Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Bolje je sebe pobediti, no pobeđivati druge,
Jer onaj ko je sebe ukrotio, zauvek živi obuzdan.
Takvu pobedu nijedno drugo biće
u poraz pretvoriti ne može.

Strofe 104-105 Dhammapada

Um je izvor svih stvari, on im prethodi, on ih stvara.
Ko sa rđavom namerom govori il’ radi,
tog nesreća u stopu prati,
kao točak volovsku zapregu.

Strofa 1 Dhammapada

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Izgleda :) Ali, nisam ni ocekivao drugacije :) Bio bih pozitivno iznenadjen kada ne bih mogao da stignem da procitam postove :) :)

Evo jos jednog:

Ako čovek učini dobro,
neka to ponavlja,
neka u tome uživa.
Prijatno je gomilanje dobročinstava.

Strofa 118

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Izgleda :) Ali, nisam ni ocekivao drugacije :) Bio bih pozitivno iznenadjen kada ne bih mogao da stignem da procitam postove :) :)

Evo jos jednog:

Ako čovek učini dobro,
neka to ponavlja,
neka u tome uživa.
Prijatno je gomilanje dobročinstava.

Strofa 118

Ovo mi se ne svidja. Zvuči mi kao hranjenje sujete.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Ovo mi se ne svidja. Zvuči mi kao hranjenje sujete.

:) Aha :) I ja sam o tome razmisljao samo ne sa istog aspekta i cini mi se da si upravu ali ko zna. Vidis, po budistickoj teoriji, sankhare (uslovljenosti uma) i karma, su dva osnovna i jedina razloga zasto se preporadjamo u samsari (svet patnje). Kako se ta karma skuplja? Ona se skuplja i pozitivnim i negativnim delima sve dok ta dela dolaze iz uma, kao produkt svesti (mogli bi to nazvati sujeta). To znaci, da bi slusajuci ovaj savet mi ponovo zaradili novi zivot (doduse zbog dobre karme u boljem svetu) ali opet to nije ispunjenje cilja vezbanja koji je prekid svesti i preporadjanja.

Ali, ko zna sta je pisac imao na umu kada je to pisao :) U svakom slucaju, nije lose ciniti dobra dela makar zbog drugih a nama ako sujeta raste (sto nikako ne valja), to ce biti nas problem :)

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
:) Aha :) I ja sam o tome razmisljao samo ne sa istog aspekta i cini mi se da si upravu ali ko zna. Vidis, po budistickoj teoriji, sankhare (uslovljenosti uma) i karma, su dva osnovna i jedina razloga zasto se preporadjamo u samsari (svet patnje). Kako se ta karma skuplja? Ona se skuplja i pozitivnim i negativnim delima sve dok ta dela dolaze iz uma, kao produkt svesti (mogli bi to nazvati sujeta). To znaci, da bi slusajuci ovaj savet mi ponovo zaradili novi zivot (doduse zbog dobre karme u boljem svetu) ali opet to nije ispunjenje cilja vezbanja koji je prekid svesti i preporadjanja.

Ali, ko zna sta je pisac imao na umu kada je to pisao :) U svakom slucaju, nije lose ciniti dobra dela makar zbog drugih a nama ako sujeta raste (sto nikako ne valja), to ce biti nas problem :)

"Da ne zna levica tvoja šta čini desnica tvoja"

Natrag