EGWisti (subotari) - rodilo ih bogohulništvo

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dragi Jovane, Kristu smo vjerni kada ljubimo sebe/život koji nam je darovan, braću, sestre, svoju obitelj i svoju Domovinu. Nismo anđeli. Rođeni smo u tijelu, s osjećajima, s pameću i s voljom, u ovom trenutku, na ovom komadiću zemlje da bismo se kroz te "omeđenosti" rodili za vječni život, gdje neće biti muško-žensko, rob-slobodnjak, Grk-Židov ili Hrvat-Srbin. Rodoljublje je kršćanska vrlina, jer rodoljublje je u svojoj biti- čovjekoljublje, uvijek kada u sebi ne nosi ni mrvicu mržnje prema drugim nacijama.
Evo Isabel tebe da pitam. Kakva je kvalitativna razlika u odnosu sa Bogom ako je neko pripadnik neke nacije? Ja mislim da nema nikakvog kvalitativnog uticaja.

Mislim da je karakter to što čini čoveka bližim Bogu a ne nacija.

Zato i kažem, nije problem imati predstavu ko je koje nacionalnosti, ali više od toga je nepotrebno.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isabel, samo ću ti cirtirati jedan zanimljiv prilog američkog istiričara s kraja XIX i početka XX veka o nacionalizmu:

"Gde god da odete, u svakoj naciji ćete pronaći tu istu nacionalističku uobraženost i da sa svaki čovek želi slaviti svoju zemlju. Zašto? Jednostavno zato što je proizvela takovelikog čoveka kao što je on-to je sve. Upravo ta uobaženost pojedinaca kod svih njih stvara taj nacionalsilstički duh rivalstva i samo-uzdizanja koje se nalazi u osnovi svakog rata koji potresa tlo naše Zemlje", E.T.Jones, april 1901

Evo zašto nacionalizam nije dobar. Stvara duh "ponosa" koji obuzima dušu i um pojedinaca a sa druge strane je izvor konfikata i ratova. Mi valda na ovim našim prostorima bismo trebali biti najviše upoznati sa posledicama nacionalizma i njegovih štetnih produkata. Mi smo knjiga za svet i udžbenik. Daj Bože da prošavši tolika zla jednom naučimo lekcije. Samo nam to može pomoći.

Evo još jednog citata ovog istoričara o nacionalizmu:

"..nacionalistički pokret..se temelji na teoriji da su ljudi nesposobni da bilo šta učine sami za sebe i da stoga vlada, kao univerzalni roditelj, mora da učini apsolutno sve za njih, pa čak izabrati i tonove koje će slušati"-II-, april 1891.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Evo Isabel tebe da pitam. Kakva je kvalitativna razlika u odnosu sa Bogom ako je neko pripadnik neke nacije?

Kvaliteta našeg odnosa s Kristom u najvećem stupnju zavisi o prihvaćanju ljubavi Kristove. On nas je pri ljubio, stoga i cijeli naš život treba biti odgovor na Božju ljubav. To je odgovor koji u sebi obuhvaća život po zapovijedima/zapovijed ljubavi, čistu savjest, angažiranost čitavog bića u promicanju dobra i svjedočenja Boga.
Gdje je u svemu tome nacionalnost?
Pripadnost jednom narodu, (od stotine drugih koje postoje na zemlji- a svaki je pozvan da bude Božji narod), je određenica/datost koja nas čini specifičnima u tom odgovoru.

"Gospodine, tvoj sam sluga, tvoj sluga, sin službenice tvoje
ti si razriješio okove moje. Tebi ću prinijeti žrtve zahvalne. (Ps. 116)

"Ja sam Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev...Bog moj je Bog moga oca i moje majke, mojih predaka...On je Bog mog naroda.

Ta spoznaja da idem Putem kojim su išle generacije ispred mene, smiruje i veseli. Dobila sam u baštinu vjeru, prihvatila povijest svoga naroda, imam mnogo svjedoka koji su svojim životom posvjedočili za Krista. Upravo zbog toga se meni neće dogoditi da završim u nekoj drugoj vjeri, jednako kao što neću tražiti druge roditelje. Ondje gdje su moji korijeni, ondje ću rasti jer tu me je sam Gospodin zasadio.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ellen White - od bogohulnice do alkoholičarke

Kod salata koje su pripremljene s uljem i octom, u želucu se odvija fermentacija, tako da se hrana ne probavlja nego ona truli i propada u želucu. Kao posljedica ovoga, krv se ne obnavlja nego se puni nečistoćama koje onda izazivaju poteškoće s jetrom i bubrezima. Srčane smetnje, upale i mnoga zla rezultat su svega ovoga, a osim što je pogođeno tijelo ovo također pogađa čovjekov moral i čovjekov duhovni život. (Ellen White, Letter 9, 1887, Manuscript Releases vol. 2, pp. 143-144.)

Pogledajte kako alkoholičarka Ellen White (ovisna o alkoholu u octu) nasrće na ocat. Iako ovisnica o njemu, ovdje ga napada, jer je tako čula od HarveyaKellogga. Osim što je alkoholičarka, vidimo da je i notorna licemjerka. A što tek reći za njezine tvrdnje o štetnosti octa, a pogotovo o štetnosti octa na moral i duhovni život. :) Tko zna, možda to ona progovara iz osobnog iskustva.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Proročica", a alkoholičarka!?

Mnogi adventisti se šokiraju kad otkriju da je Ellen White bila ovisnica o alkoholu. U 19. stoljeću domaći ocat sadržavao je male, ali ipak dovoljne količine alkohola da konzument postane ovisnik o alkoholu - alkoholičar. 1911. Ellen White piše o svojoj žestokoj borbi kroz koju je prošla da bi se oslobodila ovisnosti o octu - alkoholu u octu:

Provera je usledila, zaključak je izveden.

Tvrdnja da je Elen bila zavisnik od alkohola je netačno. Radi se o korišćenju pića zasnovanom na sirćetu. Ne alkoholu, klasičnom kako bi zluaradi predstavili. To je u SAD-u bilo popularno tokom XVIII i XIX veka. Onio je služilo upravo kao alternativa korišćenju alkohola i bilo je popuarno kod pokreta "trezvensosti" u SAD-u. Imalo je i praktična svojstva posebno radi lakšeg rada u poljivma na vrućinama jer se smtralo da pomaže organizmu da se rashladi..a bilo je i drugih koristi. Naravno, kao i sve drugo, moglo je imati nusprodukte u zavisnsti od organizma. U slučaju Elen ono je imalo takvih nusprodukata i ona zato piše protiv sirćeta i njegovog korišćenja na tradicionalan način koji je postojao i koji se smatrao bezopasnim u napicima napravljenim od njega.

U samom tekstu koji se koristi iz pisma Elen svojoj prijateljici u naslovu stoji: "Borba protiv upotrebe sirćeta" Ne alkohola, već sirćeta. U celom tekstu ona nigde ne pominje alkohol ili bilo koje alkoholno piće već govori o upotrebi sirćeta i o svom iskustvu upotrebe sirćeta(napitaka-popularnih na bazi sirćeta) koje je bilo za nju bolno jer je imala i slab želudac te je za nju upotreba sirćeta bila veoma štetna.

Inače, ovo nije provi put da Eeln pominje sirće kao loše za upotrebu. Ona ukazuje da je sirće kao preliv za salatu loše:

"Salate se priprremaju sa uljem i sirćetom, fermetacija se odvija u želucu, a hrana se ne vari, već propada ili truli; kao polsedica krv se ne hrani, već postaje ispunjena nečistoćama i pojavljuju se poteškoće sa jetrom i bubrezima", CD 345.6

Da li će naš prijatelj sad da se izvini i da prizna da je pogrešio? Da li se to od njega može očekivati?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A što tek reći za njezine tvrdnje o štetnosti octa, a pogotovo o štetnosti octa na moral i duhovni život. :) Tko zna, možda to ona progovara iz osobnog iskustva.

Sve što "proroci" iz kukuruzišta i "prorokuju" dolazi iz njihovog "iskustva" i griže savesti.

Licemeri uvek tako čine. Uvek.

Uostalom, neće nas pošten čovek optuživati da krademo, nego upravo lopov. Neće moralna žena optuživati druge da su nemoralne, nego bludnica...

Svoj greh će licemeri pripisivati drugima.

Ujedno, tako su i nastali "zdravstveni zakoni" licemeri su ih nametali drugima kao Božansku objavu.

No, postoji još jedan dokaz da niti jedan od subotnjih "proroka" (niti jedan od svih posednutih revivalističkih histerika) nije prorok od Boga.

Svetopisamski, Biblijski dokaz,

Naime, samo nas Pismo podseća, da "Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu."

A oni su svi za "proroke" prvo priznati u svom okruženju. ***

*** Isto kao i muhamed (sotona bio s njim), za proroka ga je prvo priznala Hatidže i njena rodbina....

U Abrahama su njegovi sumnjali, Josipa su braća mrzela, Mojsiju Aaron nije verovao, Isusa su rođaci držali mentalno bolesnim...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U samom tekstu koji se koristi iz pisma Elen svojoj prijateljici u naslovu stoji: "Borba protiv upotrebe sirćeta" Ne alkohola, već sirćeta.

Hoćeš reći da borba protiv rakije nije borba protiv alkohola, već borba protiv rakije?

Svi argumenti koje navodiš ne vrijede baš ništa, pa neću ni trošiti vrijeme na njih. I opet pitam vas subotare. Je li moguće da jedna notorna alkoholičarka bude Božja proročica?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Hoćeš reći da borba protiv rakije nije borba protiv alkohola, već borba protiv rakije?

Svi argumenti koje navodiš ne vrijede baš ništa, pa neću ni trošiti vrijeme na njih. I opet pitam vas subotare. Je li moguće da jedna notorna alkoholičarka bude Božja proročica?

Ah, pa nemoj tako.

Zna se da rakija ne izaziva vizije (osim ako se ne popije celo bure), te je zato ne treba, ako se želi biti "prorok" piti rakiju, nego se nalivati octom.... Posle, kada nas uhvati griža savesti, onda napadamo ocat...

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

U pitanju je sirćetno piće(napitak) koje nema alkohol u sebi :).

"The shrub, basically a vinegar drink with mashed and fermented fruits or vegetables, was seen as having multiple benefits. "-sirćetni napitak sa pireom i fermentiranim voćem ili povrćem". Bilo je raznih ovakvih bezalkoholnih koktela.

Neki su dodavali i alkohol..sve zavisi..ali trezvenjački pokret u SAD-u je ovaj napitak koristio kao alternativu alkoholu. Elen svakako ne bi koristila alkohol niti se "opijala" alkoholom već je jedino mogla koristi ovaj sirćetni napitak. Ne poznaješ američke običaje u XVIII i XIX veku.

Alkohol se nigde ne pominje u ovom spisu koji piše sestri u veri. Jasno je...

Nego eto još jednu teoriju zavere smo raskrinkali.

A da li ćeš ti da priznaš pogrešku..sumnjam.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U pitanju je sirćetno piće(napitak) koje nema alkohol u sebi :).

Nema ovisnosti ako nema alkohola. I nema apstinencijske krize ako nema ovisnosti. Po opisu same "proročice" Ellen White vidjesmo da je prošla najstrašnije muke kroz koje prolaze ovisnici, bilo alkoholičari bilo narkomani. Dakle, "proročica" Ellen White je bila teška ovisnica o alkoholu - alkoholičarka.

Natrag