Duh sveti licnost - trece lice bozanstva

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.113
Jedno od pitanja koje se danas pokrece medju Hriscanima, i koje je u istoriji dovodilo do raznih verskih podela unutar Hriscanske crkve, je pitanje o Svetom Duhu.
Ko je ili sta je Sveti Duh, da li je on licnost, ili kao sto neki veruju, Bozja aktivna delujuca sila, da li on ima ime, i koje su njegove funkcije odnosno uloge u Bozjem planu spasenja coveka.

Bozja rec daje nedvosmislene odgovore na ova pitanja, i upucuje na to, da je Sveti duh licnost, i da poseduje sve atribute razumnog samosvesnog bica, koje ima moc govora, kao i vlast da poucava, vodi, i upravlja Bozjom crkvom u novozavetnom periodu.

Sto se tice imena koje se u bibliji koristi za Svetog Duha, u spisima biblije se spominje samo jedno ime u kome su sadrzana obelezja i funkcije koje Sveti Duh obavlja na zemlji, to je `PARAKLETOS, a znaci `ONAJ KOJI JE POZVAN DA STOJI PORED NEKOGA DA MU PRUZI POTREBNU POMOC, ili kako biblija na nekim mestima navodi `UTESITELJ.

Sledeci navedeni biblijski tekstovi, govore o prirodi i ulozi Svetoga Duha.

OBECANJE SVETOG DUHA KAO DRUGOG UTESITELJA:

`Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje držite.
I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek:
Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti. ( Jevandjelje po Jovanu 14. 16 - 17 ).

SVETI DUH UCI LJUDE ISTINI I NAPOMINJE ISUSOVE RECI:

`A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh.
( Jevandjelje po Jovanu 14. 25 - 26 ).

SVEDOCI ZA HRISTA:

`A kad dođe utešitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji od Oca izlazi, On će svedočiti za mene.
( jevandjelje po Jovanu 15. 26 ).

UKORAVA SVET ZBOG GREHA, UPUCUJE NA ISTINU, GOVORI STO CUJE I JAVLJA LJUDIMA, PROSLAVLJA HRISTA:

`Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem; jer ako ja ne idem, utešitelj neće doći k vama; ako li idem, poslaću Ga k vama.
I kad On dođe pokaraće svet za greh, i za pravdu, i za sud;
Za greh, dakle, što ne veruju mene;
A za pravdu što idem k Ocu svom; i više me nećete videti;
A za sud što je knez ovog sveta osuđen.
Još vam mnogo imam kazati; ali sad ne možete nositi.
A kad dođe On, Duh istine, uputiće vas na svaku istinu; jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti šta čuje, i javiće vam šta će biti unapred.
On će me proslaviti, jer će od mog uzeti, i javiće vam:
Sve što ima Otac moje je; zato rekoh da će od mog uzeti, i javiti vam. ( Jevandjelje po Jovanu 16. 7 - 15 ).

DUH RAZGOVARA SA LJUDIMA - IMA MOC GOVORA:

`I gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeun, i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehe Izrailjeve, i Duh Sveti beše u njemu.
I njemu beše Sveti Duh kazao da neće videti smrti dok ne vidi Hrista Gospodnjeg.
I kaza mu Duh te dođe u crkvu; i kad donesoše roditelji dete Isusa da svrše za Njega zakon po običaju,
I on Ga uze na ruke svoje, i hvali Boga i reče: Sad otpuštaš s mirom slugu svog, Gospode, po reči svojoj; Jer videše oči moje spasenje Tvoje, ( Jevandjelje po Luki 2. 25 - 30 ).

`I gle, čovek Arapin, uškopljenik, vlastelin Kandakije carice arapske, što beše nad svim njenim riznicama, koji beše došao u Jerusalim da se moli Bogu,
Pa se vraćaše, i sedeći na kolima svojim čitaše proroka Isaiju.
A Duh reče Filipu: Pristupi i prilepi se tim kolima.
A Filip pritrčavši ču ga gde čita proroka Isaiju, i reče: A razumeš li šta čitaš?
A on reče: Kako bih mogao razumeti ako me ko ne uputi? I umoli Filipa te se pope i sede s njim.
( Dela apostolska 8. 27 - 31 ).

POSLANI OD DUHA SVETOGA:

`A kad oni služahu Gospodu i pošćahu, reče Duh Sveti: Odvojte mi Varnavu i Savla na delo na koje ih pozvah.
Tada postivši i pomolivši se Bogu metnuše ruke na njih, i otpustiše ih.
Ovi dakle poslani od Duha Svetog siđoše u Seleukiju, i odande otploviše u Kipar. ( dela Apostolska 13. 2 - 4 ).

DUH IMA VLAST DA ZABRANJUJE I DOPUSTA OBJAVLJIVANJE JEVANDJELJA MEDJU LJUDIMA:

`A kad prođoše Frigiju i galatijsku zemlju, zabrani im Duh Sveti govoriti reč u Aziji.
A kad dođoše u Misiju hteše da idu u Vitiniju, i Duh ne dade. ( dela Apostolska 16. 6 - 7 ).

LJUBAV SVETOG DUHA - ON POSEDUJE OSECANJA I EMOCIJE:

`Ali vas molim, braćo, zaradi Gospoda našeg Isusa Hrista, i zaradi ljubavi Duha, pomozite mi u molitvama za me k Bogu; ( Rimljanima poslanica 15. 30 ).

DUH SVETI POSREDUJE ZA COVEKA SVOJIM MILITVAMA:

`A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim.
A Onaj što ispituje srca zna šta je misao Duha, jer po volji Božijoj moli se za svete.
( Rimljanima poslanica 8. 26 - 27 ).

DUH SVETI RAZDELJUJE DUHOVNE DAROVE PO SVOJOJ VLASTI KAKO HOCE:

`A u svakome se pojavljuje Duh na korist;
Jer jednom se daje Duhom reč premudrosti; a drugom reč razuma po istom Duhu;
A drugom vera, tim istim Duhom; a drugom dar isceljivanja, po tom istom Duhu;
A drugom da čini čudesa, a drugom proroštvo, a drugom da razlikuje duhove, a drugom različni jezici, a drugom da kazuje jezike.
A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće.
( 1 poslanica Korincanima 12. 7 - 11 ).

NE ZALOSTITE DUHA - ON POSEDUJE OSECANJA I EMOCIJE:

`I ne ožalošćavajte Svetog Duha Božijeg, kojim ste zapečaćeni za dan izbavljenja. ( Efescima poslanica 4. 30 ).

SLAGATI DUHU SVETOME ZNACI SLAGATI BOGU JER JE DUH SVETI JEDNA OD BOZANSKIH LICNOSTI:

`A Petar reče: Ananija! Zašto napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu Svetome i sakriješ od novaca što uze za njivu?
Kad je bila u tebe ne beše li tvoja? I kad je prodade ne beše li u tvojoj vlasti? Zašto si dakle takvu stvar metnuo u srce svoje? Ljudima nisi slagao nego Bogu. ( dela Apostolska 5. 3 - 4 ).

DUH SVETI POSTAVLJA STARESINE:

`Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom; ( dela Apostolska 20. 28 ).

DUH SVETI NEZAVISNA LICNOST U ODNOSU NA BOGA, KO POHULI NA BOGA OPROSTICE MU SE, A KO POHULI NA DUHA SVETOGA NECE MU SE OPROSTITI:

`Zaista vam kažem: svi gresi oprostiće se sinovima čovečjim, i huljenja na Boga, makar kakva bila:
A koji pohuli na Duha Svetog nema oproštenja vavek, nego je kriv večnom sudu. ( Jevandjelje po Marku 3. 28 - 29 ).

Član
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruka
481
AA
Meni te žao.

Pozdrav Azijskoj crkvi.
Sve što si naveo je istina.
Ko nema Duha Isusovog taj nije Njegov.
SVE što je Isus činio čini i Njegov Duh jer telo je moralo otići ali se Duh vratio da bude u vernima jer ko kuca na vrata svih srca zar nije Isus i Otac. Telo ne može ostati dole večno jer nije tad u svima niti ga svi verni mogu čuti a Duh biva u svima i čini iste stvari kao i Isus telo.

Isus je upozoravao da su grešni i da se pokaju a zatim isceljivao i darovima slao učenike a i Duh Sveti daje darove i šalje na rad.
Isus je poučavao Duh S. poučava.
Isus je sa nama večno Duh je sa nama večno.
Isus svedoči za Oca Duh svedoči za Isusa obe službe svedoče.
Isus nas zastupa i teši Duh S. nas zastupa i teši. ITD.

Dodato posle 11 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

AA<br />
Meni te žao.<br />
<br />
<br />
Pozdrav Azijskoj crkvi.<br />
Sve što si naveo je istina.<br />
Ko nema Duha Isusovog taj nije Njegov.<br />
SVE što je Isus činio čini i Njegov Duh jer telo je moralo otići ali se Duh vratio da bude u vernima jer ko kuca na vrata svih srca zar nije Isus i Otac. Telo ne može ostati dole večno jer nije tad u svima niti ga svi verni mogu čuti a Duh biva u svima i čini iste stvari kao i Isus telo.<br />
<br />
Isus je upozoravao da su grešni i da se pokaju a zatim isceljivao i darovima slao učenike a i Duh Sveti daje darove i šalje na rad.<br />
Isus je poučavao Duh S. poučava.<br />
Isus je sa nama večno Duh je sa nama večno.<br />
Isus svedoči za Oca Duh svedoči za Isusa obe službe svedoče.<br />
Isus nas zastupa i teši Duh S. nas zastupa i teši. ITD.

Marko u jevanđelju opisuje smrt Hristovu i odmah paralelu sa opisom hrama i cepanjem debelog zastora koji je razdvajao svetinje iz razloga da bi Jevreji shvatili ko je Isus. Isus nije smeo da im kaže ko je već ih je pitao.
Isus je rekkao da niko ne treba nikog da SABLAZNI i zato je uvek navodio citate iz SZ koji govore o njemu da bi ga prepoznali.

Otac iz tela se pokazao na gori i kad su telo Isus hapsili rekavši : ,,JA sam,, i kad pitahu da im pokaže Oca a iz tela iziđe reč: ,,toliko sam sa vama a još ME ne poznajete,, koga su to trebali poznati...Boga u telu.

Dodato posle 4 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

AA&lt;br /&gt;<br>Meni te žao.&lt;br /&gt;<br>&lt;br /&gt;<br>&lt;br /&gt;<br>Pozdrav Azijskoj crkvi.&lt;br /&gt;<br>Sve što si naveo je istina.&lt;br /&gt;<br>Ko nema Duha Isusovog taj nije Njegov.&lt;br /&gt;<br>SVE što je Isus činio čini i Njegov Duh jer telo je moralo otići ali se Duh vratio da bude u vernima jer ko kuca na vrata svih srca zar nije Isus i Otac. Telo ne može ostati dole večno jer nije tad u svima niti ga svi verni mogu čuti a Duh biva u svima i čini iste stvari kao i Isus telo.&lt;br /&gt;<br>&lt;br /&gt;<br>Isus je upozoravao da su grešni i da se pokaju a zatim isceljivao i darovima slao učenike a i Duh Sveti daje darove i šalje na rad.&lt;br /&gt;<br>Isus je poučavao Duh S. poučava.&lt;br /&gt;<br>Isus je sa nama večno Duh je sa nama večno.&lt;br /&gt;<br>Isus svedoči za Oca Duh svedoči za Isusa obe službe svedoče.&lt;br /&gt;<br>Isus nas zastupa i teši Duh S. nas zastupa i teši. ITD.<br><br>Marko u jevanđelju opisuje smrt Hristovu i odmah paralelu sa opisom hrama i cepanjem debelog zastora koji je razdvajao svetinje iz razloga da bi Jevreji shvatili ko je Isus. Isus nije smeo da im kaže ko je već ih je pitao.<br>Isus je rekkao da niko ne treba nikog da SABLAZNI i zato je uvek navodio citate iz SZ koji govore o njemu da bi ga prepoznali.<br><br>Otac iz tela se pokazao na gori i kad su telo Isus hapsili rekavši : ,,JA&nbsp; sam,, i kad pitahu da im pokaže Oca a iz tela iziđe reč: ,,toliko sam sa vama a još ME ne poznajete,, koga su to trebali poznati...Boga u telu.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
[WARNING]Svi postovi koji budu sadržavali uvredljive riječi, biće brisani![/WARNING]

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Oko svetog duha su vođene rasprave vekovima i na žalostvera u svetog duha nije donela ništa drugo osim sukoba između vernika . Tako jedobijena zapadna crkva koja je iznela novu doktrinu (filiokve) i izazvala novepodele i sukobe u samom hrišćanstvu,podela na zapadnu i pravoslavnu crkvu.Prva velikapodela se desila nakon tada nove doktrine sabora u Nikeji kada veliki brojHrišćana nije mogao da prihvati doktrinu o tri jednaka Boga i tada uzrokujepojavu nove religije u kojoj neće biti te doktrine,sadašnji islam. Za sve teverske ratove podele i sukobe, krvoprolića, može da se okrivi vera i razlike uverovanju oko jednog famoznog boga koji se zove SVETI DUH.
Nije isto (sveti duh) koji sespominje u bibliji i (bog koji se zove SVETI DUH). Dovoljno je razmotriti plodove koje je doneoovaj bog i bez daljeg razmatranja videti šta se tu krije.

I još jednom ; Nije isto sveti duh koji se spominje u bibliji i ( bog koji se obožava i nosi ime SVETI DUH )

Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Sveti Duh je karika link koji spaja Boga i Sina ili nekog Svetog Čoveka kome je dat a ne neko biće sa razumom ili umom.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.113
Sveti Duh je karika link koji spaja Boga i Sina ili nekog Svetog Čoveka kome je dat a ne neko biće sa razumom ili umom.

Iz gornjih tekstova koje sam prilozio kao dokaz biblijskog koncepta ucenja o Svetom Duhu, jasno se vidi da Duh Sveti ima sve atribute licnosti, on ima moc volje, govora, sluha, emocije i osecanja, itd...

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Iz gornjih tekstova koje sam prilozio kao dokaz biblijskog koncepta ucenja o Svetom Duhu, jasno se vidi da Duh Sveti ima sve atribute licnosti, on ima moc volje, govora, sluha, emocije i osecanja, itd...

Dragi moj Laodikejac prvo da mi citiraš pisano slovo gde piše da taj vaš Adventistički Bog ima (ni manje ni više nego) TRI lica, pošteno.

A onda da misioniraš ostalim čitaocima foruma šta je taj Sveti Duh, dali je on ponaosob sam za sebe odvojena ličnost ili osoba kao posebni BOG? jer Sveti Duh nije ni Otac ni Sin, pošteno.
Dakle, kako stvari stoje po posvećenim duhovnicima Adventizma? i na osnovu reči ELOHIM koliko Bogova ima (ako nije numerično jedan)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.113
Dragi moj Laodikejac prvo da mi citiraš pisano slovo gde piše da taj vaš Adventistički Bog ima (ni manje ni više nego) TRI lica, pošteno.

A onda da misioniraš ostalim čitaocima foruma šta je taj Sveti Duh, dali je on ponaosob sam za sebe odvojena ličnost ili osoba kao posebni BOG? jer Sveti Duh nije ni Otac ni Sin, pošteno.
Dakle, kako stvari stoje po posvećenim duhovnicima Adventizma? i na osnovu reči ELOHIM koliko Bogova ima (ako nije numerično jedan)

Obecao si Baumaesteru da neces vise postavljati ista pitanja na koja si dobio odgovore, a nisi dao kontra argumente.

Vrati se gore i vidi sta pise u citatima koje sam prilozio o svetom Duhu, i sam posteno na osnovu otkrivenog donesi zakljucak da li je on licnost ili ne...

to takodje uradi i u vezi ostalog...pa se javi kada to uradis.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Obecao si Baumaesteru da neces vise postavljati ista pitanja na koja si dobio odgovore, a nisi dao kontra argumente.

Vrati se gore i vidi sta pise u citatima koje sam prilozio o svetom Duhu, i sam posteno na osnovu otkrivenog donesi zakljucak da li je on licnost ili ne...

to takodje uradi i u vezi ostalog...pa se javi kada to uradis.

Po Adventističkom proročkom duhu opet neistine i prevare blaćenjem sagovornika jer se nema argumenat.
quote_icon.png
Prvobitno napisao Laodikeja

Iz gornjih textova prepisivanim od Advenstističkog posvećenog duhovnika Dragan Micic sam jasno vidio primer "Hule na JEHOVIN sveti duh (pisano slovo)" bestidno dodavate i oduzimate, kasapite i prilepite, seckate i uzimate šta vam iz nje odgovara ostalo pobacate kao da nema radi Adventističke dogmatike i krivovere.
Isto se dolazi do zaključka u kakvom je duhovnom, socijalnom, intelektualnom stanju sav Adventizam, neki svate da je to pogubno i da gube vreme dok neki nesvataju i propadaju.
Zbog te situacije u kojoj se nalaziš ni selektivno više mi ne daš komentare na ono što ti osporavam jer znam da je "prevara" već po uigranom Adventističkom šablonu "TO JE TAKO, JA TI REKO! AKO TI SE NE SVIĐA VRATA" :roll: i odma sledi blaćenje ličnosti kao sagovornika kao da sam vam ja taj neprijatelj što vas držim u neznanju, dogmatičnoj jeresi i crkvenoj krivoveri. Vidi dragi moj Laodikejac nisam ja vaš neprijatelj već prijatelj! zato ti i kažem da se vratiš GOSPODU(ne Bogu jer jedan je Bog ne Tri) HRISTOSU on je posrestvo kojim se dolazi do istine koja spašava. Ako mu nisi uzverovao i praviš ga prevarantom, ako huliš na njegovo učenje huliš na HRISTOVU zajednicu sa jedinim Bogom JEHOVOM (jer nema ih TRI) a huleći na ovo troje :

Jedinoga Boga(JEHOVU jer nema ih Tri) jedan je samo JEHOVA.
Gospoda (nije Bog)HRISTOSA, kao posrednika i jedinorodnog sina Božijega i
Na to Apostolsko pisano slovo (kao JEHOVIN sveti duh)

Huleći na ovo troje nema tebi dana! isto ti je ako od istine praviš prevaru ili prevaranta pajacu i neuzverovati reči i delima GOSPODA HRISTOSA i pisanoga slova njegovih Apostola, sam ćeš sebe osuditi i što će tebi to? Uzmi bibliju i čitaj bez lažnih duhovnika i razmisli o svemu ako ti neko nešto kaže jer šta znaš ako si prevaren i u zabludi "duhovno, socijalno, intelektualnom stanju" zašto da ignorišeš istinu i propadaš.

Seto se GPSPODA HRISTOSA i njegove najveće zapovedi da imaš mira sa svim ljudima.

Natrag