Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

ДУХ и ДУША, разлике и заблуде

  • Začetnik teme Adrian BG
  • Datum pokretanja
tripo 41

tripo 41

Član
#91
Niko ne kaze da je Duh stvorio vec je Bog stvorio, sta lupetas tu i filozofiras o zemlji? Kao nesto si rekao a nisi rekao nista niti si pobio ono gore!
Pa duh Božji znači Bog, a duh životni ne znači Bog, nego označava energiju i silu koja oživljava.

Da Adam nije dobio licnost, bio bi kao prazan list papira, ne bi znao ni da govori ni da hoda, niti bilo sta, bio bi kao malo dete! Ali nije bilo tako, vec je od pocetka bio formirana licnost! Dakle Duhom mu je darovana licnost!
Adam je postao živa osoba, ali je u osnovi prah, a nije duh u svojoj osnovi. Tako da duh ž. ne nosi ličnost, može samo da ponese inf. o ličnosti.

Ko je rekao da je Bog licno u nama? Sta lupetas tu?
Pa tvoja je tvrdnja da je ušla osoba. Ti da bi dokazao jednu laž, moraš da upadneš u drugu.

Aha sada kada je ulazio duh ž. nije bio ličnost, a kada izlazi onda jeste. Ako je to ličnost kada izađe, onda je bila ličnost i kada uđe. To je tvoja nauka, konfuzija.

A poistovijetio si duh Božji i duh ž. znači da je ulazila osoba, a izlazila ličnost čovjeka.Kao sto covek nasledjuje krv svog oca i genetiku, tako smo i mi nasledili Duh naseg Oca tj. Boga. Mi smo "rod njegov", njegova deca, to i Pavle kaze!!!
A poistovijetio si duh Božji i duh životni. Pa ti sam sebi skačeš u stomak. Sam si navodio stihove koje prikazuješ da su duh Božji i duh ž. isto.Saću da te citiram.

Evo potvrde:

"Jahvinom su riječju nebesa sazdana
i dahom usta njegovih sva vojska njihova.
"

Duh i Dah su korisceni pri stvaranju, a ovaj Dah je Bozji Duh.
A duh Božji je sam Bog, dakle osoba. Po tebi je dakle dah osoba, čak si ga napisao velikim slovima, što znači da mu pridaješ svojstva osobe. A sada se praviš lud i negiraš ono što si sam tvrdio, a ja konstatovao da je osoba u ovom slučaju po tebi Bog ušla u čovjeka.Kako si se nasukao. Još sam ti uvećao da vidiš.

Naravno da treba vaskrsenje i vracanje u telo, jer covek nije stvoren da bude bez tela, niti ijedno zivo bice bilo to andjeo ili drugo sta..
Znači treba im lift.

Nemoj da mi filozofiras filozofe!

Ti si potvrdio da se Duh i Dah poistovecuju i prevodioci ih poistovecuju,
Kao termini da, ali u rečenicama ne. To sam rekao, a ti na pokvaren način izvrnuo.

Jer ti učiš da je to sve isto.

Evo i potvrde.

Duh i Dah su korisceni pri stvaranju, a ovaj Dah je Bozji Duh.
kakva bruka. Pa moraš tako. A svi znamo da je duh Božji isto što i Duh Sveti sam Bog, dakle osoba.

Ko je rekao da je Bog licno u nama? Sta lupetas tu?
A sada Mire negira, a sam rekao, a ja potvrdio. Sada se pravi lud. Tebi baš uvređeni ponos ne da da dođeš do istine.

tripo :assassin:

Pa nisam ja rekao da Duh uvek znaci osoba, nekad je i vetar sila ili energija!
Ali si rekao da je dah osoba.Mi nismo JS da Duh Božji poistov. sa energijom.

Evo sam te 2 puta citirao.

Dakle ovo samo formalno govoriš, da bi se izvukao iz neprijatne situacije.

Razlike su u detaljima. Jeste da kontekst odredjuje znacenje, ali je jasno sta je Duh (Dah), on je deo Boga samog, strana komponenta koja se udahnjuje u telo! To ne mozes osporiti.
Jadana je tvoja nauka, pa ja nisam ni osporavao da je duh ž. energija koja ulazi u čovjeka.

Evo sada upadaš u kontradikciju, sada potvrđuješ ono što sam govorio, a rekao si da je to duh Božji, a to znači da je osoba. Naravno d aćeš ti formalno reći da nisi rekao, jer to nisi tako form. iskazao, ali si rekao.

Ali je kljucno zapaziti da se svi ovi termini odnose na jedno isto, i taj Duh jeste sve to on i jeste "kao vetar, energija ali je na kraju i osoba"!
Evo i potvrde mojih navoda da je osoba. A sada te citiram ovo:

Ko je rekao da je Bog licno u nama?

Dakle sam sebe negiraš.


Bio je u raju i u hadesu, a ta dva mesta su jedno do drugog!
Ovo ću da citiram i da dam na FB.

Ali jesi ga isprovocirao, izazivao si.. Nisam ja pokvaren sto konstatujem, dobro te znam kako pises..
Počeo si da me kopiraš, jer sam ja to tebi tako rekao prvi. Pokušavaš da me "tučeš" mojim arg. znači da su moji arg. bili dobri čim ih kopiraš.

Naravno da sam citao Iliju, ali on je prorok a ti si niko i nista! I Jovan je prorok a ti si niko i nista.

A namerno si to izokrenuo da ja obozavam ljude, vidis kako si los, a oboje slusamo te proroke.

Tripo, jesi ti prorok?
Dokaz da obožavaš ljude, dakle idolopoklonstvo. Jadna je tvoja nauka a to isto znači nešto.

Ja sam shvatio smisao, smisao je drzati subotu jer je to uspomena na stvaranje, pocinak i odmor, i slavljenje Boga. To je radost a ne muka, kao sto ti mislis da mi je bila.. Za mene je subota bila "milina" kao sto se i kaze..
Opet formalno citiraš stihove, da si shvatio smisao onda bi držao i dalje subotu. Znači da si držao kao fariseji, formalno.

Znas li kako se Taramana ismejavao sa vama, pa si pozivao ljude da ga bojkotuju, jesi video kako je to ipak bilo ruzno, pa makar on bio u pravu.
On se rugao i na kraju pukao, sve je istresao iz sebe na jedan odvratan način, onda je vidio bruku i pobjegao je. Tako bude vama kada se ismijavate.

E vidis Tripo to nije tacno. Ja sam trazio od njega da se moli Bogu za mene , da ako sam ja na pogresnom putu da me Bog uputi na istinu. Od tada je proslo 5 godina. Za to vreme umesto onoga cemu sam se ja nadao i prizeljkivao da mi Bog ukaze da vi imate istinu, desilo se suprotno.

Elem, tu se vidi koliko sam ja iskren.
Evo nek on kaže još jednom kako je bilo. A ti si već došao sa koncepcijom i istina te ne zanima.
 
Poslednja izmena:
mire000

mire000

Član
#92
Nikom se vi ovde ne izrugavate , atko se itko izrugava ovde onda se oni izrugavaju PRAVOSLAVLJU , a viste ovde jedini na forumu stali u odbranu prave istine , zato svaka čast
Samo bi nadodala kada čovek umre duh , duša tak svedno sigurno nastavlja živjeti ,da nije to tako ni ovaj život ni naša vjera u BOGA nebi imalo nikakvog smisla
Mi nemamo pravo da se rugamo nauci koja u svojoj sustini ima Hrista. Da je on kojim slucajem obozavalac demona i vala, imao bi pravo da se rugam kao Ilija, jer sotoni se treba rugati, jer on nema moc kao Bog, i ogranicen je, on je nas neprijatelj, zato se Ilija rugao satanistima - "ajd da vas vidim da ucinite cudo, kakav je taj vas bog kad ne moze da cini cuda? Moj je jaci!"!

Hristos se nije rugao farisejima niti su to cinili Apostoli, jer ipak su oni imali veru u Boga i sluzili mu!

Tripo ne razume zasto se Ilija rugao, nije se on rugao njima, vec sotoni!

Inace Ilija je prorok, a mi nismo, mi ne smemo sebi dozvolili takve radnje, jer ne znamo nicije srce i okolnosti. Niti smemo da sudimo drugima kao sto su proroci cinili!

Pavle je rekao: "odgovorite svakom koji zatrazi razlog za nadu koja je u vama, ali to cinite blago , pazeci da i sami ne budete iskusani" -- Pavle je dakle zabranio takav ruzan govor ! Evo i ovde: "Neka vaša reč uvek bude ljubazna, solju začinjena, da biste znali svakome da odgovorite kako treba." (Kolosanima 4:6)

Nase reci moraju biti usmerene na spasavanje dusa, "solju zacinjene", a tu onda nema mesta ruganju, vec svaka rec mora biti odmerena, upucena sa postovanjem, uvazavanjem i ozbiljnoscu.

Eno, on se gore opet ruga, kako s takvim covekom uopste razgovarati o ozbiljnim temama? Nikako, jer on je sprdnja!

A to sto se ne pridrzava reci Biblije i uputstva Apostola Pavla, dovoljno je da ga potpuno diskredituje i prikaze kao laznog.

Ma i on je umislio da je izabran, pa misli da mu je Bog dao sposobnost da poznaje srca, i kad misli da je neko pokvaren, to mu je Bog otkrio!

Nista drugo nego ludost, jer kad covek zna samog sebe da nije pokvaren, a drugi mu kaze da jeste , on pouzdano zna da takav covek nije od Boga, i da taj ne poznaje njegovo srce!

Isto kao i kad ti prorok ne moze reci ko si, tacno znas da je lazan!

A ne bi me cudilo da Tripo uskoro izjavi da je on Ilija ili Jovan, to je vrlo izvesno!

Pa duh Božji znači Bog, a duh životni ne znači Bog, nego označava energiju i silu koja oživljava.Adam je postao živa osoba, ali je u osnovi prah, a nije duh u svojoj osnovi. Tako da duh ž. ne nosi ličnost, može samo da ponese inf. o ličnosti.Pa tvoja je tvrdnja da je ušla osoba. Ti da bi dokazao jednu laž, moraš da upadneš u drugu.

Aha sada kada je ulazio duh ž. nije bio ličnost, a kada izlazi onda jeste. Ako je to ličnost kada izađe, onda je bila ličnost i kada uđe. To je tvoja nauka, konfuzija.

A poistovijetio si duh Božji i duh ž. znači da je ulazila osoba, a izlazila ličnost čovjeka.

:roll::roll:A poistovijetio si duh Božji i duh životni. Pa ti sam sebi skačeš u stomak. Sam si navodio stihove koje prikazuješ da su duh Božji i duh ž. isto.

:roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll:

Ovo vrijedi ovih 8 emo.

Saću da te citiram.A duh Božji je sam Bog, dakle osoba. Po tebi je dakle dah osoba, čak si ga napisao velikim slovima, što znači da mu pridaješ svojstva osobe. A sada se praviš lud i negiraš ono što si sam tvrdio, a ja konstatovao da je osoba u ovom slučaju po tebi Bog ušla u čovjeka.

:roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll:

Kako si se nasukao. Još sam ti uvećao da vidiš. :beee::beee:Znači treba im lift.Kao termini da, ali u rečenicama ne. To sam rekao, a ti na pokvaren način izvrnuo.

Jer ti učiš da je to sve isto.

Evo i potvrde.:beee::beee: kakva bruka. Pa moraš tako. A svi znamo da je duh Božji isto što i Duh Sveti sam Bog, dakle osoba.A sada Mire negira, a sam rekao, a ja potvrdio. Sada se pravi lud. Tebi baš uvređeni ponos ne da da dođeš do istine.

tripo :assassin:Ali si rekao da je dah osoba.Mi nismo JS da Duh Božji poistov. sa energijom.

Evo sam te 2 puta citirao.

Dakle ovo samo formalno govoriš, da bi se izvukao iz neprijatne situacije.Jadana je tvoja nauka, pa ja nisam ni osporavao da je duh ž. energija koja ulazi u čovjeka.

Evo sada upadaš u kontradikciju, sada potvrđuješ ono što sam govorio, a rekao si da je to duh Božji, a to znači da je osoba. Naravno d aćeš ti formalno reći da nisi rekao, jer to nisi tako form. iskazao, ali si rekao.Evo i potvrde mojih navoda da je osoba. A sada te citiram ovo:
Dakle sam sebe negiraš.
Ovo ću da citiram i da dam na FB.Počeo si da me kopiraš, jer sam ja to tebi tako rekao prvi. Pokušavaš da me "tučeš" mojim arg. znači da su moji arg. bili dobri čim ih kopiraš.Dokaz da obožavaš ljude, dakle idolopoklonstvo. Jadna je tvoja nauka a to isto znači nešto.Opet formalno citiraš stihove, da si shvatio smisao onda bi držao i dalje subotu. Znači da si držao kao fariseji, formalno.On se rugao i na kraju pukao, sve je istresao iz sebe na jedan odvratan način, onda je vidio bruku i pobjegao je. Tako bude vama kada se ismijavate.Evo nek on kaže još jednom kako je bilo. A ti si već došao sa koncepcijom i istina te ne zanima.
Mozes dobiti odgovor kad pocnes normalno da razgovaras i prestanes da se ismejavas. Sve si gore izvrnuo namerno u svojoj ludosti..

Ja mogu sve objasniti nego tebe to ne interesuje, ti me hvatas u reci, ti ces sve izvrnuti, to radis namerno.
 
Poslednja izmena:
Laodikeja

Laodikeja

VIP
#93
Mire, kontradiktoran si.

Čas kazes "Božja sila" cas tvrdis kako je ta sila coveciji duh sa nekakvom informacijom.

Ja sam ti izneo biblijski stav, a on glasi "da je to Božja sila koju poseduje sam Bog kao tvorac i izvor života, i on tu silu udahnjuje u živa bića, u ljude, životinje, i biljke, i njom održava svetove"

Dakle, nema u njoj ništa ljudsko.

Što se tiče tvoje tvrdnje zasnovane na Solomunovoj izjavi "da životinjski duh ne ide na nebo" ja sam svojevremeno taj tekst objasnio, a i on je jasan sam po sebi, a u tvojoj tvrdnji se vidi očigledno nepoštenje i kontradiktornost, jer si pre tvrdio da Solomun nije ništa znao po pitanju zagrobnog života, već da je samo predpostavljao, a sada stvaraš jednu dogmu na osnovu suprotne tvrdnje, i to pogrešno interpretirajući sam tekst.

Dakle, tekst kaže:

"Sve ide na jedno mjesto; sve je od praha i sve se vraća u prah.
Ko zna da duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke da ide dolje pod zemlju?"
( knjiga propovednika 3. 20 - 21 )

Upravo ovde vidimo jedan primer gde Solomun predpostavlja pitajući "KO ZNA?" što znači da ni on nije znao, pa nije ni mogao da stvara neku dogmu iz te svoje predpostavke, pa zašto bi i mi to činili i stvarali nekakvu dogmu na osnovu svog mišljenja.

Ja lično verujem da je Božja sila života svuda, i da sve što umre - bilo čovek ili životinja, da se ta sila stapa sa Bogom, ili pak silom koja postoji u prirodi, tako da nije ni pogrešna ova Solomunova predpostavka, ali se ne sme ići dalje od toga, i na osnovu nje stvarati dogmu o zagrobnom životu.

Životinje su isto živa bića, sa razumom na svom nivou postojanja, sa emocijama, osećanjima, itd.. čak ponekad i razumnije od čoveka.
 
tripo 41

tripo 41

Član
#94
Mozes dobiti odgovor kad pocnes normalno da razgovaras i prestanes da se ismejavas. Sve si gore izvrnuo namerno u svojoj ludosti..

Ja mogu sve objasniti nego tebe to ne interesuje, ti me hvatas u reci, ti ces sve izvrnuti, to radis namerno.
Očekivano od tebe pošto si uhvaćen u lažima, tj. kontradiktornosti. Da možeš objasnio bi. Ovo kopiram i stavljam na FB.

Vidiš da je uhvaćen, ne smije se ne osvrnuti.
Ma i on je umislio da je izabran, pa misli da mu je Bog dao sposobnost da poznaje srca, i kad misli da je neko pokvaren, to mu je Bog otkrio!

Nista drugo nego ludost, jer kad covek zna samog sebe da nije pokvaren, a drugi mu kaze da jeste , on pouzdano zna da takav covek nije od Boga, i da taj ne poznaje njegovo srce!

Isto kao i kad ti prorok ne moze reci ko si, tacno znas da je lazan!

A ne bi me cudilo da Tripo uskoro izjavi da je on Ilija ili Jovan, to je vrlo izvesno!
Jadna je vaša nauka čim morate ovako. Ne smijete o duši više ništa ni reći jer ste se nalupetali.

Evo kako Adrijan izvrće riječi.

А управо је све супротно. То што изврћете смисао "и поста човек душа жива", односи се да постаје живо биће, живо створење, а не да је цео човек душа. Душа је у човеку, то цео хришћански свет разуме, само ви нешто тарандате.

Kakva bruka od objašnjenja. Čovjek postao duša, a onda lupi kako nije ceo čovjek duša nego samo duhovni dio čovjeka.


Дакле:

дух + душа + тело = човек

Никако:

дух + тело = душа


Evo kako Adrijan negira Postanak 2,7

Evo i MIre isto uči.

Dusa je razlicita od Duha po nasem ucenju i od tela. To su razlicite komponente koje cine coveka. Dusa nije = "ceo covek" ni po BIbliji, a ni po nasem verovanju.

Gledaj Laodikeja kako lažu i izvrću Pismo.
 
Poslednja izmena:
M

Marko1932

#95
Mire:
Ali, kasnije vidim u poslanici Jevrejima da je ona bila "senka" i da je ukazivala na odmor jevreja od robovanja u egiptu, na pocinak u obecanoj zemlji --->

Mire i Tripo, molim vas obojicu promenite nacvin komuniciranja. To sto rezite jedan na drugaoa, nije odlika jednog hriscanina. Iznesite dokaze ako ih imate i dozvolite neka svako bira sta hoce, jer to je pravo svakoga od nas.

"Jer negde rece za sedmi dan ovako: 'pocinu Bog u sedmi dan od dela svojih'. I na ovom mestu opet: 'nece uci u pocinak moj' ... Jer da je Isus Navin one doveo u pokoj.."

Mire, nekoliko puta molio sam te da stavise reference ako zelis da neko sa tobom diskutuje, a ti ides po starom. Zasto?

Pavle je ovde sedmicnu subotu nacinio 'senkom' i rekao da je ona ukazivala na odmor jevreja od robovanja u egiptu!
Pavle u tekstu koga si naveo ne spominje nikakvu senku.

Pavle je bio farisej, pa je dobro znao cetvrtu zapovest, koja u ponovljenim zakonima daje drugi razlog za svetkovanje i navodi odmor od robovanja kao razlog, a ne na stvaranje:

Mire, a od ceka su se Aamam i Eva zajedno sa Bogom odmarali?
Obrati ti paznju na ono sto je Bog svojom rukom napisao, a mani se tih gatalica.

"Secaj se da si bio rob u zemlji egipatskoj i zato ti je Gospod Bog Zapovedio da drzis subotu"! ---> zato da bi se od robovanja odmorio!

Mire, volo bih da mi nadjes taj tekst onako kako pise u Bibliji.


Zatim Pavle opet u kolosanima subotu naziva senkom:

"Da vas niko ne osudjuje za jelo ili za pice, za kakav praznik, za mladine ili za subote... koje je sve bilo sen od onoga sto je trebalo da dodje i telo je Hristovo"!

Mire, u pravi si da vas nike ne osudjuje za SUBOTE, a ne za Subotu.

Jasno je, subota je ipak 'sen'!
A zasto si izvrnuo ono sto je Pavlje napiseo, umesto SOBOTE prepravio si na subotu. Nije dobro sto radis, Postuj Rec Gospodnju.

I ja sam shvatio da iako je subota lepa i ja je volim, ona nije obavezna za Hriscane. Ja ne mogu ljude terati da je drze, ali ne osudjujem ni one koji je drze.

Mire, vise puta sam ja rekao da ti poznajes istinu pa zato me cudi da branis nesto u sto ni sam ne verujes. U pravu si niko nema pravo da primorta nikao da prihvati bilo sta u religiji. Covek je slobiodan i data mu je prilika da buira, a nase je da iznesemo ono sto verujem pa svako za sebe neka odluci kako mu je volje.
 
tripo 41

tripo 41

Član
#96
Mire i Tripo, molim vas obojicu promenite nacvin komuniciranja. To sto rezite jedan na drugaoa, nije odlika jednog hriscanina.
Vidiš prorok Ilija se smijao Valovim prorocima, čak ih je zadirkivao. A ko mu je kriv što se izlupetao i što sam ga našao u raskoraku. Ja ću da se rugam njihovoj lažnoj nauci i njihovim bogovima jer su lažni.
Moja nauka je zlato, a tvoja je glupost nevidjena,
A prvo je rekao da je duh ž, osoba, pa onda negirao da je u nama osoba.

Pa nekada ne znači osoba, ali duh ž. jeste osoba.
A duh Božji je sam Bog, dakle osoba. Po tebi je dakle dah osoba, čak si ga napisao velikim slovima, što znači da mu pridaješ svojstva osobe. A sada se praviš lud i negiraš ono što si sam tvrdio, a ja konstatovao da je osoba u ovom slučaju po tebi Bog ušla u čovjeka.
A on daje ovo.
Ko je rekao da je Bog licno u nama? Sta lupetas tu?

Evo definicije:

"Reinkarnacija (od latinskog re in caro, ponovo u tijelo, to jest ponovno utjelovljenje) je učenje o ponovnom ili neprestanom vraćanju duha ili duše u tijelo nakon smrti."

"Utelovljenje ili Inkarnacija ( lat.incarnatio) je jedan od ključnih hrišćanskih teoloških pojmova. Ovaploćenje označava Boga koji je postao plot (telo). Prema hrišćanskom učenju, to se zbilo rođenjem Isusa, sina božjeg, od device Marije, nazvane bogorodicom. "

(Izvor wikipedija.)
Evo kako Mire na nečastan način izvrće riječi, ovdje je bodlovao samo dio koji njemu odg. a dio koji govoir o ponovnom utjelovljenju, što mire i vjeruje nije.

Pa je onda izdvojio boldovani dio da ga prikaže kako je samo to reinakar. a nije ovaj o ponovnom utjelovljenju.

Ne verujemo mi u "reinkarnatio" vec u "inkarnaciju", nesto u sta veruju svi Hriscani pa i vasa crkva, jasno se zna razlika izmedju "neprestanog seljenja dusa" i "inkarnacije" sto je "otelovljenje" sto se desava samo jednom!
A ponovno utjelovljenje je pripisao INKARNACIJI, što nije tačno.

Dakle ovo je tako pokvaren način izvrtanja jasnih pojmova a sve sa ciljem da se izvuče iz neprijatne situacije, jer mire vjeruje u REINKAR.

Evo kako je uzeo samo dio mog komentara koji se odnosi na pojmove. A razlog je da bi pokazao kako sam ja rekao da je duh ž. isto osoba kao i Duh Božji.

Eto vidis da se poistovecuju Duh i Dah i ti si cak priznao to.
 
Poslednja izmena od urednika:
mire000

mire000

Član
#97
Mire i Tripo, molim vas obojicu promenite nacvin komuniciranja. To sto rezite jedan na drugaoa, nije odlika jednog hriscanina. Iznesite dokaze ako ih imate i dozvolite neka svako bira sta hoce, jer to je pravo svakoga od nas.
Do njega je da li ce promeniti svoj nacin komunikacije i prestati da ismejava i podcenjuje sagovornike, kao i da izvrce. Nisam mu ja kriv sto se tako ponasa. Ja mu uvek popustim, evo i sada.

Mire, nekoliko puta molio sam te da stavise reference ako zelis da neko sa tobom diskutuje, a ti ides po starom. Zasto?
Kakve reference? Valjda svi znamo da je ovo iz Jevrejima poslanice, znamo tekstove napamet, necemo se praviti da ne znamo.

Pavle u tekstu koga si naveo ne spominje nikakvu senku.
Nije upotrebio izraz "senka" ali je jasno iz konteksta da je subotu smatrao "senkom" odnosno da je ona bila slika veceg odmora - "odmora u obecanoj zemlji" od njihovog egipatskog ropstva.

Subota svoju svrhu dakle ispunjava ulaskom u obecanu zemlju, odmorom u obecanoj zemlji i vaspostavljanju svega te ukazuje na Hrista kao na nas odmor - "hodite k meni svi umorni i natovareni i ja cu vas odmoriti"!

O tome Pavle govori u Jevrejima!

Zar ne vidis da je on sedmicnu subotu izjednacio sa odmorom u obecanoj zemlji i nacinio je "senkom", zar ti to ne govori kontekst?

Izneo sam ti istinu tvoja je odluka..

Pavle je bio farisej i dobro je znao da 4. zapovest u ponovljenim zakonima kao razlog za svetkovanje navodi "odmor od robovanja", a ne stvaranje, stvaranje je samo dodatni razlog, htelo se reci "TA I BOG SE TOG DANA ODMORIO", u izvoru originalnog dekaloga je sasvim drugacija konstrukcija reci, ne pise kao kod nas - "JER JE BOG ZA SEST DANA STVORIO.." kao da je to glavni razlog, vec pise "TA I BOG JE ZA SEST DANA STVORIO.." , kao da je to dodatni razlog!


Mire, a od ceka su se Aamam i Eva zajedno sa Bogom odmarali?
Ne pise da su se oni odmarali! To ste izmislili!

Adamu kao savrsenom coveku subota nije bila uopste potrebna za odmor, jer se on nije umarao! Savrseni covek ne oseca umor. A nije mu bila potrebna ni kao dan sastanka sa Bogom, jer je on neposredno komunicirao sa Bogom svaki dan!

Zato je besmisleno ono sto EGW tvrdi da je Adam drzao subotu.

NE NIJE!


Obrati ti paznju na ono sto je Bog svojom rukom napisao, a mani se tih gatalica.
Koje gatalice? Ima ih Laodikeja, a ne ja..

Mire, volo bih da mi nadjes taj tekst onako kako pise u Bibliji.
Marko, svi znamo kako glasi tekst, gore ti je citiran! Ako ti hoces manipulisati prevodima, ja se necu time baviti.

Mire, u pravi si da vas nike ne osudjuje za SUBOTE, a ne za Subotu.

Znam vas odgovor da se tu radi o "godisnim subotama", ali ne radi se o tome, jer Pavle pominje "praznike" a praznici uvek sadrze i "godisnje subote", pa nema razloga da ih posebno spominje van ostalih praznika!

Ali ajde da kazemo da mi ne mozemo znati sa sigurnosu.

Medjutim, ono sto znamo sigurno jeste da Pavle u Jevrejima poslanici poistovecuje subotu sa odmorom u obecanoj zemlji i tvrdi da ona aludira na odmor od ropstva u egiptu, te govori o "mestu pocinka" - "obecanoj zemlji"!

Dakle Pavle je sedmicnom subotom aludirao na odmor u obecanoj zemlji, i time ju je nacinio "senkom" ili "tipom", koji ima svoj "antitip" i ostvaruje se na Hristu, jer Pavle kaze - "bojmo se da koji od vas ne zakasni da udje u taj odmor". Dakle mi Hriscani ulazimo u odmor, kao sto Pavle rece, i subota svoj "antitip" ima u Hristu i oslobodjenju od ropstva grehu!


A zasto si izvrnuo ono sto je Pavlje napiseo, umesto SOBOTE prepravio si na subotu. Nije dobro sto radis, Postuj Rec Gospodnju.
Nisam ja nista prepravio, zavisi od prevoda.

Mire, vise puta sam ja rekao da ti poznajes istinu pa zato me cudi da branis nesto u sto ni sam ne verujes.
Otkud znas sta ja verujem? Laodikeja prica gluposti. Ja da ne verujem ovako ne bi pisao. A to sto vi zovete "istina" nije istina.

U pravu si niko nema pravo da primorta nikao da prihvati bilo sta u religiji. Covek je slobiodan i data mu je prilika da buira, a nase je da iznesemo ono sto verujem pa svako za sebe neka odluci kako mu je volje.
Vidi Marko, nemam ja nista protiv subote, ja je volim, drzao bi je sa vama i slavio Boga, nije to pogresno, ali nije ni obavezno. Dakle ne osudjujem ja vas sto je drzite, ali ne mogu da tvrdim da je obavezna kad nije..

I Marko zamolio bih te, kad citiras, mozes li da citiras pravilno? Tesko je citati post kad nisi lepo citirao.

Stavis [QUOTE ] ovde ti ide moj citirani tekst [/QUOTE ] .

Ili selektuj moj tekst misem, pa ti ispadne malo "reply" na kraju, pa klikni na to, i onda ce on sam citirati, pa napisi odgovor ispod..
 
Poslednja izmena:
tripo 41

tripo 41

Član
#98
Do njega je da li ce promeniti svoj nacin komunikacije i prestati da ismejava i podcenjuje sagovornike, kao i da izvrce. Nisam mu ja kriv sto se tako ponasa. Ja mu uvek popustim, evo i sada.
Sada ne smiješ ni pogledati jer si se obrukao sa lažima. Kakvo nepoštovanje sagovornika, pa nisam ti ja kriv što si lagao.

Najbolje tako pobjeći da umiriš sebi savjest.
 
tripo 41

tripo 41

Član
#99
Mire je pobjegao sa teme. Uhvaćen u kontradiktornosti.

mire piše: "Jahvinom su riječju nebesa sazdana
i dahom usta njegovih sva vojska njihova.
"

Duh i Dah su korisceni pri stvaranju, a ovaj Dah je Bozji Duh.

---------------------------------------------------

A Duh Božji je sam Bog, dakle osoba, po MIretu ispada da je osoba ušla u ljude pri stvaranju.


Na moju primjedbu da je to po njemu osoba, mire negira.

mire000 said:

Ko je rekao da je Bog licno u nama? Sta lupetas tu?

-------------------------------

A poistovjetio je duh životni sa duhom Božjim. Jer mu treba osoba,a to je duh Božji.

I kada mu je to spomenuto, onda negiranje.
 

Top