Pa zato što se baviš tako besmučno nebitnom stvarima. ako je on tebi nebitan a ti ga ovde promovišeš..šta reći onda o tebi? Zašto se baviš nebitnim stvarima?
Neću ti više priuštiti da spamaš temu. I tvoje je pravo cijeniti vojvodu Voju i uzeti ga za "bogoučitelja".
A sada se vratimo temi, ovoj:
"
Proročica", a alkoholičarka!?
Mnogi adventisti se šokiraju kad otkriju da je Ellen White bila ovisnica o alkoholu. U 19. stoljeću domaći ocat sadržavao je male, ali ipak dovoljne količine alkohola da konzument postane
ovisnik o alkoholu -
alkoholičar. 1911. Ellen White piše o svojoj žestokoj borbi kroz koju je prošla da bi se oslobodila ovisnosti o octu - alkoholu u octu:
"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. Borila sam se protiv iskušenja, odlučna da me ta ovisnost ne savlada. Tjednima sam bila vrlo bolesna, ali ponavljala sam iznova i iznova, Gospodin sve zna o ovome. Ako ću i umrijeti, umrijet ću; ali neću se predati toj želji i potrebi. Borba se nastavljala, a ja sam tjednima bolne muke prolazila. Svi su mislili da je nemoguće da to preživim. Znate svi da smo se usrdno utjecali Gospodinu, a najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje. Nastavila sam se odupirati želji za octom i napokon sam pobijedila. Sada više nemam potrebe kušati bilo što slično. Ovo iskustvo za mene je na mnogo načina imalo veliku vrijednost. Izvojevala sam potpunu pobjedu. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in
Counsels on Diet and Foods, p. 485.)
Ova se izjava danas čini nevjerojatnom. Tko bi se mogao razboljeti i gotovo umrijeti, samo ako prestane piti ocat? Sam ocat (octena kiselina) ne izaziva ovisnost. Pa što bi to moglo biti? Ovu vrstu borbe prolaze svaki dan ljudi ovisni o alkoholu.
Alkohol u octu izaziva ovisnost, i očito je da je i
Ellen White bila ovisna o alkoholu u octu, a sama opasnost za život, koju je pretrpjela
apstinirajući od alkohola (u octu), ukazuje na njenu ovisnost o alkoholu koja je vjerojatno trajala dugi niz godina. Simptomi koje navodi Ellen White u svom slučaju, bolest, borba, i simptomi odvikavanja, zapanjujuće su slični simptomima koje kronični alkoholičari osjećaju kada prestanu piti.
U nastavku ćemo vidjeti i usporediti simptome koje za sebe navodi Ellen White i simptome koji se javljaju kod ljudi prilikom apstinencije od alkohola.