EGWisti (subotari) - rodilo ih bogohulništvo

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Miler je bio pod utiskom dogme da je Isus Bog i zna sve te može reći kome hoće ono što zna..pa time i dolazak, i drugo verovao je da je Svetinja koja će se očistiti zemlja i to je katoličko-tradiciobalno verovanje. Da nije imao ove dve premise ne bi došao do ovakvog zaključka.

A pod čijim si ti utiskom i pritiskom postao pripadnik najantibiblijskije sekte subotara. Vidi:

Završetkom 1884. godine mnogi ljudi, bogobojazni i ljubitelji Božje riječi, s posebnim razlogom sjetili su se svečanog upozorenja Učitelja svojim učenicima dok su sjedili s Njim na Maslinskoj gori prije tisuću i osamsto godina, u vezi s Njegovim drugim dolaskom u snazi i slavi: "Ako vam netko kaže: Evo, ovdje je Krist ili tamo; ne vjerujte. Jer će ustati ... lažni proroci." (Mt 24,26) (Bruce Lambert, prosinac 1884.)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Isus je znao dan i čas svršetka svijeta, naravno da je kao Bog znao, ali kao čovjek nije mogao ni smio reći. Za mene je to božanski čin, jasno očitovanje Mudrosti. Rekao je ono što je trebao reći, a nije zadovoljavao ljudsku radoznalost i glupost. Osim toga, da je Isus bilo što pobliže rekao, kakva bi zbrka i nemir nastao među ljudima?

Naravno da je znao, tačnije da zna. I) lepo si to pojasnila), no stvar je mnogo dublja.

Naime, ukoliko bi se ograničio datumom, danom, časom, dao naznaku čak, sebe bi uslovio, ograničio.

Ne zaboravi da je Bog iznad i izvan vremena i prostora, ne zaboravi da su svi dani njegovi i sva vremena.

Shodno tome, da je Isus rekao ono što kao Očev UM (Logos znači i to) zna, ograničio bi sebe na stvoreno i uslovio se. A Boga niko uslovljavati ne može, niko pa čak ni On sam, jer bi time Neograničeni i Svesilni bio uslovljen stvorenim, izgubio bi Božanstvo.

A to je nemoguće. Bogu je sve moguće osim da prestane biti Bog.

Upravo zato je sva idiotska "teologija" koja Boga takvim predstavlja (ograničenim vremenom i prostorom) blasfemija nad blasfemijama i Hula Na Duha Svetog.

Naravno, Mileritski nakot će mantrati o tome da se Isus "odrekao" Božanstva kada se inkarnirao, no tu se radilo o voljnoj odluci ulaska u stvoreno zarad ispunjenja obećanja i pomirenja čoveka i Boga.

Poslušan do smrti, smrti na križu je metafora odlučnosti da se izvrši volja Očeva, koja je i Volja Sinovljeva, jer sve Očevo je i Sinovljevo.

A pod čijim si ti utiskom i pritiskom postao pripadnik najantibiblijskije sekte subotara. Vidi:

Završetkom 1884. godine mnogi ljudi, bogobojazni i ljubitelji Božje riječi, s posebnim razlogom sjetili su se svečanog upozorenja Učitelja svojim učenicima dok su sjedili s Njim na Maslinskoj gori prije tisuću i osamsto godina, u vezi s Njegovim drugim dolaskom u snazi i slavi: "Ako vam netko kaže: Evo, ovdje je Krist ili tamo; ne vjerujte. Jer će ustati ... lažni proroci." (Mt 24,26) (Bruce Lambert, prosinac 1884.)

Jesi li pročitao njegov "odgovor"? Jesi li?

Pročitaj ga malo bolje. Arogantno pripisuje blasfemije arhi lažova Millera Katoličkoj Crkvi, iako je poznato da je Katoličko tumačenje Daniela sasvim drugačije. Crkva nikada nije učila danas jedno a sutra drugo.

Očišćenje svetinje koje ovaj subotarski antikrist pominje (a to je ono za šta su se uhvatili subotari i ostali Mileriti) pomenuto u Danielu, se dogodilo stolećima pre Krista.

Niti je Svetinja iz Daniela zemlja, jer Isus nije čistio zemlju.

Zaista nema većeg dokaza arogancije i sektaškog, apostatskog ludila od izjavljivanja da oni, koji Crkvi i ne pripadaju, znaju šta Crkva propoveda...

Anathema nad njim.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja govorim o Millerovom i "pionirskom" antibiblijskom datumarenju.

Ja ti govorim o uzrocima takve greške koju je Miler napravio. Oni su u vervoanju koje je je gajio i preuzeo od tradicionalizma. Ali samo datumiranje nije greška jer je Biblijsko. No, pređosmo brzo od isteka vremena milosti kao nebiblijskog. Vidiš da je biblijsko.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Miler je bio pod utiskom dogme da je Isus Bog i zna sve te može reći kome hoće ono što zna..pa time i dolazak, i drugo verovao je da je Svetinja koja će se očistiti zemlja i to je katoličko-tradiciobalno verovanje. Da nije imao ove dve premise ne bi došao do ovakvog zaključka.

Ne razumijem što znači "pod ustiskom dogme da je Isus Bog". Zar Miller, kao i svi protestanti ne ispovjedaju Nicejsko-carigradsko vjerovanje? I samim tim članak vjere/istine da je Isus Bog?
Aha, Milleru nije bilo dovoljno (da se Bogu Stvoritelju raduje što je Njegovo stvorenje) već je mislio da bi Bog mogao to nekome od ljudi otkriti. :p
Zaboravio da je on stvoreno biće i da ima prolazni/konačni bitak u odnosu na Vječni Božji Bitak.
Kako je to sve bilo glupo i drsko od samog početka, za nepovjerovati. :oops:
I stvarno ima pravo Darth u ovome, makar mi se ponekad učini odrešit, radi se o takvoj đavolskoj prevari i zarazi kojoj samo Sotona može biti začetnik.

Našim svecima/mističarima Bog je u viđenjima otkrivao tajne svoga Srca i bili su vjesnici Njegove ljubavi,
a vi tražite druge znakove. Pa, dobro. Ali, neće vam se dati, kako Isus reče.

Kakva svetinja? Kako ja ništa o tome ne znam? To nije katoličko vjerovanje.
Miller nije imao dvije premise, nije on imao ništa, ali prohtjelo mu se izazivati Boga. Hoće to tako kad se napravi pakt sa đavlom.

Nego, Ellen White i Miller su se na kraju posvađali i razišli, zar ne?
Ludilo. Toliko muljanja, toliko ljudskog i grešnog nije bilo u povijesti ni jedne protestanske denominacije.
Da i ne spominjem subotu i gđu Elenu koja subotu vidi kao veliku istinu po kojoj će Bog odrediti da li mu je netko služio ili je otpadnik u vjeri. Kakve bedastoće i u kakve ljudske gluposti je uvučen naš Gospodin Bog. Sramota.
To stvarno vrijeđa ljudski razum.

I čudi me, Jovane, da si ti u svemu tome.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ali samo datumiranje nije greška jer je Biblijsko.

Upravo obrnuto. Nema ništa toliko antibiblijko koliko je to bilo Millerovo datumarenje:

Završetkom 1884. godine mnogi ljudi, bogobojazni i ljubitelji Božje riječi, s posebnim razlogom sjetili su se svečanog upozorenja Učitelja svojim učenicima dok su sjedili s Njim na Maslinskoj gori prije tisuću i osamsto godina, u vezi s Njegovim drugim dolaskom u snazi i slavi: "Ako vam netko kaže: Evo, ovdje je Krist ili tamo; ne vjerujte. Jer će ustati ... lažni proroci." (Mt 24,26)

Sada, ako izdvojimo jednu karakteristiku koja se ističe iznad drugih, za ocjenu lažnog proroka, to je onda nebiblijska praksa određivanja vremena za povratak našega Gospodina. Upravo mi danas svjedočimo baš ovakvom primjeru koji se događao vezano uz Williama Millera i Adventni pokret. Sama se ironija istine potrudila i učinila da se i vrijeme i stanje nakon antibiblijskog i promašenog Millerova proroštva nazovu „Velikim razočarenjem“.

Svršetak svega je, bez sumnje, blizu. Ali niti William Miller niti bilo tko drugi ne može reći koliko je blizu. Zaista, izričito učenje Učitelja zabranjuje bilo kojem čovjeku da računa vrijeme kada će se On vratiti. Čineći ovo ljudi preziru Njegovo učenje i odbacuju Njegovo Evanđelje. Sva proročanstva nedvojbeno ukazuju na ubrzano približavanje svršetka, ali zapovijed glasi: "Pazite, jer ne znate u koji će čas doći vaš Gospodar." "Taj dan i sat ne poznaju nikoga, ne, ni anđeli nebeski, već samo Moj Otac." (Mt 24 36,42) (Bruce Lambert, prosinac 1884.)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne razumijem što znači "pod ustiskom dogme da je Isus Bog". Zar Miller, kao i svi protestanti ne ispovjedaju Nicejsko-carigradsko vjerovanje? I samim tim članak vjere/istine da je Isus Bog?

Verovao je. Na njegovu nesreću to ga je donekle i uvuklo u zabludu da određuje datum dolaska. To nije mogao biti datum dolaska jer taj datum ne zna ni Isus. Pa tako nije mogao reći Mileru i da je hteo. Isus kaže..to zna samo Bog. Čovek Isus Hristos to ne zna. No, Miler je verovao da je Isus Bog te je verovao da pošto Isus sigurno zna, On može ako hoće reći i obznaniti kome hoće te tako došao do zaključka da je datum dolaska ipak moguće odrediti. Znam da je tebi ovo malo nejasno što pišem jer nisi do sad učestvoalava u ovakvim i sličnim diskusijama koje smo vodlili. Ali, ako šta nije jasno..potrudiću se da ponovim.

Aha, Milleru nije bilo dovoljno (da se Bogu Stvoritelju raduje što je Njegovo stvorenje) već je mislio da bi Bog mogao to nekome od ljudi otkriti. :p
Zaboravio da je on stvoreno biće i da ima prolazni/konačni bitak u odnosu na Vječni Božji Bitak.

Da, stvoreno biće ali je verovao da je moguće da Njemu Isus to otrije jer sam Isus kaže...da će dati i otkriti onome kome On hoće i šta On hoće. Pa ako Isus sve zna onda može kome hoće ako hoće otkriti i datum dolaska. No, Isus je jasno rekao da samo Otac zna(Bog). On sam ne zna. To On sam kaže, i ne trebamo da bežimo od tih tekstova. On sam kaže da samo Otac zna. E Miler kao Baptisata koji takođe veruje tradicionalizmu u pogledu Hristove prirode je zato došao do takvog zaključka, da Isus zna datum i da može ako hoće otkriti njemu i onima koji su razumeli proroštvo o 2300 dana i noći.

Kakva svetinja? Kako ja ništa o tome ne znam? To nije katoličko vjerovanje.

Svetinja na nebu-Jevrejima 8 i 9. No, tradicionalni ne veruju u svetinju na nebu iako je ona biblijska pa kada se ona pominje i njeno čišćenje zaključuju da se radi o zemlji. Tako je i on zaključio da bi to trebala biti sama zemlja. Nije znao za svetinju na nebu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ja ti govorim o uzrocima takve greške koju je Miler napravio. Oni su u vervoanju koje je je gajio i preuzeo od tradicionalizma. Ali samo datumiranje nije greška jer je Biblijsko. No, pređosmo brzo od isteka vremena milosti kao nebiblijskog. Vidiš da je biblijsko.

Što ti to znači "preuzeo od tradicionalizma"? Hoćeš reći da su protestanti, koji su svojevremno bili Crkva, pa potom postali odpadnici jer su odbacili pravo vjerovanje i sklepali sebi neko novo vjerovanje? O. K.
Gledajući općenito, tradicionalizam je dobar jer je skup vrijednosti i nitko pametan ne odbacuje tradicionalno ako za nadomjestak nema nešto bolje. A protestanti ne samo da nisu imali ništa bolje, nego su, u želji da budu drugačiji/pametniji, odbacili Istinu.

E, sad se gombajte. :)

P. S. Datumiranje je đavolsko.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Upravo obrnuto. Nema ništa toliko antibiblijko koliko je to bilo Millerovo datumarenje:

Datumirenje samo po sebi nije nebiblijsko već Biblijsko. Datumiranja imaš koliko želiš u Bibliji. Proroštva su puna datumiranja a ima ih i u Starom i u Novom zavetu. No, samo treba znati šta se tačno odigrava u svršetku proroštvba. Nema proroštva koje seže do Hristovog drugog dolaska. Ali zato ima ona koja sežu do blizine tog dolaska. Naravno. I do onih presudnih događaja u istoriji zemlje.

Nažalost, mnoge ova dragocena proroštva uopšte ne interesuju. Zato i ne mgu znati ništa o njima. Zatvorili su oči i uši da ne čuju.

Natrag