EGWisti (subotari) - rodilo ih bogohulništvo

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I gde se po tvom mišljenju nalazi svetinja iz Jevrejima 8 i 9?

Tema je o tome kako je tvoju sektu rodilo bogohulništvo i Millerovo đavolsko određivanje datuma Isusova dolaska.

Završetkom 1884. godine mnogi ljudi, bogobojazni i ljubitelji Božje riječi, s posebnim razlogom sjetili su se svečanog upozorenja Učitelja svojim učenicima dok su sjedili s Njim na Maslinskoj gori prije tisuću i osamsto godina, u vezi s Njegovim drugim dolaskom u snazi i slavi: "Ako vam netko kaže: Evo, ovdje je Krist ili tamo; ne vjerujte. Jer će ustati ... lažni proroci." (Mt 24,26)

Sada, ako izdvojimo jednu karakteristiku koja se ističe iznad drugih, za ocjenu lažnog proroka, to je onda nebiblijska praksa određivanja vremena za povratak našega Gospodina. Upravo mi danas svjedočimo baš ovakvom primjeru koji se događao vezano uz Williama Millera i Adventni pokret. Sama se ironija istine potrudila i učinila da se i vrijeme i stanje nakon antibiblijskog i promašenog Millerova proroštva nazovu „Velikim razočarenjem“.

Svršetak svega je, bez sumnje, blizu. Ali niti William Miller niti bilo tko drugi ne može reći koliko je blizu. Zaista, izričito učenje Učitelja zabranjuje bilo kojem čovjeku da računa vrijeme kada će se On vratiti. Čineći ovo ljudi preziru Njegovo učenje i odbacuju Njegovo Evanđelje. Sva proročanstva nedvojbeno ukazuju na ubrzano približavanje svršetka, ali zapovijed glasi: "Pazite, jer ne znate u koji će čas doći vaš Gospodar." "Taj dan i sat ne poznaju nikoga, ne, ni anđeli nebeski, već samo Moj Otac." (Mt 24 36,42) (Bruce Lambert, prosinac 1884.)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pitam te sada konkretno, gde se nalazi svetinja pomenuta u Jevejima 8 i 9? Pošto je to ono što je povezano sa Mielrom. Zato je važno..hajde da čujemo gde se to nalazi? :). Time ćeš pokazati šta tradicinani zaista veruju po tom pitanju. Dakle, šta veruju po pitanju Jevrejima 8 i 9? Gde se nalazi Svetinja?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo recimo ovi stihovi:

"Jer Hristos ne uđe u rukotvorenu svetinju, koja je prilika prave, nego u samo nebo, da se pokaže pred licem Božijim za nas", Jevreima 9,24

Gde se nalazi "prava" svetinja?

"Imajući dakle slobodu, ulaziti u svetiju krvlju Isusa Hrista, putem novim i živim", Jevrejima 10,19

Gde je ta svetinja u koju ulazimo krvlju Isusa Hrista?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pitam te sada konkretno, gde se nalazi svetinja pomenuta u Jevejima 8 i 9? Pošto je to ono što je povezano sa Mielrom. Zato je važno..hajde da čujemo gde se to nalazi? :). Time ćeš pokazati šta tradicinani zaista veruju po tom pitanju. Dakle, šta veruju po pitanju Jevrejima 8 i 9? Gde se nalazi Svetinja?

Miller i Kristova Crkva nemaju nikakve veze, dapače. Crkva vjeruje točno što su vjerovali apostoli i što je sveti Pavao ostavio zapisano nama kršćanima. A Millera je sotona ponukao da računa datum Isusova dolaska, i upravo je ta đavolska rabota postala temelj tvoje subotarske sekte.

A gdje je Svetinja još ti je odgovorila Isabeleta. Čovjek je Svetinja po učenju apostola i Crkve.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A gdje je Svetinja još ti je odgovorila Isabeleta

To je na zemlji. Da, razumeo sam. A gde se nalazi ovo iz Jevrejima 9 i 10? Je li to na zemlji? :)

"Jer Hristos ne uđe u rukotvorenu svetinju, koja je prilika prave, nego u samo nebo, da se pokaže pred licem Božijim za nas", Jevreima 9,24

Gde se nalazi "prava" svetinja?

"Imajući dakle slobodu, ulaziti u svetiju krvlju Isusa Hrista, putem novim i živim", Jevrejima 10,19

Gde je ta svetinja u koju ulazimo krvlju Isusa Hrista?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tamo gdje je Bog, a Bog je svugdje.

Čovek ne može da bude i ovde i tamo. Ako je svetinja čovek onda je to samo na zemlji.

A ako je na zemlji kako izlazi..onda i čišćenje te svetinje jeste na zemlji...

Time se pokazuje tačnim da je Vilijam Miler pod uticajem tradicionalnog shvatanja o svetinji zaključio da "čišćenje svetinje" jeste drugi dolazak.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Time se pokazuje tačnim da je Vilijam Miler pod uticajem tradicionalnog shvatanja o svetinji zaključio da "čišćenje svetinje" jeste drugi dolazak.

Ništa Miller nije zaključio. On je samo poslušao đavlinu i računao datum Isusova dolaska. Miller je svoju grešku shvatio, ispričao se, a možda i pokajao. Međutim, u ovoj đavlijoj raboti tvoji pioniri subotari su kopilad rodili. Tako da si ti po "princezinoj liniji", a ne po Millerovoj, sotonin najamnik.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Tamo gdje je Bog, a Bog je svugdje.

To je bit.

Ali, nije mi jasno što Jovan želi postići s ovom temom o svetinji?
Da potvrdi Elleninu viziju o svetinji koju je Isus navodno očistio?

Ne govori li ona da je vidjela zadnje dane, sveti Grad i hram?
A sv. Ivan kaže: "I hrama ne vidjeh u njemu, jer je njegov hram Gospodin Bog Svevladar, i Jaganjac. I gradu ne treba ni sunca ni mjeseca da mu svijetle, jer ga je Slava Božja rasvijetlila, i svjetiljka mu Jaganjac."

Danas ću pogledati u Rječniku biblijske teologije pojam svetinje i svetišta. Ima jedna dobra stvar u svemu ovome, a to je da pojasnimo i produbimo neke pojmove koji su nama već utkani u liturgiju i duhovmost, pa ne razmišljamo više o njima. Barem ja ne razmišljam, ali znam da pojam svetog mjesta započinje već s Mojsijem -mjesto na kojem stojiš je sveto. U tom smislu, i prorok Ilija negdje kaže- Živi Bog pred čijim licem stojim. Znači prisutnost Božja, stajati pred Licem Božjim u Duhu i Istini, sveti je čin zato jer je Bog najveća Svetinja. Mi to savršeno možemo objasniti i iskusiti kad smo pred Svetohraništem.

Uglavnom, počevši od Šatora sastanka, pa preko podizanja i uređenja svetišta, čišćenja hrama, sve to što se događalo u Starom zavjetu, to je sve bila samo slika. I čini mi kao da protestanti dobro ne zaključuju, hvataju se za nešto, ali kao da im sama bit stalno izmiče...nemaju oni izgrađenu duhovnost kao mi.

Naša sv. Katarina Sijenska govori o nutarnjoj sobi, a Terezija Avilska o duši kao unutarnjem zamku sa sedam odaja i gdje u centru, u najtajnijoj odaji prebiva Bog. Jer," „k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti“
Ako usporedimo viđenje npr. svete Terezije i Ellen White, onda imamo ovo: Terezija u molitvi ima viziju čovjekove duše kao svetišta u kojem boravi Gospodin (i kasnije to jako dobro razrađuje - o nama ovisi kako ćemo urediti (krepostima) prebivalište za Gospodina, jer ne priliči za tako velikog Gospodina da je moja kuća neuredna, itd), a Ellen vidi hram i ploče Zakona na kojima svijetli subota. Samo to? :oops:Kakvo razočarenje!
Ne treba imati veliku pamet, nego samo poslušati svoju nutrinu i "što mi to Gospodin govori" da bi se priklonili Duhu koji nas vodi.

Ne znam ni zašto sam ovo tebi napisala kad ti to znaš? Zanijelo me... :beee:

Natrag