EGWisti (subotari) - rodilo ih bogohulništvo

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
"Proročica", a alkoholičarka!?

Mnogi adventisti se šokiraju kad otkriju da je Ellen White bila ovisnica o alkoholu. U 19. stoljeću domaći ocat sadržavao je male, ali ipak dovoljne količine alkohola da konzument postane ovisnik o alkoholu - alkoholičar. 1911. Ellen White piše o svojoj žestokoj borbi kroz koju je prošla da bi se oslobodila ovisnosti o octu - alkoholu u octu:

"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. Borila sam se protiv iskušenja, odlučna da me ta ovisnost ne savlada. Tjednima sam bila vrlo bolesna, ali ponavljala sam iznova i iznova, Gospodin sve zna o ovome. Ako ću i umrijeti, umrijet ću; ali neću se predati toj želji i potrebi. Borba se nastavljala, a ja sam tjednima bolne muke prolazila. Svi su mislili da je nemoguće da to preživim. Znate svi da smo se usrdno utjecali Gospodinu, a najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje. Nastavila sam se odupirati želji za octom i napokon sam pobijedila. Sada više nemam potrebe kušati bilo što slično. Ovo iskustvo za mene je na mnogo načina imalo veliku vrijednost. Izvojevala sam potpunu pobjedu. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in Counsels on Diet and Foods, p. 485.)

Ova se izjava danas čini nevjerojatnom. Tko bi se mogao razboljeti i gotovo umrijeti, samo ako prestane piti ocat? Sam ocat (octena kiselina) ne izaziva ovisnost. Pa što bi to moglo biti? Ovu vrstu borbe prolaze svaki dan ljudi ovisni o alkoholu. Alkohol u octu izaziva ovisnost, i očito je da je i Ellen White bila ovisna o alkoholu u octu, a sama opasnost za život, koju je pretrpjela apstinirajući od alkohola (u octu), ukazuje na njenu ovisnost o alkoholu koja je vjerojatno trajala dugi niz godina. Simptomi koje navodi Ellen White u svom slučaju, bolest, borba, i simptomi odvikavanja, zapanjujuće su slični simptomima koje kronični alkoholičari osjećaju kada prestanu piti.

U nastavku ćemo vidjeti i usporediti simptome koje za sebe navodi Ellen White i simptome koji se javljaju kod ljudi prilikom apstinencije od alkohola.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Za razliku od tebe meni je vojvoda Vojo posve nebitan. Zato ja razumijem tvoj interes i ljubav prema vojvodi, pa on ti je "bogoučitelj", malo manji princeze Jelene.

Pa da ti nije bitan ne bi njega poredio ovde sa nama. Ako je nebitan. Vidim da imaš prema njemu određenu nakanu.

Pitam se što ga smatraš lošim momkom kada je on nacionalista kao i ti? Ti si rekao da su nacionalisti od Boga. Pa evo ti čovek od Boga dat.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa da ti nije bitan ne bi njega poredio ovde sa nama. Ako je nebitan. Vidim da imaš prema njemu određenu nakanu.

Pitam se što ga smatraš lošim momkom kada je on nacionalista kao i ti? Ti si rekao da su nacionalisti od Boga. Pa evo ti čovek od Boga dat.

Vojo je meni zaista nebitan. Samo sam primjetio kako ste vi ovdašnji subotari školovani kod vojvode Voje. Vratimo se mi važmijim stvarima.

Sindrom odvikavanja od alkohola

Ellen White je napisala da je njena bila - "život ili smrt". Ocat sam po sebi ne izaziva ovisnost i prekid njegove uporabe nema štetnog utjecaja na čovjekovo tijelo. Stoga prestanak upotrebe octa nije mogao objasniti simptome Ellen White. Međutim, odvikavanje od ovisnosti o alkoholu uistinu može biti borba "život ili smrt":

"Osoba koja ovisi o alkoholu i koja zatim iznenada prestane piti prolazi kroz bolni i potencijalno po život opasni sindrom odvikavanja dok se tijelo prilagođava odsutnosti alkohola." ("Alcohol Withdrawal", extracted Jan. 25, 2008.)

Drugo, Ellen White je posvjedočila da je bila "jako bolesna".

"Slijede neki od najčešćih simptoma odvikavanja od alkohola: tjeskoba, uznemirenost, nemir, nesanica, osjećaj podrhtavanja iznutra, gubitak apetita, mučnina, promjene u osjetilnoj percepciji, glavobolja i lupanje srca." ("Alcohol Withdrawal", extracted Jan. 25, 2008.)

Treće, Ellen White svjedoči da se borila sa „potrebom“ za pićem i da je konačno pobijedila tu „potrebu“. Jedan od simptoma odvikavanja od alkohola je snažna žudnja za pićem:

"Želja za ponovnim pijenjem tijekom apstinencije može biti vrlo jaka." ("Alcohol Withdrawal Syndrome", extracted Jan. 25, 2008.)

Četvrto, borba "na život i smrt" Ellen White trajala je "tjednima". Ozbiljnost njenih simptoma ne ukazuje na blagu ovisnost, već na tešku ovisnost koja je možda trajala godinama ili desetljećima.

"Općenito, simptomi odvikavanja od alkohola odnose se proporcionalno količini unosa alkohola i trajanju prethodne navike pijenja kod pacijenta. Simptomi ustezanja rijetko se javljaju kod ljudi koji piju samo ponekad. Simptomi se obično javljaju kod ljudi koji žestoko piju tjednima ili mjesecima, a zatim iznenada prestanu piti." ("Alcohol Withdrawal Syndrome", extracted Jan. 25, 2008.)

"Simptomi apstinencije od alkohola kod teških ovisnosti uključuju "delirij odvikavanja od alkohola", koji se može manifestirati "i do 2 tjedna nakon prestanka uzimanja alkohola." ("Impact of an Alcohol Withdrawal Syndrome Practice Guideline on Surgical Patient Outcomes", extracted Jan. 25, 2008.

Nečuveno i nepoznato je da bilo tko pati zbog apstinencije od samog octa, tako da se simptomi koje je opisala Ellen White mogu objasniti samo kao njezina ozbiljna ovisnost o alkoholu. Gdje je bio taj alkohol? U svom domaćem octu, za koji je priznala da je pila dok je drugima govorila da ga izbjegavaju.
(Elaine Bowerman and Dirk Anderson, Ellen White's Secret Swill)

Natrag