i jedan evharistijskog zajedništvo, izražena u bogosluženja i zajedničkog života u Hristu. Ona nastoji da napreduje ka ovom jedinstvu, kao što je Isus molio za svoje sledbenike, "tako da svijet vjeruje." (Jovan 17:21)

Svetski savet crkava (SSC) je najšira i najinkluzivniju među mnogo organizovanijim izrazima modernog ekumenskog pokreta, pokreta čiji cilj je jedinstvo hrišćana.

SSC okuplja 349 crkava, denominacije i crkve stipendija u više od 110 zemalja i teritorija širom sveta, što predstavlja više od 560 miliona hrišćana, uključujući i većinu pravoslavnog sveta crkava, na desetine Anglikanske, Krstitelja, luteranski, metodističke i Reformatorske crkve, kao i mnoge objedinjene i nezavisne crkve. Dok je većina crkava osnovana u Evropi i Severnoj Americi, danas većina članica crkve nalazi se u Africi, Aziji, Karibima, Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i Pacifiku.

Za svoje članove crkve, SSC je jedinstven prostor: jedan u kojem oni mogu da odražavaju, govore, deluju, obožavaju i podržavaju jedni druge, dele i debatuju međusobno.
Kao članovi ove družine, SSC članovi crkve:
su pozvani da ostvare jedinstvo u jednoj veri i jedan evharistijsko zajedništvo;
promovišu njihova zajednička svedočenja u radu za misiju i evangelizaciju;
uključe u hrišćansku službu služeći ljudsku potrebu, rušenje barijera između ljudi, tražeći pravdu i mir, te potvrde integritet stvaranja u jedinstvu, bogosluženju, misijama i uslugama.

Izvor: web site World Council of Churches oikoumene.org

Ја подржавам ово друго мишљење,али морам да те исправим.Нису у питању расколи него јерец екуменизма.

Član
Učlanjen(a)
01.09.2009
Poruka
3
Zašto se protiviti istinskoj Pravoslavnoj crkvi tj. zilotima, istinskim pravoslavcima, koji se bore protiv ekumenizma - зилоти нису никакви истински православци него јерес која се појавила у новије време и која се заузима за некакву " имагинарну одбрану" православља од екуменизма иако не знају ни шта је значење истог... те у својој параноји робују некаквој завери о могућем доласку папе у Србију иако је неосновано веровање да нечијим доласком можемо да "претрпимо" некакву штету.
Ако се не варам 2006. године папа Бенедикт је био у посети нашем Васељенском патријарху, па зар је то умањило православност нашег васељенског патријарха... И зар ће опет ако до сусрета дође то умањити православност нашег патријарха Иринеја... Изгледа да је неке који тврде да по Христу живе захватила некаква болест самозатварања и параноичног понашања!? Или је овде на делу снага, односно слабост наше вере... па се хватамо за сламку не бисмо ли оправдали неоправдане ставове?
Исто тако се јавља некакав безразложан страх од екуменизма. Те се у тумачењу овог појма понашамо и сами као римокатолици. А шта је заправо Православни екуменизам: "Правослани екуменизам као израз васељенског карактера истинске, Православне Цркве, пројава димензија спасоносног Домостроја Христовог, знак Светотројичне богосличности и христолошке Богочовечности Цркве (Јн. 17, 2 - 3. 17 - 23). Православна - Једна, Света, Католичанска и Апостолска Црква - Саборна је по томе што је дијахронично и дијапросторно васељенска = екуменска, и тога свога карактера она се не може, и не сме, одрећи". Патријарх Иринеј нема ништа другачије погледе на екумеизам и дијалог од управо наведеног тумачења Православног екуменизма? Више је него очигледно да у одређеним сумњама одређена групација људи потцењује нашег патријарха српског господина Иринеја.

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Zašto se protiviti istinskoj Pravoslavnoj crkvi tj. zilotima, istinskim pravoslavcima, koji se bore protiv ekumenizma - зилоти нису никакви истински православци него јерес која се појавила у новије време и која се заузима за некакву " имагинарну одбрану" православља од екуменизма иако не знају ни шта је значење истог... те у својој параноји робују некаквој завери о могућем доласку папе у Србију иако је неосновано веровање да нечијим доласком можемо да "претрпимо" некакву штету.
Ако се не варам 2006. године папа Бенедикт је био у посети нашем Васељенском патријарху, па зар је то умањило православност нашег васељенског патријарха... И зар ће опет ако до сусрета дође то умањити православност нашег патријарха Иринеја... Изгледа да је неке који тврде да по Христу живе захватила некаква болест самозатварања и параноичног понашања!? Или је овде на делу снага, односно слабост наше вере... па се хватамо за сламку не бисмо ли оправдали неоправдане ставове?
Исто тако се јавља некакав безразложан страх од екуменизма. Те се у тумачењу овог појма понашамо и сами као римокатолици. А шта је заправо Православни екуменизам: "Правослани екуменизам као израз васељенског карактера истинске, Православне Цркве, пројава димензија спасоносног Домостроја Христовог, знак Светотројичне богосличности и христолошке Богочовечности Цркве (Јн. 17, 2 - 3. 17 - 23). Православна - Једна, Света, Католичанска и Апостолска Црква - Саборна је по томе што је дијахронично и дијапросторно васељенска = екуменска, и тога свога карактера она се не може, и не сме, одрећи". Патријарх Иринеј нема ништа другачије погледе на екумеизам и дијалог од управо наведеног тумачења Православног екуменизма? Више је него очигледно да у одређеним сумњама одређена групација људи потцењује нашег патријарха српског господина Иринеја.

Ja bih samo još dodao (opet)jer izgleda da u svakoj prilici moram da podsećam.
Ovi ljudi koje sada nazivaju ili koji sebe nazivaju ziloti su u stvari pseudoziloti.
Molim da se misli na to prilikom diskusija.
Zilot je jako dobra reči i odnosi se na čoveka koji živi u Hristu i brani hrišćanstvo a nema veze sa ovima koji brane šta već brane .

Da dodam i po pitanju teme,da nas upravo ta naša težnja ka Bogu obavezuje da pružamo ruku posrnulima i da tražimo izgubljene ovčice.
Na forumu ŽRU gde mogu da se prate diskusije naših i drugih teologa jasno može da se vidi i shvati šta misle naši sveštenici i studenti PBF-a.Odnosno kako teološki učeni ljudi shvataju sadašnja dešavanja unutar naše crkve i odnose sa drugima.Mogu samo da preporučim svakom pre nego što počne da priča o "ekumenizmu" prvo ispita kakav je stav naše crkve a ne ono što pričaju na B92 ili žutoj štampi.Da bi shvatili potrebno je imati ipak izvesna predznanja.
Pošto je reklamiranje foruma pravilnikom zabranjeno mogu da pošaljem link onima koje interesuje forum.

Učlanjen(a)
22.03.2010
Poruka
346
Na ovom forumu je bilo pravih zilota ali su se ljudi povukli jer su dozivljavali stalne napade od strane takozvanih Pravoslavaca a ti takozvani Pravoslavci nemaju veze sa Pravoslavljem.Ja ovde ne predstavljam zilote jer nisam zilot ali oni su me jako odusevili jer su jedini na pravi nacin ustali u odbranu Pravoslavlja a protiv ekumenista.Ekumenizam je najvece zlo sto se moglo desiti Srpskome narodu ja cu se boriti protiv njega dok u meni snage i duha ima.Ja necu izdati veru Pravoslavnu za ciniju papinog pilava!Takozvani Pravoslavci kojih ima na ovom forumu ekumenizam nazivaju nesto novo i nesto dobro kao toboze da je stari nacin sluzenja zastario.Pa ja pitam te ekumeniste kako moze da zastari sluzba Gospodu, jel ova do sada nije valjala, pa kako po ovoj sluzbi nastade ovoliko svetitelja???Sa ekumenizmom gubimo blagodat Svetoga Duha a kada se izgubi ta blagodat onda ce nam se kao i kod katolika od Svete Vodice stvarati zabokrecina pa cemo i mi kao i oni sipati soli u nju da duze traje!!!A sta mislite vi ekumenisti kako sa nebesa gleda na vasu izdaju Sveti otac Sava Nemanjic,Sveti Vasilije Ostroski i svi Sveti?Koliko to vasa dusa vredi pa vas papa rimski kupi?Ja vas upozoravam dodjite sebi dok vas Gospod jos trpi njemu kad prekipi vasa jeres i lazno predtavljanje i licemerstvo tesko vama za veke vekova amin.Kako to da nema tog novca da bi mene papa rimski mogao da kupi i kada bi mi zivot bio u pitanju kleknuo bih i rekao seci mi glavu necu u jeres.Opet ponavljam dozovite se jer nemate pojma sa cim se igrate kockate dusu svoju!!! A sta je vrednije od duse???I jos nesto da dodam da sve ove nevolje sto nam se desavaju i sto ce da se dese mozete videti u *Nebeskoj Liturgiji* od Svetog vladike Nikolaja Velimirovica.Kaze neko sa ovoga foruma da to nije istina da nasi mladi svestenici teze ka ekumenizmu a kako li je to mislio kada lazni patrijarh irinej se javno izjasnio za ujedinjenje sa katolicima.

Član
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poruka
34
Ekumenizam u senci globalizma. Ta dva pojma ne mogu da se odvojeno posmatraju ni u sadasnjosti niti u duzem buducem periodu. Uz svo prihvatanje i postovanje vrednosti i pozitivnih ciljeva, (na primer postovanje ljudskih prava) mnogo sta je negativno i pogubno (po meri svetskog policajca) - zadovoljenje sve veceg apetita male grupe ljudi na racun velike vecine.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Ekumenizam kao i globalizam su pozitivne ideje , no one se mogu zloupotrebiti, kao što su se vekovima zloupotrebljavale (pod okriljem raznih ideologija). Današnje globalističke težnje ne treba mešati sa ekumenizmom.
Iza današnjeg globalizma u političkom a naročito ekonomskom smislu stoje Ameri i multinacionalne kompanije a iza ideje o ekumenizmu stoji Vatikan . Znači jedno s drugim nema veze . Niti Amerikanci i multinacionalne kompanije nešto puno mirišu Vatikan, a niti Vatikan ljubi masonsku Ameriku a pogotovo multinacionalne kompanije. Ovo što sam napisao jeste u neku ruku površno i poluistinito no još je površnije i neistinitije tvrditi kako je ekumanizam i globalizam isti proces.
Ali sad ostavimo globalizam to nje tema, ono što je glavno pitanje je kako SPC treba da reaguje na današnji trenutak.
Ako bi slušali ove pseudozilote onda bi SPC trebala da se izoluje i da se povuče u manastire neprihvatajući razgovore i predloge sve do sudnjeg dana. No sva sreća SPC je odabrala razumniju opciju razgovora jer jedino se razgovorima (iako možda teškim i neprijatnim) može doći do nekakvog dogovora o pitanjima koje su vezani za saradnju i eventualno buduće crkveno zbližavanje. Ovi razgovori treba da se odvijaju sa svim tradicionalnim religijama koje su nastale iz hrišćanstva ali i drugim religijama. A sad, do nekakvog ujedinjenja teško da može doći sve dok Vatikan ne odustane od potčinjavanja i misije unijaćenja pravoslavnih na Balkanu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poruka
34
Globalizam je siri pojam od ekumenizma. Cilj je jedno trziste, jedna (svetska) vlada, jedna (svetska) vera. Ekumenizam je jedan stepenik na putu do tog cilja.
Sta je pogresno u ekumenizmu? To sto se ide na ujedinjenje pod papsku kapicu. Ne mogu ni ja, ni ma ko dobronameran, da se protivimo razgovorima, saradnji. Ali ako neko ocekuje da prihvatim papu kao bozjeg izaslanika, kao posrednika izmedju mene i boga, vara se. Jedan od razloga sto se protivim, meni sasvim dovoljan je - otkup greha. U katolicanstvu, bukvalno, da se novac, plati se i zdravo. U pravoslavlju - pokajanje.
Sta treba da radi SPC? Da sredi svoje redove, (ne samo meni, vecini pripadnika crkve, vidljive su slabosti i losi uticaji). A naravno da treba da saradjuje, razgovara, ne samo sa pripadnicima drugih pravoslavnih crkava, katolicke crkve, protestantima, islamskih i drugih zajednica.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Globalizam je siri pojam od ekumenizma. Cilj je jedno trziste, jedna (svetska) vlada, jedna (svetska) vera. Ekumenizam je jedan stepenik na putu do tog cilja.
.
Kako ti znaš da je cilj globalizma jedna vera kada su se masoni vekovima borili protiv Vatikana i Pape. Kako si samo došla do te informacije , da ti možda veliki majstor iluminatorske velike lože nije rekao.
Sta je pogresno u ekumenizmu? To sto se ide na ujedinjenje pod papsku kapicu. Ne mogu ni ja, ni ma ko dobronameran, da se protivimo razgovorima, saradnji. Ali ako neko ocekuje da prihvatim papu kao bozjeg izaslanika, kao posrednika izmedju mene i boga, vara se. Jedan od razloga sto se protivim, meni sasvim dovoljan je - otkup greha. U katolicanstvu, bukvalno, da se novac, plati se i zdravo. U pravoslavlju - pokajanje.
Sta treba da radi SPC? Da sredi svoje redove, (ne samo meni, vecini pripadnika crkve, vidljive su slabosti i losi uticaji). A naravno da treba da saradjuje, razgovara, ne samo sa pripadnicima drugih pravoslavnih crkava, katolicke crkve, protestantima, islamskih i drugih zajednica.
Vidiš ja se slažem sa ovim što si napisala ali pseudoziloti se ne slažu, oni su protiv razgovora i bilo kakve saradnje.

Član
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poruka
34
E vidis rollmilane zbog takvog tvog stava i zbog stava SPC ide ovo!

Izvini, na osnovu cega izjednacavas rollmilanov stav sa stavom SPC?
Gde si pronasao informacije o stavu SPC? Verujem da se ne oslanjas na razna pisanija na raznim forumima o ekumenizmu, gde se mnogi koji se izjasnjavaju za ateiste i protivnike SPC, zalazu za ekumenizam?

Rollmilane, ljubav izmedju Vatikana i masonske Amerike, je komplikovana. Medju masonima je mnogo katolika. Vatikan je vlasnik mnostva akcija u mnogim multinacionalnim kompanijama. Neke svadje koje se dese, ticu se poreza, plena, podele profita.

Natrag