Član
- Učlanjen(a)
- 31.12.2011
- Poruka
- 1.534
Nemam sta da dodam!!!Najprije ću ti reći da tvoje pitanje ne shvaćam kao provokaciju već kao jedno normalno pitanje o kojem se može i treba razgovarati. Nije mi ni palo na pamet da si ateista.
Pokušat ću odgovoriti na ovo kompleksno pitanje koliko mi je ovoga časa moguće. Biblija je teška knjiga za razumjevanje. O njoj se govori stoljećima ali ona ne prestaje biti predmetom ispitivanja bibličara, teologa, povjesničara, lingvista... Ti si podvukao moju rečenicu da je Božja ljubav zdravlje za dušu što parafrazira riječi sv. Ivana ap.: Bog je ljubav.
Ljudima, i ne samo vjernicima, nije teško povjerovati da je Isus ljubav. "Problem" je s Bogom Starog zavjeta za kojeg mi kršćani znamo i vjerujemo da se radi o jednom te istom Bogu.
U Katoličkoj (a i Pravoslavnoj) tradiciji je da se Biblija ne tumači bez crkvenog naučiteljstva.
Jedna od velikih zabluda protestantizma je odbacivanje crkvenog naučiteljstva.
Često se čuju optužbe od strane protestanata da je Katolička crkva skrivala Bibliju od naroda. To nije istina. Tijekom čitave povijesti na Misama se čitaju odlomci iz Starog i Novog zavjeta i svi vjernici su mogli čuti Božju riječ. Ali, točno je da su se čitali izabrani dijelovi i da se Biblija nije čitala bez tumačenja.
Sjećam se da su pričali kao anegdotu da je jedna pobožna baka rekla svećeniku: Velečasni, ja čitam Bibliju, ali bojim se da će me Biblija pokvariti… Točno je da u Starom zavjetu zapisano mnogo ratova, sukoba, krvi, sexa, preljuba, svih mogućih grijeha i ljudske pokvarenosti. Dakle, sve ono što je blisko ljudskom životu.
I pitamo se gdje je Bog? Pa, upravo u tom grešnom, primitivnom čovjeku kojeg želi spasiti od njegovog grijeha. Bog se bori u njemu i za niega, da se ostavi grijeha i po Njegovoj milosti bude spašen.
Stari Zavjet jednostavno nije moguće pravilno razumjeti bez tumačenja kompetentnih osoba. Na temi “ Književne vrste u Bibliji” započeli smo govoriti o načinu izražavanja biblijskih pisaca, a antropomorfizam je najčešći oblik kojim se oni koriste. Dakle, Bogu se pridaju ljudske osobine. To uopće čudno.
Kad bi danas netko od vjernika pokušao opisati kakav je Bog, također bismo imali šaroliku sliku i sasvim sigurno sve što bi vjernici rekli o Bogu, to NIJE Bog. Bog je neizreciv, nadmašuje ljudski razum i shvaćanja. Ne možemo govoriti anđeoski jezikom, jer ga ne poznajemo, preostaje nam samo ovaj ljudski kojeg jedino razumijemo.
Ono što je bitno za Stari Zavjet jest da shvatimo da Bog vodi brigu o svom narodu, da ga odgaja, da je strpljiv s njim, da od njega zahtjeva da se drži određenih pravila. Zašto? Za dobro samog čovjeka. Imaš stotine odredbi i pravila koje su Izraelci morali obdržavati da bi uopće ostali na životu. Npr. obrezanje, apstinencija od svinjetine, njihovi rituali pranja čaša, noževa nakon prinošenja šrtve, pranja haljina, posuda, niz higijenskih uvjeta koji su im bili potrebni da se ne zaraze, da se bakterije ne razmnažaju na onoj vručini, ne nastane infekcija…Naravno, nisu oni mogli napisati tako kad o virusima nisu imali pojma, već su pisali da je to naredba Božja.
Toga ima jako mnogo, ali tako moramo razumeti Bibliju, ne doslovno.
Što se tiče čovjekove duše, tu nema dileme: Bog je jedini Gospodar,
On je Stvoritelj, On je Svemogući i Milosrdni Gospodin.
Kako mladi danas trebaju čitati i shvaćati Bibliju? Kakvu korist mogu imati za svoj život? Veliku, samo trebaju razumjeti pravilno, u Duhu Božjem.
Jedan praktični savjet. Preporučuju čitati Bibliju ne od prvih stranica, već od Djela apostolskih, jer to je opis vremena nakon Isusova uskrsnuća.
Kršćanstvo se bitno razlikuje od drugih vjera upravo po Isusu- Bogočovjeku. Ni jedan bog u drugim religijama nije sišao na zemlju da živi, jede, veseli se i plače s ljudima, tješi ih, poučava i kraju da svoj život za ljude. Isusu je sve to učinio samo da bi pokazao kakav je naš Bog – Čovjekoljubac.
Dakle, moj odgovor na tvoje pitanje. Mladi ljudi trebaju čitati Bibliju kao Riječ Božju njima upućenu, ovdje i sada. Riječ koja će im dati odgovor na bitna pitanja o smislu čovjekovog života na zemlji, a taj je da je Bog stvorio svako svoje stvorenje iz ljubavi, da je svaki pojedinac dragocjen u njegovim očima, da svaki čovjek ima svoje životno poslanje. Biblija je knjiga Božje objave čovjeku i daje odgovor na sva važna pitanja o patnji, o grijehu, o prisutnosti dobra i zla, o vjeri i nevjeri, jednom rječju govori nam da je čovjek “bačen” u ovaj svijet s mnogo pitanja na koje jedino vjera u Boga daje pravi odgovor.
Pozdrav od Gere.