EGWisti (subotari) - rodilo ih bogohulništvo

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Cela njegova priča se svodi na to da pokaže da je Elen bila u zabludi verovanja da su grešnicima vrata neba zatvorena sve do 1852.

To je notorna činjenica da su Ellen White, James White, Joseph Bates i okupljeni oko njih vjerovali i naučavali ovu bogohulnost sve do 1852. godine.

1. Ja sam to jasno pokazao.

2. To su morali priznati i sami Adventisti sedmog dana. Evo toga priznanja:

Priručnik Teologije Adventista sedmog dana - "Adventistički Katekizam"

Pioniri koji su se sastajali na subotnjim i biblijskim konferencijama pri kraju 1840-ih dugo su i s molitvom proučavali Bibliju kako bi odredili ispravne doktrine. Smatrali su da moraju biti u skladu s Biblijom. Istodobno su se bojali pozvati druge da im se pridruže smatrajući da su vrata spasenja zatvorena. U međuvremenu se stajalište pionira o mogućnosti spašavanja drugih promijenilo zahvaljujući brižljivom proučavanju Biblije, viđenjima Ellen White o vijesti koja treba obuhvatiti cijeli svijet i obraćenju ljudi koji nisu bili dio pokreta iz 1844. “Zatvorena vrata” bila su 1852. pretvorena u “otvorena vrata” i misionarska revnost male skupine potaknula ih je na propovijedanje i naučavanje u svim istočnim državama.
------------------------------------
Kad je Jovan morao prihvatiti ovo što pišu sami adventisti u svom teološkom Priručniku, ustvrdio je da su to vjerovali neki anonimni adventisti, međutim iz gore citiranog teksta iz toga Priručnika jasno se vidi (istakao sam većim crvenim slovima) da su tako vjerovali baš pioniri - Ellen White, James White, Joseph Bates, ....

P.S. "Čiča miča gotova je priča"

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovan Prezviter je napisao(la):

Cela njegova priča se svodi na to da pokaže da je Elen bila u zabludi verovanja da su grešnicima vrata neba zatvorena sve do 1852.

To je notorna činjenica

Zato sam morao Isabel objasniti šta ti veruješ.

Naravno ja sam joj ukazao da to nije tačno.

Evo još jednom Elenino lično svedočnje o ovome:

"Neko vreme nakon razočaranja 1844. godine mislila sam, kao što su to smatrali svi adventisti, da su vrata milosti zauvek zatvorena za svet. Taj sam stav usvojila prije nego što sam dobila svoje prvo viđenje. Svetlost koju mi je Bog dao bila je ono što je ispravilo našu zabludu i osposobilo nas da uvidimo pravu istinu. "1SM 63,1

Znači ona je prestala verovati u zatvorena vrata za grešnike nakon decembra 1844. Vizija koju je dobila ju je uverla da se to odnosi na vreme pojave 144000 koje vidi u tim događajima a to je pred Hristov dolazak.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Znači ona je prestala verovati u zatvorena vrata za grešnike nakon decembra 1844.

Lažete oboje, i ti i ona. Svi su vam pioniri do 1852. vjerovali u naučavali bogohulnost - tzv. "zatvorena vrata". To priznaju i sami subotari i to deklariraju u svom Priručniku Teologije Adventista sedmog dana.

Vizija koju je dobila ju je uverla da se to odnosi na vreme pojave 144000 koje vidi u tim događajima a to je pred Hristov dolazak.

Netočno. Ona upravo u toj "viziji" govori o događajima iz 1844. godine. To je posve jasno iz teksta koji je sama napisala. Samo treba čitati.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Lažete oboje, i ti i ona. Svi su vam pioniri do 1852. vjerovali u naučavali bogohulnost - tzv. "zatvorena vrata". To priznaju i sami subotari i to deklariraju u svom Priručniku Teologije Adventista sedmog dana.

Netočno. Ona upravo u toj "viziji" govori o događajima iz 1844. godine. To je posve jasno iz teksta koji je sama napisala. Samo treba čitati.

Oni i dan danas ne "nuačavaju" otvorena, nego "odškrinuta" vrata - "istražni postupak", pri čemu se ocenjuje vernost blasfemičnim laprdanjima Ellen Gould Harmon White, shabatu i ostalom iz doktrine čekalaca dana subotnjeg.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Lažete oboje, i ti i ona

Ne lažemo. Kao što vidiš. Ona lepo kaže:
Taj sam stav usvojila prije nego što sam dobila svoje prvo viđenje. Svetlost koju mi je Bog dao bila je ono što je ispravilo našu zabludu i osposobilo nas da uvidimo pravu istinu. "1SM 63,1

Nego se radi o tebi. Tvoje neverovanje je u pitanju.

To priznaju i sami subotari i to deklariraju u svom Priručniku Teologije Adventista sedmog dana.

Priručnik ne kaže svi već kaže da je u početku bilo više a posle sve manje i manje..priručnik upravo kaže da su vizije Elen Vajt pomogle mnogima koji su verovali u to nakon 1844 da postepeno promene stanovište...baš zahvaljujući Elen Vajt:
U međuvremenu se stajalište pionira o mogućnosti spašavanja drugih promijenilo zahvaljujući ... viđenjima Ellen White o vijesti koja treba obuhvatiti cijeli svijet

Čak i priručnik si pogrešno iterpretirao. On zaista govori da su mnogi pioniri to verovali ali se ono menjalo upravo zahvaljujući Elen Vajt. To nisi rekao.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Čak i priručnik si pogrešno iterpretirao. On zaista govori da su mnogi pioniri to verovali ali se ono menjalo upravo zahvaljujući Elen Vajt. To nisi rekao.

I sve do 1952. pioniri ASD su vjerovali bogohulnost o zatvorenim vratima - kaže Priručnik Teologije Adventista sedmog dana - "Adventistički Katekizam"

Vizija koju je dobila ju je uverla da se to odnosi na vreme pojave 144000 koje vidi u tim događajima a to je pred Hristov dolazak.

Ona u svom "viđenju" piše o "putovanju Adventnog naroda", dakle, piše o Mileritima iz 1884. godine.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I sve do 1952. pioniri ASD su vjerovali bogohulnost o zatvorenim vratima - kaže Priručnik Teologije Adventista sedmog dana - "Adventistički Katekizam"

Ona u svom "viđenju" piše o "putovanju Adventnog naroda", dakle, piše o Mileritima iz 1884. godine.

Hajde Čiča da pustimo Izabel...pogubićeš nit...ne može da isprati. Čekamo nju da nastavi...tamo gde sam joj pojasnio da grešiš jer sama Elen kaže kada je ona napustila to stanovište. Njena reč je najvažnija. Tvoje neverovanje to ne može promeniti.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Hajde Čiča da pustimo Izabel...pogubićeš nit...ne može da isprati. Čekamo nju da nastavi...tamo gde sam joj pojasnio da grešiš jer sama Elen kaže kada je ona napustila to stanovište. Njena reč je najvažnija. Tvoje neverovanje to ne može promeniti.

Priručnik Teologije Adventista sedmog dana - "Adventistički Katekizam"

Pioniri koji su se sastajali na subotnjim i biblijskim konferencijama pri kraju 1840-ih dugo su i s molitvom proučavali Bibliju kako bi odredili ispravne doktrine. Smatrali su da moraju biti u skladu s Biblijom. Istodobno su se bojali pozvati druge da im se pridruže smatrajući da su vrata spasenja zatvorena. U međuvremenu se stajalište pionira o mogućnosti spašavanja drugih promijenilo zahvaljujući brižljivom proučavanju Biblije, viđenjima Ellen White o vijesti koja treba obuhvatiti cijeli svijet i obraćenju ljudi koji nisu bili dio pokreta iz 1844. “Zatvorena vrata” bila su 1852. pretvorena u “otvorena vrata” i misionarska revnost male skupine potaknula ih je na propovijedanje i naučavanje u svim istočnim državama.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ponovit ću, iako znam da ti to vrlo dobro znaš.
Nitko prorokom postao nije jer je to tražio, niti je prorokom postao istražujući Pisma, još manje istražujući i pretražujući Ketuvim (proroke).
NITKO NIKADA.

Da! Tako je. To je Božji odabir i poslanje.
U Bibliji imamo primjere da su se ljudi opirali/pravdali jer se nisu smatrali dostojnima. »Nisam bio prorok ni proročki sin, bio sam stočar i gajio sam divlje smokve, ali me Jahve uze od stada i Jahve mi reče: “Idi, prorokuj mojemu narodu Izraelu!” (Am 7, 14-15).«

No, bojim se da to do subotara (u ovom slučaju Jovana) ne dopire. Ne dolazi im do spoznaje, jer duha nemaju.
Ne zato što Duh ne ulazi u njih (kakoi bi i mogao kada Njega ne traže) nego zato što su se zaključali naopakim idejama i pristupima.

U duhovnom životu je poznato da Bog daje "slatke" milosti početnicima i obraćenicima. O tome govore sveci (npr, Ivan od +), da je Bog kao nježna majka koja hrani dijete mlijekom, ali s vremenom se dijete mora naviknuti na čvrstu hranu i to je za njega jako teško i bolno. Ali, to je dio odrastanja. Mislim da se otprilike tako nešto događa sa svima koji se susreću s Gospodinom. Ako Jovan i Laodikeja i drugi advenstisti (jehovci) nisu upoznali pravoslavlje, nemaju s čim usporediti jer poznaju samo svoje. A njihovo je, mora se priznati - atraktivno, u smislu da su baš oni ti koji su pravi i izabrani od Boga. Svatko to može misliti (i misli) za sebe, ali nitko drugi nema proročicu koja je sve to vidjela i najavila.
Tako da ne znam da li Jovan, Laodikeja i drugi neće ili ne može. Mislim da je ovo drugo. Osim toga tu se već radi o prijeđenom putu i sigurnosti koju pruža određena zajednica i jako teško se je vraćati nazad. To sam shvatila kad sam čitala ispovijesti nekih ex adventista. Obraćenje i prosvjetljenje nakon 30, 35 g., a jedan čak i 40 godina u adventizmu. Čovjek kaže kako je cijeli život mislio da radi pravu stvar dok nisu počele žestoke debate u zajednici. Pogodi tko je bio kamen spoticanja? Ellen!
Taj isti kaže kako je bio najprije ljut, pa uvrijeđen, razočaran, na kraju posvađan sa svima u tolikoj mjeri da je prestao odlaziti na njihove sastanke. Onda mu je u samoći došla misao da se vrati ponovnom čitanju i izučavanju samo Svetog Pisma. I tako je krenulo.
Uglavnom, dok god se čovjek ne isprazni od svega što je ljudsko, Bog ga ne može ispuniti samim sobom.

Natrag