Duh sveti licnost - trece lice bozanstva

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
O pa onda smo ja i on slični!
Ne, niste. :dtyste:

Jer kako sam ja spoznao Boga u svojoj sobi i molitvi,

Zar misliš da smo mi negdje drugdje?

ne treba mi svjedočanstvo crkve i njeno učenje.

Treba. Po krštenju si dio Crkve i ne možeš biti trut. Ako imaš iskustvo Duha, dano ti je da ga podijeliš s drugima, na korist i izgradnju cijele zajednice. To čini Duh u nama, ne zatvara nas da uživamo u duhovnim užicma nego nas "tjera" da služimo drugima, da im pomažemo na najbolji mogući način. Crkva ne čine samo popovi, nego svi mi.

I ja sam mnogo protiv crkve, koje god hočeš.

Isus je ustanovio Crkvu i povjerio je apostolima. Zašto? Poznavao je ljudsku prirodu, znao je da je ljudsko srce prevrtljivo i sklono samoljublju, taštini, oholosti. I da čovjek lako padne na putu i kad je sam, nema mu tko pomoći. Milosrdni Samaritanac ne prolazi slučajno, on je priutan i živi u Crkvi.
Na drugoj temi si govorio o svom lijepom i milosnom iskustvu, a zatim onda o suhoći...Misliš li da na seminarima p. Linića (kojeg si spomenuo) nema tisuće sličnih tebi? Ima. Žalost/ teškoća koja se podijeli s crkvenom ili molitvenom zajednicom postaje manja, a radost se uvećava.

To je ispravno Isusovo učenje.

Ljubav Božja nas sabire u Jedno. Isus je svojim primjerom pokazao da trebamo molitvu, tišinu i samoću.To nitko ne spori. Zato imamo osobnu molitvu. Ali, Isus je imao grupicu ljudi-apostole i učenike. Zašto ih nije poslao u pustinju da budu sami, u miru i svojom molivom proslave Boga. Ne, poslao ih je u svijet-pokvareni i pogani da svojim životom i rječju navijeste Radosnu vijest.

A kad netko za sebe kaže da jedino zna istinu i ima ovlasti od Boga da je širi, krščani, židovi, adventisti, Js, muslimani, to tad stvara podjelu i razdor.

Danas se sve relativizira, pa i istina. Katolici i pravoslavci nisu krivi što su nasljednici apostolske Crkve i što to nisu protestanti. Naša je dužnost govoriti istinu. Ne radimo ništa drugo već odgovaramo na protestanske optužbe i hvalisanja, kao i svojevoljna tumačenja Biblije. Ne govorimo da će oni biti osuđeni, a mi spašeni. Katolički katekizam je u tome jasan: nikoga ne sudimo, jer sud pripada Bog.
Pokušaj to razlikovati.

Neka nas sve obasja ljubav i slava Božja

Amen!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U vreme najveceg progonstva, inkvizicija je slala vojnike da ubijaju protestantske Hriscane navodnre jeretike.
Vojnici bi cesto pitali ove crkvene velikodostojnike "Ali kako ce mo znati ko je jeretik a ko ne, jer tu ima i Hriscana i ne Hriscana, i priadnika razlicitih veroispovesti"
Na to bi ovi crkveni velikodostojnici odgovorili "Ubijajte sve Bog ce prepoznati svoje"

Pitanje za tebe Isabeleta je sledece.

Posto znamo da neko ko nije poverovao u Hrista, pokajao se za svoje grehe i napustio ih, krstio se vodom a potom i Duhom, ne moze uci u carstvo nebesko, sta ce biti sa svim ovim ljudima koji nisu bili kojim slucajem Hriscani - ljudi, zene, deca, i nisu dobili priliku da poveruju u Hrista, da se pokaju za svoje grehe i da budu krsteni jer su im vojnici oduzeli zivot po naredbi Rimske inkvizicije.
Sta ce biti sa tim ljudima koji nisu dobili ni sansu za tako nesto?

Da li mislis da su i ovi ljudi deo crkve ili spasenih cija su imena napisana na nebesima.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Farizeji su tvrdili da su Abrahamova djeca, Isus im je rekao da takvu tvrdnju mogu dokazati samo ako čine Abrahamova djela. Prava Abrahamova djeca živjeće kao što je on živio, životom poslušnosti Bogu. Ona ne bi pokušavala ubiti Onoga koji je govorio istinu poslanu od Boga. U kovanju zavjere protiv Krista rabini nisu činili Abrahamova djela. Bilo je bezvrijedno to što su bili samo tjelesno Abrahamovi potomci. Bez duhovne veze s Njim, koja bi se otkrila u posredovanju istog duha i vršenju istih djela, oni nisu bili Njegova djeca.
Ovo načelo ima isto značenje i za pitanje koje je dugo potresalo kršćanski svijet – pitanje nasljeđa apostolskog reda. Porijeklo od Abrahama ne dokazuje se imenom ili rodoslovljem, već srodnošću karaktera. Tako i apostolsko nasljeđe ne počiva na prenošenju crkvenog autoriteta, već na duhovnom odnosu. Život pokrenut apostolskim duhom , vjerom i učenjem istine koju su oni iznosili, pravi je dokaz apostolskog nasljeđa. To je ono što ljude čini nasljednicima prvih učitelja Evanđelja.
kaže naša sestra : E.G.W

glavna dogma vjere apostola:
Jedan je Bog Jehova
Krist je Spasitelj
Subota je dan odmora

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Laodikejac
najjednostavnije objasnjenje za tebe ,to je personifikacija.
Ako se u nekim stihovima kaze da je duh govorio,to se dogadjalo preko andjela ili ljudi.
Matej 10:19,20 je ocigledan primer da duh Istine potstice hriscane da brane dobru vest,
[SUP]19[/SUP] A kad vas predadu, ne brinite se kako ćete ili šta ćete govoriti; jer će vam se u onaj čas dati šta ćete kazati.
[SUP]20[/SUP] Jer vi nećete govoriti, nego Duh Oca vašeg govoriće iz vas.
Sta mislis koji je to duh? Duh Oca,Duh Sina,Duh Svetog Duha,Sveti duh ili nesto peto???
Nije li to kvintet,mnogobostvo???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Duh Oca je Sveti Duh - trece lice Bozanstva koji je povezan sa Ocem uskim vezama koje mi i ne poznajemo.

Duh Oca nije neka bestelesna tvar koja izlazi iz Oca da bi komunicirala sa ljudima, Bog Otac se ne deli sam po sebi, i nece poslati nesto iz sebe sto bi bilo njegova licnost a opet odeljeno od njegovog bica.

Duh Sveti je Ocev Duh isto kao i Hristov, a opet on je samosvesna licnost.

Tako se isto u tom smislu moze reci i da je Hrist Bozji i Bog Hristov, ne da kao Hrist izlazi iz nutrine Boga ili Bog iz Hrista ( na sta si ti i mislio u pogledu Duha ) vec je ovde akcenat na uskoj povezanosti tri fizicki nezavisne licnosti Bozanstva.

Ja mogu reci "OVO JE MOJ BRAT.. ili SESTRA" ali to ne znaci da oni izlaze iz mog bica, vec smo mi rodbinski povezani.

Izraz Sveti Duh je u bibliji formulisana kao PARAKLETOS - onaj koji stoji pored nekoga da mu pruzi potrebnu pomoc, ili ukratko UTESITELJ.

Dakle, Sveti Duh je PARAKLETOS - Utesitelj koji dolazi od Boga.

Sledeci tekst govori da je Duh Sveti Bozji Duh i ujedno Duh Hristov, i takodje on ukazuje da je Hristos Bog zajedno sa Ocem, jer Bozji Duh je i njegov, i on je prema tome Bog.

"А ви нисте у телу него у духу; јер Дух Божји у вама живи.
А ако ко нема Дух Христов, он није Његов.
А ако је Христос у вама, онда је тело мртво греха ради а дух жив правде ради.
А ако ли живи у вама Дух Оног који је васкрсао Исуса из мртвих, Онај који је подигао Христа из мртвих оживеће и ваша смртна телеса Духом својим који живи у вама" ( Rimljanima 8. 9 - 11 )

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Duh Sveti je utesitelj nazvan Duh istine.
On je licnost ili moze se reci i osoba, mada se ovi izrazi koriste za ljude.
On je fizicki nezavisna, samosvesna licnost koja ima svest, volju, sopstveni razum, razmisljanja, osecanja i emocije..itd.

"И ја ћу умолити Оца, и даће вам другог утешитеља да буде с вама вавек:Духа истине, ког свет не може примити, јер Га не види нити Га познајe"
( Jovan 14. 16 - 17 )

"А утешитељ, Дух Свети, ког ће Отац послати у име моје, Он ће вас научити свему и напоменуће вам све што вам рекох" ( Jovan 14. 26 )

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Dal je za tebe i Duh pakosti osoba,
ili Duh Zakona,ili Duh Sveta ?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Duh daje razlicite plodove, kako Duh Sveti za zivot vecni tako i Djavolski za propast.

To je odgovor na ove ili slicne opaske.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
U vreme najveceg progonstva, inkvizicija je slala vojnike da ubijaju protestantske Hriscane navodnre jeretike.
Vojnici bi cesto pitali ove crkvene velikodostojnike "Ali kako ce mo znati ko je jeretik a ko ne, jer tu ima i Hriscana i ne Hriscana, i priadnika razlicitih veroispovesti"
Na to bi ovi crkveni velikodostojnici odgovorili "Ubijajte sve Bog ce prepoznati svoje"

Pitanje za tebe Isabeleta je sledece.

Posto znamo da neko ko nije poverovao u Hrista, pokajao se za svoje grehe i napustio ih, krstio se vodom a potom i Duhom, ne moze uci u carstvo nebesko, sta ce biti sa svim ovim ljudima koji nisu bili kojim slucajem Hriscani - ljudi, zene, deca, i nisu dobili priliku da poveruju u Hrista, da se pokaju za svoje grehe i da budu krsteni jer su im vojnici oduzeli zivot po naredbi Rimske inkvizicije.
Sta ce biti sa tim ljudima koji nisu dobili ni sansu za tako nesto?

Da li mislis da su i ovi ljudi deo crkve ili spasenih cija su imena napisana na nebesima.

Zaboravio si :Vestice,alhemike,astronome,naucnike,bajalice,lazne proroke,vidovnjake, itd,sve to imamo danas i zakonom - konstitucijom zasticene!?

Pozdrav od Gere.

Natrag