Kakva svetinja? Kako ja ništa o tome ne znam? To nije katoličko vjerovanje.
Nikada nije ni bilo. (imam katoličke teološke knjige iz skoro svih razdoblja, što u elektronskom, što u štampanom
obliku) i nigde, slovima nigde se, kod tumačenja Starog Zavjeta, tačnije knjige proroka Daniela (te opsesije Mileritskih judaizatora) ne spominje čišćenje svetinje u vezi s Isusom.
Dakle, radi se o Jovanovom podmetanju i očitoj aroganciji.
Ali, pazi sad, sektaški duh, duh podele, duh koji je vodio one koje papa Franjo jučer usporedi s lešinarima, nema mira, i kao i braća im po apostazi, neo levičari, optužuje svoje sagovornike za ono što sam čini i u šta veruje.
No, ni to nije za čudo, jer je sotona Isusa kušao upravo na taj način, a pre toga (milenijumima pre toga) i u vezi Joba. Isti princip, isto delovanje.
Seti se, sotona je stalno ponavljao "pisano je" (kod Joba, rekao si, u suštini radi se o istom).
Doslovno je poručivao samom Bogu da on, stvorenje, umišljeno, lažljivo, podmuklo i krvoločno, stvorenje bolje poznaje Boga od samog Boga.
Čine li to adventisti?
I te kako čine, svima poručuju kako oni najbolje znaju, kako su posednici "istine" ta otuda i njihova mantra o "Božijem karakteru"...
Ko je onda njihov Bog? Ko je duh koji ih vodi?
Sotona
Ludilo. Toliko muljanja, toliko ljudskog i grešnog nije bilo u povijesti ni jedne protestanske denominacije.
Da i ne spominjem subotu i gđu Elenu koja subotu vidi kao veliku istinu po kojoj će Bog odrediti da li mu je netko služio ili je otpadnik u vjeri. Kakve bedastoće i u kakve ljudske gluposti je uvučen naš Gospodin Bog. Sramota.
To stvarno vrijeđa ljudski razum.
Jedan od simptoma uticaja sotone je upravo to: ludilo. Naime (a u tome se slažu i protestanti, i katolici, i pravoslavni) sotona uvek čoveka navodi na to da pomisli "a što ne bi moglo", "zašto da ne". Posednuća kakve viđamo po filmovima su retkost i do istih dolazi tek i ako žrtva ne padne na "a što ne bi moglo", "zašto da ne"...
Što ti to znači "preuzeo od tradicionalizma"?
Da je verovanje - tumačenje po kome se redovi knjige proroka Daniela i čišćenju svetinje, katoličko, tradicionalno verovanje.
Noi, zeznuo se.
Srednjevekovni, novovekovni, post tridentinski, traktati i teološke studije,
nigde ne pominju to i takvo tumačenje.
Stoga, njegova tvrdnja da je Katolički nauk uticao na Millera ne stoji.
Ni na jednog jedinog osnivača sekti i kultova američkog revivala nije uticala Crkva.
Uticao je sotona.
Niti jedan jedni od mnoštva "revivalista" nije imao na umu niti bio pod uticajem Katoličkog nauka.
Uostalom, Mileritizam se ne pojavi u Italiji, Španjolskoj, Meksiku, Francuskoj (koja tada beše sekularizovana i izranjavljena revolucijom i Napoleonskim ratovima), pojavio se tamo gde je protestanstki duh, onaj ekstremni bio najjači.
Citiraj samo jedno mjesto iz Biblije gdje se sugerira da treba računati datum Isusova dolaska.
Takvog mesta nema, kao što nema ni svetinje koju Mesija navodno čisti u
Katoličkom nauku.