Mogu, ali ja ću na svoj način.
Previše je materijala da bih sad pretraživala što je sve Slap napisao i što si ti ( ili nisi) odgovorio. Ja vidim da tebe ne smetaju neke stvari koje nama bodu oči. Jer meni se odmah "upali alarm" kad čitam o vremenu
bez milosti. Ja ne znam što je to.
"Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje
vrijeme"... ali "
Ljubav i vjernost Gospodnja traje dovijeka."
Prestaje onoga časa kad čovjek prepusti dušu svom Stvoritelju ili što neko lijepo reče: ostavi svoju svijetiljku jer mu je zasjalo Sunce.
Želim ti još jednom ponoviti:
Milosrđe Božje će nas uvijek pratiti!
Nemoj mu ti sam stavljati zapreke ni ograničenja.
Sad tema. Uzet ću ovaj primjer:
Ti odgovaraš ovako:
Ovo što je Slap citirao je Ellenina blasfemija. I ja tako mislim i to sam već rekla. Totalni promašaj kao proročice, vizionarke, lidera... vjernički stav joj je bio manjkav, čak su i sve ljudske kvalitete došle u pitanje. Zašto?
Zato što je posegnula za temama koje su apsolutno nadišle njezin kapacitet. Govorila je što je mogla i znala, ali vjerojatno nije znala kud će je sve to odvesti.
"Doista, tko spozna misao Gospodnju, tko li mu bi savjetnikom? (Rim 11, 34).
Moj je dojam da je Ellen bila svjesna
da nije proročica, ali je prihvatila tu ulogu jer je njezin cilj bio da se nešto spasi...pa je i sebe "žrtvovala" za taj cilj. To sam zaključila po jednom detalju kad je nakon neke debate o zatvorenim vratima ( gdje su joj moguće iznijeli svu ludost takve nauke), ona imala "viđenje" i rektificirala svoj prvotni stav. To je jako prozirno i predvidljivo. I to je nesigurnost.
Ti je braniš, u redu, (to razumijem), ali i dalje stoji da ne možeš opravdati njezino vjerovanje u zatvorena vrata za grešnike. Nije bibliski utemeljeno, ni teološki opravdano, niti ljudski prihvatljivo. Možeš samo po osjećajima, ali jaki osjećaji isključuju razum.
Mislim da se nikada neće moći ni približiti, a kamoli usaglasiti, katolička i adventistička doktrina jer tebi ne stvara problem ni zatvorena vrata za grešnike ( bez obzira na koje se godine to odnosilo), ni vrijeme isteka milosti, (bez obzira što kažeš da je tako bilo u Nojino vrijeme), ni čišćenje svetišta, ni istražni sud i sve drugo što ima adventizam, a što vam ostali kršćani ubrajaju kao teške zablude i antibiblijska učenja. Ti/ vi možete reći imamo citate iz Biblije, ali isto tako morate biti svjesni da su to
novotarije koje ste sami uveli s nakanom da se spasi cijeli pothvat Millera i pristaša. I kad posežete za citatima iz Biblije, oni su "mršavi", ne dokazuju ništa osim onoga što vama treba za opravdanje. Jednako kad citirate Ellen, nađete neki stih iz Biblije, ali mnoštvo drugih ne možete opravdati. Ako vam se ukaže na to da joj je nauka antibiblijska, onda je odgovor -vadiš iz konteksta Ellenine riječi, nije tako mislila. A što je mislila? Ako nije mislila, a što je napisala?
Da li si dao odgovor Slapu?
Jesi, kao adventist. Ali, kao
čovjek koji traži i pronalazi Istinu samo u Bogu?
To ti sam sebi odgovori.