Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Nije lako ali je moguće. Ako se vežba, posle nije ni teško.

Posle vezbe ne traba da postoji ni "leva ni desna ruka" :) Tek onda "leva nece znati sta cini desna" :)

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Evo jedne dobre ali ti se mozda i ne svidi :) Ide i objasnjenje uz to :)

Oslobodi se prošlosti,
oslobodi se budućnosti,
oslobodi se sadašnjosti.
Sa srcem koje se ni za šta ne hvata
stižeš na mesto koje je izvan patnje.

Strofa 348

Vrlo se komotno osećamo među idejama o budućnosti.
Možemo
ugodno boraviti u sećanjima na prošlost. I
lako se gubimo u doživljajima ovde i sada. A kada se izgubimo,
tada patimo. Ali ta patnja nije konačna: postoje
uzroci te patnje i postoji sloboda od njih. Stizanje do te
slobode zahteva da napustimo svoja omiljena
boravišta.
Često nas savetuju da ovo ili ono „napustimo” i to nam
može zazvučati kao da treba nečega da se otarasimo ili
da je pogrešno
da budemo takvi kakvi smo sada. Ali ako
prepoznamo moć ispravne sabranosti, vidimo kako se to
napuštanje događa samo od sebe. U ovoj strofi Buda nas
sreće na mestu naše patnje i usmerava
nas ka otvorenim
vratima, izvan nje.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Postavila sam negde citat patrijarha Pavla baš o ovome, o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Lepše mi zvuči :), a i nije mu potrebno ovoliko tumačenje :)

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Kad ga nadjes (ako ga budes trazila), baci link da ga vidim :)

Video si ga i rekao da ti se sviđa. Ali mogu da ga potražim....našla....

.... U tim godinama vam svašta pada na pamet dok nisam naišao na odgovor kog blaženog Avgustina koji to objašnjava pojmom vremena. Vreme je, kaže on, jedino trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost.

Prošlost je bila-nje nema; budućnost će biti-i nje nema; a šta ima? Ima sadašnjost ali i nje gotovo da nema; ona je dodirna tačka između prošlosti i budućnosti u kojoj budućnost stalno prelazi u prošlost. Vreme važi za stvorena bića, materiju, vasionu i pogotovu za nas ljude. Mi živimo i shvatamo u kriterijumu vremena, prostora i brojeva.
Ali za Boga to ne važi. Za njega nema ni prošlosti, ni budućosti, već samo večne sadašnjosti, tako da kada MI kažemo da će nešto BITI, to će NAMA biti, ali ne i Njemu......

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Video si ga i rekao da ti se sviđa. Ali mogu da ga potražim....našla....

.... U tim godinama vam svašta pada na pamet dok nisam naišao na odgovor kog blaženog Avgustina koji to objašnjava pojmom vremena. Vreme je, kaže on, jedino trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost.

Prošlost je bila-nje nema; budućnost će biti-i nje nema; a šta ima? Ima sadašnjost ali i nje gotovo da nema; ona je dodirna tačka između prošlosti i budućnosti u kojoj budućnost stalno prelazi u prošlost. Vreme važi za stvorena bića, materiju, vasionu i pogotovu za nas ljude. Mi živimo i shvatamo u kriterijumu vremena, prostora i brojeva.
Ali za Boga to ne važi. Za njega nema ni prošlosti, ni budućosti, već samo večne sadašnjosti, tako da kada MI kažemo da će nešto BITI, to će NAMA biti, ali ne i Njemu......

Evo opet cu da kazem da mi se svidja ali i da tome ne treba objasnjenje samo onima koji shvataju sta te reci govore a nece svako da ih shvati. Zaboravio sam da sam to citao. Moracu malo da se smirim jer sam od obaveza i obnevideo i poceo da zaboravljam :) Citam a ne vidim sta citam :)

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Ako ti govore žučno,
utihni, kao naprsli gong.
Neuzvaćanje je znak slobode.

Strofa 134 - Dhammapada

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Pa da, tako nesto. Samo je bitno razumeti odakle dolazi to "neuzvracanje" :) Ne radi se o tome da ne postoji zelja za svadjom tj. zelja da ne ucestvujemo u konfliktu jer ako nekada nema zelje, bice trenutaka i kada ce je imati pa ce doci do svadje.

Natrag