Pa i za stvaranje Adama je korištena riječ Asah ili Jatsar, što znači da je on stvoren od zemlje, a to ne znači da ga je zemlja stvorila. Iako bi po tvojoj nakardnoj logici ispalo da ga je zemlja stvorila. Dahom usta znači da su oživjeli. Kada je Adam postao živ, kada je dobio dah. Dakle duh životni, a ne kada je dobio osobu.
Niko ne kaze da je Duh stvorio vec je Bog stvorio, sta lupetas tu i filozofiras o zemlji? Kao nesto si rekao a nisi rekao nista niti si pobio ono gore!
Da Adam nije dobio licnost, bio bi kao prazan list papira, ne bi znao ni da govori ni da hoda, niti bilo sta, bio bi kao malo dete! Ali nije bilo tako, vec je od pocetka bio formirana licnost! Dakle Duhom mu je darovana licnost!
Učenje hindu religije je da je Bog lično u nama. Glupost. Pa piše i sada da primimo Hrista, misli se na njegov način života, a ne bukvalno Njega kao osobu u sebi. Stvarno PC koči mozak ljudima.
Ko je rekao da je Bog licno u nama? Sta lupetas tu?
Kao sto covek nasledjuje krv svog oca i genetiku, tako smo i mi nasledili Duh naseg Oca tj. Boga. Mi smo "rod njegov", njegova deca, to i Pavle kaze!!!
Da je tako onda ne bi trebalo vask. ali nije tako. Ti baš omalovažavaš Boga, strah me dokle će to Bog trpiti.
Naravno da treba vaskrsenje i vracanje u telo, jer covek nije stvoren da bude bez tela, niti ijedno zivo bice bilo to andjeo ili drugo sta..
Nema veze duh Božji, sa dahom život. Ti ne znaš kada je duh duh Božji, duh život. vjetar itd.
Ja sam dokazao da ima veze!
Potvrda nečega nije negacija nečeg drugog uvijek, niti je to potvrda tvoje nauka.
Nemoj da mi filozofiras filozofe!
Ti si potvrdio da se Duh i Dah poistovecuju i prevodioci ih poistovecuju, a ti kad odes da analiziras same reci vidis da su slicne, da imaju slicno znacenje svuda.. Razlike su u detaljima. Jeste da kontekst odredjuje znacenje, ali je jasno sta je Duh (Dah), on je deo Boga samog, strana komponenta koja se udahnjuje u telo! To ne mozes osporiti.
ositovjećen je termin nekada, ali nije značenje u smislu da je uvijek osoba. Pa isti termin je i za vjetar duh, pa nije vjetar osoba.
Eto vidis da se poistovecuju Duh i Dah i ti si cak priznao to.
Pa nisam ja rekao da Duh uvek znaci osoba, nekad je i vetar sila ili energija!
Ali je kljucno zapaziti da se svi ovi termini odnose na jedno isto, i taj Duh jeste sve to on i jeste "kao vetar, energija ali je na kraju i osoba"!
Da li ti mozes poreci bilo sta od ovih opisa da nije tacan?
Ne mozes!
Dakle Duh je sve to!
Avram reče Bogu da je prah (u osnovi prah) nije rekao da je i prah i duh kao dva bića. Tako da je tvoja nauka besmislena, ljudi su govorili da idu u prah, a nisu rekli idemo tzijelom u prah, a duhom gore. Tvoja nauka je toliko jadna, da te sada žalim, tvoj način razmišljanja.
Pa nisu oni ocekivali da idu gore na nebo, zato sto su bili koncentrisani na zemaljsko, mislili su da ce nagradu za sluzbu Bogu dobiti jos u ovom zivotu. Ocekivali su grad na zemlji. Ali nisu doziveli ispunjenje obecanja..
Jovovi tesioci su smatrali npr. da pravednici dobijaju nagradu jos u ovom zivotu.
U najboljem slucaju su verovali u vaskrsenje sto verujemo i mi danas.. Ali nisu znali sve pojedinosti o tome, to je otkriveno kasnije..
Svi oni tekstovi koji govore da nema nista posle smrti, govore i o besmislu zivota, a to su reci bezboznika, jer se pisci stavljaju u ulogu bezboznika da pokazu sta oni govore. Zato te reci nisu od teoloskog znacaja nama, kao da na njima mozemo temeljiti dogmu.. Pogotovo ne, zato sto oni nisu ni znali punu istinu o tome..
NZ ipak govori nesto sasvim drugo o stanju umrlih...
Jel bio taj dan u grobu ili u raju?
Bio je u raju i u hadesu, a ta dva mesta su jedno do drugog!
Znači za tebe je grob raj.
Formalno tumacis onda kad ti odgovara, hvatas se reci..
Ajde budi pošten opiši mi svoje vjerovanje.
Sta te zanima?
a to je po Bibliji, prva smrt je san, ali je smrt, nije život u duhovnom obliku.
Jeste, ali optuzujes nas bezveze, govoreci o nekom vozanju gore dole..
Eto koliko si isključio razum, da sam već dao objašnjenje, da ga nisam isprovocio. Jako si pokvarena osoba.
Ali jesi ga isprovocirao, izazivao si.. Nisam ja pokvaren sto konstatujem, dobro te znam kako pises..
Nisi čitao slučaj Ilije i lažnih proroka (Valovih) a isto se kod tebe vidi idolopoklonstvo, jer si mi rekao da sam ja niko i ništa, a Jovan krstitelj je pravednik, pa svi su pred Bogom niko i ništa i svi su zaslužili smrt. ti dakle obožavaš ljude.
Naravno da sam citao Iliju, ali on je prorok a ti si niko i nista! I Jovan je prorok a ti si niko i nista.
A namerno si to izokrenuo da ja obozavam ljude, vidis kako si los, a oboje slusamo te proroke.
Tripo, jesi ti prorok?
Samo ti njima vjeruj zato ideš u propast, kao što i vidimo da je rasulo u pravosl. narodima od nemorala. Čak gore nego na Zapadu.
Ja vidim vece zlo na zapadu, i ne samo ja, svo zlo je od vas krenulo i zarazilo i nas, pa to koristis da kazes "ha imate i vi to"..
Ti si formalno držao zapov. o suboti. Nisi shvatio smisao, jer da jesi i dalje bi držao subotu.
Ja sam shvatio smisao, smisao je drzati subotu jer je to uspomena na stvaranje, pocinak i odmor, i slavljenje Boga. To je radost a ne muka, kao sto ti mislis da mi je bila.. Za mene je subota bila "milina" kao sto se i kaze..
Ali, kasnije vidim u poslanici Jevrejima da je ona bila "senka" i da je ukazivala na odmor jevreja od robovanja u egiptu, na pocinak u obecanoj zemlji --->
"Jer negde rece za sedmi dan ovako: 'pocinu Bog u sedmi dan od dela svojih'. I na ovom mestu opet: 'nece uci u pocinak moj' ... Jer da je Isus Navin one doveo u pokoj.."
Pavle je ovde sedmicnu subotu nacinio 'senkom' i rekao da je ona ukazivala na odmor jevreja od robovanja u egiptu!
Pavle je bio farisej, pa je dobro znao cetvrtu zapovest, koja u ponovljenim zakonima daje drugi razlog za svetkovanje i navodi odmor od robovanja kao razlog, a ne na stvaranje:
"Secaj se da si bio rob u zemlji egipatskoj i zato ti je Gospod Bog Zapovedio da drzis subotu"! ---> zato da bi se od robovanja odmorio!
Zatim Pavle opet u kolosanima subotu naziva senkom:
"Da vas niko ne osudjuje za jelo ili za pice, za kakav praznik, za mladine ili za subote... koje je sve bilo sen od onoga sto je trebalo da dodje i telo je Hristovo"!
Jasno je, subota je ipak 'sen'!
I ja sam shvatio da iako je subota lepa i ja je volim, ona nije obavezna za Hriscane. Ja ne mogu ljude terati da je drze, ali ne osudjujem ni one koji je drze. A ti si zlonameran , prvo kad mene zoves formalistom a drugo kad osudjujes one koji je ne drze..
Nisi čitao Iliju i Valove proroke. Ti se i ne smiješ, jer ipak nisi 100% siguran da si u pravu. Plašiš se jer u sebi duboko osjetiš da je ono što ja govorim istina Biblije.
Ja mogu komotno da se rugam tvojoj nauci. Da spominjem lift, da vašu nauku izvrnem ruglu. Ti mene lično vrijeđaš i ja tebe. Ali mojoj nauci se ne smiješ rugati.
Hoces odma da ti kazem da je tvoja nauka lakrdija, da je smesna, da me nimalo nije strah pred Bogom da se tebi i Laodikeji rugam , jer to nije Bozja nauka, vec ljudska izmisljotina! I da si ti sam lazan u svakom smislu kao i adventisticka teologija, subota, svinjetina , zagrobni zivot i sve ostalo!
I evo da potvrdim..
sta imaš gledati mene, gledaj moju nauku. Da rugaću se vašoj nauci, ti nećeš moći mojoj, možda hoćeš, ali pazi rugaš se Božjoj nauci, a Bog gleda.
Hahaha, rugajuci se tebi, rugam se Bozjoj nauci, pa vasa nauka je smejurija Tripo moj, glupost najobicnija. Pa mogu ja da se ismejavam, zar ti mislis da je ismejavanje dokaz ispravnosti?
Ja sam kulturan i uvidjavan pa to ne radim iz pristojnosti. Ti ocigledno ne znas sta znaci biti pristojan.
Znas li kako se Taramana ismejavao sa vama, pa si pozivao ljude da ga bojkotuju, jesi video kako je to ipak bilo ruzno, pa makar on bio u pravu. A ti sad ovde radis isto sa Pravoslavljem.
vidiš meni je Laodik. rekao da si mu priznao da je sve ovo što HAC kaže istina i da ćeš je prihvatiti jednog dana i rekao mi je da te ne diram da on hoće da te privuče istini. A ja sam mu rekao ako zna (ti) da je istina, što ne prihvati odmah. Nema tu hoću nekada u nekoj budućnosti, ako znaš prihvati.
E vidis Tripo to nije tacno. Ja sam trazio od njega da se moli Bogu za mene , da ako sam ja na pogresnom putu da me Bog uputi na istinu. Od tada je proslo 5 godina. Za to vreme umesto onoga cemu sam se ja nadao i prizeljkivao da mi Bog ukaze da vi imate istinu, desilo se suprotno.
Elem, tu se vidi koliko sam ja iskren.
Sada te pozivam ajd probaj da se rugaš nauci koju iznosimo Laodik. i ja, ti možeš da spomeneš neku svoju logiku i tome.
Ajd baš da vidim da li smiješ?
Evo rugam se:
Mire, sila nikad nije nosilac licnosti. Licnost postoji dotle dok su Dah zivotni i telo zajedno, dotle postoji i dusa. Tako Dah zivotni, telo i dusa su licnost, a cime se razdvoje, licnost se gubi do vaskrsenja. Dah zivotni vraca se Bogu, izvoru sile koja ozivljava, a ne kao licnost.
U predhodnom komentaru izjavio si i ovu:
Ne lazem! U svim vasim knjigama je objasnjeno vaskrsenje "ponovnim stvaranjem" i u nasoj debati vi na tome cak i insistirate! Dakle vi ne verujete u vaskrsenje!
Mire, ja sam to mnogo puta ovde obajsnjavao.
Kako je Bog stvorio coveka:"A stvori Gospod Bog coveka od praha zemaljkoga, i dunu mu u nos dah zivotni, i posata covek dusa ziva." 1. Mojsijeva 2,7.
Kad covek umire, desava se obrnuti proces. Kao sto je spajanjem daha zivotbog sa telom nastala dusa ziva, tako se prilikom smrti rastavljanjem daha zivotnog od tela licnost gubi. Dah koji Bog uzima, je sila kojom je oziveo materiju, a kad ga uzima, ta materija ostaje bez zivota, dakle nasupa smrt.
Prilikom vaskrsenja, Bog ponovo vraca silu koju je uzeo prilikom smrti, i ponovo ozivljava ona ista licnost, a ne nekakva druga. To nije poniovno stvaranje, nego vasksenje tj. vracanje u zivot licnost koja je bila umrla.
Nije Marko, jer to sto vi imate je ponovno stvaranje, zato sto vi tim procesom ne mozete vratiti istu osobu, jer ako svest nije sacuvana ne mozes vratiti coveka.
Ljudsko bice nije masina koja funkcionise na bazi kalkulacije i vestacke inteligencije, gde bi masina rekla volim te, a to stvarno ne misli, jer masina ne misli kad nema svest.
Svest je odlika bica, i ako se ona izgubi jednom nestaje zauvek!
Dakle, ne mozes ti po secanju vracati ljude, ubacivanjem neke informacije u telo (masinu).. Jer to bi onda bile kopije!
Osim ako imas sacuvanu svest, pa je ubacis u telo! Tada moze, a to je kod nas!
Vec smo pricali o tome Marko, vi pravite kopije, a proces nazivate - "ponovnim stvaranjem", iako to ne mislite doslovno.